Verschillen tussen MedimoApp en Web

Dit artikel beschrijft wat de verschillen zijn in functionaliteiten tussen de MedimoApp en de Medimo webversie. Dit artikel is gericht op de werkzaamheden van verpleging/verzorging. Werkzaamheden van artsen, apotheken en functioneel applicatiebeheerders vallen buiten de beschouwing. In de tabel kan worden nagegaan wat de verschillen zijn. Ook wordt per functionaliteit een korte toelichting gegeven.

Medimo legt qua ontwikkelingen de nadruk op de MedimoApp. In de toekomst zal de MedimoApp dus meer functionaliteiten bevatten dan de Medimo webversie. Momenteel biedt de webversie meer mogelijkheden dan de MedimoApp.

Voor een kort overzicht van verschillen kan onderstaande tabel worden gebruikt.

Actuele voorraad
Wanneer de medicatievoorraad van de cliënt wordt bijgehouden in Medimo, dan toont Medimo dit in de toedienregistratie van de cliënt. Dit wordt in de app en webversie getoond.

Verleden/toekomst
Standaard wordt de huidige periode/week getoond bij het openen van de toedienregistratie. In de webversie is het mogelijk om een periode uit het verleden of tot 4 weken in de toekomst te kijken. In de MedimoApp wordt enkel de huidige periode getoond.

Controle paraaf (C.P.)
Beide versies bieden de mogelijkheid om een gift met een controle paraaf te registreren. In de webversie vraagt Medimo standaard om de initialen van de collega. Het maken van een controlefoto is een optie uit het submenu. De MedimoApp zal standaard aanbieden om een controlefoto te maken. Het zetten van een controle paraaf door een collega is een optie uit het submenu.

Notificatie controlefoto
Wanneer er controlefoto’s ter beoordeling zijn aangeboden dan stuurt Medimo een notificatie hiervan. Bij de MedimoApp kun je aanzetten dat deze je actief notificeert, op de webversie moet je hiervoor een specifieke pagina openen.

Plaats van Toediening
Wanneer er medicatie geplakt of geprikt moet worden dan kan de plek van plakken/prikken worden geregistreerd in Medimo. In de webversie kunnen mogelijke plekken om te prikken/plakken worden uitgesloten. Het uitsluiten van mogelijke plaatsen om te prikken/plakken kan niet in de MedimoApp.

Medicatie herhalen
In beide versies kan medicatie die is voorgeschreven worden herhaald door de verzorgende/verpleegkundige. In de webversie is het mogelijk om een lijst te generen van alle cliënten op een afdeling. Hierbij wordt alle medicatie die niet in de GDS/baxter zit getoond. Deze functionaliteit wordt doorgaans gebruikt om de periodieke bestellingen te doen. In de MedimoApp kan alleen per geneesmiddel worden besteld. Deze bestelling is dan wel op naam van de cliënt.

Nood/werkvoorraad
Wanneer er wordt gewerkt met een nood/werkvoorraad dan kan hiervoor worden besteld. Deze werkzaamheden kunnen enkel in de webversie worden uitgevoerd.

Afdelingsvoorraad/Bestellijst algemeen
Naast het herhalen van voorgeschreven medicatie en het bestellen/onttrekken van de noodvoorraad kan er een ‘Algemene bestellijst’ worden gemaakt. In de webversie kan digitaal voor de afdeling vanuit deze lijst worden besteld. Dit is niet mogelijke in de MedimoApp.

Voorraadbeheer
In de webversie is het mogelijk om de voorraad van de noodvoorraad en de medicatievoorraad van een cliënt te beheren. Hier kan worden aangegeven wat de actuele voorraad is, eerstkomende vervaldatum en automatisch bestellen worden geconfigureerd. Het is niet mogelijk om de voorraad in de MedimoApp te beheren.

Papierenlijsten
Het is niet mogelijk om vanuit de MedimoApp papierenlijsten te generen. Onderstaande lijsten/overzichten zijn enkel vanuit de webversie te generen.
  1. Papieren toedienlijsten
  2. AMO/BMG
  3. Reisdocument
Mailen
Vanuit de webversie kan de medicatiestatus (Mail status) en toedienlijsten (Mail huidige TDL) worden gemaild. Beide worden naar de betrokken partijen verzonden. Deze functionaliteit is niet beschikbaar in de MedimoApp.

Faxen
Indien de gebruiker de juiste permissies heeft dan deze een medicatieaanvraag of een AMO/BMG faxen vanuit Medimo. Dit kan een oplossing zijn wanneer er in de dienstsituatie een dienstapotheek of ziekenhuis moet worden geïnformeerd. Het faxen is niet mogelijk vanuit de MedimoApp.

Berichten/Notities
Middels berichten en notities kan er tussen de verschillende zorgverleners op een veilige manier worden gecommuniceerd in Medimo. Deze berichten en notities kunnen worden gekoppeld aan een cliënt, specifieke medicatie of medicatiebewaking signaal. Deze functionaliteit is niet beschikbaar in de MedimoApp.

Acties
Er kunnen (eventueel automatisch) acties worden toegevoegd aan de cliënt. Het afhandelen van deze acties zorgt ervoor dat bepaalde instellingen direct goed worden gezet. Dit zijn instellingen voor import-koppelingen, maar kan ook het valideren van BSN of het vastleggen van contra-indicaties. In beide versies kunnen acties worden afgehandeld. In de webversie kunnen actie ook handmatig worden aangemaakt, dit kan niet in de MedimoApp.

Historie
Vanuit de medicatiestatus van de cliënt kan de historie worden geraadpleegd. Dit kan medicatie en niet-medicatie gerelateerde historie zijn. Het is niet mogelijk om deze historie vanuit de MedimoApp te raadplegen.

Offline werken
Met de MedimoApp kan er voor een korte periode offline worden gewerkt. Hierdoor kan een verzorgende/verpleegkundige giften registreren wanneer er een geen of beperkte verbinding is. Dit is niet mogelijk met de webversie.

Single sign-on
Voor beide versies is het mogelijk om met een single sign-on koppeling te werken. Er zijn een aantal verschillen in de werkwijzen en mogelijkheden tussen web en MedimoApp.
Met de webversie kan er vanuit de bron (ECD/EPD) worden ingelogd op Medimo. Indien de context van de cliënt bekend is dan zal Medimo direct de betreffende cliënt (medicatiestatus) tonen. Ook kan er worden gewerkt met verschillende viewparameters (deeplinken). Een gebruiker kan hierdoor landen in verschillende onderdelen zoals de werklijst of betstelronde van een afdeling.

Bij de MedimoApp worden er gebruikers gekoppeld aan de app/apparaat. Deze gebruikers loggen hierna rechtsreeks in op de MedimoApp. Het koppelen aan de MedimoApp gaat via het open/scannen van een QR-code. Nadat de gebruiker is gekoppeld vraagt de MedimoApp elke 24-uur om een QR-code te scannen/openen.

Is er middels OpenID-connect gekoppeld dan hoeft er geen QR-code te worden gescand of geopend. Wel zal de MedimoApp elke 24uur vragen om de inlog te bevestigen. Vanuit de MedimoApp kan er dan worden ingelogd op de OpenId-Connect provider.

Het is niet mogelijk om vanuit een ECD/EPD direct in te loggen op de MedimoApp.

Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024