Beschrijving van de MEDMIJ koppeling

MedMij is een landelijke uitwisselingsstandaard voor gezondheidsinformatie. Hiermee is het mogelijk voor een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) om gegevens uit verschillende systemen te kunnen halen. Ook Medimo voldoet aan de MedMij standaarden en kan op deze wijze informatie ontsluiten voor PGO's. Op deze wijze kunnen organisaties voldoen aan het recht van de bewoner op inzage van diens dossier, en op het recht van dataportabiliteit.

Omschrijving
Het aan kunnen bieden van informatie aan de bewoner/patiënt zelf aan een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) conform het MedMij afsprakenstelsel.

MedMij heeft vastgelegd welke informatie uitgewisseld kan worden. Deze informatie hebben ze vastgelegd in zogenaamde gegevensdiensten. Per gegevensdienst is vastgesteld welke onderdelen daarin behoren. Die worden zorginformatiebouwstenen (ZIB's) genoemd. ZIB's zijn opgesteld door Nictiz en behoren in het FHIR-formaat uitwisselbaar te zijn.

Voor wat betreft medicatie is de MedMij standaard gebaseerd op het Medicatieproces 9. Uiteindelijk vormen deze tezamen het Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Medimo kan echter nog meer ZIB's aanleveren. De volgende ZIB's worden momenteel ondersteund, tussen haakjes wordt de resourcenaam vermeld:
  1. AllergieIntolerantie (AllergyIntolerance)
  2. ContraIndicatie (Alert)
  3. Episode/Probleem (Problem)
  4. FarmaceutischProduct (Medication)
  5. Gewicht (Observation)
  6. Lengte (Observation)
  7. MedicatieAfspraak (MedicationRequest)
  8. MedicatieVerstrekking (MedicationDispense)
  9. Organisatie (Organization)
  10. Patiënt (Patient)
  11. ToedieningsAfspraak (MedicationDispense)
  12. VerstrekkingsVerzoek (MedicationRequest)
  13. Voorschrijver (Practitioner)
Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA)
Om patiënten in staat te stellen om gegevens via een PGO op te kunnen vragen moet de zorgorganisatie aangesloten zijn bij MedMij als deelnemer Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA). Medimo vervult deze rol niet, maar biedt wel de data aan in het juiste format. De zorgorganisatie zelf, haar ECD of haar integratorpartij kan de rol als DVZA vervullen en de data uit Medimo ophalen en aan het PGO presenteren.

Basisinstellingen
De koppeling kan ingericht worden op 2 manieren:
  1. Op organisatie-niveau. De klant, klantenportaal, haar ECD of haar integratorpartij kan namens de organisatie de resources bevragen voor de gehele organisatie.
  2. Op patiënt-niveau t.b.v. een PGO. De integratorpartij van de organisatie kan de resource voor 1 patiënt ophalen. De integratorpartij geeft daarbij aan dat de patiënt zelf de gegevens opvraagt en stuurt daarbij de BSN-gegevens mee ter validatie van de patiënt in kwestie.
Resources
De volgende resources zijn geïmplementeerd:

