Medicatievoorstellen

In Medimo kunt u een medicatievoorstel doen. Dit voorstel blijft buiten de actuele medicatiestatus en heeft geen invloed op de toedienregistratie, toedienlijst of de bestellijst. Pas als een voorschrijver de medicatievoorstellen accordeert, worden ze doorgezet naar de medicatiestatus. Pas dan komen de mutaties ook ter autorisatie aan de apotheek.
U kunt een medicatiewijziging voorstellen vanuit de status van de cliënt. Daar kunt u via het submenu bij de knop 'Nieuw' de optie 'Medicatievoorstel' gebruiken. Vervolgens toont Medimo de status van de cliënt, inclusief de medicatievoorstellen. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Nieuw medicatievoorstel

Wanneer u van mening bent dat de cliënt nieuwe medicatie nodig heeft, kunt u een start van nieuw medicatie voorstellen. Volg daarvoor de onderstaande instructies:
  1. Klik op de knop 'Nieuw medicatievoorstel'
    Daarna toont Medimo een scherm om te zoeken naar het geneesmiddel. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

2. Kies het geneesmiddel wat u wilt voorstellen
    Standaard toont Medimo de geneesmiddelen die in het formularium zitten en de aliassen daarvan. Met het 'zoek / filter'-veld kunt u zoeken op de naam van het geneesmiddel. Als u het geneesmiddel niet kunt vinden, kunt u in de hele taxe zoeken. Gebruik hiervoor de knop 'In hele taxe zoeken'. Na het selecteren van het geneesmiddel toont Medimo een scherm om de dosering op te geven. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Standaard wordt de dosering uit het formularium vooringevuld. Deze kunt u indien gewenst aanpassen. Als u een geneesmiddel uit de hele taxe voorschrijft, dient u altijd een dosering op te geven.

Opgeven dosering

Het is afhankelijk van het voorschrift dat u wilt invoeren welke velden u moet gebruiken. Desalniettemin dient u rekening te houden met het volgende.

Doseeraantallen en toedientijden

Dit zijn het aantal en het tijdstip waarop de medicatie moet worden toegediend. U geeft deze op in de witte vakjes onder de geneesmiddelinformatie. Deze witte vakjes stellen de standaard toedientijden voor. Het linker vakje is het eerste toedienmoment van de dag en het rechtervakje is het laatste. U kunt hele getallen en decimalen gebruiken. Als het aantal niet van toepassing is, maar wel het toedienmoment (bijvoorbeeld bij het aanbrengen van zalf), kunt u een 'x' opgeven.

Als u wilt afwijken van de standaard toedientijden en/of meer tijden wilt opgeven, klikt u op 'Meer doseringen en voorschrijfopties'.

Doseereenheden

Rechts van de doseeraantallen en toedientijden wordt de doseereenheid getoond. Deze waarde is vooringevuld vanuit het formularium of de G-standaard. Desalniettemin kunt u deze aanpassen.

Interval

Met het interval bepaalt u op welke dagen de medicatie moet worden toegediend. Deze waarde is vooringevuld vanuit het formularium of de G-standaard. Er zijn verschillende typen intervallen, namelijk:
  1. Met dagen - Hierin wordt in de intervaltekst duidelijk aangegeven op welke dag van de week de medicatie moet worden toegediend, bijvoorbeeld '1x per week op maandag'.
  2. Zonder dagen - Bijvoorbeeld '1x per week' of '4 dagen wel, dan 3 dagen niet'. Medimo gebruikt met dergelijke intervallen het startmoment van het voorschrift om te bepalen op welke dagen de medicatie moet worden toegediend.

Interval continu infusie

U kunt bij het voorstellen ook een dosering kiezen die per uur of 'per 24 uur als continue infusie' geldt. Voor deze dosering kunt u dan geen tijden opgeven, enkel de dosering. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Voor de medicatiebewaking probeert Medimo dit terug te rekenen naar een dosering per uur. Indien er geen doseringsgrenzen voorhanden zijn, dan wordt een melding gegeven dat de dosering handmatig gecontroleerd dient te worden.

