Hoe voer ik een substitutie uit?

Voor alle geneesmiddelen die op de aliaslijst staan, kunt u een substitutie uitvoeren. Hiermee kunt u in één handeling per locatie geneesmiddel A omzetten naar B. Dit biedt bijvoorbeeld een uitkomst wanneer een product uit de handel gaat en dit moet worden omgezet naar een vergelijkbaar geneesmiddel.

Voorbereiding

U dient het volgende voor te bereiden voordat u de substitutie kunt uitvoeren:
  1. Alias toevoegen - Belangrijk hierbij is na te gaan aan welke aliaslijst/formularium de alias moet worden toegevoegd.
  2. Datum van uitvoeren substitutie bepalen- Doorgaans is dit na het versturen van de laatste GDS-bestand waarin het 'oude' geneesmiddel nog kan worden verpakt.

Permissies

Voor het toevoegen van een alias aan de aliaslijst moet u in het bezit zijn van de permissie:
  1. Pas inhoud van lijst aan - Het doel van deze permissie moet het betreffende formularium zijn.
Om een substitutie uit te voeren moet u in het bezit zijn van de permissies:
  1. Pas medicatie van cliënt aan
  2. Bekijk medicatie
  3. Toon overzichten medicatieinformatie

Toevoegen alias

Hiervoor kunt u artikel Beschrijving aliaslijst raadplegen.

Uitvoeren Substitutie

Nadat de alias is toegevoegd, kan er een substitutie worden uitgevoerd. Voor het uitvoeren van de substitutie heeft u keuze uit 2 opties:
  1. Doorvoeren per rolwissel - Dit is de optie die doorgaans wordt gebruikt als het geneesmiddel in de rol zit.
  2. Doorvoeren per de volgende gift
Voor beide opties geldt dat goed van te voren moet worden bepaald wanneer de substitutie kan worden uitgevoerd in Medimo. Indien nodig kunt u contact opnemen met de Medimo helpdesk voor advies. Het uitvoeren van een substitutie kan vanuit het overzicht 'Substitutie locatie'.

Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Overzichten > Alle overzichten > Overzicht substitutie locatie. Daar toont Medimo een lijst van locaties waarvoor u een substitutie kunt uitvoeren. Klik op de locatie voor een overzicht van alle actieve 'substitueerbare' medicatie. Per geneesmiddel wordt weergegeven welke cliënten dit middel gebruiken. U kunt per cliënt de substitutie uitvoeren of voor alleen cliënten die het middel gebruiken.

Volg de onderstaande instructies om de substitutie uit te voeren voor alle cliënten:
  1. Klik op de link '[Alles omzetten]'
    Deze link vindt u achter de naam van het geneesmiddel. Na het klikken toont Medimo een scherm waarmee u de medicatie kunt substitueren. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Hier toont Medimo welke medicatie er wordt omgezet, kunt u het farmacotherapeutisch kompas raadplegen en kunt u extra opties aanvinken. Deze opties zijn:
    1. Onderdruk berichten - Hiermee onderdrukt u de normale berichtgeving. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken als de substitutie met de artsen is besproken en deze hiervan niet per mail vanuit Medimo op de hoogte hoeven te worden gesteld.
    2. Voer door per volgende gift ipv per weekdoos - Hiermee wordt de substitutie per de aankomende gift uitgevoerd. Hierdoor wordt het middel omgezet, zonder dat het doseerinterval wordt aangepast.

2. Klik op de knop 'Substitueer'
    Hiermee substitueert u de medicatie en toont Medimo het overzicht van alle actieve substitueerbare medicatie in de gekozen locatie.

'Stop tot nader order'-regels en import cliënten

De 'tijdelijk stop' (STNO) regels zijn geblokkeerd voor omzetting. Dit om de data-integriteit te kunnen garanderen. Ook worden regels van apotheek-import cliënten geblokkeerd voor omzetting. Aangezien van deze cliënten dossier gevoerd wordt in het AIS, heeft omzetten in Medimo dan geen zin.

Autoriseren

Doordat een substitutie een medicatiewijziging is, moet deze worden geautoriseerd. Als het substitueren leidt tot bovenmatig veel opdrachten die geautoriseerd moeten worden, dan kan de Medimo helpdesk met een script u hierbij helpen.