Trombosedienst in Medimo

Trombosedienst in Medimo

Antistollingsmedicijnen worden voorgeschreven door een arts. Dat gebeurt als er een kans bestaat op trombose. Het is belangrijk trombose te voorkomen omdat er bij trombose ongewenste bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan. Om trombose te voorkomen worden verschillende medicijnen gebruikt die ook verschillend werken. Wanneer er zogenaamde vitamine K-remmers worden voorgeschreven, dan is het nodig regelmatig het bloed te controleren. Dit gebeurt bij de trombosedienst en de arts meldt de patiënt daarvoor aan. (bron: https://www.fnt.nl/patienten/wat-doet-een-trombosedienst)

Voor Medimo geldt dat de trombosedienst niet rechtstreeks in Medimo werkt. Dit hoeft ook niet, omdat het systeem van de trombosedienst doorgaans gekoppeld is met Medimo. Hierdoor kan de informatie dat bekend is bij de trombosedienst zoals dosering en prikdatum worden getoond in Medimo. 

Dit artikel beschrijft de functionaliteiten die betrekking hebben op de trombosedienst in Medimo. Hieronder vallen onder andere koppelingen, weergave in status en instructies voor het voorschrijven van een coumarine.

Koppelingen

Medimo kan koppelen met de trombosedienst. Hierdoor kunnen onder andere de dosering en prikdatum die bekend zijn bij de trombosedienst, worden getoond op de toedienregistratie. Hierdoor hoeft de zorg niet meer te werken met losse doseerkaarten en worden wijzigen in het systeem van de trombosedienst automatisch verwerkt in Medimo. 

Het systeem waarmee de trombosedienst mee werkt bepaalt van welke koppeling en daarmee van welke functionaliteiten er gebruik wordt gemaakt. Er zijn met de onderstaande systemen koppelingen gerealiseerd:
  1. Portavita
  2. Trodis

Koppeling foutmelding

Treed er een fout op in de koppeling, dan staakt Medimo de verwerking. Deze fout dient te worden opgelost voordat nieuwe gegevens kunnen worden verwerkt. Om gebruiker hierop te attenderen, wordt in de status van de cliënt een rode foutmelding weergegeven. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.


De gebruiker kan hierop, afhankelijk van de eigen werkafspraken, contact opnemen met bijvoorbeeld functioneel applicatiebeheer, arts of trombosedienst.

Functioneel applicatiebeheerders kunnen deze foutmeldingen ook nagaan in de 'Log trombosedienst'. De foutmelding toont waarom gegevens niet verwerkt kunnen worden en daarmee waar de oplossing ligt. Tevens wordt er een foutmelding weergegeven wanneer er langer dan 24 uur géén succesvolle verwerking vanuit de trombosedienst heeft plaatsgevonden. Hieronder volgen de meestvoorkomende foutmeldingen met daarbij een toelichting.

Trodis geen kalender beschikbaar

Er is geen doseerkalender beschikbaar bij de trombosedienst voor de cliënt. Hierdoor kan Medimo géén dosering weergeven op de toedienregistratie, valt derhalve terug op de voorschreven regel en toont een X op de toedienregistratie. Hier moet worden nagegaan bij de trombosedienst waarom er geen doseerkalender beschikbaar is. De oplossing ligt dus primair bij de trombosedienst. 

Missing Controledatum component

Naast de dosering wordt ook de volgende prikdatum getoond in Medimo. Deze foutmelding betekend dat er geen prikdatum bekend is bij de trombosedienst. Hier moet worden nagegaan bij de trombosedienst waarom er geen prikdatum bekend is. De oplossing ligt dus primair bij de trombosedienst. 

Doseereenheid in Portavita anders dan in Medimo, doseerkaart geweigerd

De dosseereenheid is de eenheid waaruit de dosering bestaat, bijvoorbeeld stuks of milliliters. Voor een succesvolle verwerking van de koppeling dient de doseereenheid in Medimo en het systeem waarmee de trombosedienst werkt gelijk te zijn. Wijkt dit af, dan klopt mogelijk de dosering en wordt zekerheidshalve de verwerking gestaakt. Hier moet de dosseereenheid in beide systemen gelijk worden getrokken. Er moet dus worden nagegaan wat de correcte doseereenheid moet zijn en het systeem dat hierin afwijkt moet worden aangepast.

FOUT: Voorgeschreven coumarine regel heeft handmatig schema

Voor een succesvolle verwerking van de trombosedienst koppeling, moet de coumarine regel in Medimo op een specifieke manier zijn ingevoerd. Een voorschrijver kan echter ook handmatig de dosering invoeren in Medimo. Dit noemen we dan een handmatig schema. Is dit bij de cliënt het geval, dan is de coumarine regel niet conform de voorwaarden voor de trombosedienst koppeling ingevoerd en wordt de verwerking van de koppeling gestaakt. De coumarine regel in Medimo dient te worden aangepast conform de voorwaarden voor de koppeling. 

Medimo: Anticoagulans ACENOCOUMAROL niet voorgeschreven bij bewoner?

Medimo ontvangt gegevens van een cliënt over dosering van Acenocoumarol, terwijl deze medicatie niet is voorgeschreven bij de cliënt in Medimo. Hier moet worden nagegaan of de cliënt deze coumarine gebruikt en afhankelijk daarvan moet Medimo of het systeem van de trombosedienst worden aangepast. 

Medimo: Anticoagulans FENPROCOUMON niet voorgeschreven bij bewoner?

Medimo ontvangt gegevens van een cliënt over dosering van Fenprocoumon, terwijl deze medicatie niet is voorgeschreven bij de cliënt in Medimo. Hier moet worden nagegaan of de cliënt deze coumarine gebruikt en afhankelijk daarvan moet Medimo of het systeem van de trombosedienst worden aangepast. 

Medimo: Kon geen unieke doseertijd vinden voor anticoagulans!

De cliënt heeft in Medimo een coumarine regel, maar er is hierin geen unieke dosseertijd opgegeven. Dit is een voorwaarde voor een succesvolle verwerking van de koppeling. Hier moet de coumarine regel in Medimo worden aangepast zodat deze een unieke doseertijd heeft. 

Trombosedienst foutmeldingen icm importmodule

De trombosedienst koppeling kan ook in de extramurale setting worden gebruikt. In deze setting is doorgaans het apotheek informatiesysteem (AIS) leidend en wordt medicatie uit dat systeem geïmporteerd naar Medimo. Treed er in dat geval een fout op in de trombosedienst koppeling en moet Medimo hierop worden aangepast, dan moet ook het AIS worden aangepast. De medicatie wordt immers uit dat systeem geïmporteerd. 

Status cliënt (Tag TROMB)

Wanneer de cliënt een coumarine gebruikt, dan wordt in de status de tag 'TROMB' getoond. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Hieraan herkent u direct dat de cliënt gebruikt maakt van trombose medicatie. Voor de tag geldt het volgende:
  1. Is er (nog) géén trombosedienst gekoppeld aan de cliënt, dan is de tag oranje zoals in bovenstaand voorbeeld.
  2. Als er wél een trombosedienst gekoppeld is, dan is de tag grijsblauw.
Door op de tag te klikken, wordt alle huidige bekende informatie voor betreffende cliënt getoond in een pop-up. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.


Hier kunt u de historie inzien en een nieuwe update inplannen met de knop 'Trombosedienst inplannen'.

De tag TROMB wordt weergeven als er een coumarine is voorgeschreven. Ook als er voor uw organisatie géén koppeling met de trombosedienst is ingericht zal de tag worden getoond als er een coumarine is voorgeschreven. 

Toedienregistratie (Trombosedienstkoppeling)

Ook op de toedienregistratie wordt bij een trombosedienstkoppeling extra informatie getoond. Naast de dosering, worden de contactgegevens van de trombosedienst en de volgende prikdatum weergegeven. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. De blauwe pijlen wijzen naar de informatie die betrekking heeft op de trombose medicatie.
 