Interval eerste dag 2x, dan 1x

Hierbij wordt de dosering op de eerste dag verdubbeld. Dit gebruikt u bijvoorbeeld bij Doxycycline.

Gebruik

Het gebruik bepaalt voor hoe lang de cliënt het geneesmiddel nodig heeft. Hierbij heeft u keuze uit:
  1. Continu
  2. Tijdelijk

Gebruik tijdelijk

Als u kiest voor tijdelijk, verandert de weergave. Medimo voegt dan een veld toe om een 'Stop per'-moment op te geven. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. De blauwe pijl in de onderstaande afbeelding wijst naar het betreffende veld.

U kunt het totaal aantal te geven eenheden opgeven. De groene pijl in de bovenstaande afbeelding wijst naar het betreffende veld daarvoor. Indien berekenbaar, rekent Medimo in dat geval de stopdatum en -tijd voor u uit en vice versa.

Gebruik Zo nodig

Als de medicatie alleen moet worden toegediend wanneer dat nodig is, vinkt u de optie 'Zo nodig' aan. Dit kan zowel voor continu als tijdelijk gebruik. Vaak worden er voor medicatie die zo nodig moet worden gebruikt geen doseeraantallen en toedientijden opgegeven.

Extra doseerinfomatie

Optioneel kunt u extra doseerinformatie toevoegen. Deze doseerinformatie wordt getoond op het recept en de toedienregistratie van de cliënt. Hier geeft u extra informatie over het toedienen of doseren van de medicatie, bijvoorbeeld: "Zo nodig 1 extra bij avondeten."

Medicatiebewaking

Rechts wordt de medicatiebewaking getoond. Deze bewaking is informatief en helpt u bij het signaleren van risico's in het gebruik van de medicatie. In de onderstaande afbeelding wijst de blauwe pijl daarnaar.

U kunt op het signaal klikken om, indien beschikbaar, extra informatie te raadplegen.

Naast medicatiebewaking toont Medimo aan de rechterzijde:
  1. Dagdosering - Mits berekenbaar.
  2. Opmerkingen uit het formularium
  3. Maaladvies - Mits de cliënt de contra-indicatie 'Slikstoornis', 'Sonde' of 'Medicatie malen' heeft.

Opgeven start

Opgeven van het startmoment is verplicht. Dit is vooringevuld vanuit het formularium of wordt bepaald aan de hand van de instellingen bij de locatie entiteit. U kunt gebruikmaken van de volgende opties:
  1. Per nu
  2. Per vandaag
  3. Per morgen
  4. Per weekdoos - Dit is de startdag van de weekdoos/GDS/medicatierol/Baxter

Naast de bovengenoemde waarden kunt u de optie 'Vaste datum' aanvinken. Hierdoor verandert de weergave en kunt u een specifieke datum en tijd opgeven. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Tijdelijk gebruik

Als de cliënt de medicatie tijdelijk moet gebruiken, dient u een stopdatum en -tijd op te geven. Zie hoofdstuk Opgeven dosering, paragraaf Gebruik tijdelijk.

Reden/Opmerking

Dit veld gebruikt u om een reden/opmerking te noteren voor de apotheek. Medimo kan in een aantal gevallen het opgeven van een reden/opmerking verplichten, bijvoorbeeld als u een geneesmiddel buiten het formularium voorstelt.

Invoer bevestigen

Nadat u de dosering, start hebt ingevoerd, dient u de invoer te controleren. Klik hiervoor op de knop 'Opslaan'. Hierna toont Medimo een overzicht van de invoer. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Hier controleert u de invoer. Wilt u het voorschrift aanpassen? Klik dan op de knop 'Annuleer'. Hiermee keert u terug naar het scherm om de dosering op te geven. Bent u akkoord met de invoer? Klik dan op de knop 'Bevestig opslaan'. Hiermee slaat u het medicatievoorstel op en toont Medimo de status inclusief de medicatievoorstellen. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

De voorstellen herkent u aan de oranje kleur.

Een wijziging van een medicatieregel voorstellen

Naast het starten van nieuwe medicatie kunt u ook wijzigingen in bestaande medicatie voorstellen. Dit gebruikt u om bijvoorbeeld bij een verhoging of verlaging in de dosering. U stelt een dergelijke wijziging voor vanuit de status inclusief de medicatievoorstellen. De bovenstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. Raadpleeg hoofdstuk 'Navigatie' als u niet weet hoe u daar komt.

Klik op de regel waarop u een wijziging wilt voorstellen. Medimo toont daarna een scherm om het voorschrift aan te passen. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Aanpassen voorschrift

U kunt dezelfde procedure volgen als bij het voorstellen van nieuwe medicatie. Voor instructies kunt u hoofdstuk 'Opgeven dosering' raadplegen.

Voorschrift stoppen

Als u wilt voorstellen om de medicatie te stoppen, geeft u de stopdatum op en gebruikt u de knop 'STOP!'. Daarna toont Medimo een scherm waar u het voorstel controleert en de invoer bevestigd. Dit heeft dezelfde werking als het invoeren van een nieuwe medicatievoorstel.

Voorgestelde medicatievoorstel raadplegen

Voordat een medicatievoorstel is geaccordeerd, kunt u deze raadplegen. Dit kan vanuit de status inclusief medicatievoorstellen. Daar herkent u de voorstellen aan de gele kleur. Klik op het voorstel en Medimo toont een scherm waar u het voorstel kunt nagaan. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Vanuit hier kunt u het voorstel nagaan en indien nodig:
  1. Voorstel bewerken/corrigeren
  2. Een aanvullende wijziging of schema toevoegen
  3. Voorstel annuleren

Medicatievoorstel bewerken

Als u het medicatievoorstel wilt corrigeren, dan kunt u deze bewerken. Klik daarvoor op de link 'Bewerk dit voorgestelde mutatie'. Hierna toont Medimo een scherm waar u het medicatievoorstel kunt aanpassen.

Aanvullende wijziging of schema

Wanneer het voorschrift in de toekomst moet worden gewijzigd, bijvoorbeeld een verhoging of verlaging van de dosering, dan kunt u die wijziging direct invoeren. Gebruik hiervoor de link 'Aanvullende wijziging of schema'. Hierna toont Medimo een scherm waar u de nieuwe dosering kunt opgeven waarbij de huidige dosering is vooringevuld. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Het opgeven van een aanvullende wijziging heeft dezelfde werking als het invoeren van een nieuw medicatievoorstel. Het verschil is dat bij een aanvullende wijziging geen vaste datum kan worden gekozen als ingangsdatum. In plaats daarvan kunt u een 'Minimaal aantal dagen voor ingang' opgeven.

Naast het aanpassen van de dosering kunt u via een aanvullende wijziging ook een stopdatum opgeven. In dat geval dient u het stop per moment in te voeren en daarna te klikken op de knop 'STOP!'.

Medicatievoorstel annuleren

Indien nodig kunt u het medicatievoorstel annuleren. Klik daarvoor op de link 'Annuleer dit voorgestelde mutatie'. Hierna toont Medimo een scherm om de annulering te bevestigen. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Klik op de knop 'Bevestig verwijderen' om het medicatievoorstel te annuleren.

Historie

Alle medicatievoorstellen en de afhandeling daarvan zijn na te gaan in de medicatiehistorie van de cliënt.

Permissies

Voor het maken van een medicatievoorstel moet de gebruiker in het bezit zijn van de volgende permissies:
  1. Bekijk medicatie
  2. Stel medicatie wijziging voor
Voor het accorderen van medicatievoorstellen moet de gebruiker in het bezit zijn van de volgende permissies:
  1. Bekijk medicatie
  2. Pas medicatie van cliënt aan