Foutmelding 'Onvoldoende rechten voor deze cliënt'

Foutmelding 'Onvoldoende rechten voor deze cliënt'

Wanneer een gebruiker inlogt via SSO, dan probeert Medimo een match te vinden op basis van het cliëntID of BSN uit het ECD/EPD. Als er een match is, wordt daarna gevalideerd of de gebruiker voldoende permissies heeft. Heeft de gebruiker dat niet, dan weigert Medimo de toegang tot de cliënt en toont aan de gebruiker de foutmelding 'Onvoldoende rechten voor deze cliënt'. Dit ziet er voor de gebruiker uit zoals de onderstaande afbeelding. 


Dit artikel gaat dieper in op de oorzaken van de foutmelding en de mogelijke oplossing hiervoor. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen een 'zorggebruiker' en een 'artsgebruiker'. Ondanks dat de toegang tot de specifieke cliënt wordt geweigerd, kan de gebruiker alsnog met het huisje navigeren naar het hoofdmenu. 

Oorzaken foutmelding bij de zorg

Deze gebruikers hebben doorgaans een account in het ECD/EPD, maar niet in Medimo. Hieronder volgen de meestvoorkomende oorzaken en de mogelijke oplossingen.

Cliënt is in Medimo opgenomen op een verkeerde afdeling

Omdat de cliënt in Medimo op een andere afdeling zit dan waar de gebruiker permissies voor heeft, mag deze de cliënt niet inzien en wordt de foutmelding getoond. Ga in dat geval na in bijvoorbeeld het ECD/EPD wat de juiste afdeling moet zijn en verhuis indien nodig de cliënt. 

Zit de cliënt op de juiste afdeling, dan heeft de foutmelding een andere oorzaak.

De afdeling is onjuist gekoppeld in de koppeltabel

Bij een zorggebruiker wordt het meegestuurde ID van de afdeling of locatie uit het ECD/EPD gebruikt om te bepalen welke permissies de gebruiker ontvangt. Het meegestuurde ID zoekt Medimo op in de koppeltabel en gaat na aan welke afdeling die is gekoppeld. Medimo deelt de permissies toegekend aan het account, aangemaakt onder de afdeling afdeling, uit aan de gebruiker. Is het ID onjuist gekoppeld, dan ontvangt de gebruiker niet de juiste permissies voor de betreffende cliënt en wordt de foutmelding getoond. Volg de onderstaande stappen om na te gaan of dit de oorzaak is van de foutmelding:
  1. Zoek de juiste log
    Gebruik hiervoor het ExernID van de cliënt en de naam van de gebruiker. In onderstaand voorbeeld is gezocht op het ID 106 en de naam van de gebruiker is 'helpdesk'.


    Belangrijk is de log te kiezen die overeenkomt met de tijd van inloggen van de gebruiker.

  2. Open de details van de 'data log'
    Dit is de regel waar in de kolom 'Naam' een koppelteken(-) wordt getoond. In de bovenstaande afbeelding wijst de blauwe pijl daarnaar. De details van de log worden getoond in een pop-up. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


    Hier wordt bij 'Aanvraag' getoond wat het WardID is. In de bovenstaande afbeelding wijst de blauwe pijl daarnaar. 

  3. Ga na van welke afdeling / locatie dit ID is
    Dit gaat u na in het ECD/EPD.

  4. Ga na aan welke Medimo afdeling het ID is gekoppeld
    Dit gaat u na in de betreffende koppeltabel. Informatie over welke koppeltabel u dient na te gaan, staat in de beschrijving van de koppeling waarvan u gebruik maakt. Deze beschrijving kunt u vinden via in de categorie 'Koppelingen'. 
Is er op de juiste wijze gekoppeld, dan heeft de foutmelding een andere oorzaak.

Het account in Medimo heeft niet de juiste permissies

De gebruiker ontvangt de permissies toegekend aan het door de koppeling bepaalde account in Medimo zoals hierboven beschreven. Om na te gaan of dit de oorzaak is, dient u de permissies van het (afdeling)account in Medimo na te gaan. Weet u niet hoe, dan kunt u dit artikel raadplegen.

Heeft het account in Medimo de juiste permissies voor de cliënt, dan gelieve contact te zoeken met de Medimo helpdesk.

Oorzaken foutmelding bij 'artsgebruiker'

Onder artsgebruiker verstaan we gebruikers die voorschrijven in Medimo. Deze gebruikers hebben doorgaans een account in het ECD/EPD en een account in Medimo. Hieronder volgen de meestvoorkomende oorzaken en de mogelijke oplossingen.

Het account in Medimo heeft niet de juiste permissies

De gebruiker ontvangt de permissies toegekend aan het account in Medimo. Als dit niet de juiste zijn voor de betreffende cliënt wordt de toegang tot de cliënt geweigerd en wordt de foutmelding getoond. Om na te gaan of dit de oorzaak is van de foutmelding dient u de permissies van het arts account na te gaan. Weet u niet hoe, dan kunt u dit artikel raadplegen.

Heeft de gebruiker voldoende permissies of zijn de permissies conform de werkafspraken toegekend, dan heeft de foutmelding een andere oorzaak.

Cliënt is in Medimo opgenomen op een verkeerde afdeling

Omdat de cliënt in Medimo op een andere afdeling zit dan waar de gebruiker permissies voor heeft, mag deze de cliënt niet inzien wordt de foutmelding getoond. Ga in dat geval na in bijvoorbeeld het ECD/EPD wat de juiste afdeling moet zijn en verhuis indien nodig de cliënt. 

Zit de cliënt op de juiste afdeling, dan gelieve contact te zoeken met de Medimo helpdesk.




Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024

CE certificate

    • Related Articles

    • Foutmelding - Uw Ip-adres is niet geautoriseerd voor deze pagina

      Bij gebruik van de SSO-koppeling valideert Medimo onder andere het IP-adres. De type koppeling bepaalt welke adressen zijn vertrouwd. Daarnaast kan Medimo (extra) IP-adressen autoriseren voor toegang. Komt de gebruiker vanaf een ander IP-adres, dan ...
    • Foutmelding - Onbekende afdeling

      Wanneer een gebruiker inlogt via SSO, dan probeert Medimo een match te vinden op basis van de afdeling van de cliënt uit het ECD/EPD. Als er er geen match is zal Medimo de foutmelding 'Onbekende afdeling AfdelingsID/OE-code' tonen. In de foutmelding ...
    • Wat betekent de foutmelding 'Gebruiker heeft geen rechten' bij een Meetwaarden koppeling?

      Als er niet aan alle voorwaarden wordt voldaan toont Medimo deze foutmelding. Ga onderstaande voorwaarden na Module meetwaarden moet zijn geactiveerd Dit ga je na bij 'Bewoners en Modules per locatie'. Let op! De module moet geactiveerd zijn voor de ...
    • Foutmelding - Geen gebruiker gevonden

      Bij gebruik van een SSO-koppeling met een ECD/EPD wordt, mits bekend, een ID van het verblijf van de cliënt meegestuurd. Is de gebruiker een zorgmedewerker(*), dan gebruikt Medimo dit ID om te zoeken in de koppelvaktabel. Daarbij wordt nagegaan aan ...
    • Foutmelding SSO OIDC - Geen beveiligingsgroepen gevonden

      In de OpenID-Connect SSO-koppeling wordt (onder andere) aan de hand van gekoppelde beveiligingsgroepen bepaalt welke permissies er worden toegekend aan de gebruiker. Als niet kan worden bepaald welke beveiligingsgroepen dit zijn, dan is niet bekend ...