Beschrijving van de modules

Beschrijving van de modules

Om Medimo te laten aansluiten op de werkafspraken dienen per locatie de juiste modules te worden geactiveerd. De geactiveerde modules bepalen welke functionaliteit beschikbaar is en welke handelingen daardoor worden uitgevoerd in Medimo. Ook kunnen er kosten zijn verbonden aan het activeren van een module. 
Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik in het hoofdmenu op Beheer > Klantenportaal > Cliënten & modules per locatie. Hier wordt een overzicht van aangemaakte locaties en de geactiveerde modules getoond. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.

Door op de locatie te klikken navigeer u naar de modules van de locatie. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


Hier gaat u na welke modules zijn geactiveerd en kunt u (extra) modules activeren.

Toelichting op de modules

Hieronder volgt per module een toelichting

Toedienlijsten

Deze module bepaalt of de apotheek de receptmutaties moet autoriseren. Wordt er in een 'closed loop' gewerkt, dan dient deze module te worden geactiveerd. Ook bepaalt deze module wanneer er papieren toedienlijsten worden gemaild. Hierbij heeft u keuze uit 3 opties:
  1. Verstuur altijd direct - Nadat de voorschrijver een receptmutatie heeft gedaan, stuurt Medimo direct een nieuwe toedienlijst.
  2. Alleen na autorisatie apotheek - Nadat de apotheek alle receptmutaties van de cliënt heeft geautoriseerd, stuurt Medimo een nieuwe toedienlijst.
  3. Verstuur in AWN-situaties - Nadat de voorschrijver een receptmutatie heeft gedaan in de AWN-situatie, stuurt Medimo direct een nieuwe toedienlijst. Buiten de AWN-situatie stuurt Medimo een nieuwe toedienlijst nadat de apotheek alle receptmutaties van de cliënt heeft geautoriseerd. De AWN-situatie is doordeweeks vanaf 18.00 tot 08.00 uur, in het weekend en op feestdagen.
Wordt er gewerkt met toedienregistratie, dan hoeft er doorgaans geen nieuwe toedienlijst te worden gemaild. In dat geval kunt u een willekeurige optie kiezen.

GDS/EDI

Wenst de apotheek de medicatieaanvragen via EDIFACT te ontvangen, dan dient deze module te worden geactiveerd. Ook is deze module bepalend of de apotheek GDS-opdrachten vanuit Medimo kan versturen. 

Electronische TDR

Gaat de zorg gebruik maken van toedienregistratie, dan moet deze module worden geactiveerd. Naast deze module moet ook de module voor de toedienlijsten zijn geactiveerd om hiervan gebruik te kunnen maken.

Apotheek import

Deze module heeft betrekking op de importkoppeling. Dit is een koppeling waarmee medicatie uit een Apotheek Informatiesysteem (AIS) wordt geïmporteerd. Om de importkoppeling voor een cliënt te activeren, doet de zorg een intake. Deze module bepaalt welk intakeformulier er hiervoor wordt gebruikt. Hierin heeft u keuze uit de volgende opties:
  1. Apotheek import (intakeformulier)
  2. Apotheek import (intakeformulier gemengde locaties)
Meer informatie hierover vindt u terug in dit artikel

Actie verifieer thuismedicatie
Wanneer de import bij de cliënt wordt uitgeschakeld, wordt de actie 'Verifieer thuismedicatie' toegevoegd. Deze actie toont Medimo aan de voorschrijver wanneer de status wordt geopend. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


Meetwaarden

Als het lab meetwaarden heeft van de cliënt, dan kunnen die vanuit het lab via zorgmail worden toegevoegd aan de cliënt in Medimo. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet er een koppeling met het lab zijn gerealiseerd en dient u per locatie de module te activeren. Is er géén koppeling met het lab, dan heeft het activeren van deze module géén effect.

Poliklinisch

Het werken met Medimo in de poliklinische setting verschilt met die van de klinische setting. Om dit te faciliteren moet deze module worden geactiveerd. Dit zorgt er onder andere voor dat de 'thuisgegevens' van de cliënt worden getoond op het recept. Ook voegt Medimo aan de status een extra knop toe waarmee de voorschrijver direct een (ambulant) recept kan sturen naar de apotheek.

