Versiedocumentatie 2023-4

Versiedocumentatie 2023-4

Voorschrijven

Voor wie       Voorschrijvers
Categorie      Voorschrijven

Standaard toedienroute niet-formularium

Bij het voorschrijven is het mogelijk om vrijwel alle parameters voor in te stellen via het formularium. Dat stelt de voorschrijver in staat om zeer snel en gemakkelijk voor te schrijven. Wanneer een middel echter niet in het formularium zit, dan valt men terug op de standaardgegevens vanuit de G-standaard. Voor wat betreft de toedienroute is deze voor tabletten vaak wel duidelijk ('oraal'), echter voor injecties is deze standaard op een algemene meervoudige code ingesteld in de G-standaard ('parenteraal').

Vanaf deze versie wordt bij het voorschrijven van een middel buiten het formularium nog in andere tabellen in de G-standaard gezocht of er een voorkeurs-toedienroute bestaat. Als dat het geval is, dan wordt deze standaard gevuld. Wanneer er geen eenduidige toedienroute bestaat, dan blijft deze leeg en dient de voorschrijver dit expliciet te kiezen.

Bijvoorbeeld: Furosemide injectievlst 10mg/ml amp 4ml wordt dan voorgeschreven per 'intraveneus'.

Standaard doseerinterval niet-formularium

Op eenzelfde wijze is het doseerinterval bij het voorschrijven binnen formularium vooringevuld, en buiten formularium standaard 'dagelijks'.

Vanaf deze versie wordt bij het voorschrijven van een middel buiten het formularium nog in andere tabellen in de G-standaard gezocht of er een voorkeurs-doseerinterval bestaat. Als dat het geval is, dan wordt deze standaard gevuld. Wanneer er geen eenduidig doseerinterval gevonden wordt, dan zal er standaard 'dagelijks' ingevuld staan.

Bijvoorbeeld: Buprenorfine pleister 10ug/uur wordt dan voorgeschreven per '1x per week'.

Aanduiding openstaande medicatievoorstellen

Indien men de medicatiestatus van een cliënt opent en er zijn medicatievoorstellen die nog niet geautoriseerd zijn voor de betreffende cliënt, dan wordt hiervan een notificatie getoond in het scherm. Hierbij wordt alleen naar medicatievoorstellen gekeken die in de komende periode ingaan om de voorschrijver niet onnodig te notificeren voor voorstellen die toch pas over lange tijd in moeten gaan. In de huidige versie stond deze selectie op de komende 14 dagen, welke te kort bevonden werd. Vanaf deze versie wordt deze periode verruimd naar de komende 28 dagen.

Toedienregistratie

Voor wie       Toedieners
Categorie      Toedienregistratie

Barcodescanning in de webversie van de toedienregistratie

Gebruik van barcodes is een voorziening die in de MedimoApp wordt ingebouwd in project medicatieherkenning (A.I.). Normaliter worden nieuwe ontwikkelingen in de toedienregistratie alleen nog in de MedimoApp ontwikkeld, barcodescanning is een uitzondering hierop. In deze versie komt barcodecontrole in de webversie beschikbaar en biedt het de mogelijkheid tot:
  1. Het scannen van een baxterzakje en in 1 keer aftekenen wat allemaal in het zakje zit. Voor deze functionaliteit moet Medimo terugkoppelinformatie ontvangen vanuit de gds-leverancier (zie versie 2021-3 ).
  2. Toedienen van losse medicatie starten door het barcodescannen van de verpakking (extra controle identiteit).
Voor deze functionaliteit wordt een extra handleiding en webcast gemaakt. Zie s.v.p. daar voor nadere toelichting.

Toedienroute parenteraal

Op dit moment kan in de toedienregistratie worden vastgelegd op welke plaats een injectie of pleister gezet wordt. Daartoe wordt een plaatje getoond van het lichaam met vakjes waar de toediening mogelijk is. Daarbij wordt rekening gehouden met de toedienroute die is voorgeschreven (bijv subcutaan, intramusculair e.d.). Voor apotheek-import cliënten is het doorgaans niet mogelijk om deze informatie uit het bron-apotheeksysteem te ontvangen. Voor insulines (altijd subcutaan) en pleisters (altijd transdermaal) is deze informatie altijd duidelijk, echter voor andere injecties niet.

Vanaf deze versie toont Medimo ook een plaatje voor toediening voor de toedienroute 'parenteraal'. Daardoor is het voor apotheek-import cliënten ook mogelijk om altijd een plaats van toediening vast te leggen. Wel zijn deze mogelijke locaties bewust beperkt tot 'algemene' injectieplaatsen en wordt er in deze situaties ook niet getoond welke locatie het langst geleden was.

