Versiedocumentatie 2021-1

Versiedocumentatie 2021-1

Inzage in medicatiebewakingprotocol tijdens voorschrijven 

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Medicatiebewaking
Al geruime tijd maakt Medimo gebruik van Medische Farmaceutische Beslisregels (MFB's ofwel clinical rules) voor de medicatiebewaking. Er kunnen meerdere voorwaarden of regels zijn die uiteindelijk al dan niet tot een medicatiebewakingssignaal kunnen leiden. Deze MFB's worden qua inhoud landelijk bijgehouden door de G-standaard en kunnen soms bijzonder complex worden.
 
In de medicatiestatus > Historie > tabblad MFB kan men de oorsprong van de vragen met diens antwoorden reeds terugzien. Vanaf deze versie is het ook mogelijk om tijdens het voorschrijven zelf het MFB-protocol en het gevolgde pad te bekijken. Onder het medicatiebewakingssignaal tabblad info staat onderin een optie 'Bekijk MFB-protocol'. Er wordt dan een pop-up geopend met daarin de vragen van de MFB. Het gevolgde pad van de antwoorden voor de bewoner in kwestie wordt met een kleurtje zichtbaar gemaakt.

Verdere vereenvoudiging schema voorschrijven

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Voorschrijven
In versie 2020-2 is het voorschrijven in een schema geïntroduceerd. Daarin kunt u meerdere doseerstappen in 1x opgeven. Bijvoorbeeld wanneer u tijdelijk wilt starten met een afwijkende dosering of doseertijd en vervolgens de normale dosering wilt continueren. Vanaf deze versie is dat aan de achterkant in Medimo verder vereenvoudigd. Voor de voorschrijvers veranderen de volgende zaken:
  1. Voorheen gold: eenmaal een schema, altijd een schema. Dat hoeft nu niet meer. Wanneer een voorschrift nog maar 1 huidige (en toekomstige) dosering heeft, dan wordt het reguliere voorschrijfscherm getoond.
  1. Wanneer een voorschrift meerdere doseerstappen heeft, dan wordt nu standaard bij wijzigen de schema-weergave geopend, ook al is deze niet op deze wijze voorgeschreven.

Overgang van medicatie-import naar klinisch voorschrijven

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Medicatie-verificate
Medimo ondersteunt het medicatieproces voor het intramurale gedeelte, maar ook voor het poliklinische, het extramurale en het thuiszorg gedeelte. In de extramurale setting is normaal gesproken het medicatiedossier in het apotheeksysteem leidend en wordt er vaak met de Apotheek Import module gewerkt. Wanneer een bewoner echter overgaat van een dergelijke importsetting naar een klinische situatie, dan moet ergens de medicatie geverifieerd worden. Dat kan niet te vroeg, immers is nog de oude situatie van kracht met de oude apotheek en oude voorschrijvers.
 
Vanaf deze versie blijft de bewoner tot moment van overgang naar de klinische setting op de oude afdeling beschikbaar. De bewoner blijft ingeschreven bij de oude arts en de oude apotheek. De apotheek kan nog nieuwe wijzigingen doorsturen tot moment van klinisch worden, de medicatie-import blijft actief. Pas wanneer de klinische locatietoewijzing ingaat, wordt de apotheek-import geblokkeerd en wordt de bewoner overgeschreven naar de klinische afdeling. Op dat moment wordt een actie actief voor de arts om de medicatie te verifiëren. De medicatie blijft doorlopen, de arts kan dus een rustig moment kiezen om dit door te voeren. Dit dient echter wel binnen enkele dagen uitgevoerd te worden.
 
Wanneer de arts de medicatiestatus opent van een bewoner waar de medicatie van geverifieerd moet worden, opent zich automatisch een popup. Indien de arts tijd heeft om de medicatie te verifiëren, dan kan hij/zij kiezen voor 'Akkoord'. Op dat moment worden alle medicatieregels gestopt en worden van deze regels medicatievoorstellen gemaakt. De arts kan deze vervolgens per regel weer goedkeuren om alle actuele medicatie per regel te verifiëren. Dit dient te gebeuren omdat de medicatie-import vaak een andere structuur heeft, bijv 1x daags 1 tablet (dus zonder tijdstippen in het voorschrift).
 