Alert
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Alert{/id?}
Bevat gegevens van contra-indicaties van de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-Alert
Mapping data:
  1. id - Medimo allergieId
  2. status - 'active' als nog actief, 'inactive' als verwijderd/afgesloten
  3. category - altijd 'condition'
  4. coding - altijd LOINC 75323-6
  5. code
  6. G_STANDAARD_THESAURUS_TABLE_40 (contra-indicatie)
  7. subject - Fhir referentie naar patient
  8. period
  9. start - startdatumtijd
  10. end - einddatumtijd of niet gevuld
  11. author - Fhir-referentie naar gebruiker die contraindicatie heeft ingevoerd
AllergyIntolerance
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/AllergyIntolerance{/id?}
Bevat gegevens van allergieën en intoleranties van de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-AllergyIntolerance
Mapping data:
  1. id - Medimo allergieId
  2. clinicalStatus - 'active' als nog actief, 'completed' als verwijderd/afgesloten
  3. verificationStatus - altijd 'confirmed'
  4. type - 'allergy' als allergie, 'intolerance' als intolerantie
  5. category - altijd 'medication'
  6. coding - 'Allergy to substance' als allergie, 'Propensity to adverse reactions to drug' als intolerantie
  7. criticality - altijd 'high'
  8. coding - altijd 'Severe'
  9. code
  10. G_STANDAARD_HPK (indien op niveau van HPK)
  11. G_STANDAARD_SNK (indien op niveau van SNK)
  12. G_STANDAARD_SSK (indien op niveau van SSK)
  13. G_STANDAARD_THESAURUS_TABLE_122 (indien groepsallergie)
  14. patient - Fhir-referentie naar patiënt
  15. onsetDateTime - Vaststellingsmoment anders invoerdatumtijd
  16. assertedDate - Vaststellingsmoment anders niet gevuld
  17. lastOccurrence - Vaststellingsmoment anders invoerdatumtijd
  18. note - Vrije tekst
Condition
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Condition{/id?}
Bevat gegevens van de episodes van de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-Problem
Mapping data:
  1. id - Medimo id
  2. subject - verwijzing naar patiënt
  3. clinicalstatus - momenteel altijd 'unknown'
  4. code - ICPC-code
Medication
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Medication/{id}
Bevat basisgegevens van de medicatie-producten conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-Product
Mapping data:
  1. id - Medimo drugId
  2. coding
  3. G_STANDAARD_HPK (indien niet merkloos)
  4. G_STANDAARD_PRK (indien geneesmiddel)
  5. Text - Naam van geneesmiddel
MedicationDispense (MedicatieVerstrekking, MVE)
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/MedicationDispense{/MVE-id?}
Bevat gegevens van de medicatieverstrekkingen aan de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-Dispense

Momenteel uitsluitend gegevens van medicijnrollen die in Medimo zijn aangemaakt. Losse verstrekkingen worden doorgaans in AIS 'verstrekt'.
Mapping data:
  1. id - Medimo drugId, prefix 'MVE-'
  2. performer - verwijzing naar afleverende apotheek
  3. subject - verwijzing naar patiënt
  4. quantity - aantal verstrekt in ucum-formaat
  5. medication - verwijzing naar farmaceutisch product
  6. extention - momenteel altijd Extension DistributionForm (GDS)
  7. whenHandedOver - startdatumtijd van medicijnrol
  8. daysSupply - aantal dagen van medicijnrol
  9. category - altijd SNOMED 373784005
MedicationDispense (ToedienAfspraak, TA)
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/MedicationDispense{/TA-id?}
Bevat gegevens van de medicatieverstrekkingen aan de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-AdministrationAgreement

