Beschrijving EPOS NAW-koppeling

Beschrijving EPOS NAW-koppeling

Dit artikel beschrijft de werking van de EPOS NAW-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo.

Omschrijving

Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen waarbij persoonsgegevens zoals de naam, adres en woonplaats van een persoon worden uitgewisseld. Dergelijke koppelingen worden vaak gebruikt om de juistheid en consistentie van persoonsgegevens te waarborgen tussen verschillende systemen, bijvoorbeeld tussen systemen van verschillende organisaties die dezelfde persoonsgegevens beheren. Hierdoor wordt voorkomen dat verschillende systemen inconsistenties bevatten en kan er beter worden gewerkt met accurate en up-to-date persoonsgegevens.

Proces

De koppeling doorloopt een aantal stappen om te bepalen of er een mutatie moet worden doorgevoerd. Hieronder per stap een korte toelichting.
  1. Ontvangen van nieuwe gegevens
    EPOS stuurt na elke relevante mutatie de gegevens van de cliënt naar Medimo. Hiervoor wordt een klantspecifieke URL gebruikt, waardoor bekend is welk koppelvlak er gebruikt wordt voor het verwerken van de gegevens. Bij ontvangst van de gegevens wordt het volgende gecontroleerd: 
    1. Het certificaat - Deze is uitgewisseld met Zilos. Komt het certificaat niet overeen met wat er in het koppelvlak is ingericht, dan weigert Medimo de toegang en genereert de foutmelding 'Acces denied'.
    2. IP-adres - In het koppelvlak wordt opgegeven vanaf welke IP-adressen Medimo gegevens accepteert. Komt het IP-adres niet overeen met wat er in het koppelvlak is ingericht, dan weigert Medimo de toegang en genereert de foutmelding 'Acces denied'. Meer informatie over het koppelvlak leest u in het hoofdstuk 'Koppelvlak'.

  2. EPOS toewijzing nagaan
    Als Medimo de gegevens accepteert, dan wordt er nagegaan welke toewijzingen de cliënt heeft in EPOS. Medimo gebruikt de volgende data uit de toewijzing:
    1. AfdelingId
    2. LocatieId
    3. Begindatum
    4. Einddatum

  3. Matchen EPOS toewijzing in koppeltabel
    De volgende stap is de betreffende EPOS toewijzing op te zoeken in de 'Koppelvlaktabel webservices'. Hiervoor worden de locationId en afdelingId uit EPOS gebruikt. Het zoeken heeft één van de volgende gevolgen.
    1. Er is een match - Medimo gaat na hoe de regel is gekoppeld om te bepalen hoe de gegevens moeten worden verwerkt.
    2. Er is géén match - Medimo staakt de verwerking van de gegevens en voert géén mutatie uit. Als er geen match is gaat Medimo er vanuit dat het een nieuwe EPOS 'afdeling' betreft en voegt deze automatisch toe aan de 'Koppelvlaktabel webservices'. De nieuwe regel dient u te koppelen voordat Medimo de gegevens kan verwerken.

  4. Verschillen nagaan en muteren
    De laatste stap is de gegevens van de cliënt in Medimo vergelijken met de gegevens uit EPOS aan de hand van de 'Koppelvlaktabel webvervices'. Zijn er verschillen, dan worden de gegevens van de cliënt in Medimo aangepast. Dit leidt dan bijvoorbeeld tot een opname, ontslag of verhuizing.

Toewijzen apotheek en arts

Het is mogelijk om vanuit EPOS de (thuis)apotheek en de (thuis)arts toe te wijzen aan de cliënt in Medimo. Dit biedt een uitkomst voor afdelingen waar cliënten verblijven met verschillende apotheken van inschrijving. 

Ontslag cliënt

Er zijn 2 situaties die in Medimo leiden tot een ontslag van een cliënt:
  1. Alle toewijzingen in EPOS hebben een einddatum - Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum en is de cliënt ontslagen.
  2. De toewijzingen in EPOS zonder einddatum zijn in Medimo gekoppeld met het koppeltype 'Negeer deze locatie'. - Medimo negeert deze actieve toewijzingen en kijkt alleen naar de toewijzingen met een einddatum. Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum en is de cliënt ontslagen

Koppelvlaktabel webservices 

Medimo gebruikt de 'Koppelvlaktabel webservices' om te bepalen of er vanuit de koppeling een wijziging moet worden doorgevoerd. In de 'Koppelvlaktabel webservices' worden de EPOS toewijzingen gekoppeld aan een corresponderende Medimo afdeling.  Alle regels in deze tabel moeten zijn gekoppeld ook de regels die Medimo moet negeren. 

De 'Koppelvlaktabel webservices' vindt u via het 'Zoeken in alles'-veld of vanuit het hoofdmenu via Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlaktabel webservices. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel webservices'.


Inrichting Koppelvlaktabel webservices

Het inrichten van de 'Koppelvlaktabel webservices' bestaat uit het koppelen van EPOS toewijzingen aan Medimo afdelingen. Medimo voegt automatisch regels toe aan deze tabel als er 'nieuwe' Id's in de gegevens van de cliënt staan. Deze 'nieuwe' regels zijn in de 'Koppelvlaktabel webservices' te herkennen aan de kolom 'Medimo afdeling', daar staat dan de waarde 'Onbekend'. Volg de onderstaande instructies om een regel te koppelen:
  1. Klik op een regel
    Medimo toont de details van de regel, dit ziet eruit zoals onderstaande afbeelding.


