Werkwijze rondom uitzendkrachten / zzp’ers en inloggen in Medimo

Werkwijze rondom uitzendkrachten / zzp’ers en inloggen in Medimo

ZZP’ers / PNIL (Personeel Niet In Loondienst) en flexmedewerkers zijn onderdeel van bijna elke organisatie, maar horen niet altijd bij de organisatie zelf. In dit document staat beschreven hoe deze het beste toegang kunnen krijgen tot Medimo. Omdat de groep vrij divers kan zijn en omdat deze situaties altijd van toepassing zijn, worden de ZZP’ers en / of flex’ers vanaf hier zorgprofessionals genoemd. De aanname hierin is bovendien dat zorgprofessionals standaard alleen voor de afdeling / locatie wordt geautoriseerd waarvoor ze werken. Waar hieronder ECD (Elektronisch Cliënten Dossier) staat, kan ook EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) gelezen worden.
Dit artikel beschrijft de volgende scenario's:
  1. De zorgprofessional gebruikt een algemeen account - Bijvoorbeeld ‘flexmedewerker 1’. De zorgorganisatie houdt bij wie er gebruik maakt van dit account.
  2. De zorgprofessional staat in het ECD, maar niet in een OpenID platform - Azure, GoogleId en HelloId zijn een aantal voorbeeld van een OpenID platform.
  3. De zorgprofessional staat in een OpenID platform (en het ECD) en werkt altijd op dezelfde locatie
  4. De zorgprofessional staat in een OpenID platform en het ECD en werkt door de hele organisatie heen
In de komende hoofdstukken worden bovenstaande scenario's toegelicht.

De zorgprofessional gebruikt een algemeen account

In dit scenario heeft de zorgprofessional geen account op eigen naam in het ECD. Een zorgmedewerker zal met deze route altijd vanuit het ECD doorklikken naar Medimo en nooit gebruik maken een SSO via OpenID. De medewerker wordt ook niet op naam gelogd in Medimo, al valt het een en ander mogelijk wel af te leiden aan de gebruikte initialen en natuurlijk de logging aan de kant van de zorgorganisatie, welke bijhoudt wie wanneer welk account gebruikt heeft.
Voor het gebruik van de app betekent dit dat een zorgprofessional elke 24 uur opnieuw een QR-code vanuit de SSO van het ECD moet scannen. Dit geldt ook als een zorgprofessional tijdens een dienst naar een andere afdeling moet, bijvoorbeeld omdat deze een gedeelde nachtdienst heeft.

De zorgprofessional staat in het ECD, maar niet in een OpenID platform

Deze situatie is gelijk aan de situatie als hierboven geschetst. De zorgprofessional kan Medimo alleen benaderen via de SSO vanuit het ECD. De zorgprofessional tekent in Medimo wel op naam af.
Voor het gebruik van de app betekent dit dat een zorgprofessional elke 24 uur opnieuw een QR-code vanuit de SSO van het ECD moet scannen. Dit geldt ook als een zorgprofessional tijdens een dienst naar een andere afdeling moet, bijvoorbeeld omdat deze een gedeelde nachtdienst heeft.

De zorgprofessional staat in een OpenID platform (en het ECD) en werkt altijd op dezelfde locatie

Als een zorgprofessional in het OpenID platform staat met een onderscheidende security group / autorisatie-groep, dan kan de OpenID SSO koppeling gebruikt worden voor autorisatie. De medewerker staat in deze gevallen ook altijd in het ECD, een SSO vanuit die kant zal ook werken. Omdat een medewerker altijd op één locatie werkt, is het risico dat een medewerker plotseling op een andere locatie moet werken (en dus additionele groepen nodig heeft) nihil.
Met het gebruik van OpenID hoeft een medewerker niet elke 24 uur de app te scannen, waardoor het gebruik van de OpenID prevaleert boven een SSO vanuit het ECD in combinatie met de app.

De zorgprofessional staat in een OpenID platform en het ECD en werkt door de hele organisatie heen

Dit laatste scenario vraagt de meeste flexibiliteit van een SSO-oplossing. OpenID heeft als nadeel dat als er geen beheerder aanwezig is, bijvoorbeeld in het weekend, het niet mogelijk is om te autoriseren, zodat zorgprofessionals op een andere locatie kunnen werken. Hiertoe zijn er twee aanbevelingen:
  1. OpenID SSO wordt gebruikt voor het dagelijkse gebruik, er wordt daarnaast een SSO ingericht vanuit het ECD als backup. Hierdoor heeft een zorgprofessional de mogelijkheid om altijd naar Medimo te kunnen. Dat betekent wel dat de zorgprofessional de QR code moet scannen, indien deze de Medimo app wilt gebruiken op een nieuwe locatie waarvoor de professional nog niet geautoriseerd is.
  2. Er wordt gewerkt met de hybride koppeling van Ons (van Nedap) in combinatie met OpenID. Door de dynamische bevragingen die Medimo doet, kan een medewerker zich autoriseren (escaleren) in Nedap Ons, waardoor deze autorisatie bruikbaar is in Medimo. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden voor een juiste werking.