Versiedocumentatie 2024-5

Versiedocumentatie 2024-5

Toedienregistratie

Voor wie        Toedieners
Categorie       Toedienregistratie

Escalatiesettings voor vergeten giften en controlefoto's

Wanneer een medicatieregel langer dan anderhalf uur niet is afgetekend, kan Medimo een signaal sturen naar een vooraf ingestelde ontvanger. Dit signaal kan per tijdseenheid worden ingesteld voor elke locatie en/of afdeling. U kunt kiezen om dit signaal via sms, e-mail of een webintegratie (webhook) te ontvangen.

Vanaf deze versie is het ook mogelijk om app-gebruikers een pushbericht te sturen als er medicatie niet is afgetekend voor een cliënt. Vaak zijn meerdere gebruikers betrokken, en soms worden er veel regels niet afgetekend. Daarom raden wij aan deze functie alleen te activeren als dit echt waarde toevoegt aan uw organisatie.
Voorbeeld escalatie settings

Wanneer een escalatiebericht wordt verzonden voor een vergeten gift of voor een controlefoto, bevat dit bericht altijd een link die de gebruiker direct naar de juiste plek in Medimo leidt. Steeds meer zorgorganisaties maken tegenwoordig gebruik van single sign-on (SSO) via OpenIdConnect. In deze versie kan de link in het bericht worden aangepast aan de SSO van uw zorgorganisatie. Ontvangers kunnen de link daardoor direct gebruiken om in te loggen en door te klikken naar de juiste pagina.

Uw applicatiebeheerder kan de escalatie-instellingen configureren via Onderhoud > Toedienregistratie escalatiesettings.

Controlefoto opnieuw openen

Wanneer een controlefoto per ongeluk werd gesloten, was het niet mogelijk om deze direct opnieuw te openen. De foto was immers al aan u toegewezen voor goedkeuring en stond daardoor niet meer in de pool van openstaande controlefoto's. Vanaf deze versie kunt u echter de foto's die aan u zijn toegekend maar nog niet zijn goedgekeurd direct zien en opnieuw openen.

Bestellen opiaten

In een eerdere versie is het mogelijk geworden om het bestellen van opiumwetmedicatie te laten goedkeuren door de voorschrijver. Tijdens het bestellen wordt hierover een waarschuwing getoond. Vanaf deze versie wordt de waarschuwing aangepast als er al een eerdere aanvraag is ingediend die nog niet door de voorschrijver is goedgekeurd.


Apotheek-import toedienroute

Apotheeksystemen kunnen doorgaans geen toedienroute vastleggen. Wanneer er met apotheek-import wordt gewerkt, kan Medimo standaard geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld een subcutane (onder de huid) of intramusculaire (in de spier) injectie. Voor een eenduidige toedienregistratie en het vastleggen van de prikplaats is dit echter wel wenselijk. Eerder zijn er al verbeteringen doorgevoerd om dit bij apotheek-import zo goed mogelijk te bepalen. In deze versie wordt een nieuwe mogelijkheid toegevoegd: wanneer voor een middel in de G-standaard is vastgelegd dat er slechts één toegestane toedienroute bestaat, zal deze automatisch worden geselecteerd. Dit is vergelijkbaar met de voorselectie bij het voorschrijven in Medimo: zie versiedocumentatie https://portaal.medimo.nl/portal/nl/kb/articles/versiedocumentatie-2023-4#Standaard_toedienroute_niet-formularium

Weergave TDR webversie overgang

Bij apotheek-import bepaalt de bronapotheek of een medicatieregel in de medicijnrol zit. In een closed-loop-situatie kan Medimo dit echter nauwkeurig bepalen op basis van de medicijnrol die vanuit Medimo zelf is aangemaakt. Dit verschil vereist een andere werkwijze voor de toedienregistratie. De weergave in de webversie is aangepast om de overgang tussen apotheek-import en de closed-loop-situatie beter te ondersteunen.

TDR webversie voorraad voor medicijnrol

In de webversie van de toedienregistratie wordt de actuele voorraad van een geneesmiddel getoond, mits er een voorraadregel voor het betreffende middel bestaat. Dit gebeurde ook voor middelen die (ook) in de medicijnrol waren opgenomen. Dit leidde soms tot verwarring, omdat medicijnrol-verstrekkingen zijn uitgesloten van het voorraadbeheer. Vanaf deze versie wordt voor geneesmiddelen in de medicijnrol geen voorraad meer weergegeven.

