Beschrijving van de Ysis NAW-koppeling

Dit artikel beschrijft hoe Ysis NAW-koppeling functioneert en hoe een functioneel applicatiebeheerder deze beheert in Medimo.

Omschrijving

Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen waarbij persoonsgegevens zoals de naam, adres en woonplaats van een persoon worden uitgewisseld. Dergelijke koppelingen worden vaak gebruikt om de juistheid en consistentie van persoonsgegevens te waarborgen tussen verschillende systemen, bijvoorbeeld tussen systemen van verschillende organisaties die dezelfde persoonsgegevens beheren. Hierdoor wordt voorkomen dat verschillende systemen inconsistenties bevatten en kan er beter worden gewerkt met accurate en up-to-date persoonsgegevens.

Proces

Medimo doorloopt een aantal stappen om te bepalen of er een mutatie moet worden doorgevoerd. Deze stappen zijn gevisualiseerd in de onderstaande afbeelding.

Hieronder een korte toelichting per stap.
  1. Ophalen van cliëntgegevens
    De eerste stap is het ophalen van de cliëntgegevens. Ysis stuurt na elke relevante mutatie een notify naar Medimo. Medimo plaats deze notify in een wachtrij een leegt deze wachtrij elke 10 minuten. Voor het ophalen van de gegevens wordt een certificaat gebruikt. Wanneer dit certificaat niet klopt wordt de toegang geweigerd en kan Medimo geen cliëntgegevens ophalen. Medimo logt in dat geval de foutmelding 'acces denied' in de 'log patient-koppeling naw'. Naast het certificaat wordt er ook een check op het IP-adres gedaan. Alleen voor de IP-adressen die op de whitelist staan werkt de koppeling. Certificaat en de whitelist kunt u nagaan in het koppelvlak. Naast de automatische bevraging, doet Medimo dit ook in de volgende 2 situaties:
    1. Inlog SSO - Wanneer een gebruiker op cliëntniveau gebruik maakt van de SSO-koppeling, dan haalt Medimo op dat moment de cliëntgegevens op.
    2. BSN-validatie in Medimo - Wanneer een gebruiker klikt op de knop 'BSN' in de status van de cliënt, dan haalt Medimo op dat moment de cliëntgegevens op. Het dossier moet dan wel een correct BSN of ExternId (het medicalrecordId van de cliënt in Ysis) hebben.

2. Ysis toewijzingen nagaan
    De volgende stap is het nagaan van de toewijzingen van de cliënt in Ysis. Medimo gaat daarbij de volgende informatie na:
    1. ID van Ysis locatie
    2. ID van Ysis ward

3. Matchen locatietoewijzingen in koppeltabel
    Nu de ID's bekend zijn worden die nagegaan in de 'Koppelvlaktabel webservices'. Is er een match, dan gaat Medimo na hoe de regel is gekoppeld om te bepalen hoe de cliëntgegevens moeten worden verwerkt. Is er geen match of is de regel niet gekoppeld, dan stopt Medimo direct met het verwerken van de cliëntgegevens en voert geen mutatie uit. Als er geen match is gaat Medimo er vanuit dat het een nieuwe Ysis locatie betreft en voegt deze automatisch toe aan de 'Koppelvlaktabel webservices'. De nieuwe regel dient u te koppelen voordat Medimo de cliëntgegevens kan verwerken.

4. Verschillen nagaan en muteren
    De laatste stap zijn de cliëntgegevens uit Medimo te vergelijken met de cliënt gegevens uit Ysis aan de hand van de 'Koppelvlaktabel webservices'. Zijn er verschillen, dan worden de cliëntgegevens in Medimo aangepast. Dit leidt dan bijvoorbeeld tot een opname, ontslag of verhuizing.

Koppelvlaktabel webservices

Medimo gebruikt de 'Koppelvlaktabel webservices' om te bepalen of er vanuit de koppeling een wijziging moet worden doorgevoerd. In de 'koppelvlaktabel webservices' worden de Ysis toewijzingen gekoppeld aan een corresponderende Medimo afdeling.  Alle regels in deze tabel moeten zijn gekoppeld, zo ook de regels die Medimo moet negeren. De 'Koppelvlaktabel webservices' vindt u via het 'Zoeken in alles'-veld of vanuit het hoofdmenu via Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlaktabel webservices. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel webservices'.

Inrichting Koppelvlaktabel webservices

Het inrichten van de 'Koppelvlaktabel webservices' bestaat uit het koppelen van Ysis locaties aan Medimo afdelingen. Medimo voegt automatisch regels toe aan deze tabel wanneer er 'nieuwe' Ysis locatieID's in de cliënt gegevens staan. Deze 'nieuwe' regels zijn in de 'Koppelvlaktabel webservices' te herkennen aan de kolom 'Medimo afdeling'. Bij nieuw toegevoegde regels staat daar de waarde 'Onbekend'. Volg de onderstaande instructies om een regel te koppelen.
  1. Klik op een regel
    Medimo toont de details  van de regel, dit ziet eruit zoals onderstaande afbeelding. Bij een nieuw regel is er geen Medimo afdeling gekoppeld en zal daarom de waarde 'Onbekend' staan in het veld Medimo afdeling.

Externe locatie, locatienaam, afdeling en afdelingnaam zijn gegevens die uit Ysis komen. Dit zijn de namen en ID's van de locaties in Ysis. Bij een mutatie gaat Medimo na op welke Ysis locatie/ID de cliënt verblijft en in hoeverre deze is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel webservices'. Medimo raadt aan deze velden NIET aan te passen.

