Kan Medimo als alternatief TLS gebruiken in plaats van de s/mime versleuteling?

Kan Medimo als alternatief TLS gebruiken in plaats van de s/mime versleuteling?

TLS is een beveiligingsprotocol voor de gegevensoverdracht tussen mailservers. De meeste mailservers gebruiken hiervoor een 'zelfondertekend' certificaat. Dit certificaat is per definitie geldig, maar niet vertrouwd. Bovendien wordt deze beveiliging niet altijd afgedwongen.

Daarnaast biedt S/MIME meerlaagse beveiliging op point-to-point-niveau, niet alleen op het transportniveau. Dit voorkomt eventuele kwetsbaarheden verderop in de keten, zoals het geval kan zijn bij een mailserver die TLS gebruikt en vervolgens zonder TLS doorstuurt naar een andere server. Dergelijke situaties zijn niet beïnvloedbaar, wat geen probleem is voor S/MIME.

Daarom is TLS onvoldoende als alternatief voor S/MIME-versleuteling voor Medimo. Verzending via een vertrouwd netwerk zoals E-zorg is wel een alternatief. Dit geldt als een intern netwerk.
Tegenwoordig is veilig netwerkverkeer echter ook beschikbaar via Ezorg. Veel klanten hebben inmiddels hun maildomein bij Ezorg of Zorgmail ondergebracht. Beide systemen hebben hun netwerk veilig gekoppeld, waardoor het mogelijk is geworden om e-mails voor die domeinen veilig over het netwerk te transporteren, waardoor TLS en encryptie niet langer noodzakelijk zijn.