Hoe start ik nieuwe medicatie?

Hoe start ik nieuwe medicatie?

Dit kan met de knop 'Nieuw' in de status van de cliënt. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de status van een cliënt. De groene pijl wijst naar de betreffende knop.

Volg de onderstaande instructies om nieuwe medicatie in te voeren.
  1. Klik op de knop 'Nieuw'
    Hiermee navigeert u naar de lijst met voor te schrijven medicatie. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


  2. Zoek het geneesmiddel
    Gebruik hiervoor het 'Zoek / filter'-veld (zie groene pijl bovenstaande afbeelding). U kunt op naam of deel van de naam van het geneesmiddel zoeken, bijvoorbeeld amox 500. Optioneel kunt u de filters Werkvoorraad en GDS medicatie (zie blauwe pijlen bovenstaande afbeelding) gebruiken. Standaard zoekt u in het vigerende formularium. Vindt u het geneesmiddel niet, dan kunt u in de hele taxe zoeken. Klik hiervoor links onderaan op de knop 'In hele taxe zoeken'.

  3. Klik op het geneesmiddel wat u wilt starten
    Hierna toont
    Medimo een scherm om de dosering op te geven.De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


  4. Geef de dosering op
    Standaard neemt Medimo de dosering gedefinieerd in het formularium over. Deze dosering is door u aan te passen. Ook is de weergave om de dosering op te geven aan te passen met de blauwe knop (zie groene pijl in bovenstaande afbeelding). Er zijn 4 weergaves waaruit u kunt kiezen.
    1. Regulier - Met de weergave Regulier kunt voor de standaardeeltijden continue, tijdelijk en zonodig medicatie invoeren. Zie ook het artikel Hoe werkt bij het voorschrijven de weergave Regulier? Meestal maakt u gebruik van deze weergave.
    2. Uitgebreid - Met de uitgebreide weergave kunt u afwijken van de standaardeeltijden en kunt u extra voorschrijf-opties gebruiken. Zie ook artikel Hoe werkt bij het voorschrijven de weergave Uitgebreid?
    3. Schema - Met de Schema weergave kunt u een schema invoeren (bijvoorbeeld een opbouwschema). Zie ook artikel Hoe werkt bij het voorschrijven de weergave Schema?
    4. Handmatig - Met de Handmatig weergave kunt een 'doseerkaart' invoeren voor bijvoorbeeld Acenocoumarol.

      Optioneel kunt u extra doseerinformatie opgeven. Deze doseerinformatie wordt getoond op de toedienlijst van de cliënt.

  5. Geef een reden van voorschrijven op
    Hierbij dient u een episode(indicatie) te kiezen uit de indicatietabel. In een aantal gevallen, zoals het voorschrijven buiten het formularium kan Medimo het opgeven van een reden verplichten.

  6. Geef het start per moment op
    Nadat u de dosering heb opgegeven dient u het start per moment te controleren.
    U kunt handmatig een datum en tijd vullen of gebruik maken van de links 'Nu', 'Vandaag', 'Morgen' of 'Weekdoos'.  Voert u een kuur (tijdelijk voorschrift) in? dan vraagt Medimo ook om een stop per moment.

    Optioneel kunt u een extra toelichting geven op de mutatie. Deze toelichting is zichtbaar voor de apotheek.

  7. Handel de medicatiebewaking af
    Naast het afhandelen kunt u informatie over signaal nagaan en berichten of notities toevoegen aan het signaal. Raadpleeg het artikel Medicatiebewaking tijdens voorschrijven voor meer informatie hierover.

  8. Klik op de knop 'Start'
    Medimo toont het overzicht medicatie behandeling. Dit ziet eruit zoals onderstaande afbeelding.

    Hier controleert u het voorschrift en kunt snel en eenvoudig wijzigen doorvoeren of een nieuwe medicatie afspraak maken.



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Hoe wijzig ik de medicatie van een cliënt?

      Dit kan met de link 'Wijzigen' in het overzicht medicatiebehadeling. Het overzicht medicatie behandeling opent u door te klikken op een medicatieregel in de status van de cliënt. Onderstaande afbeelding een voorbeeld van een overzicht ...
    • Hoe pas ik de toedienweg van een geneesmiddel aan?

      Dit kan in de weergaven 'Uitgebreid' en 'Schema'. Zie onderstaande afbeeldingen. Weergave uitgebreid Weergave Schema Voor het starten en wijzigen van medicatie kunt u artikelen Hoe start ik nieuwe Medicatie en Hoe wijzig ik de medicatie van een ...
    • Hoe stop ik de medicatie van een cliënt?

      Dit kan met de link 'Stoppen' in het overzicht medicatiebehadeling. Het overzicht medicatie behandeling opent u door te klikken op de medicatieregel in de status van de cliënt. De onderstaande afbeelding een voorbeeld van een overzicht ...
    • Hoe herstart ik een tijdelijk gestopte medicatie?

      Dit kan met de link 'Aanvullende herstart' vanuit het overzicht medicatiebehandeling van het geneesmiddel. Door te klikken op de medicatieregel in de status van de cliënt toont Medimo het medicatiebehandeling overzicht. Onderstaande afbeelding een ...
    • Hoe maak ik een faxrecept?

      Het is mogelijk om vanuit Medimo recepten te faxen. Dit kan op 2 manieren: Via Poli recept - Hiermee kunt u naar apotheken uit de landelijke apotheken tabel faxen, mits een faxnummer bekend is. Via Faxrecept - Hiermee kunt u naar voorgedefinieerde ...