Handleiding Acties

Een actie kan gezien worden als een todo lijst of een follow-up monitor. Acties kunnen medicatie-georiënteerd zijn, of juist niet medicatie-georiënteerd zijn. Bijvoorbeeld dat er nog een BSN controle uitgevoerd moet worden. Of BEM-monitor toevoegen (Een selectie van patienten die nog niet zijn voorzien van een BEM classificering). Een actie kan gepaard gaan met een bericht naar andere gebruikers (arts, apotheker of zorg). Deze actie komt op de lijst van de gebruiker die het betreft (actielijst in hoofdmenu). Vervolgens kan de gebruiker de actie afhandelen en verdwijnt deze van de actielijst.

Plugins

Medicatie-georiënteerd acties kunnen automatisch gestart worden wanneer een middel voorgeschreven wordt. De actie kan na een zelf ingestelde periode actief worden en kan na afhandeling iedere x dagen periodiek terugkeren. Wanneer een middel gestopt is, wordt de bijbehorende actie ook automatisch afgevoerd. Hierdoor wordt u niet lastig gevallen met acties van middelen die u al geëvalueerd heeft.
Medimo heeft op dit moment de volgende actie-plugins voor het structureel ondersteunen van uw proces:
  1. Akkoordverklaring benodigd - Acties voor bewoners die een add-on middel gebruiken.
  2. Antidementia monitor - Monitor om gebruik van antidementiemiddelen periodiek te evalueren.
  3. Antidepressiva monitor - Monitor om gebruik van antidepressiva periodiek te evalueren.
  4. BEM monitor - Acties voor bewoners die nog niet zijn voorzien van een BEM classificering.
  5. Bisfosfonaten monitor - Monitor om gebruik van bisfosfonaten periodiek te evalueren.
  6. BSN verificatie - Acties voor bewoners die nog niet zijn voorzien van een BSN nummer.
  7. Citalopram 40mg boven de 60jaar - Acties voor gebruikers van citalopram 40mg die ouder zijn dan 60.
  8. Clopidogrel monitor - Monitor om gebruik van clopidogrelpreparaten periodiek te evalueren.
  9. Diabetes evaluatie - Periodieke evaluatie iedere x dagen van bewoners met diabetesmedicatie.
  10. Extern mensnummer - Acties voor patienten die nog niet zijn voorzien van een extern nummer (bij koppelingen met basisadministratie).
  11. Ferro monitor - Monitor om gebruik van ijzerpreparaten periodiek te evalueren.
  12. FPZ: Maagbescherming bij NSAID - Acties voor NSAID gebruik zonder een maangbeschermer.
  13. HST monitor - Monitor om gebruik van hormoonsubstitutie periodiek te evalueren.
  14. Lanoxin 0,25mg boven de 70jaar- Acties voor gebruikers van lanoxin 0,25mg die ouder zijn dan 70.
  15. Medicatie evaluatie - Periodieke evaluatie iedere x dagen.
  16. Neuroleptica monitor - Monitor om gebruik van antipsychotica periodiek te evalueren.
  17. Opname: Contra-indicaties - Structureel evalueren of er een contra-indicatie is.
  18. Opname: Intoleranties - Structureel evalueren of er een intolerantie is.
  19. Opname: Medicatie overdracht - Structureel borgen dat medicatieoverdracht heeft plaatsgevonden.
  20. Opname: Opname medicatie - Structureel eenmalig medicatie evalueren na x dagen.
  21. Risicovolle stoffen - Acties voor middelen welke cytostatica of reprotoxisch zijn.
  22. Schildklierhormoon monitor - Monitor om gebruik van schildklierhormoon periodiek te evalueren.
  23. Sedativa monitor - Monitor om gebruik van sedativa periodiek te evalueren.
  24. Uit de handel artikel - Acties voor middelen welke uit de handel zijn (mogelijk geen medicatiebewaking).
  25. Vitamine d 800 IE dd - Acties voor bewoners die nog geen vitamine D gebruiken.
U kunt bovenstaande plugins per locatie entiteit aan/uit zetten en de parameters en omschrijvingen instellen. U doet dit bij onderhoud > acties.