Noot: Dit betreft alleen de overgang van importsituatie naar klinisch. Bij overgang van poliklinisch naar klinisch verandert er niets. Poliklinische cliënten worden wel per direct verhuisd naar de klinische setting, de medicatie wordt per direct gestopt. Dergelijke opname kunnen dus direct voorbereid worden.

Toedienregistratie wél geven

Voor wie              Verzorging, Toedieners
Categorie            Toedienregistratie
In sommige situaties wordt er wel toedienregistratie gebruikt, maar hoeven slechts weinig middelen toegediend te worden. Een voorbeeld van een dergelijke situatie is een polikliniek, waar cliënten over het algemeen alle medicatie zelfstandig gebruiken, maar waar alleen voor enkele middelen het toedienen door de zorgorganisatie wordt verzorgd. Vanaf deze versie is het mogelijk om per locatie aan te geven dat alleen de aangewezen middelen gegeven hoeven worden. Alleen díe middelen zullen op de werklijst komen te staan, en alleen die middelen zullen als 'vergeten' worden gemarkeerd indien ze niet toegediend worden.
 
Let op! Indien u deze optie gebruikt, en er zijn voor een bewoner/cliënt nog géén middelen aangemerkt om te geven, dan zal betreffende bewoner/cliënt dus niet op de werklijst komen en zal het niet mogelijk zijn om de toedienregistratie te gebruiken.
 
U kunt per locatie bepalen of u deze optie wilt gebruiken bij: Hoofdmenu > Onderhoud > Toedienlijsten beheren
 
Indien deze optie aanstaat kunt u per bewoner/cliënt bepalen welke middelen gegeven moeten worden (of dat alle middelen gegeven moeten worden) in het menu 'TDR wel geven' in de medicatiestatus.

Toedienregistratie per afdeling

Voor wie              Verzorging, Toedieners
Categorie            Toedienregistratie
De toedienregistratie per afdeling komt als mogelijkheid te vervallen. Deze oude mogelijkheid zorgde er voor dat alle toedienregistraties van alle bewoners van de afdeling werden ingeladen. Naast dat dit veel resources voor computer en server kost, is dit ook niet langer wenselijk in het kader van de AVG. Het kon dan ook voorkomen dat gebruikers hierdoor in de logging van de NEN7513 naar boven kwamen als gebruikers die buitensporig veel dossiers inzagen.
 
Het is al langer het advies om de werklijst te gebruiken voor de toedienregistratie. U ziet dan per bewoner maar ook per tijdstip of er medicatie voor bewoner te delen valt. Deze werklijst toont ook meer informatie over bijv afwijkende volgende deeltijd, of over nog vergeten giften.

MedimoApp updates

Voor wie              Alle gebruikers die met toedienregistratie werken
Categorie            Toedienregistratie, MedimoApp
 
Ook in de MedimoApp zijn weer extra mogelijkheden. Momenteel worden stapsgewijs meer en meer functionaliteiten uit de webversie van de toedienregistratie toegevoegd aan de app, waardoor deze momenteel een kortere release-cyclus heeft. De app wordt gereleased vanuit de app-store en play-store, waarna doorgaans de mobiele devices automatisch zullen updaten.
 
Naast optimalisaties en bugfixes zijn de functionele wijzigingen:
  1. het is nu mogelijk om de cliënt/patiënt opt-in voor apotheekimport vast te leggen;
  1. maakt het mogelijk om de gebruikerspincode te wijzigen;
  1. vraagt om een aantal bij het registreren van klaargezet voor eigen gebruik (bijv acenocoumarol);
  1. leeft de rechten voor het bestellen van medicatie beter na;

Meetwaarden verbeteringen

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Meetwaarden
Sinds de vorige versie is er een extra weergave beschikbaar die de meetwaarden groepeert. De applicatie bewaart nu de weergave die u het laatst heeft gebruikt, opdat u steeds de weergave gebruikt van uw voorkeur.
 
De weergave per meetwaarde is nog iets verbeterd opdat beter inzichtelijk is dat er ook oudere waardes zijn. De weergave toont altijd de meest recente meetwaarden. Door middel van de pijltjes kunt u oudere waardes tonen.

