Handleiding Protocollen

Algemeen

Met het gebruik van protocollen kan het werk voor arts en apotheker worden vereenvoudigd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere middelen in 1x voor te schrijven maar ook om een complete behandelrichtlijn te definiëren. Protocollen kunnen gestart worden vanuit het voorschrijfscherm, maar ook over een afdeling of locatie worden uitgevoerd.

Protocollen beheren

U kunt de protocollen beheren bij 'Onderhoud > Geneesmiddellijsten > Protocollen'. Omdat protocollen een onderdeel zijn van het formularium kiest u eerst het formularium waar u de protocollen van wilt beheren.

Protocol toevoegen

• Klik 'Nieuw protocol toevoegen'.
  • Vul een naam in.
  • Klik 'Toevoegen'.
  • Het 'wijzig protocol'-scherm opent en het protocol kan nu verder worden vormgegeven.

Protocol wijzigen

• Kies een protocol om te wijzigen. Een protocol bestaat uit (een reeks) voorschriften en/of acties.

Protocol verwijderen

• Kies een protocol om te verwijderen.
  • Klik 'Verwijderen'.
  • Een 'weet u het zeker'-melding toont.
  • Klik 'Ja, ik weet het zeker'.

Protocolregels

Selecteer een protocol of maak een nieuw protocol aan om te wijzigen. Een protocol kan uit meerdere regels bestaan welke kunnen leiden tot (een reeks) voorschriften en/of acties.

Tekst omschrijving

U kunt per protocol een vrije tekst ingeven welke getoond wordt op het moment dat de voorschrijver het protocol activeert. Deze tekst kan bijvoorbeeld motivaties, uitleg of verwijzingen naar literatuur bevatten. Het is tevens mogelijk om hier links naar internetpagina's in op te nemen.

Start-voorschrift toevoegen

• Klik 'Start medicatie'.
  • Kies een geneesmiddel.
  • Vul het voorschrift in. U heeft daarbij dezelfde functies als in een formularium tot uw beschikking.
  • Vul in wanneer het dient te starten. Hierbij kunt u het relatief aan de start van het protocol laten starten of relatief aan een andere protocolregel. Daarmee kunt u de regel bijvoorbeeld per eerste weekdoos na minimaal 10 dagen na de start van het protocol laten starten. Ook kunt u daarmee een middel B pas laten starten nádat middel A is voorgeschreven.
  • Klik 'Opslaan'.

Wijzig-voorschrift toevoegen

• Klik op het naar rechts gerichte pijltje in het vakje van het voorschrift dat u wilt wijzigen en kies 'Wijzig medicatie'.
  • Wijzig het voorschrift en vul in wanneer de wijziging dient in te gaan.
  • Klik 'Opslaan'.

Stop-voorschrift toevoegen

• Klik op het naar rechts gerichte pijltje in het vakje van het voorschrift dat u wilt wijzigen en kies 'Stop medicatie'.
  • Vul in wanneer het voorschrift dient te stoppen.
  • Klik 'Opslaan'.

Voorschrift of filter verwijderen

• Alleen het laatste blok in een reeks afhankelijke start-, wijzig- en stop-voorschriften is te verwijderen.
  • Klik op het kruisje rechtsboven in het blok dat u wilt verwijderen.
  • De wijziging wordt pas opgeslagen als u het hele protocol opslaat.

Actie toevoegen

• Klik 'Actie toevoegen'
  • U kunt middels de dropdown rechts een template kiezen om de actie van een bepaald type te laten zijn.
  • Geef de actie een passende titel.
  • Vul de actie verder in naar behoefte.
  • Klik 'Toevoegen'.

Actie wijzigen

• Klik op het actie blok dat u wilt wijzigen.
  • Wijzig deze.
  • Klik 'Opslaan'

Actie verwijderen

• Klik op het kruisje rechtsboven in het blok dat u wilt verwijderen.
  • De wijziging wordt pas opgeslagen als u het hele protocol opslaat.

Filter criteria

In sommige gevallen zijn protocolregels niet voor iedereen van toepassing. Door filter criteria te gebruiken kunt u bepalen of een bepaalde regel achter het blok van toepassing is op de bewoner. Voor deze filter criteria wordt gebruik gemaakt van de MFB clinical rules die ook in de medicatiebewaking gebruikt worden.

Filter toevoegen

• Klik 'Filter criteria'.
  • Geef de criteria in. Zoek in de criteria op naam.
  • U kunt meerdere groepen combineren. Door op 'en' of 'of' te klikken bepaalt u hoe de groepen gecombineerd moeten worden.
  • Door op + te klikken kunt u een criterium of groep toevoegen.
  • Door op x te klikken kunt u een criterium of groep verwijderen.
  • Indien u 'Patient voldoet niet aan bovenstaande criteria' aanvinkt wordt de selectie juist omgekeerd (negatief filter)
  • Klik 'Opslaan'.

Filter voorbeelden

• Patient is 60 jaar of ouder.
  • Patient is jonger dan 70 jaar.
  • Er is een contraindicatie verminderde nierfunctie.
  • Patient is vrouw
  • Patient is geen man
  • Creatineklaring is bekend
  • Creatineklaring is ouder dan 13 maanden
  • Creatineklaring > 40 ml/min
  • Creatineclaring is kleiner dan of gelijk aan 45 ml/min
  • Patient heeft protonpompremmer in de actuele medicatie

Filter wijzigen

• Klik op het filter blok dat u wilt wijzigen.
  • Wijzig deze.
  • Klik 'Wijzigen'

Filter verwijderen

• Klik op het kruisje rechtsboven in het blok dat u wilt verwijderen.
  • De wijziging wordt pas opgeslagen als u het hele protocol opslaat.