Configuratie toekomstige verhuizing en aantal uur tonen op werklijst

Vanaf deze versie kunnen er extra instellingen worden geconfigureerd voor de werklijst (met aanstaande toedienregistraties).
  1. Aantal uur toedieningen op de werklijst: Standaard staat dit op 12 uur. Alle nog niet gegeven giften uit het verleden blijven zichtbaar. Deze instelling is handig als er weinig giften zijn op uw afdelingen en men verder in de toekomst wil kijken.
  2. Aantal uur toekomstige opnames op de werklijst: Wanneer een cliënt binnenkort naar uw afdeling/team wordt overgeplaatst, is deze cliënt (vanwege de overdracht) al zichtbaar voor uw afdeling/team. Standaard staat dit ook op 12 uur. Dit moet niet te ver in de toekomst zijn, omdat het anders verstorend kan zijn voor de rondes wanneer de cliënt nog niet is gearriveerd.
U kunt deze instellingen configureren bij: Beheer > Clustertabellen > Privacy- en andere clustersettings.
Voorbeeld privacy en andere clustersettings

Apotheek

Voor wie        Apothekers
Categorie       medicatiebewaking

Review medicatiebewaking

Wanneer er iets wijzigt in de situatie van de cliënt, zoals een nieuwe meetwaarde die binnenkomt, dan wordt alle medicatiebewaking voor die cliënt opnieuw doorgerekend. Het kan zijn dat er door de nieuwe meetwaarde een ander signaal getoond wordt, maar het kan ook zijn dat de medicatiebewaking in de G-standaard inmiddels gewijzigd is. Wanneer dit leidt tot een signaal dat nog nooit eerder is getoond, dan zal de apotheker een actie krijgen om een review van de medicatiebewaking te doen om deze nieuwe signalen te evalueren. Deze functionaliteit bestond al, maar is in deze versie qua techniek vernieuwd.

Functioneel is er een wijziging doorgevoerd dat wanneer er meerdere nieuwe signalen zijn, men niet alle signalen ineens hoeft af te handelen. De signalen die wel worden afgehandeld, zullen worden opgeslagen en worden een volgende keer niet meer getoond. Ook waren alle signalen vroeger hier verplicht af te handelen (alles met sterretje), maar is dat nu alleen voor signalen waar dat voor is geconfigureerd tijdens digitaal nakijken.

Afkeuren bij digitaal nakijken

Bij het digitaal nakijken van medicatieopdrachten in Medimo kan de apotheker een medicatieopdracht die al geautoriseerd is, afkeuren en daarmee terugzetten naar te-autoriseren. Wanneer in tweede instantie de medicatieopdracht door iemand anders werd geautoriseerd, was het niet meer na te gaan wie de medicatieopdracht in eerste instantie had goedgekeurd. Vanaf deze versie wordt de informatie over wie de medicatieopdracht heeft geautoriseerd, toegevoegd aan het bericht dat wordt aangemaakt bij de afkeuring. Hierdoor blijft deze informatie inzichtelijk, zelfs als dit vaker wordt uitgevoerd.
Voorbeeld bericht n.a.v. wachtstand

Apro naar Sanday

Een tijd geleden is het apotheek informatiesysteem Apro hernoemd naar Sanday. Op sommige plaatsen in de applicatie werd nog de naam gebruikt van Apro. Dit is nu ook omgezet naar Sanday.

Overzichten

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie       Overzichten

Ook deze versie zijn weer overzichten vernieuwd danwel uitgebreid.

Overzichten locatietoewijzingen

  1. Het overzicht eerstelijnsverblijf cliënten is vernieuwd. Er is nu beter een periode of selectie in te stellen, ook kan het overzicht weer gedownload worden.
  2. Het overzicht dbc cliënten is vernieuwd. Er is nu beter een periode of selectie in te stellen, ook kan het overzicht weer gedownload worden.
  3. Het overzicht aantal cliëntdagen is vernieuwd. Er is nu beter een periode of selectie in te stellen, ook kan het overzicht weer gedownload worden.

Overzicht toedienregistratie

  1. Er is een overzicht toegevoegd voor medicatieherkenning (alleen voor betrokken organisaties)

Overzicht uitvraag KNMP

  1. De overzichten zijn bijgewerkt voor de uitvraag instellingsapotheken over het jaar 2024


Koppelingen

Voor wie        Organisaties met koppelingen
Categorie       Algemeen

AMO en toedienlijst in Medmij

Een goed en overzichtelijk actueel medicatieoverzicht (AMO) maken is nog niet zo eenvoudig. Naast het uitwisselen van zorginformatiebouwstenen (ZIB's) kan het ook praktisch zijn om complete documenten uit te wisselen, zoals een PDF. Hiermee kan het AMO of de toedienlijst exact worden getoond in een andere applicatie, zoals nu ook in Medimo beschikbaar is.

Enovation myHealthConnect is de veilige integratieoplossing voor alle PGO's en eHealth-oplossingen. Samen met myHealthConnect is het mogelijk gemaakt om het AMO en de toedienlijst vanuit Medimo in FHIR beschikbaar te maken als PDF.

SCIM AGB-code en BIG-nummer

In de vorige versie is een basale implementatie van user provisioning (SCIM) in gebruik genomen. In deze versie worden er twee velden aan toegevoegd die uit de user-provider opgehaald kunnen worden. Dit betreft de AGB-code van de arts en het BIG-nummer. Dit kan alleen wanneer de parameters in de user-provider 'agb' respectievelijk 'big' genoemd zijn.

