Regulier voorschrijven

Regulier voorschrijven

Met de reguliere weergave kunt u voor de standaarduitdeeltijden een dosering en interval opgeven. Daarnaast geeft u aan of het geneesmiddel continu of tijdelijk gegeven moet worden en kan worden geselecteerd dat het geneesmiddel zonodig moet worden toegediend. Naast de reguliere weergave kunt gebruik maken van:
  1. Uitgebreid, hier toont Medimo extra voorschrijfopties en kunt u afwijken van de standaardtoedientijden.
  2. Schema, hiermee geeft u per datum een andere dosering en interval op. Gebruik deze optie om op- of afbouwschema's te maken.
  3. Handmatig, Hier kunt u per toedientijd een dosering opgeven. Gebruik deze optie voor....
Medimo toont bovenaan in het midden welke voorschrijfweergave is geselecteerd. Klik op deze knop om een submenu te openen en de weergave te wijzigen. 


Stappen voorschrijven reguliere weergave

In dit hoofdstuk worden de stappen beschreven om nieuwe medicatie via de reguliere weergave in te voeren. Dit betreft een voorschrift wat tijdelijk is (kuur) en continu.

Stap 1 Geef per standaardtoedientijd de doseeraantallen op.


Medimo toont indien berekenbaar de dagdosering bij de medicatie bewaking


Stap 2 Controleer de doseereenheid, indien nodig kunt u deze aanpassen naar bijvoorbeeld eenheden of milligrammen door op dit veld te klikken.


Stap 3 Controleer het doseerinterval, indien nodig kunt u deze aanpassen door op dit veld te klikken. Klopt het interval ga dan door naar stap 4

Wanneer u klikt op het interval dan toont toont een zoekveld waarmee u zoeken naar een bepaald interval.

Geef hier een term op bijvoorbeeld 1x per week.

Klik op een zoekresultaat om deze als interval te selecteren. Medimo past hierdoor direct de medicatiebewaking aan.


Stap 4 Geef aan of het geneesmiddel continu of tijdelijk geven moet worden.

Optioneel kunt u aanvinken dat het middel zonodig moet worden toegediend. Medimo raadt aan bij zonodig medicatie geen doseeraantallen op te geven


Stap 5 Geef het aantal op wat initieel geleverd dient te worden, u mag 0 opgeven in dit veld.


Stap 6 Controleer de eenheid wat wat geleverd moet worden, indien nodig kunt u dit aanpassen door te klikken op dit veld. U heeft keuze uit stuks, milliliter of gram.


Stap 7 (optioneel) Wanneer het geneesmiddel in de werkvoorraad zit dan kunt u in dit veld aangeven hoeveel stuks hieruit onttrokken moet worden. Door met de muis naar het vraagteken te gaan wordt er extra informatie getoond.


Stap 8 (optioneel) Geef in dit veld extra doseerinformatie op, deze informatie wordt getoond op de toedienlijst van de cliënt.


Stap 9 Geef een reden van voorschrijven op, klik in dit veld om reeds toegevoegde episodes/indicaties te selecteren als reden.


Indien gewenst kunt u middels het zoekveld een nieuwe indicatie toevoegen vanuit de complete indicatietabel

Klik op het gewenste zoekresultaat om de indicatie toe te voegen.

Klik nogmaals in het reden van voorschrijven veld om meerdere indicaties toe te voegen.

Stap 10 Controleer het start per moment, klik in dit veld om handmatig een datum en tijd op te geven.

U kunt ook gebruik maken van de links nu, vandaag, morgen en rolwissel.


Stap 11 Licht de mutatie toe, in een aantal gevallen kan Medimo u verplichten een toelichting te geven.


Stap 12 Handel de medicatiebewaking signalen af.


Stap 13 Klik op de knop start om de concept regel aan te maken en naar het overzicht medicatiebehandeling te gaan. Hier kunt de medicatieregel controleren en waar nodig (aanvullende) wijzigingen doen. Dit is de laatste stap voordat u een continu voorschrift definitief maakt.



