Basisterminolgie

Basisterminolgie

Binnen uw organisatie worden vaktermen gehanteerd. Om Medimo beter hierop te laten aansluiten, kunt u basisterminologie definiëren. Deze terminologie is van toepassing op alle gebruikers binnen het cluster. Meestal wordt tijdens de implementatie van Medimo bepaald welke termen er worden gebruikt. Dit artikel beschrijft welke termen u kunt aanpassen en waar deze in Medimo terugkomen. Alleen functioneel applicatiebeheerders hebben de bevoegdheid om de basisterminologie te wijzigen.
Gebruik 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Beheer > Clustertabellen > Basisterminologie wijzigen. Daar toont Medimo een scherm dat overeenkomt met de onderstaande afbeelding.

Basisterminologie

Hieronder de korte beschrijving van de basistermen:
 

Bewoner / Bewoners (meervoud)

Dit is de cliënt. De term wordt gebruikt tijdens het navigeren en op overzichten met cliëntcontext.

Werkvoorraad

Dit is de medicatievoorraad van de locatie. De term wordt gebruikt tijdens het navigeren en bij functionaliteit dat betrekking heeft op het onttrekken van, bestellen voor of het beheren van medicatie dat in de werkvoorraad zit. Ook wordt de term gebruikt voor de entiteit dat gebruikt wordt voor de werkvoorraad. Hieraan wordt onder andere de werkvoorraadlijst gekoppeld.

Weeklevering

Dit betreft de wekelijkse levering van medicatie door de apotheek. De term wordt gebruikt bij de volgende functionaliteit:
  1. Voorschrijven - Voor het opgeven van ingang-, wijziging- of stopdatum.
  2. Autoriseren - Voor het opgeven van leverdatum.
  3. Bestellen van medicatie - Voor het opgeven van een gewenste leverdatum. Dit geldt voor herhaalmedicatie, algemene bestellijst en de werkvoorraad.


Locatie / Locaties (meervoud)

Dit betreft de entiteit waaraan onder andere geneesmiddellijsten worden gekoppeld. De term wordt gebruikt tijdens het navigeren en op overzichten (veelal met een cliëntcontext).


Afdeling / Afdelingen (meervoud)

Dit betreft de entiteit waaraan onder andere standaard arts en apotheek worden gekoppeld. De term wordt gebruikt tijdens het navigeren en op overzichten (veelal met een cliëntcontext).

Voorschrijver / Voorschrijvers (meervoud)

De term voorschrijver wordt gebruikt tijdens het navigeren en op overzichten (veelal met een cliëntcontext).

Risicovolle stof

Wordt getoond op de toedienregistratie bij medicatie dat op de lijst met van middelen waarvan een risico kan bestaan voor de vruchtbare man/vrouw staat. 

Kankerverwekkende stof

Wordt getoond op de toedienregistratie bij medicatie dat een carcinogeen of mutageen is.

Cytostaticum

Wordt getoond op de toedienregistratie bij medicatie dat een carcinogeen of mutageen is.

Risico bij bereiden

Wordt getoond op de toedienregistratie bij medicatie waarvan een risico kan bestaan bij bewerken. Doorgaans zullen dit middelen zijn die men niet wil malen.

Knipper nog in rol

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie bij medicatie dat is gestopt, maar waarvan een deel mogelijk nog in de medicatierol zit.

Medicatie nog te geven

Wordt getoond op de toedienregistratie bij medicatie dat (nog) niet is afgetekend, het 6 uur na het voorgeschreven toedientijd is en niet gemarkeerd als vergeten. Dit heet ook wel 'medicatie met een lang interval'.  

Medicatie als infusie

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie bij medicatie dat één van onderstaande doseringen heeft:
  1. per 24 uur als continu infusie
  2. per uur als continu infusie

GDS medicatie

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie wanneer er een medicatierol is gemaakt. Alle medicatie dat in de medicatierol zit, wordt daaronder getoond.

Niet-GDS medicatie

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie wanneer er een medicatierol is gemaakt. Alle medicatie dat niet in de medicatierol zit, wordt daaronder getoond.

Medicatie algemeen (GDS onbekend)

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie wanneer er geen medicatierol is.

Zo nodig medicatie

Wordt gebruikt als koptekst op de toedienregistratie voor medicatie dat 'zonodig' moet worden toegediend.

Verband- en hulpmiddelen

Wordt getoond op de toedienregistratie bij verband en hulpmiddelen.

Waarschuwing extra kosten levering vandaag

Waarschuwing die wordt getoond tijdens het bestellen van medicatie dat vandaag moet worden geleverd. Meer informatie daarover vindt u in dit artikel.

Waarschuwing extra kosten levering voor weeklevering 

Waarschuwing die wordt getoond tijdens het bestellen van medicatie dat op een 'afwijkende' dag moet worden geleverd. Meer informatie daarover vindt u in dit artikel.

Cache basisterminologie

De basisterminologie is gecached. Dit betekent dat het doorvoeren van een wijziging maximaal een uur kan duren.

Terug naar standaardwaarde

U kunt de basistermen terug zetten naar de standaardwaarden. Dit zijn de waarden die worden gehanteerd als het cluster wordt aangemaakt. Voor het terugzetten naar de standaardwaarden kunt u de gelijknamige knop gebruiken.

Snelkoppeling naar Overzicht

Bij een aantal termen wordt een snelkoppeling icoon getoond. Hiermee navigeert u naar een overzicht van de betreffende term. Daar kunt u nagaan voor welke geneesmiddelen de term worden gebruikt. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een deel van de basisterminologie tabel. De blauwe pijl wijst naar een snelkoppeling icoon.  




Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Beheren van de toedienregistratie

      Dit artikel beschrijft welke opties en instellingen van toepassing zijn op de toedienregistratie. Per instelling / optie wordt een korte toelichting gegeven en kunt u via de links meer informatie over het onderwerp vinden. Module Om gebruik te kunnen ...