Versiedocumentatie 2024-3

Versiedocumentatie 2024-3

Voorschrijven

Voor wie       Voorschrijvers
Categorie      Voorschrijven

Koppeling indicatie/reden van voorschrijven vanuit formularium

In het formularium kunnen één of meerdere indicaties of redenen van voorschrijven worden toegevoegd aan een medicatieregel. Tot op heden waren deze inzichtelijk en te selecteren voor de voorschrijver om te gebruiken indien dit van toepassing was. Vanaf deze versie wordt een reden van voorschrijven bij voorschrijven vanuit het formularium automatisch geselecteerd indien er exact één reden van voorschrijven in het formularium is opgenomen. De voorschrijver kan deze altijd wegklikken indien het in dit geval toch niet van toepassing is. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een artikel in het formularium. De blauwe pijl wijst naar het veld om een reden van voorschrijven toe te voegen. 


In bovenstaande voorbeeld wordt bij het voorschrijven van 'Depakine chrono tablet mga 300mg' de reden 'N88 - Epilespsie (alle vormen)' automatisch ingevuld.

Opslaan met recept

Wanneer er in Medimo wordt voorgeschreven, maar het apotheeksysteem leidend is, zoals in de apotheekimport-situatie, kan Medimo beveiligde mutatieberichten sturen naar de apotheek. In sommige werkafspraken wordt echter geleund op EDIFACT-recepten/LSP-recepten. Het is dan aan de voorschrijver om aanvullend een recept/afleververzoek te sturen naar de apotheek.

Om dit proces voor de voorschrijver te vergemakkelijken, wordt vanaf deze versie bij niet-klinische locaties, in het bevestig-scherm naast de knop 'Opslaan', de knop 'Opslaan+recept' weergegeven.


Met deze knop slaat de voorschrijver de invoer op en gaat direct door naar het scherm om een ambulant/poliklinisch recept te maken.

Niet-klinische locaties zijn locaties waarbij één van de volgende modules is geactiveerd:
  1. Apotheek-import
  2. Poliklinisch
  3. Thuis-situatie
Via 'Cliënten & modules per locatie', kunt u per locatie nagaan welke modules zijn geactiveerd. Gebruik het zoeken in alles veld of klik vanuit het hoofdmenu op Beheer > Klantenportaal > Cliënten & modules per locatie.

Ambulant/poliklinisch stoprecept

Een stoprecept is technisch een ander bericht dan een gewoon elektronisch recept en zorgt ervoor dat de medicatie in het apotheeksysteem (soms per direct) gestopt wordt. Om die reden is het in Medimo niet mogelijk om deze berichten ver in de toekomst te sturen. Voor tijdelijke stopregels gold deze datumbeperking echter niet. Vanaf deze versie wordt dit gelijkgetrokken, en wordt het voor zowel tijdelijke als definitieve stopregels mogelijk om een stoprecept te sturen wanneer de stop binnen de aankomende 14 dagen ligt.

Bepalingsdatum van nierfunctie op een LSP-recept

Wanneer de nierfunctie van belang kan zijn voor de medicatiebewaking van een middel en er is een nierfunctie bekend in Medimo, dan werd deze nierfunctie al meegestuurd in een LSP-recept. Dit is ook wettelijk verplicht. De bepalingsdatum van de nierfunctie werd daarbij nog niet vermeld. Vanaf deze versie wordt die wel meegestuurd.

Medicatiebewaking

Voor wie       Voorschrijvers en apotheekmedewerkers
Categorie      Medicatiebewaking

Tijdelijk gestopte regels

Bij de introductie van de tijdelijk gestopte regels was de verwachting dat tijdelijk gestopte regels voor de medicatiebewaking nog geteld moesten worden als actieve medicatieregels. Immers, het was slechts tijdelijk gestaakt en kon ieder moment herstart worden; het lag bij wijze van spreken nog op het nachtkastje van de cliënt. In de praktijk zien we dat tijdelijk gestopte regels soms best lang op de medicatielijsten blijven staan en niet definitief gestaakt noch herstart worden. Dit leidt tot onnodige medicatiebewakingssignalen.

Vanaf deze versie worden tijdelijk gestopte regels voor de medicatiebewaking beschouwd als werkelijk gestopt.

Review medicatiebewaking regels

De medicatiebewaking in Medimo wordt uitgevoerd middels de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB) van de G-standaard. In zo'n MFB-protocol worden meerdere vragen gesteld om te komen tot een medicatiebewakingssignaal of niet. Eén van de vragen kan zijn of een cliënt een middel voor het eerst gebruikt. Medimo beantwoordt deze vragen altijd hetzelfde, ook in een later stadium zoals bijvoorbeeld tijdens een medicatiereview. Om het aantal onnodige signalen terug te dringen, wordt nu een wijziging in het beantwoorden van deze vraag doorgevoerd.

