Beschrijving SDB NAW-koppeling ZOE

Dit artikel beschrijft de werking van de SDB NAW-koppeling met ZOE en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheerd in Medimo.

Omschrijving

Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen waarbij persoonsgegevens zoals de naam, adres en woonplaats van een persoon worden uitgewisseld. Dergelijke koppelingen worden vaak gebruikt om de juistheid en consistentie van persoonsgegevens te waarborgen tussen verschillende systemen, bijvoorbeeld tussen systemen van verschillende organisaties die dezelfde persoonsgegevens beheren. Hierdoor wordt voorkomen dat verschillende systemen inconsistenties bevatten en kan er beter worden gewerkt met accurate en up-to-date persoonsgegevens.

Proces

Medimo doorloopt een aantal stappen om te bepalen of er een mutatie moet worden doorgevoerd. Hieronder per stap een korte toelichting.
  1. Ontvangen van nieuwe cliëntgegevens
    SDB stuurt na elke relevante mutatie de cliëntgegevens inclusief de historie naar Medimo. Hiervoor wordt een klantspecifieke URL gebruikt. Hierdoor weet Medimo welk koppelvlak er gebruik wordt voor het verwerken van de cliëntgegevens. Bij ontvangst het HL7-bericht wordt het volgende gecontroleerd:
    1. Het certificaat - Deze is uitgewisseld met SDB. Komt het certificaat niet overeen met wat er in het koppelvlak is ingericht, dan weigert Medimo de toegang en genereert de foutmelding 'Acces denied'.
    2. IP-adres - In het koppelvlak wordt opgegeven vanaf welke IP-adressen Medimo gegevens accepteert. Komt het IP-adres niet overeen met wat er in het koppelvlak is ingericht, dan weigert Medimo de toegang en genereert de foutmelding 'Acces denied'.

2. Cliënt matchen in Medimo
    Medimo gaat na of de cliënt bekend is in Medimo. Hiervoor wordt het SDB-ID gebruikt uit het PID-segment in het HL7-bericht. Medimo matcht dit ID op het veld ExternID in Medimo. Wordt er geen match gevonden, dan valt Medimo terug op het BSN.

3. Cliënt in zorg
    In het PV1 segment van het HL7-bericht wordt vermeld of de cliënt 'in zorg' is. Is de cliënt 'uit-zorg', maar wel actief in Medimo, dan wordt hiermee de cliënt per direct ontslagen.

4. SDB ZOE-toewijzingen nagaan
    In het HL7-bericht worden de ZOE-toewijzingen vermeld. Medimo gebruikt deze toewijzingen, naast de NAW gegevens om te bepalen of cliëntgegevens moeten worden gemuteerd. Medimo gebruikt hiervoor het volgende uit de ZOE-toewijzing:
    1. LocatieId
    2. AfdelingId
    3. Kamernummer
    4. Begindatum
    5. Einddatum

5. Matchen ZOE-toewijzingen in koppeltabel
    De volgende stap is het nagaan van de ZOE-toewijzingen in de 'Koppelvlaktabel webservices'. Medimo gebruikt hiervoor het locationId en afdelingId uit de ZOE-toewijzing. Hierbij kan het volgende gebeuren:
    1. Er is een match - Medimo gaat na hoe de regel is gekoppeld om te bepalen hoe de cliëntgegevens moeten worden verwerkt.
    2. Er is geen match - Medimo stopt direct met het verwerken van de cliëntgegevens en voert geen mutatie uit. Als er geen match is gaat Medimo er vanuit dat het een nieuwe SDB-toewijzing betreft en voegt deze automatisch toe aan de 'Koppelvlaktabel webservices'. De nieuwe regel dient u te koppelen en de cliëntgegevens dienen opnieuw te worden aangeboden bij Medimo.

6. Verschillen nagaan en muteren
    De laatste stap is de cliëntgegevens uit Medimo vergelijken met de cliëntgegevens in het HL7-bericht aan de hand van de 'Koppelvlaktabel webvervices'. Zijn er verschillen, dan worden de cliëntgegevens in Medimo aangepast. Dit leidt dan bijvoorbeeld tot een opname, ontslag of verhuizing.

