Verschillen Boomerweb en Medimo voor de apotheek (Digitale toedienregistratie koppeling)

Verschillen Boomerweb en Medimo voor de apotheek (Digitale toedienregistratie koppeling)

Zowel Boomerweb als Medimo hebben een koppeling met het AIS waarvan u gebruik maakt. Deze koppeling heeft in algemene zin dezelfde werking. Toch zijn er functionaliteiten die van elkaar verschillen. Een aantal daarvan hebben betrekking op de apotheek. Dit artikel licht deze verschillen per functie toe.

Functionaliteiten

EDIFACT

Bij Medimo ontvangt u standaard de medicatie-aanvragen via EDIFACT. Bij Boomerweb moet daarvoor een extra module worden ingericht. 

Goedkeuring van dossier

Bij Boomerweb moeten alle nieuwe dossiers goedgekeurd worden door de apotheek. In Medimo hoeft dit niet. Daar wordt door de zorg met de 'intake medicatie-import' de controle uitgevoerd, de koppeling voor de cliënt geactiveerd en de apotheek via e-mail geïnformeerd. U hoeft hierin als apotheker niks te doen.

Werken in hetzelfde systeem

Bij gebruik van Boomerweb maakt u als apotheek gebruik van de applicatie Curo. Bij Medimo werkt de zorg en de apotheek in hetzelfde systeem. Hierdoor kunt u nagaan hoe de toedienregistratie wordt gebruikt door de zorg. 

Pharmacom synchronisatie

Als in Boomerweb de lijst wordt geopend, dan wordt op dat moment de actuele medicatie opgevraagd in Pharmacom. Bij Medimo wordt dit standaard tweemaal daags, met uitzondering van het weekend, voor elke cliënt gedaan. Voor de apotheek is instelbaar om dit te verlagen naar één keer per dag of het automatisch opvragen uit te schakelen. Ook kan op elk gewenst moment handmatig de opvraag vanuit Medimo worden gestart. 

Niet afroepbaar (CGM)

In CGM kan worden ingesteld dat een middel voor de cliënt moet worden uitgesloten van bestelling (niet afroepbaar). De informatie wordt gebruikt in de koppeling met Medimo waardoor ook in Medimo het betreffende middel voor de cliënt niet kan worden besteld door de zorg. In de koppeling met Boomerweb wordt deze informatie niet uitgewisseld en derhalve kan medicatie niet worden uitgesloten van bestelling. 

Foutmeldingen

Als er in Medimo een fout in de koppeling optreedt, dan wordt u daarvan per e-mail genotificeerd. In die e-mail is de exacte foutmelding vermeld en voor welke cliënt en zorgorganisatie die geldt. U kunt daarmee direct de benodigde acties (in uw AIS) uitvoeren om de fout op te lossen. Bij Boomerweb wordt er een algemene foutmelding e-mail verstuurd. U dient dan in te loggen in Curo om na te gaan wat de exacte foutmelding is en voor welke cliënt. 

Berichten / Chatfunctie

Beide systemen kennen een berichten / Chatfunctie. Bij Boomerweb kan de apotheek in Curo alleen reageren op berichten van de zorg. Medimo heeft hierin geen beperkingen. Elke gebruiker kan daar met elkaar communiceren via de berichtenfunctie. 
 

NAW-koppeling

Boomerweb heeft een basic integratiemogelijkheid met Ons en MijnCaress. Medimo biedt geavanceerde ECD-integraties voor ieder gangbaar ECD. Bij de meeste ECD’s is het zelfs mogelijk om de gegevens van de huisarts en apotheek over te nemen en toe te wijzen. De kans op fouten hierin wordt daarmee kleiner.

Kosten

Voor gebruik van Boomerweb dient u een abonnement af te sluiten. Voor de apotheek is het gebruik van Medimo gratis.

Starten met (Boomerweb / Medimo)

Bij Boomerweb moet de apotheek zelf Boomerweb benaderen om een contract te ondertekenen. Vanaf daar wordt de apotheek in Curo aangemaakt en gekoppeld. Voor Medimo is er een online vragenlijst beschikbaar. Hiermee worden de benodigde configuraties gedaan en wordt er een afspraak gemaakt voor instructies over het gebruik. Maakt u gebruik van Pharmacom of Promedico, dan kunt u het toestemmingsformulier direct toevoegen aan de online vragenlijst. 

