Beschrijving van de Puur NAW-koppeling

Dit artikel beschrijft hoe de PUUR NAW-koppeling werkt en hoe een functioneel applicatiebeheerder deze beheert in Medimo.

Omschrijving

Een NAW (Naam, Adres, Woonplaats) koppeling is een koppeling tussen verschillende systemen waarbij persoonsgegevens zoals de naam, adres en woonplaats van een persoon worden uitgewisseld. Dergelijke koppelingen worden vaak gebruikt om de juistheid en consistentie van persoonsgegevens te waarborgen tussen verschillende systemen, bijvoorbeeld tussen systemen van verschillende organisaties die dezelfde persoonsgegevens beheren. Hierdoor wordt voorkomen dat verschillende systemen inconsistenties bevatten en kan er beter worden gewerkt met accurate en up-to-date persoonsgegevens.

Proces

Medimo doorloopt een aantal stappen om te bepalen of er een mutatie moet worden doorgevoerd. Deze stappen zijn gevisualiseerd in onderstaande afbeelding.

Hieronder per stap een korte toelichting.
  1. Ophalen cliëntgegevens
    Voor het ophalen van de gegevens worden de API-parameters in het koppelvlak gebruikt. Als deze gegevens niet overeenkomen met de inrichting in PUUR, dan wordt de toegang geweigerd en kan Medimo geen cliëntgegevens ophalen. Medimo logt in dat geval de foutmelding 'acces denied' in de 'Log patient-koppeling naw'. Elke nacht worden alle gegevens vanuit PUUR automatisch opgehaald door Medimo. Naast de automatische bevraging, doet Medimo dit ook in de volgende 2 situaties:
    1. Inlog SSO - Wanneer een gebruiker op cliëntniveau gebruik maakt van de SSO-koppeling, dan haalt Medimo op dat moment de gegevens van die cliënt op.
    2. BSN validatie in Medimo - Wanneer een gebruiker klikt op de knop 'BSN' in de status van de cliënt, dan haalt Medimo op dat moment de cliëntgegevens op. Het dossier moet dan wel een correct BSN of ExternId (het ID van de cliënt in PUUR) hebben.

2. PUUR toewijzingen nagaan
    De volgende stap is het nagaan van de gegevens van de cliënt in PUUR. Medimo gebruikt hiervoor de volgende webservices:
    1. Patient - Hiermee worden de basisgegevens van de cliënt overgenomen zoals geboortedatum, naam, geslacht, voorletters, roepnaam en BSN. Ook een eventuele datum van overlijden wordt hierin meegenomen.
    2. Teams - De toegewezen teams gebruikt Medimo om te bepalen op welke Medimo afdeling de opname of wijziging moet worden uitgevoerd. Zijn er geen Teams toegewezen of alleen Teams die Medimo moet negeren dan ontslaat Medimo de actieve cliënt.
    3. Healthcare providers - Dit zijn de arts en apotheek toegewezen aan de cliënt in PUUR. Medimo gebruikt deze waarden om de 'thuisgegevens' te vullen.

3. Matchen PUUR Teams in koppeltabel
    Nu de toewijzingen bekend zijn, worden de betreffende PUUR Teams nagaan in de 'Koppeltabel OpenId-Connect'. Medimo gebruikt hiervoor het ID van het Team dat toegewezen is aan de cliënt in PUUR. Is er een match, dan gaat Medimo na hoe de regel gekoppeld is om te bepalen hoe de cliëntgegevens moeten worden verwerkt. Is er geen match of is de regel niet gekoppeld, dan stopt Medimo direct met het verwerken van de cliëntgegevens en voert geen mutatie uit. Als er geen match is gaat Medimo er vanuit dat het een nieuwe PUUR Team betreft en voegt deze automatisch toe aan de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'. De nieuwe regel dient u te koppelen voordat Medimo de cliëntgegevens kan verwerken.

4. Healthcare Providers matchen
    Medimo kan ook de apotheek en arts vanuit PUUR toewijzen aan de cliënt. Medimo wijst deze arts en apotheek toe aan de thuisgegevens van de cliënt. Hiervoor wordt de AGB-code van de zorgverlener gebruikt. Medimo zoekt deze op in de landelijk arts- en apotheek entiteiten tabel. Wordt er geen match gevonden dan Medimo niet bepalen wie de arts en / of apotheek van de cliënt is en stopt daardoor met het verwerken van de gegevens.