Toewijzen apotheek en arts

Het is mogelijk om vanuit SDB de apotheek en de arts toe te wijzen aan de cliënt in Medimo. Dit biedt een uitkomst voor afdelingen waar cliënten verblijven met een andere apotheek van inschrijving. Raadpleeg de documentatie van SDB om na te gaan hoe arts en apotheek kunnen worden toegewezen.

Tijdelijk afwezig

In SDB en in Medimo kan de tijdelijke afwezigheid van de cliënt word vastgelegd. Vooralsnog wordt deze informatie niet uitgewisseld in de koppeling.

Eerstelijns verblijf (ELV)

In SDB kan een cliënt een ELV-toewijzingen krijgen. Medimo kan deze toewijzing overnemen.

Onderscheid met- en zonder behandeling

Veelal geldt voor cliënten zonder-behandeling een andere werkwijze dan cliënten met-behandeling. Vanwege dit verschil worden in Medimo doorgaans deze 2 'type' cliënten op 2 verschillende afdelingen opgenomen. In SDB kan het voorkomen dat de met- en zonder behandeling cliënten dezelfde toewijzingen hebben. SDB kan een kenmerk meesturen waardoor Medimo weet dat de cliënt met of zonder behandeling is. Hierdoor kan er in Medimo een onderscheid in afdelingen worden gemaakt zonder dat er in SDB extra toewijzingen moeten worden aangemaakt.

Om bovenstaand onderscheid te kunnen maken, moet er gekozen worden voor ADT-versie: 'ADT2_4_Sdb_with_Zoe_Mb'. Medimo voegt in dat geval aan de ID van de SDB-toewijzing de extensie '-MB' toe en zoekt die op in de 'Koppelvlaktabel webservices'. De '-MB'-variant kan aan een andere Medimo afdeling worden gekoppeld, waardoor cliënten met het kenmerk op een andere afdeling worden opgenomen dan de cliënten zonder het kenmerk.

Ontslag cliënt

Er zijn 3 situaties die in Medimo leiden tot een ontslag van een cliënt:
  1. Alle ZOE's in het HL7-bericht hebben een einddatum - Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum wat een ontslag is.
  2. Alle ZOE's in het HL7-bericht ZONDER einddatum zijn in Medimo gekoppeld met het koppeltype 'Negeer deze locatie'. - Medimo negeert deze toewijzingen en kijkt dus alleen naar de toewijzingen met een einddatum. Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum wat een ontslag is.
  3. Cliënt is uit zorg - Zie stap 3 in het hoofdstuk proces.

Koppelvlaktabel webservices

Medimo gebruikt de 'Koppelvlaktabel webservices' om te bepalen of er vanuit de koppeling een wijziging moet worden doorgevoerd. In de 'Koppelvlaktabel webservices' worden de SDB- toewijzingen gekoppeld aan een corresponderende Medimo afdeling.  Alle regels in deze tabel moeten zijn gekoppeld ook de regels die Medimo moet negeren.

De 'Koppelvlaktabel webservices' vindt u via het 'Zoeken in alles'-veld of vanuit het hoofdmenu via Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlaktabel webservices.  Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel webservices'.

Inrichting Koppelvlaktabel webservices

Het inrichten van de 'Koppelvlaktabel webservices' bestaat uit het koppelen van SDB-toewijzingen aan Medimo afdelingen. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel webservices'. Medimo voegt automatisch regels toe aan deze tabel wanneer er 'nieuwe' Id's in het HL7-bericht staan. Deze 'nieuwe' regels zijn in de 'Koppelvlaktabel webservices' te herkennen aan de kolom 'Medimo afdeling'. Bij nieuw toegevoegde regels staat daar de waarde 'Onbekend'. Deze nieuwe regels dient u te koppelen. Volg daarvoor de onderstaande instructies:
  1. Klik op een regel
    Medimo toont de details van de regel, dit ziet eruit zoals onderstaande afbeelding.

