Beheren van de toedienregistratie

Dit artikel beschrijft welke opties en instellingen van toepassing zijn op de toedienregistratie. Per instelling / optie wordt een korte toelichting gegeven en kunt u via de links meer informatie over het onderwerp vinden.

Module

Om gebruik te kunnen maken van de toedienregistratie moet de module 'Elektronische TDR' zijn geactiveerd. Deze module kunt u activeren tijdens het aanmaken van de locatie entiteit, via 'Cliënten en modules per locatie' en via 'Toedienlijsten beheren'.

Toedienlijsten (opties) beheren

In Medimo configureert u per locatie de 'Toedienlijst opties'. De opties gelden voor alle cliënten op de locatie. De toedienlijst opties gelden voor de papieren toedienlijsten en toedienregistratie. U kunt de volgde toedienlijst opties aanpassen:
  1. Controle paraaf
  2. Plaats van toediening
  3. Weergave instellingen

Voor nadere toelichting op de 'toedienlijst opties' kunt u artikel Toedienlijsten beheren raadplegen.

Instellingen voor toedienregistratie (en toedienlijst) van een afdeling entiteit

De 'toedienlijst opties' gelden per locatie. Er zijn ook instellingen die per afdeling worden geconfigureerd. Die gelden alleen voor cliënten verblijvende op de afdeling. De betreffende instellingen zijn:
  1. 1e weekroldag en ingangstijd
  2. Toedienlijst volgorde
  3. Toedienlijst op weekdoosdag

Dit betreffende termen waar gebuikt van worden gemaakt binnen Medimo. Om dit beter op de terminologie van uw organisatie aan te laten sluiten, kunt u die aanpassen. Vaak wordt de basisterminologie tijdens implementatie van Medimo vastgesteld. Hieronder een lijst van basistermen die worden gebruikt voor de toedienregistratie.

Risicovolle stof
Wordt getoond bij medicatie dat op de lijst met van middelen waarvan een risico kan bestaan voor de vruchtbare man/vrouw staat.

Kankerverwekkende stof
Wordt getoond bij medicatie dat een carcinogeen of mutageen is.

Cytostaticum
Wordt getoond bij medicatie dat een carcinogeen of mutageen is.

Risico bij bereiden
Een overzicht van middelen waarvan een risico kan bestaan bij bewerken. Doorgaans zullen dit middelen zijn die men niet wil malen. Medimo hanteert hiervoor het G-standaard bijzonder kenmerk: 101 (gezondheidsrisico bij bewerken)

Knipper nog in rol
Wordt gebruikt als koptekst wanneer medicatie is gestopt, maar waarvan een deel mogelijk nog in de medicatierol zit.

Medicatie nog te geven
Wordt getoond bij medicatie dat (nog) niet is afgetekend, het 6 uur na het voorgeschreven toedientijd is en niet gemarkeerd als vergeten. Dit heet ook wel medicatie met een lang interval.

Medicatie als infusie
Wordt gebruikt als koptekst wanneer medicatie één van onderstaande doseringen heeft:
  1. per 24 uur als continu infusie
  2. per uur als continu infusie

GDS medicatie
Wordt gebruikt als koptekst wanneer er een medicatierol is gemaakt. Alle medicatie dat in de medicatierol zit wordt onder deze koptekst getoond.

Niet-GDS medicatie
Wordt gebruikt als koptekst wanneer er een medicatierol is gemaakt. Alle medicatie dat niet in de medicatierol zit wordt onder deze koptekst getoond.

Medicatie algemeen (GDS onbekend)
Wordt gebruikt als koptekst wanneer er geen medicatierol is.

Zo nodig medicatie
Wordt gebruikt als koptekst voor medicatie dat 'zonodig' moet worden toegediend.

Verband- en hulpmiddelen
Wordt getoond bij verband en hulpmiddelen.

Voor meer informatie over de basisterminolgie vindt u in dit artikel.

Waarschuwingen

Gebruikers die medicatie aftekenen kunnen voorgedefinieerde 'Waarschuwingen' toevoegen aan een cliënt of geneesmiddel die de cliënt gebruikt. Hierdoor kan een gebruiker collega’s attenderen op zaken die er spelen bij de cliënt. Wanneer de toedienregistratie van de cliënt wordt geopend, dan toont Medimo deze waarschuwing. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. De blauwe pijlen in deze afbeelding wijzen naar de waarschuwing 'Nieuwe merk geneesmiddel' dat gekoppeld is aan de Ascorbinezuur 500mg tablet

Voor het beheren van de 'Waarschuwingen' kunt u artikel Waarschuwingen voor toedienregistratie raadplegen.

Gebruikers kunnen vanuit de toedienregistratie per geneesmiddel externe informatie raadplegen. Hieronder vallen onder andere apotheek.nl en het Farmacotherapeutisch kompas. Naast deze externe bronnen kunnen er extra bronnen worden toegevoegd. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een link toevoegen voor een protocol risicovolle stoffen. U configureert deze link in de 'Links voor toedienregistratie'. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Beheer > Clustertabellen > Links voor toedienregistratie. Meer informatie over de links voor toedienregistratie vind u hier.

Toedienregistratie escalatie settings

Vanuit Medimo kunnen er notificaties worden verstuurd om gebruikers te attenderen dat er actie van hun wordt verwacht. Dit kan in de volgende gevallen:
  1. Vergeten gift
  2. Collega die wacht op controle van foto

Via de 'Toedienregistratie escalatie settings' stelt u in wanneer en via welke weg de notificatie wordt gestuurd.

Zorgcentrale

Wanneer er wordt gewerkt met een zorgcentrale die de controlefoto's beoordeeld, dan kan de zorgcentrale vanuit Medimo een notificatie krijgen dat er een controlefoto klaar staat. Hierdoor weet de zorgcentrale wanneer ze moeten inloggen op Medimo om de foto te beoordelen. Veelal wordt voor het sturen van de notificatie, in Medimo een webhook ingericht. Hierdoor kan de zorgcentrale de notificatie ontvangen in het systeem waar zij mee werken. De Medimo helpdesk richt de webhook in. Wilt u hiervan gebruik maken, dan kunt u een via het portaal een ticket inschieten.