Covid-19-vaccinatie

Voor wie              Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Vastlegging vaccinatie
In Medimo is een voorziening gemaakt voor het vastleggen van de Covid-19-vaccinaties. Vastgelegd worden de toestemmingen, het middel en het batchnummer. Met 1 enkelvoudig formulier wordt alles geregeld van voorschrift, toedienregistratie, opt-in, vastlegging en rapportage naar RIVM. Tevens is er een borging van de hervaccinatie per verschillende vaccins. Hervaccinaties kunnen per vaccin verschillen. Deze zijn n.a.v. overheidsbeleid voor Pfizer en Moderna op 5 weken gesteld en voor AstraZeneca op 12 weken.
 
De vastgelegde gegevens kunnen iedere nacht geautomatiseerd aangeleverd worden aan het RIVM. Om onbedoeld aanleveren te voorkomen staat dit niet standaard aan, maar kunt u aan laten zetten d.m.v. een verzoek aan onze helpdesk. Bij de aanlevering is het van belang dat de agb-codes van de organisatie gevuld zijn. Deze kunnen in Medimo per locatie ingesteld worden bij: Onderhoud > Entiteiten > Locaties beheren.
 
Bij Overzichten > Vaccinaties vindt u statistieken, grafieken en overzichten van de vaccinaties. U kunt daar ook alle vaccinaties downloaden t.b.v. uw eigen organisatie. Voor de overzichten zijn de rechten 'Bekijk medicatie' én 'Toon overzichten statistiek' nodig. Functioneel beheerders kunnen vaccinaties achteraf nog corrigeren in het overzicht. Bijvoorbeeld als een batchnummer toch verkeerd gekozen was.
 
Er is een aparte handleiding voor deze functionaliteit beschikbaar onder Help > Handleiding > Covid 19 Vaccinatie.
 

Portavita uitbreiding

Voor wie              Voorschrijvers en toedieners
Categorie            INR en doseeropmerkingen van trombosedienst

INR meetwaarde

De Portavita koppeling voor Trombosediensten is deze versie uitgebreid. Vanaf nu worden ook de INR meetwaarden van de trombosedienst overgenomen in de meetwaarden. Dat was voor de koppeling met Trodis systemen al langer zo, maar nu dus ook met trombosedienstsystemen die gebruik maken van het Portavita pakket.

Opmerking van trombosedienst

Indien de trombosedienst een opmerking maakt in de doseerbrief, dan wordt deze opmerking vanaf deze versie overgenomen als bericht in Medimo voor de voorschrijver en zorg. Dergelijke berichten worden voorzien van een extra context 'Trombosedienst doseerbrief:' om duidelijk te maken waar dit bericht vandaan komt. Indien gebruikers aan hebben staan dat ze notificaties ontvangen van nieuwe berichten, dan zullen zij ook notificaties ontvangen van dergelijke berichten.

Berichten en allergieën/intoleranties

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Applicatie
Het scherm om de berichten van de bewoner in te voeren, te raadplegen, wijzigen of verwijderen is gewijzigd. Dit wordt vanaf nu in een popup-scherm getoond. De werking is verder niet gewijzigd. Dit scherm is alleen zichtbaar voor gebruikers van het type arts, apotheek, of zorg (dus niet voor derde-gebruikers).
 
De schermen om de allergieën/intoleranties van een bewoner te bekijken en te bewerken zijn ook vernieuwd. Naast een vernieuwd uiterlijk wat in lijn is met de nieuwe style, worden de allergieën/intoleranties nu in een popup-scherm getoond. De werking is verder niet gewijzigd. Deze schermen zijn alleen toegankelijk voor gebruikers met de permissie 'Pas medicatie van bewoner aan (voorschrijven)'.

Uitfaseren Uzi-connect

Voor wie              LSP gebruikers met Uzi-pas
Categorie            Gebruik Uzi-pas
Het gebruik van de Uzi-connect software wordt niet langer actief ondersteund. Vanaf deze versie kunt u géén gebruik meer maken van Uzi-connect. Er is een beter en sneller alternatief om met Uzi-passen te werken in de vorm van Zorg-Id.

