MedimoApp - Blokschema

MedimoApp - Blokschema

Sinds geruime tijd kunt u het eigen beheer van medicatie vastleggen in Medimo. Hiermee wordt medicatie die de cliënt in eigen beheer heeft, 90 minuten voor het toedienmoment automatisch afgetekend als 'Eigen beheer'. Het blokschema heeft een vergelijkbare functionaliteit. Hierbij vindt niet per middel automatisch een registratie plaats, maar per dag(deel). Ook kunt u gebruik maken van verschillende typen registraties zoals 'Andere zorgverlener' en 'Door familielid'. Hierdoor is een blokschema uitermate geschikt voor bijvoorbeeld cliënten die naar dagbesteding gaan of wekelijks verlof hebben.

Net als eigen beheer wordt met het blokschema 90 minuten voor het toedienmoment (dit is wanneer het vakje normaal gesproken groen kleurt) de medicatie automatisch afgetekend.

Blokken

Een blokschema bestaat uit blokken. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een blokschema met twee blokken.

Per blok stelt u de periode van de week waarvoor het blok geldt, en met welk type registratie er automatisch kan worden afgetekend in. Het bovenstaande voorbeeld is een blokschema van een cliënt die elke donderdag naar een dagbesteding gaat en elk weekend naar familie. Hieronder een toelichting op het blokschema dat derhalve is toegevoegd.
  1. Het eerste blok geldt voor donderdag van 14:00 tot 19:00 en heeft het type registratie 'Andere zorgverlener'. Alle toedieningen die in die periode liggen, worden hierdoor automatisch afgetekend met de registratie 'Andere zorgverlener'. Dit is voor de periode dat de cliënt bij de dagbesteding is.
  2. Het tweede blok geldt voor vrijdag van 17:00 tot zondag 17:00 en heeft het type registratie 'Door familielid'. Alle toedieningen die in die periode liggen, worden hierdoor automatisch afgetekend met de registratie 'Door familielid'. Dit is voor de periode dat de cliënt bij familie is.

Blokperiode

Zoals hierboven aangegeven, stelt u per blok de periode in waarvoor het blok geldt. Hierbij kunt u een dagdeel gebruiken (in het vorige hoofdstuk geldt dat voor het eerste blok), een hele dag en een periode over meerdere dagen (in het vorige hoofdstuk geldt dat voor het tweede blok). De onderstaande linkerafbeelding is een voorbeeld van een blok dat voor een hele dag geldt.
 

Een toediening kan maximaal één registratie hebben. Medicatie kan immers niet in eigen beheer zijn en tegelijkertijd door een familielid zijn gegeven. Voor een blokschema dat bestaat uit meerdere blokken geldt daarom dat de blokperiodes elkaar niet mogen overlappen. Overlappen de periodes wel, dan wordt het opslaan geblokkeerd en wordt de overlapping in het rood weergegeven. De bovenstaande rechterafbeelding is hiervan een voorbeeld.

Registratie type

Naast de periode dient u ook het type registratie waarmee automatisch wordt afgetekend in te stellen. Hierbij heeft u keuze uit de volgende registraties:
  1. Eigen beheer
  2. Andere zorgverlener
  3. Buiten zorg
  4. Door familielid
Ga de werkafspraken na om te bepalen welk type registratie u dient te gebruiken.
Het blokschema gaat u na via de knop 'Beheer' bij de medicatielijst van de cliënt. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een medicatielijst. De blauwe pijl wijst naar de betreffende knop.


Hier worden alle beheeropties voor de cliënt getoond. Dit komt overeen met de onderstaande linker afbeelding.
 

Is er een blokschema toegevoegd, dan ziet u dat hier. In dat geval worden de 'blokken' weergegeven in de knop 'Blokschema'. De bovenstaande rechter afbeelding is hiervan een voorbeeld.