Zoek medicatie

Een bijzondere uitvoering van filter criteria is 'Zoek medicatie'. Dit is een filter criterium op basis van de medicatie van een bewoner. Indien er medicatieregels gevonden worden die aan de criteria voldoen, dan loopt het protocol verder. In de blokken achter een 'Zoek medicatie' blok, kan men de gevonden medicatieregels dan bijvoorbeeld stoppen.

Medicatieregels zoeken

• Klik 'Medicatie zoeken'.
  • Geef de criteria in. Zoek in de criteria op naam.
  • U kunt meerdere groepen combineren. Door op 'en' of 'of' te klikken bepaalt u hoe de groepen gecombineerd moeten worden.
  • Door op + te klikken kunt u een criterium of groep toevoegen.
  • Door op x te klikken kunt u een criterium of groep verwijderen.
  • Klik 'Opslaan'.

Zoek medicatie voorbeelden

• Antithrombotica (B01)
  • Antithrombotica (B01A)
  • Throbocytenaggregatieremmers excl heparine (B01AC)
  • Clopidogrel (B01AC04)
  • Medicatie is actueel
  • Medicatie is niet actueel
  • Medicatie is afgelopen maand gebruikt
  • Medicatie is continu
  • Medicatie is tijdelijk
  • Medicatie is zonodig

Zoek medicatie wijzigen

• Klik op het filter blok dat u wilt wijzigen.
  • Wijzig deze.
  • Klik 'Wijzigen'

Zoek medicatie verwijderen

• Klik op het kruisje rechtsboven in het blok dat u wilt verwijderen.
  • De wijziging wordt pas opgeslagen als u het hele protocol opslaat.

Protocol gebruiken

Bij het voorschrijven staan de protocollen tussen de formulariumartikelen (voorgegaan met 'Protocol').

• Kies een protocol.
  • Een bevestig scherm toont, met een beknopt overzicht met wat het protocol zal gaan toevoegen. Tevens wordt de omschrijvingstekst getoond welke is ingegeven. Indien met de beslissingsblokken van het protocol wenst te zien, dan zijn die op dat moment in een scherm te tonen.
  • Klik 'Bevestig start protocol'.
  • Alle voorschriften worden nu doorgevoerd als medicatievoorstel en zijn dus nog niet daadwerkelijk voorgeschreven.
  • Alle acties uit het protocol zijn aangemaakt en zullen zichtbaar worden op het moment zoals ingesteld bij de actie.
  • Indien er voorschriften zijn in het protocol waarvan is aangegeven dat deze per direct voorgeschreven moeten worden, dan zullen deze direct geautoriseerd kunnen worden. De gebruiker dient daarvoor voorschrijfrechten te hebben ten opzichte van de bewoner. De gebruiker zal dan per voorschrift hier automatisch heen geleid worden.

Voorbeeld

Stel men wil een protocol maken om een NSAID voor te schrijven, maar men wil borgen dat er -indien nodig- ook een maagbeschermer wordt ingezet.

In dit geval kiezen we er voor om eerst het optionele gedeelte te doen van de maagbeschermer. Hierdoor wordt dit medicatievoorstel eerst voorgeschreven en krijgt de voorschrijver tijdens autoriseren geen melding meer om een maagbeschermer voor te schrijven.

Er is gekozen voor een negatieve selectie op 'Patient heeft protonpompremmer in de actuele medicatie'. Evenzo zou men hier kunnen kiezen voor een positieve selectie op 'Patient heeft geen protonpompremmer in de actuele medicatie'.

Voorbeeld

Stel men wil een protocol maken om clopidogrel te starten indien een bewoner acetylsalicylzuur gebruikt in combinatie met dipyridamol.

Er zijn combinatiemiddelen op de markt. Dat houdt in dat we het protocol zo moeten maken dat het kan werken bij gebruik van combinatiemiddelen, maar ook als de middelen los gebruikt worden. Daarom wordt het protocol in 2 regels 'dubbel' ingevoerd. De voorschrijver merkt hier niets van omdat alleen het scenario dat van toepassing is wordt gekozen.

De gevonden middelen worden gestopt, daarnaast wordt voor het nieuwe middel een startvoorstel gedaan. Mogelijk gebruikte de bewoner een maagbeschermer in verband met de acetylsalicylzuur. Of deze gestopt kan worden is niet altijd het geval. Daarom is er gekozen om -indien de bewoner een protonpompremmer gebruikt- een actie aan te maken om te evalueren of deze gestopt kan worden.

Voorbeeld

Stel men wil een protocol maken om meerdere voorschriften en wijzigingen vast te leggen voor een protocol voor bijv een staar-operatie.

In dit geval zijn er 2 medicaties betrokken en hebben we derhalve 2 regels gemaakt.

Er is gekozen voor meerdere wijzigingen van de dexamethason, omdat dan een eventueel afwijkende startdatum van de eerste regel automatisch meewijzigt in de opvolgende dexamethason wijzingsregels.

Voorbeeld
Stel men wil een protocol maken om op basis van een antwoord op een vraag, een geneesmiddel te starten met een aanvullende actie.
Start met het stellen van de vraag, bijvoorbeeld ‘Selecteer de zorgverzekeraar van de patiënt’.*

Kies rechts voor verschillende antwoordopties. En kies rechts voor start medicatie. Geef daaronder weer welke actie benodigd is na het starten van het gekozen middel. Bijvoorbeeld een evaluatie na 2 weken starten. Zo kunnen er zelfs meerdere vragen worden gesteld tijdens het protocol.

*De zorgverzekeraar van een patiënt wordt niet automatisch vastgelegd in Medimo. Dit zou eventueel in het vrije veld van de patiënt kunnen worden ingegeven.