5. Verschillen nagaan en muteren
    De laatste stap zijn de cliëntgegevens uit Medimo te vergelijken met de cliënt gegevens uit PUUR aan de hand van de 'Koppeltabel OpenId-Connect'. Zijn er verschillen dan worden de cliëntgegevens in Medimo aangepast. Dit leidt dan bijvoorbeeld tot een opname, ontslag of verhuizing. Zijn er geen Teams toegewezen of alleen Teams die Medimo moet negeren dan wordt de cliënt ontslagen.

Toewijzen apotheek en arts

Het is mogelijk om vanuit PUUR de apotheek en de arts toe te wijzen aan de cliënt in Medimo. Dit biedt een uitkomst voor afdelingen waar cliënten verblijven met verschillende apotheken van inschrijving. Raadpleeg de documentatie van Ecare om na te gaan wat hiervoor in PUUR moet worden ingericht.

Kamernummer / Kamerlocatietoewijzing

Medimo kan het kamernummer vanuit de koppeling toewijzen. Hiervoor moet in het koppelvlak de NAW-optie 'Gebruik kamernummers uit Puur' zijn geactiveerd. Wilt u dit activeren, dan kunt u een verzoek indienen bij de Medimo helpdesk.

Ontslag cliënt

Er zijn 2 situaties die in Medimo leiden tot een ontslag van een cliënt:
  1. Alle toewijzingen in PUUR hebben een einddatum - Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum.
  2. De toewijzingen in PUUR ZONDER einddatum zijn in Medimo gekoppeld met het koppeltype 'Negeer deze locatie' - Medimo negeert deze actieve toewijzingen en kijkt alleen naar de toewijzingen met een einddatum. Hierdoor krijgen alle locatietoewijzingen in Medimo ook een einddatum.

60 minuten time-out na update gegevens

Als de gegevens van de cliënt in Medimo vanuit de koppeling zijn aangepast, dan wordt er een time-out van 60 minuten voor de cliënt geactiveerd. In deze 60 minuten worden er géén aanpassingen vanuit de koppeling doorgevoerd op de cliënt. Na 60 minuten wordt de time-out gedeactiveerd en zal met het gebruik van de SSO-koppeling de de cliëntgegevens worden geüpdatet.

Koppelvlaktabel OpenId-Connect

Medimo gebruikt de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' om te bepalen of er vanuit de koppeling een wijziging moet worden doorgevoerd. In de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' worden de PUUR Teams gekoppeld aan een corresponderende Medimo afdeling. Alle regels in deze tabel moeten zijn gekoppeld, ook de regels die Medimo moet negeren.

De 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' vindt u via het 'Zoeken in alles' veld of vanuit het hoofdmenu via Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlaktabel OpenId-Connect. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'.

Inrichting Koppelvlaktabel OpenId-Connect

Het inrichten van de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' bestaat uit het koppelen van PUUR Teams aan Medimo afdelingen. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een gevulde 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'. Medimo voegt automatisch regels toe aan deze tabel wanneer er 'nieuwe' ID's in de cliëntgegevens staan. Deze 'nieuwe' regels zijn in de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' te herkennen aan de kolom 'Instelling - Afdeling'. Bij nieuw toegevoegde regels staat daar de waarde 'Onbekend'.
Volg onderstaande instructies om een regel te koppelen.
  1. Klik op een regel
    Medimo toont de details van de regel. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld daarvan.

Externe code en Externe naam zijn gegevens die uit PUUR komen. Dit zijn de namen en ID's van de Teams in PUUR. Bij een mutatie gaat Medimo na welk Team is toegewezen aan de cliënt en in hoeverre deze is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'. Medimo gebruikt hiervoor het veld Externe code. Medimo raadt aan dit veld NIET aan te passen.

2. Selecteer de Medimo afdeling
    Klik in het veld achter Medimo afdeling om te zoeken naar de afdeling. Klik vervolgens op de afdeling om deze te selecteren. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een regel waarbij een Medimo afdeling is geselecteerd. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Vaak is hiervoor een afdeling 'Overig' aangemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.