      Nieuw Blokschema toevoegen

Gaat de cliënt bijvoorbeeld naar een dagbesteding en is er nog geen blokschema ingesteld, dan kunt u een nieuwe toevoegen. Volg daarvoor de onderstaande instructies:
  1. Tik op de knop 'Blokschema'
    Hiermee navigeert u naar de blokken waaruit het blokschema bestaat. Heeft de cliënt nog geen blokschema, dan is dit een lege lijst. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.


  2. Tik op de knop 'Blok toevoegen'
    Hiermee voegt u een blok toe, dat u kunt instellen. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


  3. Stel het blok in
    Hierbij dient u een dag, begin- en eindtijd en het type registratie op te geven. Meer details hierover staan in hoofdstuk Blokken. Indien gewenst kunt u direct meerdere blokken toevoegen. Herhaal daarvoor de voorgaande stappen. Een schema dat bestaat uit meerdere blokken ziet eruit zoals de onderstaande afbeelding.


    Zijn alle benodigde blokken toegevoegd, dan kunt u verder naar de volgende stap.

  4. Tik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee slaat u het blokschema op en navigeert u naar de beheeropties van de cliënt. Het nieuwe blokschema wordt weergegeven in de knop 'Blokschema'.

Blokschema wijzigen

Volg daarvoor de onderstaande instructies:
  1. Tik op de knop 'Blokschema'
    Hiermee navigeert u naar de blokken waaruit het blokschema bestaat. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


  2. Pas het blokschema aan
    Hiervoor kunt u nieuwe blokken toevoegen en bestaande blokken aanpassen of verwijderen. Een blok verwijderen kan met het kruisje dat aan de rechterzijde in het blok wordt weergegeven. Nadat u het blokschema hebt gewijzigd, wordt de knop 'Opslaan' actief en kleurt donkerblauw. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.


  3. Tik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee slaat u het blokschema op en navigeert u naar de beheeropties van de cliënt. Het nieuwe blokschema wordt weergegeven in de knop 'Blokschema'.

Blokschema verwijderen

Om een blokschema te verwijderen, dient u alle blokken te verwijderen. Hiervoor kunt u de stappen voor het wijzigen van het blokschema gebruiken.

Waarschuwing 'Het kan even duren...'

Wanneer u een nieuw blokschema toevoegt of een bestaand blokschema aanpast, dan geldt dit (nieuwe) schema voor medicatie die nog niet is afgetekend. Het kan daarom even duren voordat de wijzigingen in het blokschema worden doorgevoerd op de toedienregistratie. Om u daarop te wijzen, wordt dit in de app in het rood gemeld.


Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Controleparaaf MedimoApp

      Voor een aantal geneesmiddelen geldt dat er een extra controle door een collega moet worden gedaan. Deze collega dient een paraaf op te geven waarmee wordt vastgelegd dat er een extra controle is uitgevoerd. U herkent een geneesmiddel dat een extra ...
    • Korte handleiding MedimoApp

      Algemeen De Medimo app is een app voor mobiele toestellen met Android of iOS. De app is gratis beschikbaar in de Apple App-store en de Google Play-store. De Medimo app biedt extra functionaliteit van Medimo naast de bestaande webapplicatie. Voor nu ...
    • Instellingen van de MedimoApp

      U kunt de onderstaande instellingen van de MedimoApp wijzigen. Initialen - Gebruikt u de app in combinatie met een SSO-koppeling, dan worden de initialen vanuit de bron geladen en kunt u deze niet aanpassen. Pincode TDR-weergave - Deze weergave is ...
    • MedimoApp - Downloaden cliënten

      Het voordeel van werken met Medimo is dat u altijd toegang hebt tot de actuele medicatielijst van de cliënt. In de MedimoApp worden de medicatielijsten van de cliënten ingeladen op het moment dat u de werklijst opent. Soms is er geen of slechte ...
    • Verschillen tussen MedimoApp en Web

      Dit artikel beschrijft wat de verschillen zijn in functionaliteiten tussen de MedimoApp en de Medimo webversie. Dit artikel is gericht op de werkzaamheden van verpleging/verzorging. Werkzaamheden van artsen, apotheken en functioneel ...