Medicatie beoordeling (MBO)

Een medicatiebeoordeling (MBO) is het structureel nagaan of de medicatie nog bij de huidige behandeldoelen van de bewoner past. Daarvoor is het nodig om zo veel mogelijk informatie bij elkaar te hebben. Met deze module kunt u op regelmatige basis de medicatie tussen arts en apotheker bespreken, acties noteren en opvolging bewaken.

Algemeen

De medicatiebeoordeling maakt gebruik van de bestaande huidige medicatie, episodes, allergieën, contra-indicaties en meetwaarden. Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande acties- en berichtenstructuur. Het betreft dus een andere presentatie van de data die al in Medimo voorhanden is.

Basisinstellingen

Gebruikers
Er zijn geen configuraties benodigd voor de MBO. MBO is momenteel beschikbaar voor artsgebruikers en apothekers. Voor apotheekgebruikers dient het gebruikertype daarom op het type 'Apotheker' te staan.

Rechten
Er zijn geen aparte rechten benodigd anders dan het reguliere recht 'Bekijk medicatie'.

Medicatiebeoordeling (MBO)

Algemeen
Ga vanuit het hoofdmenu naar 'Status'. Kies vervolgens de bewoner waarvan u een MBO wilt starten. Klik op op de knop MBO. U komt in het scherm met actuele en historische MBO's van de betreffende bewoner. De meest recente MBO staat bovenaan. U kunt een MBO starten door op de knop 'Start MBO' te drukken. Indien u wenst kunt u meerdere MBO's tegelijk actief hebben staan.

Medicatiebewaking
Wanneer u een actieve MBO opent, wordt eerst gekeken of er nog niet beoordeelde medicatiebewakingssignalen zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat ná het voorschrijven van de medicatie de nierfunctie verslechterd is. Dat kan consequenties hebben voor andere medicaties of voor de medicatiebewakingssignalen. Bent u arts, dan zijn deze signalen voor u ter kennisgeving. Bent u apotheker, dan dient u deze signalen te accorderen. Deze signalen worden tevens getoond op het dagrapport medicatiebewakingssignalen. Het is niet mogelijk om een actieve MBO af te sluiten als er nog niet-geaccordeerde medicatiebewakingssignalen zijn.

Overzichtsscherm
In dit scherm heeft u alle informatie over de bewoner bij elkaar. U ziet hier 4 tabbladen: het medicatieoverzicht, de episodes/condities, de meetwaarden en de medicatiebewaking. Rechts ziet u 2 sidebars waar u de acties en de berichten uit kunt klappen.

Medicatieoverzicht
Wanneer het een actieve MBO is ziet u hier de huidige medicatie van de bewoner. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier de medicatie van de bewoner op het moment van afsluiten van het MBO. Per geneesmiddel ziet u wanneer de regel het eerst gestart is, wanneer het voor het laatst geleverd is, of het in het formularium zit en de globale kosten.

Door op het plus-icoon te klikken kunt u een actie aanmaken die betrekking heeft op deze statusregel.

Episodes/condities
In dit scherm kunt u alle episodes en condities. Condities is een verzamelnaam voor allergieën/intoleranties en contra-indicaties.
Wanneer het een actieve MBO is ziet u hier de huidige episodes en condities van de bewoner. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier de episodes en condities van de bewoner op het moment van afsluiten van het MBO.

Meetwaarden
In dit scherm ziet u de meetwaarden van de bewoner. Wanneer het een actieve MBO is ziet u hier de huidige meetwaarden. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier de meetwaarden van de bewoner op het moment van afsluiten van het MBO.

Medicatiebewaking
In dit scherm ziet u alle medicatiebewakingssignalen voor deze bewoner. Wanneer het een actieve MBO is, ziet u hier alle medicatiebewakingssignalen behorend bij de actuele medicatie. Getoond wordt het moment dat het signaal voor het eerst getoond is en of deze geaccordeerd is. Door op het signaal te klikken krijgt u meer informatie over het signaal en de gebruikte afhandeling van dat moment. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier de medicatiebewakingssignalen behorend bij de medicatie van de bewoner op het moment van afsluiten van het MBO.
Ook al is een medicatiebewakingssignaal in het verleden geaccordeerd, het moment van MBO leent zich er uitstekend voor om nogmaals kritisch te kijken naar de afhandeling en of er nog aanvullende acties benodigd zijn.

Acties
In deze sidebar ziet u alle acties van de bewoner. Wanneer het een actieve MBO is ziet u hier alle huidige acties. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier alleen de acties die bij dat MBO aangemaakt zijn.
Het is de bedoeling om alle acties behorend bij het MBO in dit scherm vast te leggen. De acties zijn hetzelfde als andere acties voor de bewoner, echter worden deze gelabeld als afkomstig van dit MBO. Ook is het mogelijk om een actie te koppelen aan een medicatieregel.

Berichten/notities
In deze sidebar ziet u alle berichten over deze bewoner. Wanneer het een actieve MBO is ziet u hier alle huidige berichten. Indien het een afgesloten MBO betreft, dan ziet u hier alleen de berichten die bij dat MBO aangemaakt zijn.
Het is de bedoeling om alle berichten behorend bij het MBO in dit scherm vast te leggen. De berichten zijn hetzelfde als andere berichten over de bewoner, echter worden deze gelabeld als afkomstig van dit MBO. Ook is het mogelijk om een actie te koppelen aan een medicatieregel.
Wilt u alleen een vaststelling doen of een notitie maken, zonder dat er een bericht naar de arts of apotheker gaat, dan kiest u hier voor het type 'Notitie'.

Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024​