KNMP basisinstelling medicatiebewaking

Medimo maakt voor de medicatiebewaking gebruik van de G-Standaard. De G-Standaard wordt ontwikkeld en uitgeleverd door Z-Index. Geneesmiddelen die in de G-Standaard zijn opgenomen, zijn voorzien van farmaceutische gegevens en medicatiebewakingsgegevens. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP is verantwoordelijk voor deze farmaceutische gegevens en medicatiebewakingsgegevens. De medicatiebewakingsgegevens worden in samenwerking met diverse commissies met praktijkdeskundigen vastgesteld.

Dit document beschrijft de medicatiebewaking in Medimo volgens de casussen van de KNMP. Hierbij is de versie van november 2020 aangehouden.

Casus 1 Interactie RAAS-remmers + NSAID's: Ja/Ja interactie

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Diclofenac-natrium tablet msr 25mg, 1 maal daags 1 tablet
  2. Captopril tablet 25mg, 2 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. INTERACTIE RAAS-REMMERS + NSAID
    Hartfalen kan weer of meer manifest worden. De bloeddruk kan stijgen. De werking van de RAAS-remmer bij hartfalen of hypertensie kan afnemen door een NSAID.
Akkoord

Casus 2 Contra-indicatie RAYNAUD: Ja/Ja

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, contra-indicatie Raynaud

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprolol tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. CONTRA-INDICATIE RAYNAUD
    Blokkers kunnen de perifere circulatie verslechteren en hierdoor het Raynaudfenomeen verergeren. Bij complicaties van het Raynaudfenomeen dient er een alternatief te worden gekozen.
Akkoord

Casus 3 Zwangerschap: Ja/Ja

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, niet gekoppeld aan de contra-indicatie Zwangerschap

Geneesmiddel(en):
  1. Paroxetine tablet 20mg, 1 maal daags 1 tablet
Patient: Koppel de contra-indicatie Zwangerschap

Op het scherm:
  1. Contra-indicatie: Zwangerschap
    Een ruime hoeveelheid gegevens over het gebruik van paroxetine tijdens de zwangerschap wijst niet op een sterk verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
Akkoord

Geneesmiddel(en):
  1. Doxycycline dispertablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Contra-indicatie: zwangerschap
    Gebruik van tetracyclines vanaf week 16 van de zwangerschap kunnen een nadelig effect hebben op de tand- en botontwikkeling van het kind
Akkoord

Casus 4 Farmacogenetica: Ja/Ja

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, gekoppeld aan de contra-indicatie CYP2D6 PM

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprololtartraat tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Contra-indicatie: Cyp2d6 poor metabolizer
    De genvariatie vermindert de omzetting van metoprolol in inactieve metabolieten. De klinische gevolgen beperken zich echter voornamelijk tot het optreden van asymptomatische bradycardie.
Akkoord

Casus 5 Bewakingenbestand, Verminderde nierfunctie: Ja/Ja

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, gekoppeld aan de contra-indicatie Verminderde nierfunctie en/of creatineklaring 25ml/min/1.73m2

Geneesmiddel(en):
  1. Allopurinol tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. MFB: nierfunctie: allopurinol
    Bij gebruik van dit middel is de nierfunctie van belang. De meest recente nierfunctiewaarde is ouder dan 13 maanden.
    Patiënt heeft creatinineklaring kleiner dan 30 ml/min. Bij verminderde nierfunctie kan cumulatie optreden van allopurinol en van de actieve metaboliet oxipurinol. Hierdoor neemt het risico op toxiciteit toe.
Akkoord

Casus 6 Bewaking via MFB, Verminderde nierfunctie: melding bij patient ouder dan 70jaar

Patient: Patient B, vrouw, 75jaar, NIET gekoppeld aan contra-indicatie Verminderde nierfunctie, geen creatinineklaring bekend, polyfarmacie in actuele medicatie

Op het scherm:
  1. MFB: Nierfunctie: Allopurinol. Patiënt is 70 jaar of ouder en gebruikt 5 of meer geneesmiddelen.
    De nierfunctie neemt af bij het toenemen van de leeftijd. Polyfarmacie is een aanwijzing voor comorbiditeit; dit is een risicofactor voor verminderde nierfunctie. Bij gebruik van dit geneesmiddel is de nierfunctie van belang.
Akkoord

