Cliënt vergeten

Het recht om vergeten te worden (vergeetrecht of recht op vergetelheid) is een recht voor burgers van de Europese Unie om bepaalde verouderde of onjuiste privacygevoelige informatie te laten verwijderen door verwerkers van persoonsgegevens.

Bij gegevensuitwisselingen die onder de Wegiz vallen, gebeurt dat volgens normen die voor elk van de gegevensuitwisselingen zijn aangewezen. Zo’n norm wordt alléén aangewezen als het zeker is dat een cliënt gebruik kan blijven maken van zijn rechten onder de AVG – zoals recht op inzage, rectificatie of gegevenswissing. Daarnaast moet het mogelijk zijn dat de cliënt onjuist ingevoerde gegevens in het dossier kan laten wijzigen, óók met terugwerkende kracht. (bron: https://www.gegevensuitwisselingindezorg.nl/onderwerpen/gegevensuitwisseling/vraag-en-antwoord/hoe-zit-het-met-het-recht-op-vergetelheid)

In Medimo is hiervoor een voorziening getroffen. Functioneel applicatiebeheerders kunnen cliënten laten 'vergeten'. Dit betekent dat alle rechten naar de cliënt worden ingetrokken. Vergeten cliënten zijn niet meer te vinden in Medimo.

Let op! Ook de Medimo helpdesk kan deze cliënten niet meer terugvinden. Gebruik deze functie daarom niet lichtzinnig. Deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt! U dient er zeker van te zijn dat u géén dossierplicht meer heeft jegens enige overige wetgeving.
Een cliënt laten vergeten kan vanuit het tabblad 'Basisinformatie' in de niet-medische gegevens van de cliënt. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Hier wordt bij functioneel applicatiebeheerders onderin aan de linkerzijde de knop 'Cliënt vergeten' getoond. Heeft u deze knop niet, dan bent u niet gemachtigd om deze actie uit te voeren. In dat geval dient u contact te zoeken met de functioneel applicatiebeheerder(s).

Instructies cliënt vergeten

Volg de onderstaande instructies om de de cliënt te laten vergeten door Medimo:
  1. Klik op de knop 'Cliënt vergeten'
    Hierna wordt in een pop-up gevraagd of u het zeker weet dat u de cliënt wilt vergeten. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.

Ook wordt in deze popo-up expliciet aangegeven wat de consequenties zijn van deze actie.

2. Klik op de knop 'Cliënt vergeten'
    Omdat deze actie niet ongedaan kan worden gemaakt, wordt gevraagd om het vergeten te bevestigen. Dit ziet eruit zoals de onderstaande afbeelding.

3. Klik op de knop 'Bevestig'
    Hiermee bevestigd u de actie en wordt de cliënt vergeten en wordt een lijst van cliënten getoond.

Cliënt vergeten met opiumwethistorie

Is er recent een opiaat voorgeschreven, geleverd of toegediend aan de cliënt, dan wordt het vergeten van de cliënt geblokkeerd. In dat geval dient namelijk de administratie daarvan eerst te worden afgerond. Deze blokkade blijft tot 90 dagen na de laatste opiaat registratie. Dit wordt ook aan de functioneel applicatie beheerder gemeld als die de cliënt probeert te vergeten. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Na de 90 dagen kan de cliënt alsnog worden vergeten.