Poli recept

Met Medimo kunt u een 'Poli recept' maken. Hiermee stuurt u een medicatieaanvraag naar de apotheek. Dit gebruikt u als de apotheek voor deze cliënt niet werkt met Medimo. Dit speelt bijvoorbeeld bij poliklinische cliënten of dienstapotheken in de AWN-situatie.
U maakt een poli recept vanuit de status van de cliënt. Daar kunt u voor poliklinische cliënten met de knop 'Recept' direct een recept maken. Ook wordt voor dergelijke cliënten bij het invoeren van medicatie, tijdens het bevestigen daarvan, de knop 'Opslaan+recept' weergegeven. Hiermee slaat u de invoer op en gaat u daarna direct naar het scherm om een recept te maken.
Status poliklinische cliënt
Bevestigen invoer medicatie
Status poliklinische cliënt

Bevestigen invoer medicatie
Dit scherm noemen we ook wel het 'overzicht medicatiebehandeling'

Voor klinische cliënten werkt de apotheek met Medimo. In de regel hoeft u voor die cliënten geen poli recept te maken en daarom wordt in de status de knop 'Recept' niet weergegeven. Er zijn situaties waarbij hiervan moet worden afgeweken. Bijvoorbeeld om een aanvraag naar de dienstapotheek te sturen. In dat geval kunt met de optie 'Poli recept' uit het submenu (witte driehoek) van de knop 'Nieuw' een recept maken.
Optie polirecept uit submenu Nieuw

In alle bovenstaande gevallen wordt er een bestellijst getoond waar u het recept kunt maken. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Let op! Alleen van medicatie wat in de status van de cliënt staat, kan een poliklinisch recept worden gemaakt. Voor nieuwe medicatie geldt dus:
  1. Eerst de medicatie invoeren in de status en daarna
  2. een poliklinisch recept maken.

Maken Poli recept

Vanuit bovenstaand scherm maakt u het poli recept. Volg daarvoor de onderstaande instructies:
Aantallen opgeven
U geeft per voorschrift het aantal op dat u wilt aanvragen. Dit kan op de volgende wijzen:
  1. Klikken op naam - Hiermee herhaalt u de voorgaande aanvraag van het middel.
  2. Kikken op 7d, 30d of 90d - Hiermee wordt het totaal aantal stuks voor de aantal dagen berekent, mits berekenbaar.
  3. Handmatig opgeven - Meer daarover hieronder.

Handmatig opgeven

Wanneer u klikt in het veld voor het aantal, dan wordt er een extra pop-up geopend. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.

Hier kunt u handmatig het aantal stuks opgeven dat u wilt aanvragen. Ook kunt u de tools 'Genoeg voor' 'Keer herhalen' en 'Datum' gebruiken om het aantal te berekenen. Indien gewenst kunt u in het veld bijzonderheden een extra opmerking toevoegen.

Apotheek selecteren
Standaard is hier de apotheek van de cliënt geselecteerd. Wilt u hiervan afwijken, dan klikt u in dit veld om te zoeken in de landelijke apotheek tabel.
Verwerking kiezen
De verwerking bepaalt hoe het recept wordt gemaakt en verzonden. De gegevens van de apotheek die bekend zijn in Medimo bepalen welke verwerkingen mogelijk zijn. In principe zijn dat onderstaande:
  1. EDI elektronisch / LSP
  2. Faxen
  3. Printen
Standaard is de meest veilig optie gekozen, vaak is dit 'EDI elektronisch'.
Gewenste leverdatum opgeven
Deze datum is voor-ingevuld en indien gewenst door u aan te passen. U kunt handmatig een datum opgeven op de knoppen 'Vandaag' 'Morgen' en 'Weekdoos' gebruiken.
Klik op 'Recept'
Hiermee maakt u het poli recept en wordt de medicatieaanvraag verstuurd naar de apotheek.

Additionele wensen

In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een aantal zaken met de apotheek te communiceren.  Bijvoorbeeld of de middelen bezorgd moeten worden, of dat het middel liever niet in de medicijnrol (GDS) opgenomen moet worden. Binnen de landelijke afspraken medicatieproces worden dit 'aanvullende wensen' genoemd. Deze wensen kunt u opgeven in het veld 'Additionele wensen. De mogelijkheden die hiervoor landelijk zijn afgesproken zijn:
  1. Spoed
  2. S.v.p. bezorgen
  3. S.v.p. NIET opnemen in GDS
Deze additionele wensen worden per regel opgeslagen en in LSP-, EDIFACT-, fax- en printrecepten gecommuniceerd naar de apotheek.

LSP

Wanneer er een koppeling is met het Landelijk Schakelpunt (LSP), kunt u een vooraankondiging versturen. Dit proces is vergelijkbaar met het versturen van een aanvraag via EDIFACT. Is er een koppeling met het LSP en zijn de LSP-gegevens van de apotheek bekend, dan toont Medimo de optie 'LSP' in plaats van 'EDI elektronisch'. Een beperking bij het versturen van een vooraankondiging via het LSP is dat er geen stop kan worden verzonden. In dat geval moet dit via een alternatieve verwerking plaatsvinden, zoals via fax of printen.

Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024​