Casus 7 Contra-indicatie Morbide obesitas: Nee/Ja

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, gekoppeld aan de contra-indicatie Morbide obesitas

Geneesmiddel(en):
  1. Rivaroxaban tablet 15mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Contra-indicatie: Morbide obesitas
    In farmacokinetische en farmacodynamische studies zijn geen grote verschillen waargenomen tussen personen met morbide obesitas en personen met een normale BMI. Er zijn geen specifieke gegevens bekend over de effectiviteit en veiligheid van rivaroxaban bij morbide obesen.
Akkoord

Casus 8 Afgeleide Contra-indicatie (optioneel)

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, NIET gekoppeld aan de contra-indicatie diabetes mellitus

Geneesmiddel(en):
  1. Metformine tablet 1000mg, 2 maal daags 0,5 tablet
Op het scherm:
  1. Geen melding
    Hiervoor wordt geen melding op het scherm getoond. Geredeneerd wordt dat arts weet waar middel voor wordt voorgeschreven en dat hier geen extra melding tijdens voorschrijven benodigd is (teveel vals positieve meldingen). Er is een overzicht beschikbaar waar deze afgeleide contra-indicaties getoond worden bij: Overzichten > Patienten > Overzicht patienten met afgeleide contra-indicatie. Dit overzicht is ook filterbaar op indicatie en doorklikbaar om van hieruit bewoners waar nodig te koppelen aan een contra-indicatie.
Akkoord

Casus 9 Leeftijd als contra-indicatie

Patient: Patient C, vrouw, 7 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Doxycycline dispertablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Minimum leeftijd voor dit middel nog niet bereikt!
    Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 8 jaar. Het middel kan het gebit irreversibel verkleuren en de snelheid van de lengtegroei vertragen.
Akkoord

Casus 10 Overgevoeligheid

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar, gekenmerkt als allergisch voor tetracyclines

Geneesmiddel(en):
  1. Doxycycline tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. ALLERGIE VOOR Tetracyclines
    Doxycycline 100mg dispertab bevat of behoort tot de Tetracyclines
Akkoord

Casus 11 Bijzonder kenmerk 'Let op toxiciteit methotrexaat: extra controle'

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Methotrexaat tablet 2,5mg, 1 maal per week 3 tabletten
Op het scherm:
  1. Toxiciteit methotrexaat: extra controle!
    Methotrexaat 2,5mg tablet dient extra gecontroleerd te worden op dosering en frequentie

2. MFB: Foliumzuur bij methotrexaatgebruik
    Patiënt gebruikt methotrexaat in niet-oncologische dosering en geen foliumzuur. Foliumzuur kan de bijwerkingen methotrexaat verminderen.
Akkoord

Casus 12 Bijzonder kenmerk 'Let op dosering & mogelijk stopperiode oncolyticum'

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Capecitabine tablet fo 500mg, 1 maal per dag 4,5 tabletten
Op het scherm:
  1. Dosering & mogelijk stopperiode oncolyticum!
    Capecitabine 500mg tablet fo dient extra gecontroleerd te worden op dosering, frequentie en stopperiode.
Akkoord

Casus 13 Bijzonder kenmerk 'Let op zwangerschapspreventieprogramma'

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Isotretionoine capsule zacht 20mg, 1 maal per dag 2 capsules
Op het scherm:
  1. Zwangerschapspreventieprogramma!
    Isotretinoine 20mg capsule dient met zwangerschapspreventieprogramma ingezet te worden.
Akkoord

Casus 14 Doseringscontrole (overdosering)

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprolol tablet 100mg, 1 maal daags 10 tabletten
Op het scherm:
  1. Overdosering (boven het norm maximum)
    Voorgeschreven dosis is 500% van het maximum.
Akkoord

Casus 15 Dubbelmedicatie niveau 3: dezelfde GPK, andere PRK (=ander hulpmiddel/emballage/hoeveelheid per emballage)

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Salbutamol aerosol 100ug/do 200do inh, 1 maal daags 1 dosis
  2. Salbutamol aerosol 100ug/do 200do autoh, 1 maal daags 1 dosis
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Verschillende extra kenmerken, zelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsweg en farmaceutische vorm.
Akkoord