Thuissituatie

Wanneer een cliënt wordt opgenomen of verhuist naar een locatie waar deze module aan staat, wordt de thuisarts en thuisapotheek toegewezen vanuit een NAW-koppeling. Voor de Ons-koppeling geldt dat er naar de koppelvlaktabel wordt gekeken voor het toewijzen van arts en/of apotheek

Naast bovenstaande wordt voor het recept de thuisgegevens van de cliënt gebruikt. Deze module doorgaans aangezet voor locaties waarbij de huisarts de hoofdbehandelaar is. In de praktijk betekent dit dat deze module ingeschakeld is bij gebruik van de importmodule (met uitzondering van importmodule in combinatie met voorschrijven). 

Hieronder enkele belangrijke voordelen aan het activeren van deze module:
  1. Locatieondergeschiktheid - De locatie is van ondergeschikt belang in vergelijking met eventuele klinische locaties.
  2. Huisarts en thuisadres op het EDIFACT-recept - Het thuisadres van de patiënt en de bijbehorende huisarts worden vermeld op het EDIFACT-recept.
  3. Geen onnodige acties - Andere modules zorgen ook voor geautomatiseerde acties. Het niet aanhebben van de thuismodule kan er voor zorgen dat er acties worden aangemaakt die in deze situatie niet relevant of zelfs verstorend zijn.

Deactiveren / uitzetten van modules

Aan een module is functionaliteit gekoppeld. Om te voorkomen dat functionaliteit abusievelijk wordt uitgeschakeld, is het niet mogelijk om geactiveerde modules te deactiveren. Wilt u dit toch? Neem dan contact op met de Medimo helpdesk.

Bepalen huidige hoofdlocatie

In Medimo kan een cliënt meerdere toewijzingen hebben. Medimo bepaalt aan de hand van de volgende regels wat de huidige locatie is:
  1. Klinische locaties prevaleren boven thuislocaties
  2. Thuislocaties prevaleren boven poliklinische locaties
Zijn er meerdere gelijkwaardige hoofdlocaties actief (bijvoorbeeld 2 klinische locaties of 2 thuislocaties) dan prevaleert de locatie met de 'vroegste' ingangsdatum en -tijd.





Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Weergave van de Toedienregistratie van een cliënt

      Dit artikel beschrijft de weergave van de toedienregistratie van een cliënt. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. Er zijn verschillende methoden om te navigeren naar de toedienregistratie van een cliënt. Dit kunt u nagaan in artikel ...
    • Beschrijving van het toedienregistratie menu

      Vanuit het menu 'Toedienregistratie' navigeert u naar verschillende functies van de toedienregistratie. Hieronder vallen: Verschillende weergaven van de toedienregistratie - Dit zijn onder andere de werklijst van de afdeling en de toedienregistratie ...
    • Wordt de medicatie bij terugkomst van de tijdelijke afwezigheid gestopt?

      Dit is afhankelijk van de reden van de tijdelijke afwezigheid. In Medimo wordt voor elke specifieke reden aangegeven of de medicatie van de cliënt bij terugkomst moet worden stopgezet. Functioneel applicatiebeheerders kunnen redenen voor tijdelijke ...
    • Waarom mist de bijsluiter van een geneesmiddel op de toedienregistratie?

      Bijsluiters kan alleen als het een merkgeneesmiddel is. Als het merkloos is, dan weet Medimo namelijk niet 100% van welk 'merk' het merkloze artikel is. Stel paracetamol 500 tablet van Sandoz, of van Teva, Accord et cetera. Die hebben allemaal een ...
    • Hoe wijzig ik de medicatie van een cliënt?

      Dit kan met de link 'Wijzigen' in het overzicht medicatiebehadeling. Het overzicht medicatie behandeling opent u door te klikken op een medicatieregel in de status van de cliënt. Onderstaande afbeelding een voorbeeld van een overzicht ...