Weergave van de Toedienregistratie van een cliënt

Weergave van de Toedienregistratie van een cliënt

Dit artikel beschrijft de weergave van de toedienregistratie van een cliënt. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


Er zijn verschillende methoden om te navigeren naar de toedienregistratie van een cliënt. Dit kunt u nagaan in artikel Beschrijving van het toedienregistratie menu

De toedienregistratie bestaat uit 2 delen:
  1. Cliëntinfo - Hier worden onder andere persoon- en contactgegevens getoond. 
  2. Actuele medicatie - Naast de geneesmiddel informatie gebruikt u dit deel om af te tekenen.
Hieronder volgt per deel een toelichting

Cliëntinfo

Bovenaan de toedienregistratie wordt de 'Cliëntinfo' getoond. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


Hieronder een korte toelichting op de niet vanzelfsprekende info
  1. Persoonsgegevens cliënt - Verblijft de cliënt op een klinische locatie, dan staan hier doorgaans de adresgegevens van de afdeling of locatie. Verblijft de cliënt op een thuislocatie dan staat hier doorgaans het adres van de cliënt.
  2. Contactgegevens van zorgverleners - Dit zijn de arts- en apotheek van inschrijving en ,mits van toepassing, de trombosedienst
  3. Malen - Hier wordt aangegeven of medicatie gemalen mag worden.
  4. Contra-indicaties
  5. Intoleranties - Hieronder vallen ook de allergieën
  6. BEM-codering
  7. Pasfoto cliënt - Is deze (nog) niet toegevoegd dan toont Medimo als afbeelding 'No Photo Available'. Onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Actuele medicatie

Onder de 'Cliëntinfo' wordt de actuele medicatie van de cliënt getoond. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


Doorgaans wordt hier een onderverdeling gemaakt in:
  1. GDS-medicatie - Dit is medicatie wat in het zakje zit.
  2. Niet GDS-medicatie - Dit is medicatie wat los geleverd is. Met andere woorden dit is medicatie wat niet in het zakje zit.
  3. Zonodig medicatie
  4. Verband- en hulpmiddelen
Deze onderverdeling herkent u aan de titel en wordt per onderwerp getoond in een blok. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. Hierin wordt een blok voor GDS-medicatie getoond.


Hieronder per kolom een toelichting:
  1. Medicatie - Hier toont Medimo:
    1. Naam geneesmiddel
    2. Startdatum
    3. 'Bestel' - Hiermee kunt u medicatie bestellen en wordt alleen getoond als u daarvoor voldoende permissies hebt.
  2. Stopdatum - Mits deze bekend is.
  3. Dosering
  4. Bewaar- / gebruiksvoorschrift
  5. Wijze van toediening
  6. Toediendagen, -tijden, -aantallen en initialen van gebruikers

Medicatie nog te geven

Naast bovenstaande onderverdeling kan er nog een extra blok voor 'Medicatie nog te geven' zijn toegevoegd. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. Hier gaat het om de 'Colecalciferol 2800ie tablet'


Dit blok wordt in de volgende situatie getoond:
  1. Het geneesmiddel moet 1x per week of minder vaak door de cliënt worden ingenomen
  2. Er zes uur ná het voorgeschreven toedienmoment niet is afgetekend

Gekleurde vakjes van de toedienregistratie

Voor de toelichting op de kleuren van de toedienregistratie is een webcast beschikbaar. Deze vindt u terug het het artikel Betekenis van kleuren in de toedienregistratie. Hieronder volgt een tekstuele toelichting op de kleuren.
  1. Groen vakje - De medicatie mag geregistreerd en gegeven worden. Een vakje wordt groen 1,5 uur voor en blijft groen tot 1,5 uur na de aangegeven tijd van toediening. Medicatie dat als zondig is voorgeschreven heeft altijd een groen vakje. 1,5 uur na de aangegeven tijd van toediening verandert het vakje naar een rode kleur.
  2. Rood vakje - De medicatie had moeten worden toegediend en gegeven, maar dat is nog niet gebeurd. Een vakje wordt rood 1,5 tot 6 uur na de aangegeven tijd van toediening. Ook bij een rood gekleurd vakje kunt u de registratie op de gebruikelijke manier doen. 6 uur na de aangegeven tijd van toediening verandert het vakje naar een grijze kleur met de tekst 'verg.', tenzij het medicatie betreft dat minder dan 1 week gegeven moet worden (zie hoofdstuk medicatie nog te geven).
  3. Grijs vakje met 'verg.' - De afkorting verg staat voor vergeten. Dit kunt u gedurende 24 uur nog wijzigen. Na 24 uur is dit niet meer aan te passen en registreert Medimo dat de toediening is vergeten.
  4. Grijs vakje met initialen - Deze medicatie is toegediend en geregistreerd. Klik met de linkermuisknop om de historie na te nagaan.
  5. Witte vakjes - Dit is medicatie wat in de toekomst moet worden gegeven. Het klikken met de linkermuisknop is voor deze vakjes gedeactiveerd. Wel kunt u de rechtermuisknop gebruiken en een afwijkende registratie kiezen zoals 'Eigen beheer' of 'Meegegeven aan familie'.

Icoontjes en tekst in de vakjes op de toedienregistratie

Naast de dosering, kleuren en initialen kan Medimo ook icoontjes of tekst tonen in het 'aftekenvakje'. Hieronder een toelichting op de tekst en icoontjes.
  1. Grijs vakje met 'verg.' - De afkorting verg. staat voor vergeten. Dit kunt u gedurende 24 uur nog wijzigen. Na 24 uur is dit niet meer aan te passen en registreert Medimo dat de toediening is vergeten.
  2. Grijs vakje met 'eig. beh.' - De afkorting eig. beh. staat voor 'In eigen beheer'. Dit kan u of een collega, maar ook door Medimo zijn geregistreerd.
  3. Grijs vakje met 'fam.' - De afkorting fam. staat voor 'Meegegeven aan familie'. Dit is een registratie dat voor toekomstige giften kan worden gebruikt.
  4. Grijs vakje met 'klaarg.' - De afkorting klaarg. staat voor 'Klaargezet voor eigen gebruik'.
  5. Grijs vakje met 'weig.' - De afkorting weig. staat voor geweigerd.
  6. Grijs vakje met 'uitgesp.' - De afkorting uitgesp. staat voor uitgespuugd.
  7. Grijs vakje met 'afwijk.' - De afkorting afwijk. staat voor afwijkend. Dit is een registratie waarmee kan worden afgeweken van de dosering en een reden kan worden opgegeven.
  8. Grijs vakje met een klokje - De toediening is 1,5 uur na de aangegeven tijd van toediening geregistreerd. Anders gezegd, er is afgetekend toen het vakje rood was.
  9. Vakje met uitroepteken - De vorige toediening van deze medicatie is 1,5 uur na de aangegeven tijd van toediening en minder dan 24 uur geleden geregistreerd. Het 'aftekenvakje' van de vorige toediening heeft doorgaans een klokje.

Malen

Wanneer de cliënt de contra-indicatie 'Slikstoornis', 'Sonde' of 'Medicatie malen' heeft, dan wordt dit getoond op de toedienregistratie. Medimo toont dit:
  1. Met een waarschuwing - Deze wordt een aantal seconden, in het rood, bovenaan getoond.
  2. In de de cliëntinfo - Bij Contra-indicatie en bij 'Malen'
  3. In het bewaar-/gebruiksvoorschrift van het geneesmiddel - Hierin wordt het maaladvies getoond.

Eigen beheer

Medicatie wat in eigen beheer is, wordt getoond op de toedienregistratie en kunt u herkennen aan de gele tekst 'Medicatie in eigen beheer'. Deze tekst wordt getoond onder de naam van het geneesmiddel.

Waarschuwingen

In Medimo kunt u voorgedefinieerde waarschuwingen toevoegen. Dit kan aan de cliënt, maar ook specifiek aan een middel. De toegevoegde waarschuwingen worden getoond op de toedienregistratie van de cliënt. Medimo toont bij het openen van de toedienregistratie bovenaan in het geel de waarschuwing. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.


U kunt de waarschuwing sluiten door erop te klikken. Is de waarschuwing aan specifieke medicatie van de cliënt gekoppeld, dan wordt in de waarschuwing bovenaan getoond welke medicatie het betreft en de betreffende medicatie is roze gemarkeerd.

Instructies over het toevoegen van waarschuwingen staan in dit artikel.

Controle paraaf

Wanneer de toediening een een extra controle behoeft, dan dient er een controle paraaf te worden gezet. Deze medicatie herkent u op de toedienregistratie aan de afkorting C.P.







Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Beschrijving van het toedienregistratie menu

      Vanuit het menu 'Toedienregistratie' navigeert u naar verschillende functies van de toedienregistratie. Hieronder vallen: Verschillende weergaven van de toedienregistratie - Dit zijn onder andere de werklijst van de afdeling en de toedienregistratie ...
    • Hoe stop ik de medicatie van een cliënt?

      Dit kan met de link 'Stoppen' in het overzicht medicatiebehadeling. Het overzicht medicatie behandeling opent u door te klikken op de medicatieregel in de status van de cliënt. De onderstaande afbeelding een voorbeeld van een overzicht ...
    • Hoe wijzig ik de medicatie van een cliënt?

      Dit kan met de link 'Wijzigen' in het overzicht medicatiebehadeling. Het overzicht medicatie behandeling opent u door te klikken op een medicatieregel in de status van de cliënt. Onderstaande afbeelding een voorbeeld van een overzicht ...
    • Waarom stopt Medimo de medicatie van een cliënt?

      Wanneer de cliënt langere tijd niet in huis is geweest kan de medicatie in de tussentijd gewijzigd zijn. Daarom wordt bij terugkeer van afwezigheid of bij heropname de bestaande medicatie met terugwerkende kracht gestaakt. De arts kan dan beoordelen ...
    • Voorschrijven weergave uitgebreid

      Deze weergave heeft dezelfde functionaliteit als de weergave Regulier, met daarbij: Afwijken van toedientijden Uitbreiding van toedienmomenten Afwijken van toedienweg Voorschrift markeren als 'Andere voorschrijver' Voorschrift markeren als 'Extern ...