Basisgegevens

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Algemeen

Medicijndispenser

Medicijndispensers zijn apparaten die zakjes medicijnen automatisch kunnen uitgeven op het juiste tijdstip. De meeste medicijndispensers gebruiken een standaard medicijnrol, echter sommige medicijndispensers vereisen een speciaal formaat van de medicijnrol. Vanaf deze versie wordt het mogelijk om bij de cliënt aan te geven of deze over een medicijndispenser beschikt. Deze informatie kan gebruikt worden bij het doorsturen van de gds-rollen om onderscheid te maken tussen cliënten met een gewone medicijnrol en cliënten met een speciale medicijnrol.

Bij de cliëntinformatie (achter het 'potloodje') is hiertoe een extra tabblad 'Overig' erbij gekomen. Daar kan aangegeven worden of de cliënt over een medicijndispenser beschikt te ja of te nee. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Dit veld is in te stellen door iedereen die permissie heeft de basisgegevens van de cliënt in te zien of te wijzigen.

Wanneer gebruik gemaakt wordt van het intake-formulier bij apotheek-import, wordt ook een vraag gesteld of de cliënt gebruik maakt van een geautomatiseerde medicijndispenser. Wanneer in dit intake-formulier wordt vastgelegd dat dit het geval is, wordt in de verwerking dit ook opgeslagen in de cliëntgegevens.

Bij de gdsklant kan de apotheek instellen welke extra memo-codes gehanteerd moeten worden indien een cliënt een dergelijke medicijndispenser heeft. Dat mag dus leeg blijven, maar kan gevuld worden indien dit voor de gds-leverancier hier een andere code verwacht. Men kan dit instellen bij Onderhoud > GDS > GDS klanten beheren . De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een GDS-klant. De blauwe pijl wijst naar het veld voor de betreffende extensie.

Let op! Deze werkwijze wordt ook gebruikt voor ELV-cliënten te onderscheiden van reguliere cliënten. In de memocodes van de gds-bestanden zijn in totaal slechts 12 posities beschikbaar om door te sturen naar de gds-leverancier. Dat is dus voor de standaard memo-code van de afdeling + extentie voor ELV + extentie voor medicijndispenser. Wanneer deze 12 posities overschreden worden, zal een foutmelding gegeven worden en wordt de gehele gds-verwerking geannuleerd.

Niveau2-kenmerk heet nu 'arbostof'

Vroeger was de aanduiding 'niveau2' bij een geneesmiddel een kenmerk dat de betreffende stof een bepaald risico met zich meebracht. Dit kenmerk is al langere tijd niet meer gangbaar en wordt in deze versie vervangen door de term 'arbostof'. Als bron voor dit kenmerk wordt vanaf nu bijzonder kenmerk 101 uit de G-standaard gebruikt: Gezondheidsrisico bij bereiden. Welke stoffen dit betreft kunt u zien bij: Overzichten > Lijsten G-standaard > Lijst gezondheidsrisico bij bewerken.

Wanneer een stof een arbostof is, dan wordt hiervoor een extra waarschuwing getoond bij de informatie-waarschuwingen (dezelfde als bij maal-informatie). De onderstaande 2 afbeeldingen zijn daarvan voorbeelden. De blauwe pijlen wijzen naar de waarschuwing.



Waarschuwing dubbele cliënten

Normaal gesproken zijn er mechanismes die voorkomen dat cliënten dubbel aangemaakt worden in het systeem. Echter is er altijd een situatie denkbaar dat een cliënt (handmatig) extra is aangemaakt en later pas een BSN of extern clientId wordt toegevoegd, waardoor pas later blijkt dat een cliënt dubbel in het systeem staat. Vanaf deze versie wordt op 2 plaatsen een extra notitie gegeven om gebruikers daar op te attenderen:
  1. Op het moment dat de gebruiker de cliëntbasisinformatie opslaat. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.


  2. Op het moment dat de gebruiker een BSN-verificatie uitvoert. De onderstaande afbeelding is daarvan een voorbeeld.

Apotheek

Voor wie       Apotheekmedewerkers
Categorie      Algemeen

GDS-verwerking opschorten rol

Op enigerlei moment kan er slechts 1 medicijnrol per cliënt in gebruik zijn. Wanneer de apotheek een nieuwe rol doorstuurt die al ingaat vóór het einde van de bestaande rol, dan wordt de bestaande rol opgeschort opdat de nieuwe rol voorgaat. Vanaf deze versie wordt hier een extra logging van gemaakt opdat duidelijker terug te zien is wanneer dit plaatsvindt. Dergelijke logs vindt u in de medicatiehistorie van de cliënt.