BI-tool

Voor de resource 'acties' worden twee extra velden toegevoegd: templateId en pluginId. Deze velden kunnen gebruikt worden om bepaalde types acties te filteren of analyses uit te voeren in uw BI-tool.
  1. TemplateId geeft aan wat voor type actie het is, zoals bijvoorbeeld een Covid-vaccinatie-actie of een Intakeformulier-actie.
  2. PluginId geeft aan hoe de actie tot stand is gekomen, zoals bij een actieplugin.
Voor de resource 'medicatie' wordt een referentie toegevoegd: firstPrescriber. Dit veld geeft weer welke artsgebruiker de allereerste regel van deze medicatie heeft gestart. Is dit veld leeg, dan is de medicatieregel op een andere manier tot stand gekomen, zoals vanuit een apotheeksysteem.

Fierit cliëntkoppeling

Vanaf deze versie kan deze koppeling de huisarts en de apotheek uit Fierit overnemen.

Nexus cliëntkoppeling

Vanaf deze versie kan deze koppeling de huisarts en de apotheek uit Nexus overnemen.

Applicatiebeheer

Voor wie        Functioneel applicatiebeheerders
Categorie       Algemeen

Werkvoorraad standaard leverdatum

Bij het doen van een bestelling voor de werkvoorraad werd voorheen voor de standaard leverdatum gekeken naar de configuratie van de verantwoordelijke afdeling. In sommige gevallen zou men onderscheid willen maken tussen een standaard leverdatum voor reguliere bestellingen en een standaard leverdatum voor werkvoorraadbestellingen waarvoor die afdeling toevallig ook verantwoordelijk is. In deze versie kunt u bij Onderhoud > Entiteiten beheren > Werkvoorraad beheren, instellen of de standaard leverdatum per vandaag, morgen of weeklevering moet gebeuren. De huidige configuratie van de verantwoordelijke afdeling wordt gemigreerd naar deze nieuwe configuratie.
Voorbeeld werkvoorraadlocatie

Ontwikkelagenda

Bij Beheer > Klantenportaal > Ontwikkelagenda kunt u de punten zien die momenteel op de ontwikkelagenda van Medimo staan. Hierin kunt u ook aangeven of het ontwikkelpunt ook voor uw organisatie gewenst is. In een eerder stadium is deze functionaliteit kapot gegaan. In deze versie wordt dit weer hersteld.

Algemeen updates van packages

In de applicatie is op veel plaatsen onderhoud uitgevoerd en zijn packages geüpdatet. Hoewel dit zorgvuldig is gedaan, is het niet altijd mogelijk om alle functionaliteiten overal te testen, omdat er specifieke omstandigheden kunnen zijn in de configuratie en/of werkwijzen voor uw organisatie. Gelieve in deze versie de voor u belangrijke processen extra te testen.

Ysis logs

Vergelijkbaar met andere applicatielogs zijn er in deze versie ook logs toegevoegd om de interactie met Ysis die niet gaan over notificaties of NAW-koppeling in te kunnen zien als applicatiebeheerder.
U vindt deze logs bij Beheer > Logs > Log integraties.

Voldoende-tot berekening einddatum als niet-dagelijks

Bij het voorschrijven van niet-dagelijkse medicatie kan Medimo uitrekenen wanneer de laatste doseerdag is waarop er nog wel gegeven moet worden. Bijvoorbeeld, bij een dosering van ma-wo-vr zou de stopdatum dan op zaterdagochtend om 0:00 uur zijn, dus een doseerduur van 5 dagen met 3 tabletten. Bij het poliklinisch voorschrijven werd dezelfde functionaliteit ook gebruikt voor het berekenen van het aantal dagen waarvoor een voorschrift geldt (voor de voldoende-tot-berekening). In ditzelfde voorbeeld is bij een dosering van ma-wo-vr echter genoeg medicatie voor een hele week, in plaats van voor 5 dagen. In deze versie is de berekening alleen bij poliklinisch voorschrijven hierop aangepast.

Webinar

Inmiddels staat er veel informatie op onze kennisbank. Toch merken we dat er vraag is naar meer informatie over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld over hoe je iets implementeert of wat het daadwerkelijk voor de eindgebruiker betekent. We gaan daarom ongeveer 10 webinars per jaar houden, waarvan 5 specifiek over nieuwe releases. De eerste webinar staat gepland op 12 november om 15:00 uur en staat volledig in het teken van versie 2024-5.

Tijdens de sessie is het mogelijk om via de Q&A / V&A in Teams vragen te stellen. Op 12 november kan de sessie worden gevolgd via deze link. De sessie zal worden opgenomen en gepubliceerd op onze kennisbank.



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-4, productiedatum: 01-10-2024

CE certificate

    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2024-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Koppeling indicatie/reden van voorschrijven vanuit formularium In het formularium kunnen één of meerdere indicaties of redenen van voorschrijven worden toegevoegd aan een medicatieregel. ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2023-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Notificatie voorschrijver actief In deze versie wordt een functie toegevoegd om gebruikers te attenderen dat een (andere) voorschrijver actief is voor dezelfde cliënt. Dat kan handig zijn ...
    • Versiedocumentatie 2023-1

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven In formularium duidelijker tonen dat een middel wordt omgezet Medimo kan door een goede configuratie in het formularium het voorschrijven eenvoudig maken. Daarbij kan er automatisch worden ...