Meetwaarden

Meetwaarden afkomstig van een laboratorium zijn een belangrijke tool bij de behandeling van uw cliënten. Ook tijdens het voorschrijven zijn meetwaarden van groot belang voor de medicatiebewaking. Met de meetwaarden-module kunt u de labuitslagen van het laboratium rechtstreeks in Medimo binnen laten komen. Maakt u gebruik van Ysis dan kunnen de labwaarden ook historisch vanuit Ysis in Medimo komen.

Algemeen

Meetwaarden kunnen via Ysis of via Zorgmail geimporteerd worden. Deze spoelen automatisch in onder de juiste bewoner op basis van BSN of Ysis id. De labwaarden worden op chronologische volgorde getoond volgens de volgorde die het laboratorium heeft uitgeleverd. De nieuwste waarden staan daarbij bovenaan. Een andere sortering is mogelijk door op de naam van de kolommen te klikken. De aanduiding van het laboratorium of een meetwaarde afwijkend is wordt achter de waarde getoond (meestal met een '*' aangeduid door het laboratorium). De referentiewaarden staan in de laatste kolom. Mocht het laboratorium een extra opmerking bij de bepaling hebben opgegeven, dan wordt dat aangeduid met een log-icoontje. Details van de meetwaarde zijn te raadplegen door op een waarde te klikken, de details worden getoond in een popupscherm.
Meetwaarden vanuit Ysis worden op basis van het MedicalRecordId van de patient gekoppeld. Wanneer de meetwaarden vanuit Zorgmail binnenkomen, dan worden deze op basis van het BSN gekoppeld. Indien het laboratorium geen BSN geregistreerd heeft staan, kunnen de meetwaarden niet automatisch gekoppeld worden. Vanaf versie 2018-2 kunnen de meetwaarden vanuit het log achteraf nog handmatig gekoppeld worden aan de juiste bewoner.

Filtering

In het zoekveld kunt u stukjes tekst ingeven om te zoeken binnen de meetwaarden. Meerdere zoektermen dienen door een spatie gescheiden te worden. Medimo zoekt binnen de gehele tabel. Wanneer u bijvoorbeeld zoekt op '*', dan krijgt u alle afwijkende waarden te zien. Zoekt u bijvoorbeeld op 'Kali' dan ziet u bijvoorbeeld alle kalium uitslagen. Hierdoor kunt u ook snel het verloop in de tijd inschatten.

Permissies

Standaard heeft niemand rechten om de meetwaarden in te zien. De knop om de meetwaarden te raadplegen is dan ook niet zichtbaar. Pas wanneer de juiste rechten zijn toebedeeld aan de gebruikers, zijn de meetwaarden in te zien vanuit de medicatiestatus. De applicatiebeheerder kan de benodigde rechten hiertoe toekennen. De rechten zijn:
  1. 'Toon alle meetwaarden' - Er is geen beperking, alle meetwaarden worden getoond. De gebruiker kan ook zelf een waarde handmatig invoeren.
  2. 'Toon wettelijke meetwaarden voor apotheek' - Alleen de wettelijk verplicht gestelde meetwaarden zijn in te zien. Dat zijn de Natrium, Kalium, Lithium, INR en nierfunctie. De gebruiker kan geen waarde handmatig invoeren.

Tonen meetwaarden op overzichten

De wettelijke meetwaarden (Natrium, Kalium, Lithium, INR en nierfunctie) voor de apotheek worden getoond op de volgende overzichten:
  1. Actueel Medicatie Overzicht (AMO) - Dit overzicht is bedoeld voor medicatieoverdracht.
  2. Autorisatielijst - Dit overzicht is bedoeld voor periodieke bespreking/overleg, of als receptautorisatie voor het leveren van een medicatie voor een bepaalde periode.
  3. Reisdocument - Dit overzicht is bedoeld om mee te nemen op reis.

Ongelezen indicatie

Wanneer er nieuwe ongelezen waarden aanwezig zijn dan worden deze in de medicatiestatus getoond middels een rode 'badge' met het aantal ongelezen meetwaarden. Wanneer een voorschrijver deze meetwaarden leest, verdwijnt de indicatie.
Vanuit het hoofdmenu wordt voor voorschrijvers een extra knop getoond om naar de meetwaarden te gaan van de bewoners. Ook daar wordt middels een rode 'badge' getoond hoeveel ongelezen meetwaarden er nog zijn voor bewoners die ingeschreven zijn op naam van de betreffende voorschrijvergebruiker. Wanneer de gebruiker op de knop drukt wordt een lijst getoond met alle bewoners die nog ongelezen meetwaarden hebben. De gebruiker kan vanuit die lijst doorklikken naar de betreffende meetwaarden en bewoner. Indien alle meetwaarden gezien zijn, kan de voorschrijver gebruiker vanuit ditzelfde overzicht een gebruiker selecteren om diens meetwaarden in te zien.
Let op! De bedoeling van de meetwaarden-module is om het voorschrijven te faciliteren en om de voorschrijver te helpen bij het bijhouden van de meetwaarden. De meetwaarden-module is uitdrukkelijk niet bedoeld om de voorschrijver te verwittigen van spoedeisende meetwaarden. Er wordt ervan uitgegaan dat wanneer de meetwaarde spoedeisend is, het laboratorium zelf contact opneemt met de voorschrijver.

Contra-indicatie verminderde nierfunctie

Wanneer er een nierfunctie wordt ingevoerd of binnenspoelt die lager is dan 30 ml/min, dan wordt automatisch de contra-indicatie verminderde nierfunctie voor deze bewoner geactiveerd. Wanneer de nierfunctie onder de 50 is, maar hoger dan 30, dan wordt geen automatische contra-indicatie ingevuld. In plaats daarvan wordt de mogelijkheid geboden in het overzicht van de meetwaarden. Er wordt dan een lampje getoond ten teken dat er iets te melden valt. Daar kunt u dan op klikken.
Wanneer er een contra-indicatie staat ingevuld en de nierfunctie is hoger dan 50, dan wordt de mogelijkheid geboden om deze te verwijderen. Dat gebeurt niet automatisch. Er wordt ook dan een lampje getoond in het overzicht van de meetwaarden.
Wanneer er een nierfunctie bekend is, dan wordt deze op het actueel medicatie overzicht (AMO) getoond. Ook wordt de nierfunctie getoond tijdens medicatiebewakingssignalen die met de nierfunctie te maken hebben.

Vooralsnog is de contra-indicatie verminderde nierfunctie de enige die automatisch wordt toevoegen op basis van een meetwaarde.

Log meetwaarden

Functioneel beheerders hebben toegang tot het log van de meetwaarden, om te controleren of alles goed is ingelezen. De log is in te zien via: 'Beheer > Koppelvlakbeheer > Log meetwaarden'. Meetwaarden worden in de log 30 dagen bewaard. In te zien zijn tijdstippen van berichten, voor wie de meetwaarden waren, en of ze correct verwerkt zijn. Door op een bericht te klikken wordt een popup getoond met nadere details van het bericht zoals tijdstip van aanmaken en tijdstip van verwerken. Wanneer ze niet correct verwerkt zijn, staat de reden vermeld.

Handmatig koppelen

De meetwaarden worden op basis van het BSN aan de juiste bewoner gekoppeld. Indien het betreffende BSN geen unieke match opleverde in Medimo, of wanneer het meetwaardenbericht geen BSN nummer heeft, dan kan het bericht niet automatisch gekoppeld worden. Vanuit het log kan het betreffende bericht alsnog gekoppeld worden aan de juiste bewoner. Vanuit de popup wordt een selectie getoond van bewoners met dezelfde geboortedatum en geslacht. Door een bewoner te kiezen en vervolgens op 'Koppelen' te drukken, wordt het bericht aan de betreffende bewoner gekoppeld. In de achtergrond worden de meetwaarden iedere 10 minuten verwerkt.