Ten tijde van een review wordt op deze vragen geantwoord dat de cliënt het middel al langer gebruikt (vervolguitgifte). De consequentie hiervan is dat tijdens een medicatiebeoordeling (MBO) alleen signalen getoond worden die bij hernieuwd voorschrijven ook getoond zouden worden, en niet alle mogelijke signalen die bij het oorspronkelijke voorschrift getoond zouden zijn. Hiermee wordt het aantal getoonde signalen in de MBO dus kleiner maar relevanter.

Medicatiebeoordeling

Voor wie       Voorschrijvers en apothekers
Categorie      Medicatiebeoordeling

Direct voorschrijven vanuit medicatiebeoordeling (MBO)

Vanuit de MBO is het nu mogelijk om direct te navigeren naar de betreffende medicatieregel van de cliënt om deze direct aan te passen. Hiervoor gebruikt u het potloodicoon dat aan de rechterzijde wordt weergegeven. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van het medicatieoverzicht in de MBO.


Na aanpassing van de medicatieregel keert men terug naar de MBO.

Reden van voorschrijven

In sommige situaties kon het voorkomen dat de reden van voorschrijven niet getoond werd in het medicatieoverzicht van de MBO, terwijl deze wel was ingegeven bij het voorschrijven. Dat is nu hersteld.

Acties- en berichtenvensters open kunnen houden

Normaal gesproken sluit de pop-up zich automatisch wanneer u buiten de pop-up klikt. Vanaf deze versie is het mogelijk om tijdens een MBO een pop-up open te houden en toch naar andere tabbladen van de MBO te gaan. Dit biedt een uitkomst als u een bericht of een actie aan het maken bent en nog even wat extra's wilt nakijken in een van de andere tabbladen.

Ook wordt bij het verlaten van de pagina, terwijl er nog een pop-up geopend is, gevraagd om bevestiging. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.


Dit is om te voorkomen dat onbedoeld ingevoerde en niet-opgeslagen informatie verloren gaat.

Apotheek

Voor wie       Apotheekmedewerkers
Categorie       Apotheek

Leverdatum voor Hix apotheken

In het EDIFACT-bericht naar de apotheek verwacht Hix een leverdatum/verstrekkingsdatum in plaats van de voorschriftdatum die nu wordt meegestuurd. Vanaf deze versie wordt voor EDIFACT-berichten naar Hix-apotheken deze datum anders gevuld.

Retour opiumwet

Bij het inboeken van opiumwet retouren kan de apotheek nu kiezen voor 'Toon alles' om clusteroverstijgend te zoeken.

Overzichten

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Overzichten

Overzicht acties herzien

Het overzicht met acties is herzien en gesplitst in twee overzichten: een met afgeronde acties, en een met openstaande acties.

Overzicht berichten toegevoegd

Er zijn overzichten toegevoegd met de berichten. Standaard worden de berichten van de afgelopen 30 dagen getoond, en er zijn overzichten voor inkomende en uitgaande berichten.

DDD vernoemd in medicatieoverzichten

De daily-defined-dose (DDD) is een internationaal gestandaardiseerde dagdosering voor een middel. Deze maakt het mogelijk om verschillende middelen met elkaar te vergelijken en om in te schatten of een middel relatief laag of hoog gedoseerd wordt. Hoewel niet altijd een juiste maat, kan de DDD toch waardevol zijn in overzichten of in de opsporing van problemen. Vanaf deze versie wordt de DDD standaard toegevoegd aan alle medicatieoverzichten.

FPZ chronisch paracetamol

Er is een standaard farmaceutische patiëntenzorg overzicht toegevoegd voor cliënten die langer dan 30 dagen een dosering van vier gram paracetamol of meer gebruiken.

Koppelingen

Voor wie       Zorgorganisaties met betreffende systemen
Categorie      Koppelingen

SDB kamernummer HL7-clientkoppeling

In de SDB HL7-cliëntkoppeling kunnen ook kamernummers doorgestuurd worden, waarbij dit als een extra locatietoewijzing wordt gezien. In Medimo wordt de cliënt geplaatst op de eerste actieve hoofdtoewijzing. Mogelijk heeft die eerste actieve hoofdtoewijzing vanuit SDB echter geen kamernummer. Vanaf deze versie worden de hoofdtoewijzingen automatisch voorzien van een onderliggend actief kamernummer, waardoor het kamernummer wel doorgegeven kan worden aan de cliënt.