Casus 16 Dubbelmedicatie niveau 4: dezelfde werkzame stof/sterkte/toedieningsweg, andere farmaceutische vorm

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Propranolol tablet 80mg, 2 maal daags 1 tablet
  2. Propranolol capsule mga 80mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Verschillende farmaceutische vorm, zelfde werkzame stof en sterkte.
Akkoord

Casus 17 Dubbelmedicatie niveau 5: dezelfde werkzame stof/toedieningsweg, andere sterkte/zoutvorm

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprololtartraat tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
  2. Metoprololtartraat tablet 50mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Verschillende sterkte, zelfde werkzame stof en toedieningsweg.
Akkoord

Casus 18 Dubbelmedicatie niveau 6: dezelfde werkzame stof/toedieningsweg, maar één of beide middelen is een combinatiepreparaat

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprololtartraat tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
  2. Metoprolol/hydrochloorthiazide tablet mga 100mg/12,5mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Zelfde werkzame stof en toedieningsweg, maar een of beide middelen is een combinatiepreparaat.
Akkoord

Casus 19 Dubbelmedicatie niveau 7: dezelfde werkzame stof, andere toedieningsweg

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Metoprololtartraat tablet 100mg, 1 maal daags 1 tablet
  2. Metoprolol injvlst 1mg/ml, 1 maal daags 5 stuks
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Verschillende toedieningsweg, zelfde werkzame bestanddeel.
Akkoord

Casus 20 Dubbelmedicatie niveau 8: verschillende werkzame stof, combinatie meestal niet rationeel

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Fluoxetine capsule 20mg, 1 maal daags 1 capsule
  2. Fluvoxamine tablet 50mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. (Pseudo)Dubbelmedicatie
    Pseudodubbelmedicatie - samen gebruik is mogelijk niet rationeel.
Akkoord

Extra casus Dubbelmedicatie: zelfde product, 2 maal ingevoerd

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Fluoxetine capsule 20mg, 1 maal daags 1 capsule
  2. Fluoxetine capsule 20mg, 1 maal daags 1 capsule
Op het scherm:
  1. Fluoxetine 20mg capsule - Fluoxetine 20mg capsule
    Zelfde generieke product en eventuele extra kenmerken.
Akkoord

Casus 21 Doseringscontrole (geen dosering voor leeftijd)

Patient: Patient C, vrouw, 7 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Bupropion tablet mga 150mg, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Geen doseringsgegevens voor deze leeftijd
    Controleer dosering handmatig.
Akkoord

Casus 22 Etiketteksten

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Capecitabine tablet fo 500mg, 1 maal per dag 4,5 tabletten
Op de toedienlijst:
  1. Binnen 30 minuten na het eten innemen
    Kan kuur met stopperiode(s) zijn.
Akkoord

Extra casus: Stop van interacterende medicatie

Patient: Patient A, vrouw, 35 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Lamotrigine 100mg dispertab, 1 maal daags 1 tablet
  2. Ethinylestr/levonorg 30/150, 1 maal daags 1 tablet
Op het scherm:
  1. Interactie gestopte medicatie: LAMOTRIGINE + ANTICONCEPTIVA
    Toename van het aantal insulten is gezien bij het gebruik van lamotrigine als anti-epilepticum en een oestrogeenbevattend anticonceptivum. De lamotriginespiegel daalt door oestrogeenbevattende anticonceptiva. Na staken van het anticoncepticum (bijv. in de stopweek) stijgt de lamotriginespiegel weer.
Akkoord

Extra casus: Stop van interacterende medicatie coumarine

Patient: Patient B, vrouw, 75 jaar

Geneesmiddel(en):
  1. Amiodaron 200mg tablet, 1 maal daags 1 tablet
  2. Acenocoumarol 1mg tablet, 1 maal daags volgens trombosedienst
Op het scherm:
  1. Interactie gestopte medicatie: CUMARINES + AMIODARON/PROPAFENON
    Het effect van de cumarine wordt versterkt door amiodaron of propafenon. Hierdoor neemt de stollingstijd toe.
Akkoord

Verklaring

Conclusie: Medicatiebewaking voldoet aan de veldnorm van de medicatiebewaking zoals vastgesteld door de KNMP.

Als zodanig uitgevoerd d.d. 08-02-2021 te Den Haag door Miriam Panis, apotheker.