Medicatievoorstel - Meer doseringen en voorschrijfopties

Medicatievoorstel - Meer doseringen en voorschrijfopties

Wanneer de standaard weergave niet voldoet aan uw wensen om de medicatie in te voeren, dan kunt u gebruik maken van 'Meer dosering & voorschrijfopties'. Hiermee verandert de weergave om de dosering op te geven en kunt u:
  1. Afwijken van de standaardtoedientijden
  2. Uitbreiden van toedienmomenten
  3. Afwijken van toedienweg
  4. Een handmatig doseerschema opgeven
De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de 'Meer dosering en voorschrijfopties'-weergave.
U opent de 'Meer doseringen en voorschrijfopties' vanuit het scherm om de dosering op te geven. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. De blauwe pijl in deze afbeelding wijst naar de link voor meer doseringen en voorschrijfopties.


Afwijken van toedientijd en/of uitbreiden toedienmomenten

In de 'Meer doseringen en voorschrijfopties'-weergave toont Medimo aan de rechterzijde Tijd 1 tot en met Tijd 6. In de velden voor deze tijden zijn de standaardtoedientijden van de afdeling vooringevuld.


Deze tijden kunt u aanpassen en uitbreiden tot maximaal 6. Medimo sorteert de tijden voor u. Dat betekent dat u bijvoorbeeld het het veld voor ‘Tijd 5’ een tijd kan opgeven dat tussen ‘Tijd 1’ en ‘Tijd 2’ zit.

Afwijken van toedienweg

De toedienweg is vooringevuld vanuit het formularium of de G-standaard.  In de bovenstaande afbeelding is de toedienweg 'ORAAL'. Met de toedienweg bepaalt u op welke manier de medicatie moet worden toegediend. Ook is de toedienweg bepalend voor het opgeven van de plaats van toediening op de toedienregistratie. Hierbij geldt het volgende:
  1. Plek van injectie - Toedienweg 'intraveneus', 'intramusculair' en 'subcutaan'.
  2. Plek van pleister - Toedienweg 'transdermaal'.
Als de toedienweg niet eenduidig is vastgesteld in het formularium of vanuit de G-standaard, toont Medimo in het lichtgrijs 'selecteer toedieningsweg'. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. De blauwe pijl wijst naar het veld om de toedieningsweg op te geven.

Extern geleverd

Het kan voorkomen dat de cliënt medicatie gebruikt waarvan zijzelf of hun familie verantwoordelijk is voor de levering. Met andere woorden, de apotheek die normaal gesproken medicatie verstrekt, is niet verantwoordelijk voor het verstrekken van dit specifieke medicijn. Om verwarring te voorkomen en te voorkomen dat de apotheek per ongeluk dit medicijn verstrekt, moet het verzoek worden aangeduid als 'Extern geleverd'. Dit zorgt ervoor dat Medimo het medicijn uitsluit van leveringen door de apotheek van de cliënt.

Handmatig doseerschema opgeven

Als u per dag en toedienmoment een (afwijkende) dosering wilt opgeven, kunt u een handmatig doseerschema invoeren. Klik hiervoor in de 'Meer doseringen en voorschrijfopties' weergave op de link 'Handmatig doseerschema'. Hierdoor verandert de weergave, wat eruitziet zoals in de onderstaande afbeelding.

Hier geeft u per dag en per tijd het aantal te geven eenheden op. U kunt met de + in het midden een toedientijd toevoegen. U kunt tot maximaal 6 verschillende toedientijden opgeven. Klik links op de link '+ Regel toevoegen' om de dosering voor de volgende dag op te geven. Naast de dosering kunt u in deze weergave gebruik maken van het volgende:
  1. Aanpassen toedienweg
  2. Aanpassen doseereenheid
  3. Andere voorschrijver
  4. Extern geleverd
  5. Continu schema

Continu schema

Als u een handmatig schema invoert, is dit standaard voor tijdelijk gebruik. De laatste doseerregel is de laatste dag dat de cliënt de medicatie moet gebruiken en het moment waarop Medimo de medicatie stopt. Als u kiest voor de optie Continu schema, stopt Medimo de medicatie niet. In dat geval gebruikt Medimo de laatste doseerregel voor de toedienmomenten en zal de dosering 'X' gebruiken. Bijvoorbeeld: laatste doseerregel 1 - 0 - 0 - 1 wordt bij een continu schema omgezet naar 'X - 0 - 0 - X'.




Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate