Maandelijkse controlerapport lijsten

Maandelijkse controlerapport lijsten

Maandelijks worden er updates vanuit de G-standaard doorgevoerd in Medimo. Deze updates kunnen van invloed zijn op geneesmiddellijsten die u in beheer heeft. Om die reden stuurt Medimo maandelijks een controlelijst. Dit is een rapport gebaseerd op de betreffende geneesmiddellijst en updates doorgevoerd vanuit de G-standaard. Dit artikel beschrijft hoe de controlelijsten zijn opgebouwd en wat moet worden ingericht om deze te ontvangen. 

Opbouw controlelijst

De controlelijst is een lijst van middelen die opgenomen zijn in de betreffende geneesmiddellijst. Het type geneesmiddellijst bepaalt welke informatie er waarom wordt weergegeven. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een controlelijst van een noodvoorraad. 


Hier wordt per onderwerp aangegeven welke regels het betreffen van de geneesmiddellijst. Hieronder volgt per onderwerp een toelichting.

Regels uit de handel

Middelen die uit de handel zijn kunnen doorgaans niet meer worden geleverd en bevatten in Medimo géén medicatiebewaking. Dergelijke middelen zijn daarom niet meer te starten bij cliënten en Medimo adviseert om bestaande regels van cliënten om te zetten naar een variant die wel verkrijgbaar is.

Voor het formularium geldt dat deze geneesmiddellijst wordt gebruikt bij het starten van medicatie. Om het starten van medicatie dat uit de handel is te voorkomen, worden dergelijke middelen automatisch verwijderd uit het formularium.

Bij het GDS-assortiment en de noodvoorraadlijst doet Medimo dat niet. Het kan immers zijn dat er nog een voorraad is bij de zorginstelling of baxter-leverancier.  Voor deze twee geneesmiddellijsten geldt dat u handmatig (op het juiste moment) het middel moet verwijderen.

Substitueerbare regels

Dit zijn handelsproducten (middelen die in Medimo een HPK hebben) die zijn opgenomen in het formularium, maar in Medimo ook als generiek zijn voor te schrijven. Een voorbeeld hiervan is de 'Euthyrox tablet 100mcg - HPK 0463175' en de  'Levothyrox 100ug tab (natr) - PRK 0015792'. Dit onderwerp geeft u dus inzage welke handelsproducten u kunt verwijderen en daarvan een generieke variant kunt toevoegen. 

Overbodige aliassen

Tijdens het voorschrijven kan worden voorgesteld om het gekozen middel om te zetten naar een andere middel. Dit wordt gedaan bij de (optionele) aliassen die zijn toegevoegd aan het formularium, maar in een aantal gevallen ook automatisch door Medimo zelf. Zijn er aliassen die Medimo uit zichzelf zou voorstellen dan zijn deze relatief overbodig en zou u derhalve uit de aliaslijst kunnen verwijderen. Medimo raadt aan dit alleen te doen voor de aliasen die u als 'optioneel' hebt gekenmerkt.

Dit onderwerp is alleen van toepassing op het formularium en wordt daarom alleen in de controlelijst van het formularium weergegeven. 

Controleer aliassen

In Medimo kunt u op alle middelen een alias zetten en hierbij bent u vrij om te aliassen naar elk gewenst middel of sterkte. Toch kan het voorkomen dat een alias door Medimo wordt gezien als afwijkend. Dit speelt bijvoorbeeld als middel A een andere sterkte heeft dan middel B. Een dergelijke alias kan zijn toegevoegd om met een substitutie het reeds voorgeschreven aantal aan te passen met een relatieve factor. Voor deze aliassen geldt dat deze mogelijk niet meer van toepassing zijn of moeten worden aangepast. Medimo raadt aan om dergelijke aliassen te controleren. 

Dit onderwerp is alleen van toepassing op het formularium en wordt daarom alleen in de controlelijst van het formularium weergegeven. 

Permissies / Inrichting

Medimo mailt naar e-mailadressen die zijn vastgelegd bij de gebruikers (accounts). Om de controlelijst te ontvangen moet de gebruiker voldoen aan het volgende:
  1. De permissie 'Pas inhoud van lijst aan' hebben jegens de geneesmiddellijst hebben.
  2. De rapport-optie 'Maandelijks controlerapport lijsten' hebben geactiveerd.
  3. Een e-mailadres hebben waar veilig naar kan worden gemaild.

Rapport optie 'Maandelijks controlerapport lijsten' 

Gebruikers die een geldig e-mailadres hebben waarnaar veilig kan worden gemaild, kunnen zelf in gebruiker instellingen bij rapporten de optie activeren. Ben u beheerder van de apotheek in Medimo, dan kunt u dit ook voor andere gebruikers activeren. Ga hiervoor naar het account-overzicht van de gebruiker en activeer de optie in het tabblad rapporten.