Retour sturen opiaten

Retour sturen opiaten

Wanneer er met voorraadbewaking gewerkt wordt ten behoeve van de opiumwet, is het ook van belang dat de middelen die retour gestuurd worden naar de apotheek juist geadministreerd worden. Dit speelt bijvoorbeeld bij het stoppen van medicatie of overlijden van een cliënt. In Medimo kunnen gebruikers aangeven dat medicatie retour wordt gestuurd naar de apotheek. Ook dient de apotheek op het moment van ontvangst aan te geven dat de retourzending is ontvangen. Hiermee wordt vastgelegd wat er met de overgebleven opiaten is gebeurd.

Wanneer een cliënt opiumwet-medicatie niet meer gebruikt, of wanneer de cliënt overleden is, wordt er een actie aangemaakt voor de zorg. Deze actie wordt getoond bij het openen van de status van de cliënt. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Hiermee kan de gebruiker de retourzending direct vastleggen in Medimo.

Aanmaken actie

Bij het stoppen van medicatie wordt na een vertraging van 30 minuten de actie automatisch aangemaakt. Dit geeft de voorschrijver de gelegenheid om het middel te herstarten als het geen definitieve stop betreft maar bijvoorbeeld een stop- en een startopdracht. Bij overlijden van de cliënt wordt de actie direct toegevoegd.

Afhandelen actie

In de pop-up wordt weergegeven van welke medicatie er nog voorraad is en hoeveel. Er wordt gevraagd of u deze retour wilt sturen naar de apotheek. Kiest u ja, dan wordt de voorraad direct afgeboekt, wordt er een aanmelding gedaan dat de medicatie retour komt naar de apotheek en heeft u de actie daarmee afgehandeld.

Kiest u nee, dan handelt u de actie af en wordt daarbij geregistreerd dat u niet wenst de opiaten terug te sturen. Dit is terug te vinden in de historie van de actie. Ook laat Medimo de huidige voorraad ongemoeid. Kies dus alleen nee als u daadwerkelijk niet wilt dat de opiaten worden teruggestuurd.

Wilt u de actie op een later moment afhandelen dan kiest u voor 'Nu even niet'. Hiermee sluit u de pop-up en kunt u verder in de status van de cliënt. U kunt via 'Acties' op een later moment alsnog de actie afhandelen.

Autoriseren opiaat retour door apotheek

Na het afhandelen van de actie door de zorg, wordt er een aanmelding van retourzending gedaan die de apotheek autoriseert bij 'Opiaat retour apotheek'. Deze knop wordt, mits er aanmeldingen van retourzending zijn, getoond bij de knoppen om de medicatieopdrachten te autoriseren. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.
 

Ook wordt in de knop weergegeven hoeveel aanmeldingen er openstaan. Na het klikken op de knop navigeert u naar de lijst met openstaande retourzendingen. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


Vanuit hier kunt u de binnengekomen retourzendingen selecteren en met de knop verwerken administreren dat de opiaten zijn ontvangen. Dit wordt vastgelegd in de voorraadhistorie van de cliënt.

Afwijkende levering / Retourlevering onvolledig

Wijkt de levering af van het aantal dat wordt getoond in deze lijst, dan kunt u de retourlevering bijwerken. Klik in dat geval op de levering om de details in een pop-up te openen. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


Hier kunt u het aantal dat is geleverd opgeven en een extra opmerking toevoegen. Vervolgens kunt u met de knop 'Verwerken' de retourlevering administreren. Hiermee wordt vastgelegd dat de retourlevering onvolledig is en blijft het restant van de voorraad op naam van de cliënt in Medimo. Dit kunt u nagaan in de voorraadhistorie van de cliënt. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.
In bovenstaand voorbeeld heeft medewerker Dr. H de Hoog de actie afgehandeld en daarmee een retourzending van 10 stuks aangemeld. Hierdoor worden er 10 stuks afgeboekt (mutatie -10st) van de voorraad, is de voorraad vanaf dat moment 0 stuks.

Medewerker Simon Bulivar (apotheekmedewerker) heeft aangegeven dat de retourlevering onvolledig was en er 2 stuks missen. Hierdoor worden er 2 stuks toegevoegd aan de huidige voorraad van de cliënt.

Inrichting

Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit hoeft er enkel de setting 'Vraag opiaten retour te sturen bij overlijden/stoppen medicatie' te worden ingesteld. Deze setting wordt per apotheek toegevoegd en kan voor het hele cluster of voor specifieke locaties gelden. Veelal richt de apotheek dit in door de setting aan de eigen apotheek toe te voegen. Bekijk onderstaande video voor instructies over het toevoegen van de setting.


Meer algemene informatie over het toevoegen van settings vindt u hier.



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Voor welke geneesmiddelen moet er een dubbele controle uitgevoerd worden?

      Dat kan per locatie ingesteld worden via 'Onderhoud > Toedienlijsten' Er zijn meerdere categorieën mogelijk. Een medicatieregel heeft een controleparaaf nodig indien het valt onder minimaal 1 van de ingestelde categorieën. Op dit moment zijn de ...
    • Waarom kan ik geen opiumwet medicatie bestellen/herhalen?

      In Medimo wordt ingericht wie opiumwet medicatie kan herhalen. Wanneer dit wordt geblokkeerd dan toont Medimo de reden hiervan. Deze reden staat rechts vermeld zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. -afbeelding- In onderstaande tabel kunt u ...
    • Voorraadbeheer - Afdeling bestellingen

      Alle medicatieaanvragen van medicatie waarvan de voorraad wordt bijgehouden, kunt u nagaan bij 'Afdeling bestellingen'. Vanuit daar kunt u de levering bijboeken en daarmee de voorraad actualiseren. Navigatie Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik ...
    • Voorraadbeheer - Voorraad corrigeren

      Naast het inboeken van bestellingen en uitgeven van reserveringen (werkvoorraad) kunt u ook handmatig de voorraad corrigeren. Dit gebruikt u bijvoorbeeld als een deel van de voorraad is vernietigd. Voor het corrigeren van de voorraad van de cliënt en ...
    • Voorraadbeheer - Automatisch bestellen

      U kunt per geneesmiddel dat in de voorraad zit 'automatisch bestellen' configureren. Hiermee plaatst Medimo automatisch een bestelling wanneer de voorraad aan de bestelvoorwaarde voldoet. Hierdoor hoeft u niet meer periodiek de medicatie te herhalen. ...