Tijdelijk voorschrift (kuur)

Stap 14 Geef het totale aantal op wat tijdens de kuur moet worden toegediend. Medimo bepaald (indien berekenbaar) hieraan het stop per moment.

Optioneel kunt u het stop per moment gebruiken om het totale te geven stuks uit te rekenen.

Stap 15 Controleer de eenheid wat wat geleverd moet worden. U kunt dit aanpassen door te klikken op dit veld, er is keuze uit stuks, milliliter of gram.


Stap 16 (optioneel) Wanneer het geneesmiddel in de werkvoorraad zit dan kunt u in dit veld aangeven hoeveel stuks hieruit onttrokken moet worden. Door met de muis naar het vraagteken te gaan wordt er extra informatie getoond.


Stap 17 (optioneel) Geef in dit veld extra doseerinformatie op, deze informatie wordt getoond op de toedienlijst van de cliënt.


Stap 18 Geef een reden van voorschrijven op. Klik in dit veld om reeds toegevoegd episodes te selecteren.

Indien gewenst kunt u middels het zoekveld een nieuwe indicatie toevoegen vanuit de complete indicatietabel

Klik op het gewenste zoekresultaat om de indicatie toe te voegen.

Klik nogmaals in het reden van voorschrijven veld om meerdere indicaties toe te voegen.

Stap 19 Controleer het start per moment. Door te klikken op de datum kunt u deze handmatig aanpassen.

Ook kunt u gebruik maken van de link nu, vandaag, morgen en rolwissel.


Stap 20 Controleer het stop per moment. Door te klikken op de datum kunt u deze handmatig aanpassen.

Ook kunt u gebruik maken van de link nu, vandaag, morgen of rolwissel.

Medimo rekent bij het aanpassen van het stop per moment de totale aantal (stap 14) uit en past deze automatisch aan.


Stap 21 Licht de mutatie toe, in een aantal gevallen kan Medimo afdwingen een toelichting te geven.


Stap 22 Handel de medicatiebewaking signalen af.


Stap 23 Klik op de knop start om de concept regel aan te maken en naar het overzicht medicatiebehandeling te gaan. Hier kunt de medicatieregel controleren en waar nodig (aanvullende) wijzigingen doen.


Klik hier om naar de samenvatting nieuwe medicatie voorschrijven te gaan.











Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Voorschrijven weergave uitgebreid

      Deze weergave heeft dezelfde functionaliteit als de weergave Regulier, met daarbij: Afwijken van toedientijden Uitbreiding van toedienmomenten Afwijken van toedienweg Voorschrift markeren als 'Andere voorschrijver' Voorschrift markeren als 'Extern ...
    • Handleiding Voorschrijven kort

      Deze handleiding is opgebouwd uit verschillende artikelen. Deze artikelen zijn via de links te raadplegen. Status cliënt Het voorschrijven van medicatie kan vanuit de status van de cliënt. Raadpleeg artikel Hoe vind ik de (medicatie)status van een ...
    • Voorschrijven weergave Handmatig

      In de weergave 'Handmatig' geeft u per dag een tijd een dosering op. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de dosering van acenocoumarol invoeren als er geen gebruik wordt gemaakt van een trombosedienst koppeling. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld ...
    • Voorschrijven weergave Schema

      In de weergave 'Schema' kunt u per datum een tijd een andere dosering in laten gaan. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een op- of afbouwschema invoeren. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de weergave 'Schema'. Invoeren Schema Bij het maken van ...
    • Waarom berekent Medimo geen stop/einddatum tijdens het voorschrijven?

      Tijdens voorschrijven wordt de einddatum weldegelijk opnieuw berekend (als het berekend kan worden). Ook bij correcties als je hebt gemerkt dat je een invoerfout hebt gemaakt. Als je echter achteraf (bijv een dag later) een aanvullende wijziging of ...