    Hier worden de Id's en namen van de toewijzingen uit EPOS getoond. Bij ontvangst van gegevens gaat Medimo na op welke EPOS toewijzing de cliënt verblijft en in hoeverre deze is gekoppeld. Hiervoor worden de velden Externe locatie en Externe afdeling gebruikt. Medimo raadt het handmatig aanpassen van deze velden af. 

  2. Selecteer de Medimo afdeling
    Klik hiervoor in het veld voor een lijst met beschikbare afdelingen. Klik vervolgens op de afdeling om deze te selecteren. De bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een regel waarbij de Medimo afdeling Maneschijn - Beganegrond is geselecteerd. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Vaak is hiervoor een afdeling 'Overig' aangemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.

  3. Kies het 'Koppeltype'
    Dit bepaalt wat Medimo met de gekoppelde regel doet. U heeft keuze uit de volgende opties:
    1. Iedereen - Medimo gebruikt de toewijzing voor het verwerken van gegevens
    2. Negeer -  Medimo negeert de toewijzing waardoor die niet wordt gebruikt voor het verwerken van gegevens.

  4. Klik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee koppelt u de regel en wordt de 'Koppelvlaktabel webservices' getoond.

Niet-gekoppelde regels

Wanneer de cliënt een EPOS toewijzing heeft die niet is gekoppeld dan kan Medimo niet bepalen hoe de EPOS toewijzing verwerkt moet worden. Medimo staakt daarom de verwerking met als gevolg dat er bijvoorbeeld geen verhuizing, ontslag of overlijden wordt doorgevoerd. Ook wordt hiervan een foutmelding gegenereerd die u kunt nagaan in de 'Log patient-koppeling (naw)'. Ook EPOS toewijzingen die genegeerd moeten worden, dient u te koppelen. Voor deze regels geldt het volgende:
  1. Koppel de regel aan een Medimo afdeling - Doorgaans is hiervoor een fictieve afdeling 'Overig' aangemaakt.
  2. Gebruik het koppeltype 'Negeer deze locatie'
Nadat de (nieuwe) regel is gekoppeld dient EPOS opnieuw de gegevens aan te bieden bij Medimo.

Koppelvlak

Voor de NAW-koppeling wordt in Medimo een koppelvlak ingericht. In het koppelvlak worden onder andere de certificaten, IP-adressen en 'Koppelvlak-opties' opgegeven. Medimo gebruikt het koppelvlak om de toegang te valideren en om te bepalen in welke cluster(s) de mutaties vanuit EPOS kunnen worden verwerkt. U kunt geen aanpassingen doen aan het koppelvlak, maar het koppelvlak is wel inzichtelijk voor u. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlak. 

Koppelvlak opties

In het koppelvlak kunnen extra functionaliteiten worden geactiveerd. Hierdoor wordt de koppeling uitgebreid met extra functionaliteit. Hieronder een korte toelichting van de mogelijke opties:

Intoler & medicatielijst koppeling
Hierdoor kan EPOS de Intolerantie & medicatielijst van de cliënt in Medimo ophalen.

Gegevensuitwisseling in de koppeling

De EPOS NAW-koppeling kan de volgende gegevens uitwisselen:

Gegevens cliënt

  1. eposId - Dit vult Medimo in het veld ExternId
  2. BSN
  3. Geboortenaam
  4. Geslacht
  5. Initialen
  6. Voornamen
  7. Geboortedatum
  8. Partnernaam

Thuisgegevens cliënt

In EPOS zijn ook de adresgegevens en huisarts van de cliënt bekend. Medimo neemt deze gegevens over en legt ze vast in de thuisgegevens. Voor de huisarts geldt dat hiervoor de AGB-code wordt gebruikt uit EPOS om een match te vinden in de landelijke artsen tabel. 

Hoofdlocaties en bijlocaties

Een cliënt kan in Medimo meerdere toewijzingen hebben. Daarin wordt dan een onderscheid gemaakt tussen een hoofdtoewijzing en actieve toewijzingen.  Hierdoor kan bijvoorbeeld ook de dagbesteding met Medimo werken. Dit onderscheid kan ook in Pluriform worden gemaakt en wordt ook uitgewisseld in de koppeling.

ELV

De cliënt kan in Medimo een ELV-toewijzing krijgen. Dit is noodzakelijk als de apotheek de ELV-declaratiebestanden vanuit Medimo genereert. Vooralsnog worden deze gegevens niet uitgewisseld in de koppeling

DBC

De cliënt kan in Medimo een DBC-toewijzing krijgen. Vooralsnog worden deze gegevens niet uitgewisseld in de koppeling. 



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Beschrijving van de Epos SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de Epos SSO-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo. Omschrijving Een Single Sign-On (SSO) koppeling is een technologie waarmee een gebruiker zich slechts één keer ...
    • Beschrijving Nexus NAW-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de Nexus NAW-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo. Omschrijving Een HL7-ADT (Admission, Discharge and Transfer) koppeling is een gestandaardiseerd berichtformaat ...
    • Beschrijving SDB NAW-koppeling ZOE

      Dit artikel beschrijft de werking van de SDB NAW-koppeling met ZOE en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheerd in Medimo. Omschrijving Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen ...
    • Beschrijving van de Careweb NAW-koppeling

      Dit artikel beschrijft hoe Careweb NAW-koppeling functioneert en hoe een functioneel applicatiebeheerder deze beheert in Medimo. Momenteel bestaat er nog geen SSO-koppeling met Careweb. Omschrijving Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een ...
    • Beschrijving van de Ysis NAW-koppeling

      Dit artikel beschrijft hoe Ysis NAW-koppeling functioneert en hoe een functioneel applicatiebeheerder deze beheert in Medimo. Omschrijving Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen waarbij ...