LSP voorkeur voor LSP recept

Voor wie              Voorschrijvers, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Voorschrijven
Wanneer een organisatie gebruik maakt van het LSP, kan een recept electronisch via edifact verzonden worden of over het LSP. Omdat nog niet alle apotheken met LSP-recepten werken staat de standaard verzendwijze op edifact. Indien u in de regio afspraken heeft gemaakt om bij voorkeur recepten over het LSP te versturen, kunt u de standaard verzendwijze in Medimo laten aanpassen naar voorkeur voor LSP. Deze optie staat standaard niet aan, maar kunt u aan laten zetten d.m.v. een verzoek aan onze helpdesk. Deze voorkeur geldt voor het gehele cluster van de zorgorganisatie.
 

Overzicht locaties met lijsten

Voor wie              Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Overzichten
Er is een overzicht toegevoegd bij Overzichten > Maatwerk. Dit is een overzicht van alle locaties waar u toegang toe heeft en welke lijsten op deze locaties gebruikt worden. Hierdoor kunt u makkelijk zien op welke locaties met welk formularium, werkvoorraad, bestellijst of eigen preparatenlijst gewerkt wordt.
 

Koppeling Nedap

Voor wie              Zorgorganisaties, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Koppelingen
Het is nu mogelijk om bij single sign-on (SSO) een bewoner automatisch in te plannen voor update van de clientgegevens (NAW). Deze optie staat standaard niet aan, maar kunt u aan laten zetten d.m.v. een verzoek aan onze helpdesk.
 
Het is nu ook mogelijk om naast zorglegitimaties ook de declaraties te betrekken in de koppeling van de clientgegevens (NAW). Dit kan gebruikt worden als extra laag om te bepalen of een bewoner met-behandeling of een bewoner zonder-behandeling is. Deze optie staat standaard niet aan, maar kunt u aan laten zetten d.m.v. een verzoek aan onze helpdesk. Tevens dient u hiervoor een verzoek te doen bij Nedap om de juiste gegevens in de API open te laten zetten.
 

Koppeling Puur Ecare

Voor wie              Zorgorganisaties, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Koppelingen
In de Ecare-koppeling wordt momenteel geen verschil gemaakt tussen locaties met-behandeling en locaties zonder behandeling. Normaal gesproken maakt men in Ecare verschillende team-codes aan en wordt dit in de koppeltabel in Medimo verder juist gekoppeld. Vanaf deze versie is het mogelijk om een speciale Ecare team-code in te stellen, dat wanneer een bewoner lid is van die speciale team-code de bewoner gezien wordt als met-behandeling. Aan alle team-codes waar de bewoner lid van is, wordt vervolgens '-MB' (met behandeling) toegevoegd opdat dit in de koppeltabel verder juist gekoppeld kan worden. Deze optie staat standaard niet aan, maar kunt u aan laten zetten d.m.v. een verzoek aan onze helpdesk.
 

Ontdubbelen over meerdere clusters

Voor wie              Functioneel beheerders, reeds eerder uitgeleverd
Categorie            Beheer
Sommige organisaties hebben meerdere Medimo-omgevingen, bijvoorbeeld om bewoners met-behandeling en bewoners zonder-behandeling te scheiden. Omdat men altijd in 1 omgeving tegelijk werkt was het niet mogelijk om bewoners over meerdere clusters heen te ontdubbelen. Vanaf deze versie wordt dat wel mogelijk. Ontdubbelen is alleen mogelijk indien beide dossiers hetzelfde BSN hebben en gebeurt op de oude wijze vanuit 'Overzichten > Bewoners > Overzicht dubbele bewoners.




Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2023-5

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Receptknop bij thuissituatie Wanneer een locatie geconfigureerd is als thuissituatie, dan zijn een aantal werkingen in Medimo net iets anders dan bij klinische locaties of locaties met ...
    • Versiedocumentatie 2023-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Notificatie voorschrijver actief In deze versie wordt een functie toegevoegd om gebruikers te attenderen dat een (andere) voorschrijver actief is voor dezelfde cliënt. Dat kan handig zijn ...
    • Versiedocumentatie 2023-2

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Waarschuwing bij wegnavigeren als er nog onopgeslagen wijzigingen zijn Wanneer een voorschrijver een wijziging heeft ingevoerd, dan staat deze altijd ter controle op de overzichtspagina ...