Momenteel kan Medimo deze gegevens wel opleveren, maar is Medimo niet de typische bron van deze gegevens. In Medimo wordt doorgaans met closed-loop setting gewerkt, waardoor de TA zal overeenkomen met de MA. Derhalve zal deze resource doorgaans niet gevuld worden.
Mapping data:
  1. id - Medimo drugId, prefix 'TA-'
  2. performer - verwijzing naar afleverende apotheek
  3. subject - verwijzing naar patiënt
  4. medication - verwijzing naar farmaceutisch product
  5. authoredOn - invoerdatumtijd van ToedienAfspraak
  6. treatment - verwijzing naar MedicamenteuzeBehandeling
  7. agreement - verwijzing naar MedicatieAfspraak
  8. category - altijd SNOMED 422037009
  9. periodofuse - start/eind van ToedienAfspraak
  10. instructionsForUse - doseerinstructies van ToedienAfspraak
  11. additionalInfo - gecodeerde extra informatie indien vastgelegd
  12. note - vrije tekst
MedicationRequest (MedicatieAfspraak, MA)
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/MedicationRequest{/MA-id?}
Bevat medicatieopdrachten voor de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-MedicationAgreement
Mapping data:
  1. id - Medimo drugId, prefix 'MA-'
  2. intent - altijd 'order'
  3. subject - verwijzing naar patiënt
  4. medication - verwijzing naar farmaceutisch product
  5. treatment - verwijzing naar MedicamenteuzeBehandeling
  6. category - altijd SNOMED 16076005
  7. authoredOn - invoerdatumtijd MedicatieAfspraak
  8. requester - verwijzing naar voorschrijver/arts
  9. reasonCode - gecodeerde reden van MedicatieAfspraak indien vastgelegd
  10. additionalInfo - gecodeerde extra informatie indien vastgelegd
  11. note - vrije tekst
  12. reason - reden van voorschrijven, verwijzing naar episode/probleem (ICPC)
  13. supportingInformation - indien bekend, verwijzing naar lengte/gewicht
  14. periodofuse - start/eind van MedicatieAfspraak
  15. dosageInstruction - doseerinstructies van ToedienAfspraak
  16. extention - indien er een relatie naar andere MedicatieAfspraak is, verwijzing daarnaartoe
  17. stopType - indien van toepassing, tijdelijk/definitief
MedicationRequest (VerstrekkingsVerzoek, VV)
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/MedicationRequest{/VV-id?}
Bevat medicatieopdrachten voor de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/zib-DispenseRequest
Mapping data:
  1. id - Medimo drugId, prefix 'VV-'
  2. intent - altijd 'order'
  3. subject - verwijzing naar patiënt
  4. medication - verwijzing naar farmaceutisch product
  5. treatment - verwijzing naar MedicamenteuzeBehandeling
  6. category - altijd SNOMED 52711000146108
  7. authoredOn - invoerdatumtijd VerstrekkingsVerzoek
  8. requester - verwijzing naar voorschrijver/arts
  9. additionalInfo - gecodeerde extra informatie indien vastgelegd
  10. note - vrije tekst
  11. extention - verwijzing naar MedicatieAfspraak
  12. dispenseRequest
  13. amount - aantal en eenheid van verstrekking
  14. repeatNumber - aantal herhalingen indien van toepassing
  15. performer - verwijzing naar uitvoerende apotheek
Observation
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Observation{/id?}
Bevat gegevens van de meetwaardes van de patiënt conform
Momenteel beperkt tot alleen lengte en gewicht.
Mapping data:
  1. id - Medimo id
  2. status - altijd 'final'
  3. category- altijd 'vital-signs'
  4. code - LOINC 8302-2 (lengte) of LOINC 29463-7 (gewicht)
  5. subject - verwijzing naar patiënt
  6. effectiveDateTime - invoerdatumtijd
  7. performer - momenteel altijd 'unknown'
  8. valueQuantity - waarde van observatie
  9. comment - vrije tekst
Organization
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Organization/{type}-{id}
Bevat basisgegevens van apotheken en zorginstellingen conform http://fhir.nl/fhir/StructureDefinition/nl-core-organization
Mapping data:
  1. id - Medimo id
  2. name - Naam praktijk
Patiënt
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Patient{/id?}
Bevat basisgegevens van de patiënt conform http://fhir.nl/fhir/StructureDefinition/nl-core-patient
Mapping data:
  1. id - Medimo patientId
  2. identifier - BSN alleen indien gevuld
  3. active - true
  4. name
  5. humanname-assembly-order - Naamvolgorde NL1 t/m NL4
  6. text - Volledige tekstuele naam
  7. family - Geslachtsnaam
  8. given - Roepnaam
  9. gender - Geslacht
  10. birthDate - Geboortedatum
  11. deceasedBoolean - Overleden true/false
Zoeken op patiënten:
  1. Op BSN. Het zoeken kan gedaan worden op BSN. Hiervoor moet een identifier meegegeven worden als query parameter. Bijvoorbeeld: https://apis-acceptance-secure.medimo.nl/webservice/fhir/customer/Patient?identifier=http://fhir.nl/fhir/NamingSystem/bsn%7C999999011
  2. Op mensnummer, Zoeken op mensnummer moet gedaan worden met http://fhir.nl/fhir/NamingSystem/localidentifier als systeemnaam. Bijvoorbeeld: https://apis-acceptance-secure.medimo.nl/webservice/fhir/customer/Patient?identifier=http://fhir.nl/fhir/NamingSystem/localidentifier%7C12345
Practitioner
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/Practitioner/{id}
Bevat basisgegevens van de arts conform http://fhir.nl/fhir/StructureDefinition/nl-core-practitioner
Mapping data:
  1. id - Medimo physicianId
  2. name - Naam praktijk
metadata
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/metadata
Bevat basisgegevens van de mogelijke ZIB's conform FHIR CapabilityStatement

