Hoe werkt dat nou eigenlijk? Zo'n certificaat?

Een certificaat werkt met 2 delen:
  1. Publiek deel - Dit deel mag iedereen zien. We noemen dat het certificaat.
  2. Geheim deel - Dit deel mag alleen jij zien. We noemen dat de sleutel, ofwel de private key. Dit laatste deel mag je dus niet zomaar naar iemand mailen.
Asymmetrisch
Met het publieke deel kunnen anderen iets versleutelen, wat alleen door de houder van de private key gelezen kan worden. Dat noemen we asymmetrische versleuteling.
Alleen met het private deel van het certificaat kun je verbinding maken met een server, of een mailtje ontsleutelen.

Wachtwoord
Het is wenselijk om het gebruik van de private key nog extra te beveiligen met een wachtwoord. Als de key dan toch in handen komt van iemand, dan kunnen ze deze niet gebruiken tenzij ze het wachtwoord hebben.

Certificate Authority
Een certificaat wordt bekrachtigd door een ander certificaat. Dat noemen we een Certificate Authority (CA). Doordat we het moeder certificaat vertrouwen, zouden we ook het dochtercertificaat kunnen vertrouwen. Bekende rootcertificates (allerhoogste CA's) die standaard door de browsers vertrouwd worden zijn van Thawte, of Verisign. Op die wijze heeft ook Medimo een Certificate Authority aangemaakt. Deze wordt standaard niet vertrouwd door de browsers van klanten.

PFX of P12
Dit is een pakketjes met verschillende onderdelen. In een dergelijk pakket zit doorgaans zowel het publieke certificaat alsook de private sleutel. In het geval van Medimo zit hier ook het publieke deel van het rootcertificaat van Medimo in, waardoor met dit pakket de gebruiker in 1x alles kan installeren.

Verschillende formaten
Certificaten komen in allerlei soorten bestanden met verschillende extensies: .pem, .cer, .pfx enz.. Deze zijn bijna altijd van het ene formaat om te zetten in het andere. Momenteel accepteert de upload van certificaten alleen .pfx en .pem.