Hieronder volgt een toelichting op de getoonde velden.
Naam, Adres, Postcode, Plaats, Telefoonnummer, Faxnummer
Dit zijn de contactgegevens van de locatie. Deze gegevens worden gebruikt bij klinische locaties op recepten. Voor poliklinische en thuislocaties worden de thuisgegevens van de cliënt gebruikt.
AGB-code
Bij gebruik van de LSP-koppeling moet hier de AGB-code van de zorginstellingen worden gevuld.
Vanuit dit formularium wordt voorgeschreven voor cliënten verblijvende op deze locatie. In de regel wordt de inhoud van dit formularium door de apotheek beheerd en geeft die aan welk formularium er dient te worden gebruikt. Wordt er niet voorgeschreven in Medimo, zoals bij een medicatie importkoppeling, dan kunt u hier willekeurig formularium kiezen.
Meer informatie over het formularium in Medimo vindt u
hier.
Bestellijst
Deze lijst wordt gebruikt voor bestelling van de bestellijst algemeen. In de regel wordt de inhoud van deze lijst door de apotheek beheerd en geeft die aan welke bestellijst er dient te worden gebruikt. Wordt hier geen gebruik van gemaakt, dan is er veelal een lege bestellijst die u hier kunt kiezen.
Werkvoorraadlocatie
De werkvoorraadlocatie wordt gebruikt voor configuraties van de werkvoorraad. De werkvoorraadlocatie bepaalt welke geneesmiddelen kunnen worden onttrokken voor de cliënten verblijvende op deze locatie(entiteit). Ook wordt bij gebruik van voorraadbeheer, reserveringen bij beheerders van deze werkvoorraadlocatie geplaatst.
Meer informatie over de werkvoorraad locatie vindt u
hier.
Eigen preparaten
Dit zijn de eigen bereidingen van de apotheek. Deze lijst wordt gebruikt tijdens het invoeren van medicatie. De inhoud van deze lijst wordt door de apotheek beheerd. De apotheek zal daarom aangeven welke 'Eigen preparaten'-lijst er dient te worden gebruikt. Wordt hier geen gebruik van gemaakt, dan is er veelal een lege 'Eigen preparaten'-lijst die u hier kunt kiezen.
Maallijst
In de maallijst is per geneesmiddel, mits van toepassing, gedefinieerd in hoeverre het middel gemalen mag worden. Dit advies wordt gebruikt op verschillende plekken als de cliënt daarvoor de juiste contra-indicatie heeft. De inhoud van deze lijst wordt door de apotheek beheerd. De apotheek zal daarom aangeven welke maallijst er moet worden gebruikt.
Opiumwet / Sedativa herhalen
Hier configureert u wie en onder welke voorwaarden er opiumwet medicatie en sedativa mag herhalen. Hierbij heeft u de keuze uit de volgende opties:
Elke gebruiker die de permissies heeft om medicatie te bestellen, mag voor cliënten verblijvende op deze locatie sedativa en opiumwet medicatie bestellen.
Hiermee kan een gebruiker die medicatie mag bestellen een aanvraag doen voor sedativa of opiumwet medicatie. Deze aanvraag dient door een voorschrijver te worden geaccordeerd voordat de bestelling naar de apotheek wordt gestuurd.
Meer informatie over het accorderen van sedativa en opiumwet medicatie vindt u in
dit artikel.
Kiest u voor deze optie, dan kunnen opiaten/sedativa alleen worden besteld als dat is geconfigureerd voor de voorschrijver. Dit is de voorschrijver die als arts is gekoppeld aan de cliënt.
Dit betekent dat aan de entiteit van die voorschrijver de setting 'Sta herhaal aanvraag opiaten toe' / 'Ste herhaal aanvraag sedativa toe' moet zijn toegekend. Mist de entiteit één van deze settings, dan wordt het bestellen van dergelijke geneesmiddelen geblokkeerd.
Hiermee wordt het bestellen van sedativa of opiumwet medicatie geblokkeerd. Alleen voorschrijvers kunnen dan sedativa/opiaten herhalen. Dit betekent dat de gebruiker in het bezit moet zijn van de permissie 'Pas medicatie van cliënt aan'.
Label alias omzetting
Als tijdens het voorschrijven medicatie wordt omgezet middels een alias, dan kan kan hieraan een label worden toegevoegd. Dit betekent dat bij het voorschrift, in de vrije tekst regel wordt gevuld wat het origineel gekozen middel is. Bij de locatie entiteit heeft u de keuze uit de volgende opties:
- Nooit
- Altijd - Dit betekent bij elke omzetting.
