Voor welke geneesmiddelen moet er een dubbele controle uitgevoerd worden?

Voor welke geneesmiddelen moet er een dubbele controle uitgevoerd worden?

Dat kan per locatie ingesteld worden via 'Onderhoud > Toedienlijsten'
Er zijn meerdere categorieën mogelijk. Een medicatieregel heeft een controleparaaf nodig indien het valt onder minimaal 1 van de ingestelde categorieën.
Op dit moment zijn de mogelijke categorieën:
  1. Opiaten in de rol
  2. Opiaten buiten de rol
  3. Coumarines buiten de rol
  4. Insulines
  5. Injecties (op basis van toedienroute)
  6. Landelijk buiten de rol (op basis van bijzonder kenmerk G-standaard)
  7. Carcinogene middelen (op basis van bijzonder kenmerk G-standaard)
  8. Reprotoxische middelen (op basis van bijzonder kenmerk G-standaard)
  9. Middelen met risico bij bewerken (op basis van bijzonder kenmerk G-standaard)
Let op: De term 'Risicovol' heeft een dubbele betekenis:
In het kader van de veilige principes in de medicatieketen wordt hiermee bedoeld 'Risicovol' voor het medicatieproces. In bovenstaande lijst komt deze tabel overeen met 'Landelijk buiten de rol'.

Risicovol in het kader van onveilige chemische stoffen is in Medimo uitgesplitst in 3 categorieën: 'Carcinogene middelen', 'Reprotoxische middelen' en 'Middelen met risico bij bewerken'. Bij deze type middelen gaat het om een potentieel risico voor de toediener. Dat is ook van belang indien het middel in de rol aanwezig is. Deze categorieën gelden derhalve voor zowel in als buiten de rol.

De lijsten waar de verschillende middelen onder vallen zijn te raadplegen bij 'Overzichten > Overig'. Deze lijsten worden maandelijks automatisch geupdate vanuit de G-standaard (z-index).



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate