Certificaten in Medimo

Wordt er gebruik gemaakt van Medimo, dan wordt er gebruik gemaakt van certificaten. Deze certificaten worden op verschillende plekken geïnstalleerd en borgen dat Medimo alleen door bevoegden kan worden gebruikt. Dit artikel beschrijft de algemene werking van een certificaat en bij welke functies in Medimo dit kan worden gebruikt.

Algemeen (hoe werkt een certificaat)

Een certificaat werkt met 2 delen:
  1. Publiek deel - Dit deel mag iedereen zien. We noemen dat het certificaat.
  2. Geheim deel - Dit deel mag alleen jij zien. We noemen dat de sleutel, ofwel de private key. Dit laatste deel mag je dus niet zomaar naar iemand mailen.

Asymmetrisch

Met het publieke deel kunnen anderen iets versleutelen, wat alleen door de houder van de private key gelezen kan worden. Dat noemen we asymmetrische versleuteling. Alleen met het private deel van het certificaat kun je verbinding maken met een server, of een mailtje ontsleutelen.

Wachtwoord

Het is wenselijk om het gebruik van de private key nog extra te beveiligen met een wachtwoord. Als de key dan toch in handen komt van iemand, dan kunnen ze deze niet gebruiken tenzij ze het wachtwoord hebben.

Certificate Authority

Een certificaat wordt bekrachtigd door een ander certificaat. Dat noemen we een Certificate Authority (CA). Doordat we het moeder certificaat vertrouwen, zouden we ook het dochtercertificaat kunnen vertrouwen. Bekende rootcertificates (allerhoogste CA's) die standaard door de browsers vertrouwd worden zijn van Thawte of Verisign. Op die wijze heeft ook Medimo een Certificate Authority aangemaakt.

PFX of P12

Dit is een pakketjes met verschillende onderdelen. In een dergelijk pakket zit doorgaans zowel het publieke certificaat alsook de private sleutel. In het geval van Medimo zit hier ook het publieke deel van het rootcertificaat van Medimo in, waardoor met dit pakket de gebruiker in 1x alles kan installeren.

Verschillende formaten

Certificaten komen in allerlei soorten bestanden met verschillende extensies: .pem, .cer, .pfx enz.. Deze zijn bijna altijd van het ene formaat om te zetten in het andere. Momenteel accepteert de upload van certificaten alleen .pfx en .pem.

Koppelingen

Een methode om een veilige verbinding tot stand te brengen is het gebruik van een certificaat. Dit certificaat wordt met het verzoek (bijvoorbeeld bij gebruik van single sign-on of een wijziging in cliënt gegevens) meegestuurd en geeft aan dat het verstuurde systeem gecertificeerd is om dat te doen. Klopt dit certificaat niet, dan wordt de toegang door Medimo geblokkeerd. Hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot Medimo.

Doorgaans wordt er per omgeving (productie en test) een certificaat uitgewisseld met de koppelpartner. Veelal doet Medimo dit rechtstreeks met de koppelpartner en stemt ook het vernieuwen van het certificaat af wanneer de huidige gaat verlopen.

Naast het valideren van het certificaat wordt er een extra validatie gedaan op het IP-adres waarvan het verzoek komt.

Uzi-servercertificaat

UZI servercertificaten zijn door de overheid uitgegeven certificaten welke gebruikt kunnen worden voor BSN verificatie en voor communicatie met het LSP. Het UZI servercertificaat is klant- en servergebonden.

Met een UZI servercertificaat kan Medimo een BSN nummer opvragen of valideren bij het SBV-Z. Zonder een UZI-servercertificaat is dat niet mogelijk. Voor een koppeling met het LSP moet de BSN vanuit Medimo zijn gevalideerd. Derhalve is een UZI servercertificaat verplicht bij het gebruik van een LSP-koppeling.

E-mail

Vanuit Medimo kan er e-mail worden verzonden, mits dit op een veilige manier kan. Dit in verband met de huidige privacywetgeving. Een methode om dit op een veilige manier te doen is via een certificaat en encryptie. Hierdoor wordt de e-mail onleesbaar en kan deze alleen leesbaar worden gemaakt als de gebruiker de juiste 'sleutel' heeft. De sleutel in dit geval is de private key. Heeft de gebruiker de sleutel niet dan blijft de e-mail onleesbaar. Hiermee wordt voorkomen dat bij onderschepping van de e-mail er privacygevoelige informatie beschikbaar is voor onbevoegden.

In Medimo kan het certificaat voor het kunnen lezen van e-mail op twee wijzen worden uitgegeven:

Persoonlijk certificaat

Wordt er gebruik gemaakt van persoonlijke certificaten dat dient per e-mailadres waarnaar wordt gemaild een certificaat te worden uitgegeven. Om een persoonlijk certificaat aan te maken dient aan de gebruiker in Medimo het e-mailadres te zijn toegevoegd. U kunt gebruikers aanmaken die enkel voor e-mailontvangst worden gebruikt. Vaak wordt dit gebruikt voor het ontvangen van de 'backup toedienlijsten'. Instructies over het aanmaken van een gebruiker ten behoeve van e-mailontvangst vindt u hier.

Daarna kan met de onderstaande link een certificaat worden aangemaakt.
  1. https://secure.medimo.nl/certificaat.php

Organisatie certificaat

Een organisatie certificaat wordt uitgegeven op het domein. Dit certificaat geldt voor alle e-mailadressen met het betreffende domein. Met dit certificaat kan de e-mail vanuit Medimo worden ontsleuteld en daarmee leesbaar worden gemaakt. Hiermee moet met het volgende rekening worden gehouden:
  1. De gebruiker heeft het certificaat tot zijn/haar beschikking in het (citrix)profiel
  2. E-mail is versleuteld met s/mime
  3. E-mail wordt bij de gebruiker ontsleuteld (tenzij de zorginstelling dit centraal regelt)

Verschil tussen een organisatie certificaat en een persoonlijk certificaat

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van persoonlijke certificaten dan krijgt elke gebruiker/e-mailadres een eigen persoonlijk certificaat wat alleen voor hun geldig is. Bij het gebruik van een organisatie certificaat maken alle gebruikers/e-mailadressen met hetzelfde domein gebruik van hetzelfde certificaat.

Met persoonlijke certificaten kan er worden ingelogd (Medimo raadt aan gebruik te maken van andere inlog methodes). Dit is niet mogelijk met een organisatiecertificaat.