Handmatige actie

Naast de actie-plugins, kunt u ook handmatig een actie toevoegen bij een bewoner. Ga hiervoor vanuit de medicatiestatus naar de knop 'Acties', waarna u kiest voor 'Nieuwe actie toevoegen'. U kunt hierbij zelf een omschrijving en einddatum opgeven. Tevens kunt u aangeven of u wilt dat dit een eenmalige actie is, of een periodieke actie. Omdat een handmatige actie niet gerelateerd is aan een bepaald voorschrift, kunnen handmatige acties niet automatisch gestopt worden.

Actielijst

Vanuit het hoofdmenu kunt u uw actielijst bekijken. Deze lijst kijkt een week vooruit mocht u op een locatie zijn waar u niet vaak komt. U kunt dan kijken of er de komende week nog acties zijn die tevens uw aandacht vereisen. Deze lijst is ook filterbaar op type actie door op de naam van de actie te klikken. U kunt direct naar een bewoner doorgaan door op de naam van de bewoner te klikken. Op deze wijze kunt u snel alle acties afhandelen van een bepaald subtype die nog openstaan.
Standaard krijgt u de acties te zien van de bewoners die op uw naam staan ingeschreven. Er is ook een mogelijkheid om de acties te zien van bewoners waar u wel voor geautoriseerd bent, maar die niet op uw naam geregistreerd staan. Klik daarvoor op de knop 'Waarneming'. Indien u geen openstaande acties voor uw eigen bewoners heeft, dan wordt er automatisch doorgeschakeld naar de waarneem-modus.

Waarneming acties voor SSO OIDC

Standaard wordt in het hoofdmenu in rode badges getoond hoeveel openstaande berichten en/of acties er voor u zijn voor cliënten die op uw naam staan ingeschreven. Wanneer men inlogt via single-sign-on, dan is men mogelijk wel gerechtigd voor meerdere locaties, maar is het niet altijd duidelijk wie uw 'eigen cliënten' zijn. Om die reden wordt derhalve in dit scherm direct de waarneming-variant getoond, met andere woorden, alle openstaande berichten en/of acties voor alle cliënten waar u permissies toe heeft.

Bovenstaande geldt voor gebruikers die via OpenId-Connect inloggen zonder persoonlijke inlog. Voor gebruikers die dit wel hebben (bijvoorbeeld voorschrijvers) of voor gebruikers via een reguliere SSO inloggen geldt dit niet.

Acties voor derde gebruikers

Er zijn gebruikers die het gebruik van Medimo ondersteunen, bijvoorbeeld functioneel applicatiebeheerders. Deze gebruikers hebben geen directe zorgrelatie met de cliënt, maar behoeven wel toegang tot Medimo. Dergelijke gebruikers worden in Medimo doorgaans onder een derde entiteit aangemaakt. Gebruikers aangemaakt onder een derde entiteit hebben ook toegang tot acties, mits zij permissies voor de cliënt hebben. Hierdoor kan een functioneel applicatiebeheerder ondersteuning bieden aan de gebruikers van Medimo. De actielijst in het hoofdmenu wordt bij een derde gebruiker niet getoond. Deze gebruiker kan alleen de acties inzien vanuit de status van de cliënt.

Actie heractiveren

Een aantal acties zijn nadat deze zijn afgehandeld te heractiveren. Door een inactieve actie te heractiveren moet deze opnieuw worden afgehandeld door de betrokken gebruikers. Inactieve acties vindt u met de filter 'Inactief' in de actielijst van de cliënt. De onderstaande afbeelding is hier een voorbeeld van.

Volg de onderstaande instructies om een actie te heractiveren.
  1. Klik op de inactieve actie
    Hierna worden de details van de actie in een pop-up getoond. De onderstaande afbeelding is hier een voorbeeld van.

2. Geef een toelichting
    Hierdoor wordt de knop 'Heractiveer' actief en kleurt donkerblauw. De onderstaande afbeelding is hier een voorbeeld van.

3. Klik op de knop 'Heractiveer'
    Hiermee activeert u de actie, wordt de pop-up gesloten en kunt u de actie vanuit de actuele actielijst afhandelen.

Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024​