Coumarine regel (voorschrift) in Medimo

Wilt u als voorschrijver een coumarine invoeren, dan kan dit in Medimo op verschillende wijzes. Onder andere het gebruik van een trombosedienst koppeling is hierin bepalend. Ga daarom na wat de werkafspraken omtrent dit onderwerp zijn binnen uw zorgorganisatie. Hieronder de meest gebruikte methoden om de coumarine regel toe te voegen in Medimo.

Trombosedienst koppeling (correct voorschrift)

Voor een succesvolle verwerking van de koppeling moet onder andere de cliënt een coumarine regel hebben die aan de volgende voorwaarden moet voldoen:
  1. Het moet dezelfde coumarine zijn als die uit het systeem van de trombosedienst.
  2. De doseereenheid moet overeen komen.
  3. De dosseertijd moet overeen komen.
  4. Het doseeraantal moet in Medimo een X zijn.
  5. Er moet één unieke doseertijd zijn opgegeven. 
Wordt de medicatie rechtstreeks in Medimo ingevoerd, dan ziet het voorschrift er doorgaans uit zoals de onderstaande afbeelding.


Geen trombosedienst koppeling, wel dosering trombosedienst

Is er geen koppeling met de trombosedienst, maar bepaalt deze wel de dosering, dan wordt er doorgaans gewerkt met losse doseerkaarten. U kunt in dat geval de coumarine invoeren conform bovenstaande voorwaarden. Hierdoor vraagt Medimo bij het registreren van de toediening aan de gebruiker het aantal op te geven. 

Dosering handmatig invoeren 

Bent u de voorschrijver die de dosering bepaalt, dan kunt u die handmatig invoeren. Hiervoor gebruikt u dan een handmatig schema.

Trombosedienst informeren (bij autoriseren)

In de klinische setting wordt medicatie rechtstreeks voorgeschreven, geautoriseerd en digitaal nagekeken in Medimo. Zijn er mutaties in medicatie van de cliënt die van invloed kunnen zijn op de dosering van de trombosemedicatie, dan kan de apotheek daarvan tijdens het autoriseren een trombosedienst melding sturen. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. 


Standaard wordt deze melding naar de 'Standaard ontvangers' verzonden. Wordt er gewerkt met een trombosedienst, dan kunnen er extra ontvangers worden ingericht. De apotheek kan dan naar deze extra ontvangers de melding sturen. Hierdoor wordt de trombosedienst genotificeerd van de wijziging in medicatie en kan indien nodig daarop handelen.  





Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Trombosedienst koppeling - Correct voorschrift coumarine in Medimo

      Voor een succesvolle verwerking van de koppeling moet onder andere de cliënt een coumarine regel hebben die aan de volgende voorwaarden moet voldoen: Het moet dezelfde coumarine zijn als die uit het systeem van de trombosedienst. De doseereenheid ...
    • Hoe weet ik of er een actieve trombosedienst koppeling is voor een cliënt?

      Dit herkent aan de toedienregistratie van de cliënt. Hierop wordt getoond: Naam trombosedienst - Deze wordt getoond in de cliëntinformatie op de toedienregistratie. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld. De volgende prikdatum - Dit ...
    • LSP UserConsole inrichting voor Medimo

      Wanneer uw zorgorganisatie een koppeling heeft met het LSP, dan dient u in de User Console van eNovation een aantal zaken te worden ingericht. Gebruikers (minimaal 1 met zorgverlenerspas + een pas op naam) Groep Autorisatieregel Mandaattoken Inloggen ...
    • Wat gebeurd er als er geen (nieuwe) doseerkalender van de trombosedienst wordt gestuurd?

      In dat geval valt Medimo terug op het voorschrift. In de praktijk houdt dat in dat er een X in plaats van de dosering op de toedienregistratie staat. Wordt er een wel doseerkalender gestuurd met een nul-dosering dan toont Medimo een 0 op de ...
    • Webcast inloggen via Puur naar Medimo

      Medisch Hulpmiddel Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische ...