De kern van de wet is 'Nee, tenzij'. Het uitgangspunt is dat dwangmaatregelen niet thuis horen in de zorg voor ouderen en gehandicapten. Gevaarlijke situaties moeten altijd met vrijwillige zorg worden opgelost, ook bij ernstig probleemgedrag.
'Onvrijwillige zorg' is zorg waartegen de cliënt of zijn vertegenwoordiger zich verzet en die bestaat uit (o.a.):
- het toedienen van vocht, voeding en medicatie, en medische controles/handelingen;
- controleren op de aanwezigheid van middelen die het gedrag beïnvloeden;
De regels over opname van onvrijwillige zorg in het zorgplan en de evaluatie zijn altijd van toepassing, ook als de vertegenwoordiger instemt en de cliënt zich er niet tegen verzet, bij (o.a.):
medicatie die gedrag en/of bewegingsvrijheid beïnvloedt en die niet wordt toegediend volgens de geldende professionele richtlijnen;
Binnen Medimo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende mogelijkheden:
Reden van voorschrijven:
Tijdens het voorschrijven kan de arts aangeven wat de reden (indicatie) van voorschrijven van het middel is. Standaard wordt dit alleen afgedwongen voor middelen waar dit wettelijk verplicht voor is en voor antibiotica. Het is echter voor ieder middel mogelijk. Hiertoe moeten de artsen de permissie 'Wijzig episodes' toegewezen hebben gekregen.
Protocollen:
Tijdens het voorschrijven kan de organisatie gebruik maken van eigen protocollen. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om standaard een medicatievoorstel in te geven om over x dagen ook weer af te gaan bouwen. Een andere mogelijkheid is om extra vragen in te bouwen voor de voorschrijver, of om automatisch acties aan te maken om het gebruik van de medicatie te evalueren.
Overzichten:
- Overzicht actieve patienten met antidepressiva
- Overzicht actieve patienten met anti dementie-medicatie
- Overzicht actieve patienten met sedativa
- Overzicht actieve patienten met sedativa/neuroleptica
- Overzicht actieve patienten met psychofarmaca
- Overzicht actieve patienten met gedrag beïnvloedende middelen
Binnen de overzichten kunt u nader filteren of zoeken. Ook kunt u doorklikken naar de clienten of de selecties downloaden naar Excel voor nadere verwerking of documentatie.
Actieplugins:
Er zijn verschillende actieplugins beschikbaar om automatisch uw clienten te vervolgen en te monitoren op bepaalde zaken.
BEM monitor
BEM staat voor Beheer Eigen Medicatie en is een objectivering in hoeverre een client in staat is (en verantwoordelijk is) voor het zelfstandig gebruik van zijn/haar medicatie. De BEM monitor zorgt ervoor dat er een actie wordt aangemaakt bij alle clienten waarvoor de BEM nog niet is vastgelegd. De actie wordt automatisch afgehandeld indien de BEM wel wordt vastgelegd in Medimo. De organisatie kan haar eigen BEM tabel bepalen.
Neuroleptica monitor (antipsychotica)
Neuroleptica dienen gericht te worden voorgeschreven en zo nodig afgebouwd te worden. Periodieke evaluatie is dan aangewezen. Deze plugin maakt automatisch een actie aan voor clienten die dergelijke medicatie gebruiken om periodiek en structureel het gebruik ervan te evalueren. Indien de medicatie gestaakt wordt, wordt de actie ook automatisch afgehandeld.
Antidementia monitor
Bij gering aantal patiënten met (matig) ernstige vormen is enig effect aangetoond op verbetering of ten minste stabilisatie. Inzet wordt gelimiteerd door bijwerkingen (1e evaluatie). Bij achteruitgang na 3-6 maanden dient gebruik gestaakt te worden. Deze plugin maakt automatisch een actie aan voor clienten die dergelijke medicatie gebruiken om periodiek en structureel het gebruik ervan te evalueren. Indien de medicatie gestaakt wordt, wordt de actie ook automatisch afgehandeld.
Antidepressiva monitor
De werkzaamheid van antidepressiva is vaak marginaal of slecht onderzocht. Daarnaast bestaat het gevaar van interacties en bijwerkingen. Periodieke evaluatie is aangewezen. Deze plugin maakt automatisch een actie aan voor clienten die dergelijke medicatie gebruiken om periodiek en structureel het gebruik ervan te evalueren. Indien de medicatie gestaakt wordt, wordt de actie ook automatisch afgehandeld.
Medisch Hulpmiddel
Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024