Trombosedienst

Medimo biedt de mogelijkheid om te koppelen met een trombosedienst. Hierdoor wordt onder andere de dosering vanuit de trombosedienst getoond op de toedienregistratie. Boomerweb heeft deze functionaliteit niet.

Meerdere apotheken

In Boomerweb kan een tweede apotheek worden gekoppeld aan een cliënt zodat medicatie vanuit meerdere bronnen (meestal openbare apotheek en ziekenhuis) gecombineerd getoond kunnen worden op één lijst. Medimo is van mening dat er altijd slechts één hoofdapotheek verantwoordelijk kan zijn voor het totale medicatiegebruik. Lijsten combineren brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. 

Medimo is één van de deelnemers van het Kickstartprogramma Medicatieoverdracht (MP9). De cases waarin om meerdere medicatiebronnen wordt gevraagd zijn in de nabije toekomst niet meer van toepassing omdat alle medicatie (ook vanuit het ziekenhuis) vanuit het LSP beschikbaar zal worden gesteld aan de 'hoofdapotheek'.

Voorraadbeheer - Opiatenregistratie

In Medimo kan de medicatievoorraad van de cliënt worden vastgelegd. Ook kan hiermee het terugsturen van opiaten worden gefaciliteerd. Boomerweb kent deze functionaliteit niet. 

Verschillentabel

Functionaliteit
Medimo
Boomerweb
EDIFACT
Standaard
Extra module.
Goedkeuring van dossier
Door zorginstelling met intake.
Door apotheek.
Werken in één systeem
Alle gebruikers in Medimo.
De zorg in Boomerweb, apotheek in Curo.
Pharmacom synchronisatie
Tweemaal daags automatisch en op elke gewenst moment handmatig.
Bij het openen van de medicatie.
Niet afroepbaar (CGM)
Mogelijk, mits ingesteld in Medimo.
Niet mogelijk.
Foutmeldingen
Getoond in e-mail en Medimo.
Genotificeerd per e-mail, maar alleen getoond in Curo.
Berichten / Chatfunctie
Apotheek kan berichten maken en reageren op gemaakte berichten.
Apotheek kan alleen reageren op berichten.
NAW-koppeling
Vrijwel alle ECD/EPD.
MijnCaress en Ons.
Kosten
Gratis voor de apotheek.
Kosten voor de apotheek.
Starten met (Boomerweb / Medimo)
Online of via toestemmingsformulier
Benaderen van Boomerweb
Trombosedienst
Tonen van doseerkaart en volgende prikdatum.
Geen functionaliteit hiervoor.
Meerdere apotheken
Niet mogelijk, wel Kickstartprogramma Medicatieoverdracht (MP9).
Combineren van twee apotheken.
Voorraadbeheer - Opiatenregistratie
Beschikbaar
Geen functionaliteit hiervoor.



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Medimo voor apothekers

      Als apotheker speelt u een centrale rol in de medicatievoorziening van uw cliënten! Om de juiste overdracht te garanderen, besteed u veel aandacht aan het actueel houden van de medicatiedossiers. Zo veilig, foutloos en efficiënt mogelijk, waardoor u ...
    • Ik stap over van Boomerweb naar Medimo als apotheek, hoe gaat dit?

      Werkt u op dit moment met Boomerweb en stapt u over op Medimo, dan zijn er een aantal punten waarbij u rekening moet houden. Dit artikel ligt deze punten toe. Overgang Wanneer een zorgorganisatie kiest om met Medimo te werken, dan wordt deze verzocht ...
    • Actie intakeformulier medicatie-import

      Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een apotheek-import koppeling, dan voegt Medimo bij een opname automatisch een intakeformulier toe. Het doel van het intakeformulier is elke intake te communiceren met de apotheek. De apotheek beschikt dan over ...
    • Aanzetten doorstuur functie e-TDR van Boomerweb naar Medimo

      Wanneer een zorgorganisatie overstapt van Boomerweb naar Medimo, dan dient de apotheek de bestanden voortaan naar Medimo te sturen in plaats van naar Boomerweb. Om dit te vergemakkelijken, kunnen apotheken in Curo instellen dat de bestanden vanuit ...
    • Aansluiten nieuwe apotheek voor import

      Het aansluiten van een nieuwe apotheek welke nog niet met Medimo koppelt, loopt altijd via de zorgorganisatie die een contract heeft met Medimo. De volgende stappen dienen te worden genomen: Het proces start met een ticket van de zorgorganisatie naar ...