3. Selecteer het 'Koppeltype'
    Dit bepaalt wat Medimo met de gekoppelde regel doet. U heeft keuze uit de volgende opties:
    1. Iedereen - Medimo gebruikt de regel voor het verwerken van cliëntgegevens.
    2. Negeer - Medimo negeert de regel waardoor die niet wordt gebruikt voor het verwerken van cliëntgegevens.

4. Klik op de knop 'Opslaan'
    Hiermee koppelt u de regel en toont Medimo de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'.

Niet-gekoppelde regels

Wanneer aan de cliënt een PUUR Team toegewezen is die niet is gekoppeld in de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect', dan kan Medimo niet bepalen hoe de PUUR toewijzing verwerkt moet worden. Medimo stopt daardoor met het verwerken van de cliëntdata en past niks aan in de database. Anders gezegd voert Medimo bijvoorbeeld geen verhuizing, ontslag of overlijden door als een Team niet is gekoppeld. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Hiervoor is doorgaans een fictieve afdeling 'Overig' aangemaakt die u hiervoor kunt gebruiken.

Nieuwe regel

Is er een PUUR Team aan de cliënt toegewezen die niet in de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect' staat, dan voegt Medimo automatisch een nieuwe regel toe aan deze tabel. Medimo stopt daardoor met het verwerken van de cliëntgegevens en Medimo logt een foutmelding die u kunt nagaan in de 'Log patient-koppeling (naw)'. Anders gezegd voert Medimo bijvoorbeeld geen verhuizing, ontslag of overlijden door als een toewijzing niet is gekoppeld. Ook regels die Medimo moet negeren dient u te koppelen. Voor deze regels geldt het volgende:
  1. Koppel de regel aan een Medimo afdeling - Vaak is hiervoor een fictieve afdeling 'Overig' aangemaakt die u hiervoor kunt gebruiken.
  2. Gebruik het koppeltype 'Negeer deze locatie'
Nadat de nieuwe regel is gekoppeld, dient Medimo opnieuw de gegevens op te halen bij PUUR. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de SSO-koppeling op cliëntniveau.

Koppelvlak

Voor de NAW-koppeling wordt in Medimo een koppelvlak ingericht. In het koppelvlak worden de parameters voor een veilige verbinding opgegeven en opties voor de koppeling geactiveerd. Medimo gebruikt het koppelvlak om te bepalen met welke gegevens data kan worden opgehaald bij PUUR. Doorgaans wordt er per omgeving (productie en acceptatie) en koppelvlak ingericht. U kunt geen aanpassingen doen aan het koppelvlak, maar het koppelvlak is wel inzichtelijk voor u. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik va uit het hoofdmenu op Beheer > Koppelvlak beheer > Koppelvlak.
PUUR kent geen acceptatie-omgeving, maar kan de omgeving aan 1 van beide koppelen. U kunt contact met Ecare opnemen wanneer u hierover meer wilt weten.

In het koppelvlak kunnen extra opties worden aangezet. Hierdoor wordt de koppeling uitgebreid met extra functionaliteit. Hieronder een korte toelichting van de mogelijke opties.

Ecare speciale team-code

In Medimo worden de cliënten met-behandeling en cliënten zonder-behandeling meestal op 2 verschillende afdelingen opgenomen. Dit omdat er voor deze cliënten verschillende werkwijzen zijn voor het vullen van de medicatielijst/Status. Wanneer er in PUUR Teams zijn die voor beide type cliënten Medimo gebruiken dan kan dit gevolgen hebben voor de NAW-koppeling. Met andere woorden is het gewenste onderscheid in Medimo in dat geval niet mogelijk. De oplossing hiervoor is in PUUR een extra (fictief) Team aan te maken. Dit Team kan dan worden toegewezen aan de cliënten met-behandeling. Medimo voegt aan de teams toegewezen aan de cliënt in PUUR de extensie MB- toe en zoekt met deze nieuw code in de 'Koppelvlaktabel OpenId-Connect'. Het onderscheid tussen cliënten met-behandeling en cliënten zonder-behandeling is dan wel mogelijk is Medimo.

NAW-optie: Gebruik kamernummers uit Puur

Hiermee worden de kamernummers in Puur toegewezen aan de cliënten in Medimo.