- Alleen zachte omzetting - Dit betekent bij omzetting van een optionele alias. Bij een harde omzetting wordt er geen label toegevoegd.
Wordt er niet voorgeschreven voor deze locatie in Medimo, dan kunt u hier een willekeurige waarde kiezen.
Wijzig standaard per
Bij het wijzigen van medicatie dient de voorschrijver de datum van wijzigen op te geven. Deze datum is bij het wijzigen voor-ingevuld. Deze instelling bepaalt welke datum dat is. Hierbij heeft u de keuze uit de volgende opties:
- Vandaag
- Morgen
- Weekdoos - Dit is de eerste datum na de einddatum van de weekdoos (medicatierol) van de cliënt.
Bij het starten van medicatie dient de voorschrijver de startdatum op te geven. Deze datum is bij het invoeren voor-ingevuld. Zit de medicatie in het formularium, dan wordt daarin gekeken om te bepalen wat deze datum is, specifiek voor dat middel. Zit de medicatie niet in het formularium, dan wordt er gekeken naar deze instelling. Hierbij heeft u de keuze uit de volgende opties:
- Vandaag
- Morgen
- Weekdoos - Dit is de eerste datum na de einddatum van de weekdoos (medicatierol) van de cliënt.
Herh.aanvr persoon per / Herh.aanvr afdeling per
Bestellen van herhaalmedicatie kan per cliënt of voor de afdeling in één keer. Tijdens het bestellen van herhaalmedicatie wordt er om een gewenste leverdatum gevraagd. Deze datum is voor-ingevuld. Met deze instelling bepaalt u welke datum dit is. Hierbij heeft u de keuze uit de volgende opties:
- Vandaag
- Morgen
- Weekdoos - Dit is de datum van de wekelijkse levering. Hiervoor wordt gekeken naar de afdeling entiteit.
Medicatiebewaking
In de medicatiebewaking zit een controle of er '1e lijns / reguliere zorg' of '2e lijns / intensieve zorg' wordt geleverd. Hiermee stelt u dat in voor deze locatie. Meestal kiest u hier de optie '1e lijns / reguliere zorg'. Kies alleen voor de optie '2e lijns / intensieve zorg' als dit tijdens implementatie van Medimo is besproken.
Hier stelt u in wanneer de voorschrijver een toelichting moet geven bij een middel dat niet in het formularium zit. Hierbij heeft u keuze uit de volgende opties:
- Nee - Het geven van een toelichting is optioneel.
- Alleen starten - Bij het starten van medicatie moet de voorschrijver een toelichting geven. Bij het wijzigen van medicatie niet.
- Altijd - Bij het starten en wijzigen van medicatie moet de voorschrijver een toelichting geven.
GDS-klant
In de GDS-klant worden de benodigde configuraties gedaan voor het maken van de medicatierollen. Dit is in beheer van de apotheek en daarom geeft die aan welke GDS-klant er gekozen moet worden.
Worden er geen medicatierollen in Medimo gemaakt voor deze locatie, dan kiest u hier 'Niet van toepassing'.
Declareren
Voor cliënten met een ELV-toewijzing kan de apotheek een ELV-declaratiebestand maken. Deze instelling bepaalt welke leveringen worden opgenomen in het bestand. Hierbij heeft u keuze uit de volgende opties:
- Alleen GDS - Medicatie dat in een medicatierol is geleverd.
- Alleen Los - Medicatie dat is geleverd dat niet in de medicatierol zit.
- Los en GDS - Alle medicatie dat is geleverd.
- Niets declareren
De apotheek geeft aan welke optie u dient te kiezen.
Voorraadbewaking cliënten
In Medimo kan de medicatievoorraad worden bewaakt. Dit noemen we ook wel voorraadbeheer. Met de instelling configureert u van welke medicatie standaard de voorraad wordt bewaakt. Hierbij heeft u keuze uit de volgende opties:
- Nee - Er wordt standaard geen(*) voorraad bijgehouden van medicatie van de cliënt.
- Ja - Van alle medicatie wordt de voorraad bijgehouden.
- Alleen opiaten - Alleen van opiumwet medicatie wordt de voorraad bewaakt.
(*) - Indien gewenst kan per cliënt en per middel handmatig de voorraad worden bijgehouden.
Nieuwe locatie aanmaken