Medimo technische specificaties

Medimo technische specificaties

Medimo is een elektronisch voorschrijf systeem (EVS) voor verpleeghuizen. In deze notitie willen we kort toelichten hoe Medimo technisch werkt en waar een klant mogelijk rekening mee moet houden.

EVS

Medimo heeft ten doel een gebruikersprogramma ter beschikking te stellen waarbij het voorschrijven van recepten vanuit de kliniek, verzorgings- of verpleeghuizen, eenvoudiger kan. Het moet ook sneller, kostenbesparend, eenduidiger en minder foutgevoelig zijn dan de huidige systemen die normaliter worden gebruikt. Door gebruik te maken van het Medimo voorschrijfprogramma is het mogelijk om op een eenvoudige manier recepten elektronisch voor te schrijven. Hierbij neemt de kwaliteit van zorg toe, wordt tijd bespaard en data wordt automatisch vastgelegd.

Webbased Saas

Medimo wordt aangeboden als software-as-a-service (Saas). Er zijn (primair) geen locale servers vereist.

Browser vereisten

Momenteel ondersteunt Medimo alle courante browsers, waaronder ook iPhone, iPad. Vanwege de snelheid bestaat een voorkeur voor Edge Chromium, Google Chrome of Firefox. Javascript dient aan te staan voor een juiste werking van Medimo.

De minimale ondersteunde browsers zijn:
  1. Microsoft Edge
  2. Microsoft Edge Chromium
  3. Firefox
  4. Google Chrome
  5. Safari
Voor alle browsers geldt dat ze niet ouder moeten zijn dan 1 jaar in verband met veiligheidsupdates.

Beveiligde mail

Medicatieopdrachten worden door Medimo per mail verstuurd. Omdat deze privacy-gevoelige informatie kunnen bevatten dienen deze mails versleuteld te worden. Hiertoe maakt Medimo gebruik van s/mime certificaten. Mailclients zoals outlook ondersteunen dit out-of-the-box. Webmailclients dienen wellicht hiervoor een plugin te installeren. Raadpleeg hiervoor de documentatie van uw mailclient.

Alle gebruikers van Medimo dienen een certificaat te hanteren. Dit kan evenwel ook een organisatiemailcertificaat voor de gehele organisatie zijn. Er wordt dan op vertrouwd dat de klant zorgt voor een juiste scheiding van toegang/autorisatie.

Afdelings mailbox vs distributielijsten

Vanwege NEN7510 wordt er meer en meer op individueel niveau ingelogd in de systemen in zorgorganisaties. Wanneer een medicatieopdracht gegeven wordt, is het echter niet wenselijk om deze x maal het huis in te sturen. Immers, hoe weet je wie de opdracht heeft aangenomen en heeft afgehandeld? Derhalve wordt aangeraden om met aparte postvakken per afdeling te werken. Elke medewerker zal dan individueel (bijv binnen Exchange) geautoriseerd moeten worden voor het postvak en het certificaat voor die mailbox moeten installeren. Via powershell scripts (oid) bestaat de mogelijkheid om dit te automatiseren.

Certificaten

Via een mailenrollment worden de certificaten aangemaakt. Dit gebeurt doorgaans centraal door de ICT opdat zij controle houden over wachtwoorden en backup van certificaten. Certificaten blijven beschikbaar bij Medimo en kunnen zo nodig opnieuw gedownload worden. Certificaten worden beveiligd met een zelfgekozen wachtwoord. Bij organisatiemailcertificaten is dit niet van toepassing.

Inlogmogelijkheden

Afdelingen en andere users kunnen met een persoonlijk clientcertificaat waar de mail mee beveiligd wordt, tevens inloggen op de website van medimo (secure.medimo.nl). Hiertoe wordt hetzelfde zelfgekozen wachtwoord initieel gebruikt. Met een organisatiemailcertificaat kan niet worden ingelogd.
Certificaten worden voor inlog gelocked op (externe) ip-adres; indien de infrastructuur wijzigt dient Medimo hier van op de hoogte gesteld te worden wanneer er met certificaten wordt ingelogd.

Aangezien een certificaat eerder een computer identificeert dan een gebruiker krijgt men na inlog slechts raadpleegfunctionaliteit. Wel mag medicatie herhaald worden welke reeds is voorgeschreven.

Voor artsen wordt gebruik gemaakt van een persoonsgebonden hardware token. Hiermee is het wel mogelijk om (mits geautoriseerd) medicatieopdrachten te geven.

Daarnaast is het mogelijk om met 2FA via SMS-authenticatie, via een UZI-pas of via de Medimo-App in te loggen. Ook bij deze wijze is het mogelijk om medicatieopdrachten te geven.

Met meerdere systemen en/of ECD's bestaat een single-signon oplossing zoals OpenId-Connect. Raadpleeg hiervoor de Medimo Helpdesk (085-7737735)

PDF

Toedienlijsten en medicatiestatussen kunnen als PDF worden bijgesloten in de mail of via de website worden opgeroepen. Alle generieke pdf-readers zijn hiervoor geschikt.

App

De hardware and software eisen van de MedimoApp vindt u hier.


Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate

    • Related Articles

    • BSN in Medimo

      Overzichten Er zijn verschillende overzichten die betrekking hebben op BSN, deze zijn: Dagrapport BSN - Hier worden alle gelukte en mislukte pogingen getoond. Overzicht cliënten zonder BSN Overzicht cliënten zonder gevalideerd BSN BSN vullen Medimo ...
    • Klachtenregeling Medimo

      Medimo is elektronisch voorschrijf- en toedienregistratie systeem voor zorginstellingen. Met Medimo is het mogelijk om het geneesmiddel distributieproces van voorschrijven tot en met verstrekken en de toediening te automatiseren. Medimo helpt de ...
    • Productbeschrijving Medimo

      Inleiding Het doel van dit document is een korte beschrijving te geven wat de Medimo software inhoudelijk omvat. Elektronisch voorschrijf systeem Medimo is een elektronisch voorschrijf systeem (EVS) voor verpleeghuizen en andere instituten in de ...
    • Handleiding Medimo helpcentrum

      Medimo introduceert het Helpcentrum portaal. Met het Helpcentrum portaal is het volgende mogelijk voor functioneel applicatiebeheerders: Indienen, beantwoorden, opvolgen en sluiten van tickets; Raadplegen van de Kennisbank. Het portaal is nu alleen ...
    • Hoe actueel is de AIP in Medimo?

      Dit wordt maandelijks bijgewerkt. Medisch Hulpmiddel Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het ...