2. Selecteer de Medimo afdeling
    Klik in het veld achter Medimo afdeling om te zoeken naar de afdeling. Klik vervolgens op de afdeling om deze te selecteren. De bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een regel waarbij een Medimo afdeling is geselecteerd. Het koppeltype in bij de Ysis NAW-koppeling is altijd 'iedereen'. Wanneer een locatie in Ysis niet mee moet worden genomen in de koppeling, dan kan Gerimedica deze uitsluiten van de koppeling.

3. Klik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee koppelt u de regel en Medimo toont de 'Koppelvlaktabel webservices.

Niet-gekoppelde regels

Wanneer de cliënt een Ysis toewijzing heeft die niet is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel webservices', dan kan Medimo niet bepalen hoe de Ysis toewijzing verwerkt moet worden. Medimo stopt daardoor met het verwerken van de cliëntdata en past niks aan in de database. Anders gezegd voert Medimo bijvoorbeeld geen verhuizing, ontslag of overlijden door als een Ysis toewijzing niet is gekoppeld. Ook regels die Medimo moet negeren, dient u te koppelen. Hiervoor is doorgaans een fictieve afdeling 'Overig' aangemaakt die u hiervoor kunt gebruiken. In Ysis kunnen locatie uitgesloten worden van de koppeling. Hierdoor is het mogelijk om een gehele locatie te negeren. Dit is bijvoorbeeld handig voor het een locatie betreft waarop geen medicatie gedeeld wordt.

Nieuwe regel

Heeft een cliënt een Ysis toewijzing die niet in de 'Koppelvlaktabel webservices' staat, dan voegt Medimo automatisch een nieuwe regel toe aan deze tabel. Medimo stopt direct met het verwerken van de cliëntgegevens en past niks aan in de database. Medimo logt een foutmelding die u kunt nagaan in de 'Log patient-koppeling (naw)'. U moet de nieuwe regel koppelen en Medimo moet opnieuw de cliëntgegevens ophalen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van de SSO-koppeling op cliëntniveau.

Koppelvlak

Voor de NAW-koppeling wordt in Medimo een koppelvlak ingericht. In het koppelvlak wordt onder andere de certificaten, IP-adressen en koppelvlak-opties opgegeven. Medimo gebruikt het koppelvlak om te bepalen bij welke database en met welke gegevens, de Ysis cliëntgegevens moeten worden opgehaald. Ook gebruikt Medimo het koppelvlak om te bepalen in welke cluster(s) de mutaties vanuit Ysis kunnen worden verwerkt.

U kunt geen aanpassingen doen aan het koppelvlak, maar het koppelvlak is wel inzichtelijk voor u. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlak.

Koppelvlak opties

In het koppelvlak kunnen extra opties worden aangezet. Hierdoor wordt de koppeling uitgebreid met extra functionaliteit. Deze opties worden toegelicht in het artikel Extra opties voor de Ysis koppeling.

Gegevensuitwisseling in de koppeling

Cliëntgegevens
Momenteel ondersteunt Medimo de volgende velden uit Ysis:
  1. medicalrecordId - Dit vult Medimo in het veld ExternId
  2. BSN
  3. Geboortenaam
  4. Partner
  5. Geslacht
  6. Initialen
  7. Geboortedatum
  8. Locatietoewijzing - Hieronder vallen de Location, locationID, ward, ward ID, kamernummer, begindatum, einddatum.
Thuisgegevens
In de Thuisgegevens wordt vastgelegd wat het (thuis)adres, de huisarts en de apotheek van de cliënt is. Deze gegevens worden doorgaans gebruikt in een extramurale setting zoals poliklinische zorg of thuiszorg. Vooralsnog wordt het (thuis)adres en arts uitgewisseld in de koppeling. De arts wordt gekoppeld op basis van de AGB-code en matcht Medimo in de landelijke arts entiteiten tabel.

Hoofdlocaties en bijlocaties
Een cliënt kan in Medimo actieve hoofdtoewijzingen hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook dagbesteding met Medimo werken. Vooralsnog wordt het type toewijzing niet uitgewisseld in de koppeling. Een oplossing hiervoor is om de Medimo afdeling te kenmerken als 'Altijd bijlocatie'. Hierdoor kan vanuit de koppeling alsnog een niet-hoofdtoewijzing worden toegewezen.

ELV
De cliënt kan in Medimo een ELV-toewijzing krijgen. Dit is noodzakelijk wanneer de apotheek de ELV-declaratiebestanden vanuit Medimo genereert. Wanneer de koppelvlak optie 'Financekoppeling' is geactiveerd, dan wordt de ELV vanuit Ysis toegewezen aan de cliënt in Medimo.

DBC
De cliënt kan in Medimo een DBC-toewijzing krijgen. Wanneer de koppelvlak optie 'Financekoppeling' is geactiveerd dan wordt de DBC vanuit Ysis toegewezen aan de cliënt in Medimo.

Onderscheid tussen cliënten met en zonder behandeling

Vanwege verschillende werkwijzen worden in Medimo de cliënten met behandeling en de cliënten zonder behandeling op verschillende afdelingen opgenomen. Zelfs als de cliënten in Ysis op dezelfde afdeling zitten, heeft het de voorkeur om de cliënten in Medimo te splitsen. Vooralsnog is er geen kenmerk dat gebruikt kan worden in de koppeling om een onderscheid te maken tussen deze cliënten. Als de splitsing toch moet plaatsvinden in Medimo, dan moet dit ook in Ysis worden doorgevoerd.