SDB webservice cliëntkoppeling

SDB heeft gewerkt aan een nieuwe cliëntkoppeling. Deze koppeling verloopt niet via HL7, maar maakt gebruik van een standaard Medimo webservice. Hierdoor is SDB flexibeler in het uitwisselen van gegevens. Deze nieuwe koppeling wordt naast de bestaande HL7-koppeling geplaatst, zodat er op een later zelfgekozen tijdstip kan worden overgestapt.

ViPharma HL7-orderkoppeling

Het is nu ook mogelijk om een HL7-orderkoppeling naar ViPharma te sturen. Dit is dus een alternatief voor EDIFACT-receptverkeer.

Ecare Break-the-glass koppeling SSO

Vanaf deze versie is het mogelijk om te luisteren naar extra cliënten die Ecare kan doorsturen voor de 'break-the-glass'-procedure. De gebruiker wordt niet beperkt tot deze cliënten, maar krijgt extra machtigingen voor deze cliënten, naast de bestaande permissies vanuit de teams.

Overig

Voor wie Alle gebruikers
Categorie Overig

Zoeken/weergeven entiteiten op AGB

Op verschillende plaatsen in de applicatie worden nu bij het zoeken naar een apotheek of een arts de naam, de plaats en ook de AGB-code getoond. Voor al deze gegevens kan ook worden gezocht. U kunt zoals altijd meerdere zoektermen opgeven, gescheiden door spaties. 

Berichtenlijst vernieuwd

In het hoofdmenu is een lijst met inkomende en uitgaande berichten. Deze is opnieuw geïmplementeerd met dezelfde quickfilters en lay-out als andere pagina's.

Actielijst vernieuwd

In het hoofdmenu is een actielijst. Deze is opnieuw geïmplementeerd met dezelfde quickfilters en lay-out als andere pagina's.

LSP inschrijftokens

De pagina waar men LSP-inschrijftokens kan aanmaken is vernieuwd. Hierbij is het nu mogelijk om met quickfilters op 'geen token' te filteren. Zoals eerder worden de tokens op de achtergrond aangemaakt. U ontvangt een melding wanneer de tokens klaar zijn.

Instelbaar maken hoelang ontslag cliënt nog opzoekbaar is

In versie 2023-3 is een archiefinzage geïntroduceerd, zodat een cliënt nog steeds opgezocht kan worden, zelfs wanneer deze inmiddels op een andere afdeling of onderdeel binnen de zorgorganisatie zorg ontvangt. De informatie die daarbij wordt getoond, is beperkt tot de gegevens die bekend waren tot het moment van ontslag van de locatie waar de gebruiker rechten heeft. Mogelijk hanteert de zorgorganisatie hier wel bepaalde beleidsregels. Vanaf deze versie is het mogelijk om voor zorgmedewerkers, apotheekgebruikers en artsen een limietperiode in te stellen. Dit kan worden ingesteld via Beheer > Clustertabellen > Privacy- en andere clustersettings. Hier ziet u een scherm dat overeenkomt met de onderstaande afbeelding.


Wanneer u deze periodes leeg laat, wordt er geen beperking gehanteerd. Applicatiebeheerders hebben nooit een beperking, zodat zij altijd cliënten kunnen inzien.

Let op! Voor apotheek- en artsgebruikers wordt aangeraden om deze periode niet in te stellen of in ieder geval niet te kort te nemen omdat cliënten mogelijk voor heropname inzichtelijk moeten kunnen zijn.

Aanmaken client: invullen via BSN

Bij het handmatig aanmaken van een cliënt in Medimo moeten best veel gegevens worden ingevuld. Vanaf deze versie wordt een langverwachte wens vervuld door dit mogelijk te maken via een BSN-opvraag. Hiervoor wordt een aparte webservice gebruikt van SBV-Z, die op basis van alleen het BSN de basisgegevens van de cliënt teruggeeft. Deze worden vooringevuld in het scherm, waarna de gebruiker de gegevens kan controleren en aanvullende benodigde informatie kan invullen.

Is er een BSN-koppelvlak ingericht, dan wordt in het formulier om een nieuwe cliënt toe te voegen bovenin aan de rechterzijde de link 'Invullen via BSN' weergegeven. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. 


Met deze link opent u een pop-up waar u met de BSN en geboortejaar de gegevens van de cliënt kan importeren. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.

Wordt de link niet getoond, dan is er géén BSN-koppelvlak voor uw organisatie ingericht.

Intakeformulier op GGZ

Bij het afhandelen van het intakeformulier is een van de vragen of men medicatie moet toedienen aan de cliënt. Indien dit niet het geval is, wordt geacht dat men geen bemoeienis met de medicatie (meer) heeft en dat de medicatie derhalve gestopt moet worden. In de GGZ situatie blijft men echter vanuit voorschrijversperspectief dan wel betrokken bij de medicatie. Derhalve wordt op de ggz-omgeving de medicatie in dit geval niet gestaakt.

MedimoApp instelbaar vanaf wanneer herauthenticatie OpenIdConnect (OIDC)

Standaard wordt bij het heropenen van de MedimoApp na 22 uur opnieuw gevraagd om de OIDC-credentials in te voeren. Op verzoek van de functioneel applicatiebeheerder kan dit nu per OIDC-koppelvlak worden ingesteld door de Medimo helpdesk, met een maximum van 168 uur (1 week).

De autorisaties van de gebruiker worden bij het opgeven van de OIDC-credentials opgehaald. Een groter aantal uur voordat om herauthenticatie wordt gevraagd, betekent dat er minder frequent autorisaties van de gebruiker automatisch worden opgehaald.

Voorraadboeking per stuks niet voor pufjes en doses

Bij het boeken van de voorraad wordt standaard wanneer de voorraad in 'stuks' wordt bijgehouden ook per hele stuks geboekt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een halve tablet toegediend moet worden, dat het restant wordt weggegooid en dat er dus per saldo een hele tablet moet worden afgeboekt. Zo ook bij anderhalve tablet het afboeken van twee tabletten. Dit is reeds de bestaande situatie, maar bij pufjes en inhalaties is dat mogelijk niet wenselijk. Bijvoorbeeld bij instanyl neusspray kan men ondanks een dosering in pufjes, toch een voorraadbewaking willen nastreven. Vanaf deze versie worden mutaties waarbij de doseereenheid in pufjes, inhalaties, sprays of doses niet meer naar boven afgerond op hele stuks.

Let op! Wanneer u deze middelen in stuks in de voorraad had opgenomen (dus voorraad 24 stuks terwijl in werkelijkheid 24 doses), dan dient u de voorraad voor deze middelen te herinventariseren naar werkelijk aantal stuks. U maakt eenvoudig een overzicht van alle voorraadregels via Hoofdmenu >  Voorraadbeheer > Overzichten voorraad.

Verschillende basisschermen vernieuwd

Meerdere basisschermen zijn qua lay-out vernieuwd, zoals het onderhoud van entiteiten en andere pagina's. De werking van de schermen is hierbij niet gewijzigd.

Performance boost door vernieuwing infrastructuur

Over het algemeen zou de applicatie sneller moeten zijn geworden door voortdurende investeringen in de infrastructuur en optimalisaties. Als u echter iets onverwachts opmerkt of foutmeldingen tegenkomt, meld het dan graag aan ons.

Gewijzigde punten in versiedocumentatie 2024-3 

07-06-2024

  1. Paragraaf 'Intakeformulier op GGZ' toegevoegd
  2. Paragraaf 'Voorraadboeking per stuks niet voor pufjes en doses' toegevoegd

24-06-2024

  1. Paragraaf 'Aanmaken client: invullen via BSN' uitgebreid met afbeeldingen

27-06-2024

  1. Paragraaf 'MedimoApp instelbaar vanaf wanneer herauthenticatie OpenIdConnect (OIDC)' uitgebreid. Maximaal aantal in te stellen uren toegevoegd.

01-07-2024

  1. Paragraaf 'Koppeling indicatie/reden van voorschrijven vanuit formularium' uitgebreid. Afbeelding en voorbeeld toegevoegd.



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2022-2

      Zorgmail / Meetwaarden Voor wie Voorschrijvers Categorie Inkomende berichten Via Zorgmail en via de meetwaarden-koppeling van Ysis kunnen edifactberichten in Medimo ingelezen worden. Dat wordt al jaren gedaan voor bijvoorbeeld MEDLAB-berichten voor ...
    • Versiedocumentatie 2022-1

      Webcasts Ter verduidelijking van de release notes hebben we een aantal korte webcasts opgenomen. Deze webcasts zijn beschikbaar in de applicatie. Ga hiervoor naar Hoofdmenu > Help > Zoeken in hulpbronnen > Zoek op 'webcast 2022-1'. Uitgifte-module ...
    • Versiedocumentatie 2021-1

      Inzage in medicatiebewakingprotocol tijdens voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Medicatiebewaking Al geruime tijd maakt Medimo gebruik van Medische Farmaceutische Beslisregels (MFB's ofwel clinical rules) voor de medicatiebewaking. Er ...