Hoe maak ik een Poli recept?

Dit kan voor poliklinische cliënten met de knop 'Recept' in de status. Ook als de locatie is geconfigureerd is als thuissituatie, wordt de knop 'Recept' getoond in de status. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de status van een poliklinische cliënt. Hierin is de knop 'Recept' belicht.

Bij klinische cliënten, wordt de knop 'Recept' niet getoond in de status. Toch kunt u ook voor deze cliënten een poliklinisch recept maken. Dit kan u met de optie 'Poli recept' in het submenu (witte driehoek) van de knop 'Nieuw'. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een klinische cliënt waarbij het submenu van de knop 'Nieuw' is geopend. De groene pijl wijst naar de optie 'Poli recept'

Let op! Alleen van medicatie wat in de status van de cliënt staat kan een poliklinisch recept worden gemaakt. Voor nieuwe medicatie geldt dus:
  1. Eerst de medicatie invoeren in de status en daarna
  2. een poliklinisch recept maken.

Volg onderstaande instructies om een poliklinisch recept te maken:
  1. Klik op de knop 'Recept' (of klik in het submenu van de knop nieuw op 'Poli recept')
    Medimo toont een scherm om een poliklinisch recept te maken. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld daarvan

2. Geef per medicatie het aantal op
    Klik hiervoor in het veld achter het voorschrift. Medimo opent een modal waar u de aantallen kunt opgeven. Als een aantal per dag berekend kan worden, dan kunt u de knoppen 7d, 30d of 90d gebruiken. Medimo rekent in dat geval het aantal voor u uit voor 7, 30 of 90 dagen. Het opgeven van een aantal is verplicht voor het maken van een poliklinisch recept.

3. Kies de apotheek
    Standaard toont Medimo de apotheek van inschrijving. Wilt u hiervan afwijken dan kunt u klikken in dit veld en zoeken naar een andere apotheek.

4. Kies de verwerking
    De verwerking bepaalt hoe het recept wordt gemaakt/verstuurd. Afhankelijk van de gegevens die in Medimo bekend zijn van de apotheek heeft u keuze uit de volgende opties:
    1. Verzend per EDI elektronisch - Het recept wordt via EDIFACT verzonden naar de apotheek.
    2. Verzend per Fax - Het recept wordt via fax verzonden.
    3. Nu printen - Medimo maakt een pdf van de aanvraag met de gegevens van de apotheek. Deze pdf kunt u printen en meegeven aan de cliënt

5. Geef de gewenste leverdatum op
    U kunt handmatig een datum opgeven of de links 'vandaag', 'morgen' of 'weekdoos' gebruiken.

Additionele wensen

Bij het maken van een poliklinisch recept (verstrekkingsverzoek) kan het wenselijk zijn om een aantal zaken met de apotheek te communiceren. Bijvoorbeeld of de middelen bezorgd moeten worden, of dat het middel liever niet in de medicijnrol (gds) opgenomen moet worden. Binnen de landelijke afspraken medicatieproces worden dit 'aanvullende wensen' genoemd. Deze wensen kunt u opgeven in het veld 'Additionele wensen. De mogelijkheden die hiervoor landelijk zijn afgesproken zijn:
  1. Spoed
  2. S.v.p. bezorgen
  3. S.v.p. NIET opnemen in GDS
Deze additionele wensen worden per regel opgeslagen en in LSP-, EDIFACT-, fax- en printrecepten gecommuniceerd naar de apotheek.

LSP

Wanneer er een koppeling is met het Landelijk Schakelpunt (LSP), kunt u een vooraankondiging versturen. Dit proces is vergelijkbaar met het versturen van een aanvraag via EDIFACT. In dit geval toont Medimo de optie 'LSP' in plaats van 'EDI elektronisch', op voorwaarde dat de LSP-gegevens van de apotheek bekend zijn in Medimo. Een beperking bij het versturen van een vooraankondiging via het LSP is dat er geen stop kan worden verzonden. In dat geval moet dit via een alternatieve verwerking plaatsvinden, zoals via fax of printen.

Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024