$medication-overview
{basis-URL}/webservice/fhir/{customer}/$medication-overview
Bevat een combinatie van ZIB's van de patiënt conform http://nictiz.nl/fhir/StructureDefinition/Bundle-MedicationOverview
Hiermee worden gegevens gebundeld om een medicatieoverzicht te kunnen genereren in bijvoorbeeld een PGO.

Locaties webservice
De resources kunnen op verschillende omgevingen beschikbaar zijn. Per omgeving dient een basis-URL gebruikt te worden. Dat zijn onderstaande domeinen:
  1. Acceptatie regulier https://apis-acceptance-secure.medimo.nl/
  2. Acceptatie ggz https://apis-acceptance-ggz.medimo.nl/
  3. Productie regulier https://apis-secure.medimo.nl/
  4. Productie ggz https://apis-ggz.medimo.nl/
Patient-identifier
In bovenstaande resources wordt met {id}, de id van het object zelf bedoeld. Indien men gegevens wil opvragen voor een bepaalde patiënt, dan dient men zich te houden aan de FHIR specificaties. Dat kan bijvoorbeeld door een patient-identifier als parameter mee te geven. Wanneer er geen type wordt meegegeven wordt uitgegaan van een Medimo-patientId. Bijv:
  1. subject:Patient_identifier=91310
  2. subject:Patient_identifier=http://fhir.nl/fhir/NamingSystem/bsn%7C900167294
PGO
De resources kunnen voor een PGO gebruikt worden, maar ook voor interne systemen, portalen of koppelingen. Voor interne logging is het van belang te weten of de resource bevraagd wordt ten behoeve van de organisatie, of ten behoeve van de patiënt zelf. Indien de bevraging ten behoeve van de patiënt gedaan wordt, dient de resource opgevraagd te worden met een extra parameter: 'medMij=1'

Techniek
De resources zijn beschikbaar als json of als xml fhir resources. Standaard wordt uitgegaan van json. In de opvraag kan de parameter '_format=xml' meegegeven worden om xml te ontvangen.

De resources worden beveiligd met een door Medimo uitgegeven SSL-certificaat. Tevens zijn de resources alleen toegankelijk van vooraf geconfigureerde bekende IP-adressen.

Acceptance/testomgeving
De resources zijn ook beschikbaar in de acceptance-omgeving. Gebruik hiervoor dezelfde urls, waarbij 'koppelvlak' vervangen wordt door 'koppeltest'. Medimo hanteert aparte certificaten voor de acceptance-omgevingen.

Stappenplan implementatie
Aansluiting t.b.v. een PGO
  1. Klant vraagt koppeling aan bij Medimo en bij een integratorpartij die de DVZA-rol vervult
  2. SSL-certificaat wordt uitgewisseld met integratorpartij
  3. IP-adressen worden doorgegeven
  4. Koppelvlak wordt ingericht
  5. Wederpartij kan resources gebruiken
Eisen infrastructuur en encryptie
Er wordt gebruik gemaakt van 2-zijdig SSL verkeer (minimaal TLS 1.2). Hiertoe heeft Medimo een valide vertrouwd servercertificaat ondertekend door DigiCert Inc. De zorgorganisatie of diens Integratorpartij dient gebruik te maken van door Medimo uitgegeven cliënt-certificaten.

Foutmeldingen
Indien er een 'Onverwachte fout' is opgetreden in de verwerking van het bericht, dan zal er een Sentry logging van zijn. Neem zo nodig contact op met de derde lijn.

Logging
Alle berichten worden in het webservicelog opgeslagen onder de vermelding 'FHIR'. Indien er een vraag/informatieverzoek op de helpdesk komt, kun je het individuele webservicelog in Medimo nakijken.