Beschrijving van de LSP-koppeling

Beschrijving van de LSP-koppeling

Dit artikel beschrijft welke functies de LSP-koppeling bevat. Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een landelijk netwerk om medische gegevens te delen met verschillende zorgverleners. Hiermee is het mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen bijvoorbeeld huisarts, apotheek en ziekenhuis. Ook verpleeghuizen, revalidatiecentra en andere klinieken kunnen tegenwoordig onderdeel uitmaken van het LSP. Een koppeling met het LSP omvat 3 functionaliteiten:
  1. Het bevragen van verstrekkingen en condities - Deze kunnen worden overgenomen in Medimo.
  2. Het bevraagd worden
  3. Versturen van vooraankondigingen - Dit is vergelijkbaar met het versturen van een recept.
Let op! Om gebruik te kunnen maken van een LSP-koppeling, dient u contact op te nemen met uw Medimo accountmanager.

Het bevragen van verstrekkingen en condities via het LSP

Het LSP omvat gegevens van de medicatieverstrekkingen die de bewoner in het verleden heeft gehad. Het is dus informatie over of een patiënt een bepaald medicijn in een bepaalde dosering heeft gehad. Het is goed mogelijk dat het medicijn momenteel niet meer gebruikt wordt, of dat de dosering in de tussentijd is gewijzigd. Daarmee is het LSP geen actueel medicatieoverzicht, maar levert het LSP wel input voor een medicatieverificatiegesprek. Naast verstrekkingen worden ook Intoleranties, Contra-indicatie en Allergieën (ICA) uitgewisseld. Deze worden ook wel 'condities' genoemd. De arts kan de verstrekkingen en condities overnemen in Medimo. 

Er zijn 2 casussen om het LSP te bevragen: 
  1. In de klinische setting (VVT) - Het LSP lan worden bevraagd ten behoeve van een intake-gesprek. De arts kan hiermee nagaan wat er bekend is over de cliënt en waar.
  2. In de poliklinische setting - Het LSP kan worden bevraagd om de cliënt context (het dossier) compleet te maken. Dit ten behoeve van de medicatiebewaking. 

Voorwaarden

Indien u een opvraag wilt doen van informatie op het LSP, dan dient u dit op persoonlijke titel als zorgverlener te doen. Hiertoe dient u gebruik te maken van een UZI-pas. Dit is een officieel door de overheid uitgegeven pas waarmee u zich als zorgverlever kunt identificeren. Alle interacties met het LSP wordt gelogd op basis van deze UZI-pas.
Als unieke patiëntsleutel wordt het burgerservicenummer (BSN) gebruikt. Deze is nodig voor aanlevering en voor opvraag bij het LSP. Het BSN in Medimo dient geverifieerd te zijn bij het SBV-Z. Hiertoe dient er in Medimo nog een verificatie bij het SBV-Z te zijn uitgevoerd. De organisatie heeft daarvoor een UZI-servercertificaat nodig welke specifiek voor Medimo wordt gebruikt.

Vereenvoudigd gebruik UZI-pas, Conditionele Query (automatisch bevragen) 

Medimo kan automatisch het LSP bevragen. Dit wordt ook de Conditionele Query genoemd. Hiermee wordt het LSP automatisch bevraagd wanneer de arts het dossier opent in Medimo. Zijn er nieuwe verstrekkingen of condities, dan toont Medimo dit aan de voorschrijver. Werken met conditionele query heeft de volgende voordelen:
  1. Geen Uzi-pas nodig - Alleen voor het aanmaken van een inschrijftoken.
  2. Arts wordt geattendeerd op nieuwe verstrekkingen en condities

Voorwaarden

  1. Inschrijftoken cliënt
  2. mandaattoken arts
Om gebruik te kunnen maken van de conditionele Query moet er per cliënt een inschrijftoken worden aangemaakt in Medimo. Deze inschrijftoken kan alleen worden aangemaakt met ZorgID validatie. In Medimo zijn er rapporten beschikbaar om na te gaan welke cliënten een inschrijftoken missen. Eindgebruikers die geautoriseerd zijn om inschrijftokens te maken en in het bezit zijn van een Uzi-pas, kunnen per batch inschrijftoken aanmaken voor deze cliënten.

Het bevraagd worden vanuit het LSP

Medimo kan vanuit het LSP worden bevraagd. Ook hier gaat het om verstrekkingen en condities. De verstrekkingen in Medimo is de medicatie wat middels een GDS-opdracht vanuit Medimo is geregistreerd. 


Voorwaarden

Voor het aanleveren van informatie aan het LSP dient de organisatie expliciet toestemming te hebben van de patiënt (opt-in). Dat dient per cliënt per zorgverlener te gebeuren. Alleen als de cliënt toestemming heeft gegeven en dit is vastgelegd in Medimo worden verstrekkingen en condities aangeboden.

Versturen van vooraankondiging

Vanuit Medimo kunnen voorschrijvers een recept maken en versturen naar een apotheek uit de landelijke lijst. Is uw zorgorganisatie en de apotheek waarnaar de arts een recept wilt sturen aangesloten op het LSP, dan kan er een vooraankondiging via het LSP worden verzonden.

Bepalingsdatum van nierfunctie op een LSP-recept

Wanneer de nierfunctie van belang kan zijn voor de medicatiebewaking van een middel en er is een nierfunctie bekend in Medimo, dan werd deze nierfunctie al meegestuurd in een LSP-recept. Dit is ook wettelijk verplicht. De bepalingsdatum van de nierfunctie werd daarbij nog niet vermeld. Vanaf deze versie wordt die wel meegestuurd.





Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Beschrijving van de Madenco SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de Madenco SSO-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheerd in Medimo. Omschrijving Een Single Sign-On (SSO) koppeling is een technologie waarmee een gebruiker zich slechts één keer ...
    • Beschrijving van de Ysis SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de reguliere Ysis SSO-koppeling. Gerimedica kan de URL van de inlog knop aanpassen zodat er gebruik wordt gemaakt van een OpenId-Connect SSO-koppeling. Voor het beheren van een OpenId-Connect SSO-koppeling kunt u ...
    • Beschrijving van de User SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de User SSO-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo. Omschrijving Een Single Sign-On (SSO) koppeling is een technologie waarmee een gebruiker zich slechts één keer ...
    • Beschrijving van de Pluriform SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de Pluriform SSO-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo. Omschrijving Een Single Sign-On (SSO) koppeling is een technologie waarmee een gebruiker zich slechts één keer ...
    • Beschrijving van de Epos SSO-koppeling

      Dit artikel beschrijft de werking van de Epos SSO-koppeling en hoe een functioneel applicatiebeheerder de koppeling beheert in Medimo. Omschrijving Een Single Sign-On (SSO) koppeling is een technologie waarmee een gebruiker zich slechts één keer ...