Externe locatie, locatienaam, afdeling en afdelingnaam zijn gegevens die uit SDB komen. Dit zijn de namen en ID's van de SBD-toewijzingen. Bij het verwerken van het HL7-bericht gaat Medimo na op welke SBD locatie/ID de cliënt verblijft en in hoeverre deze is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel webservices'. Medimo matcht deze ID's op de velden 'Externe locatie' en 'Externe afdeling'. Medimo raadt aan deze velden niet aan te passen.

2. Selecteer de Medimo afdeling
    Klik in het veld achter Medimo afdeling om te zoeken naar de afdeling. Klik vervolgens op de afdeling om deze te selecteren. De bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een regel waarbij een Medimo afdeling is geselecteerd. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Vaak is hiervoor een afdeling 'Overig' aangemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.

3. Selecteer het 'Koppeltype'
    Dit bepaald wat Medimo met de gekoppelde regel doet. U heeft keuze uit de volgende opties:
    1. Iedereen - Medimo gebruikt de regel voor het verwerken van cliëntgegevens
    2. Negeer -  Medimo negeert de regel waardoor die niet wordt gebruikt voor het verwerken van cliëntgegevens.

4. Klik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee koppelt u de regel en Medimo toont de 'Koppelvlaktabel webservices.

Niet-gekoppelde regels

Wanneer de cliënt een SDB toewijzing heeft die niet is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel webservices', dan kan Medimo niet bepalen hoe de SDB toewijzing verwerkt moet worden. Medimo stopt daardoor met het verwerken van de cliëntgegevens en Medimo logt een foutmelding die u kunt nagaan in de 'Log patient-koppeling (naw)'. Anders gezegd voert Medimo bijvoorbeeld geen verhuizing, ontslag of overlijden door als een toewijzing niet is gekoppeld. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Voor deze regels geldt het volgende:
  1. Koppel de regel aan een Medimo afdeling - Vaak is hiervoor een fictieve afdeling 'Overig' aangemaakt die u hiervoor kunt gebruiken.
  2. Gebruik het koppeltype 'Negeer deze locatie'
Nadat de nieuwe regel is gekoppeld moeten de cliëntgegevens opnieuw worden aangeboden bij Medimo.

Koppelvlak

Voor de NAW-koppeling wordt in Medimo een koppelvlak ingericht. In het koppelvlak worden onder andere de certificaten, IP-adressen en 'Koppelvlak-opties' opgegeven. Medimo gebruikt het koppelvlak om de toegang te valideren en om te bepalen in welke cluster(s) de mutaties vanuit SDB kunnen worden verwerkt. Ook wordt hier de ADT-versie opgegeven, meer daarover verderop in dit hoofdstuk.

U kunt geen aanpassingen doen aan het koppelvlak, maar het koppelvlak is wel inzichtelijk voor u. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik va uit het hoofdmenu op Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlak.

ADT-versies

Naast de regulier ZOE-versie zijn er 2 andere varianten waar gebruik van kan worden gemaakt. Doorgaans wordt tijdens de implementatie van Medimo en koppeling bepaald welke ADT-versie het meest geschikt is. Hieronder per ZOE variant een toelichting.

ADT2_4_Sdb_with_Zoe
Dit is de standaard ZOE-variant. De werking daarvan is hierboven beschreven.

ADT2_4_Sdb_with_Zoe_Mb
Met de ADT2_4_Sdb_with_Zoe_Mb variant wordt in het HL7-bericht vermeld of de cliënt met-behandeling is. Meer uitleg daarover leest u terug in het hoofdstuk 'Onderscheid met- en zonder behandeling'.

ADT2_4_Sdb_with_Only_Room
In het HL7-bericht wordt, mits toegewezen in SDB, het kamernummer vermeld. Met de ADT2_4_Sdb_with_Only_Room variant wordt een cliënt alleen opgenomen als er een kamer toegewezen is aan de ZOE. Heeft de ZOE geen kamernummer dan wordt die toewijzing door Medimo genegeerd.