Voorraadinformatie en verbruik tonen bij autoriseren

Tijdens het autoriseren van medicatieopdrachten moet de apothekersassistente beslissen of ze extra medicatie (al dan niet tussentijds) gaat leveren. Steeds meer zorgorganisaties maken gebruik van voorraadbeheer en/of toedienregistratie in Medimo. Daardoor is er ook meer informatie beschikbaar die de apothekersassistente kan gebruiken tijdens autoriseren om na te gaan of levering mogelijk niet nodig is.
  1. Indien met voorraadbewaking gewerkt wordt voor dit middel, wordt de actuele voorraad getoond.
  2. Indien het middel voor een cliënt eerder is geleverd, wordt getoond hoeveel er in de toedienregistratie geregistreerd is voor dit middel sindsdien.
De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een deel van het autorisatie dashboard. De blauwe pijl wijst naar de voorraadinformatie.

Herhaalaanvragen / voorraadbeheer

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Herhaalaanvragen

Afkeuren herhaalvoorstel

In versie 2023-1 is geïntroduceerd dat voor sommige middelen een herhaalvoorstel gemaakt kon worden. Wanneer de voorschrijver dit voorstel echter afwees was dat niet goed zichtbaar in de historie bij de cliënt. Vanaf deze versie wordt het aantal op 0 gezet en wordt getoond dat de aanvraag is afgekeurd.

Retour opiaten

In versie 2023-1 is geïntroduceerd dat de zorg bij overlijden of bij staken van de opiaten automatisch een retourlevering kon aanmaken. In de workflow was opgenomen dat de voorraad pas werd afgeboekt wanneer de apotheek deze als ontvangen had gekenmerkt. Dit bleek niet handig in de praktijk omdat medewerkers in de tussentijd extra mutaties aanbrachten in de opiumwetvoorraad om de middelen handmatig af te boeken. Vanaf deze versie wordt de workflow aangepast dat bij retouraanmelding de voorraad direct wordt afgeboekt. Wanneer de apotheek meldt minder ontvangen te hebben, dan wordt dit weer bijgeboekt in de voorraad.

Bijwerken aantal herhaalaanvraag

Wanneer de apotheek ook herhaalaanvragen autoriseert, kan het voorkomen dat de apotheek beslist een ander aantal te leveren dan dat er aangevraagd is. Vanaf deze versie wordt de tekst aangepast opdat duidelijk blijft wat het origineel aangevraagd aantal was.

Bijwerken aantal uitgegeven uit werkvoorraad

Bij voorraadbeheer van de werkvoorraad kan een reservering plaatsvinden voor bijvoorbeeld 10 stuks. Bij uitgifte blijkt soms dat er te weinig is, of dat het niet nodig is zoveel uit te geven. Als een ander aantal wordt uitgegeven, dan is gereserveerd wordt in deze versie de tekst aangepast. Dit maakt duidelijk dat het uitgegeven aantal afwijkt van de reservering.

Annuleren reservering werkvoorraad indien medicatieopdracht wordt geannuleerd

Bij start van een geneesmiddel is het mogelijk om ook een reservering werkvoorraad op te geven. Dat wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij antibioticakuurtjes om direct vanuit de werkvoorraad te kunnen starten. Wanneer er echter later wordt besloten toch wat anders voor te schrijven en de start wordt geannuleerd, dan bleef de reservering werkvoorraad staan. Vanaf deze versie wordt de reservering dan automatisch ook gesloten.

Koppelingen

Voor wie       Zorgorganisaties met koppelingen
Categorie      Divers

Koppelingen IntoMedical

Er is een koppeling gemaakt t.b.v. het Intomedical cliëntendossier. Deze omvat een HL7-NAW-koppeling voor de bewoner-gegevens en een SSO-koppeling om in te kunnen loggen vanuit het ECD. Daarnaast kan er vanuit IntoMedical een medicatieoverzicht opgevraagd worden in Medimo.

Koppelingen Extenzo van Dataleaf

Er is een koppeling gemaakt t.b.v. het Extenzo cliëntendossier. Deze omvat een NAW-koppeling voor de bewoner-gegevens. Voor een SSO zou eventueel een OpenId-Connect koppeling gebruikt kunnen worden om in te kunnen loggen vanuit het ECD. Daarnaast kan er vanuit Extenzo een medicatieoverzicht opgevraagd worden in Medimo.

SDB HL7-NAW-koppeling

Er is een aanpassing doorgevoerd in de NAW-koppeling met SDB. SDB kan in de koppeling doorsturen of een locatietoewijzing met-behandeling is of zonder-behandeling. Indien de koppeling in Medimo op deze versie gezet wordt, dan wordt aan de locatietoewijzingen mét-behandeling de tekst '-MB' toegevoegd. In de koppeltabel kan vervolgens dan onderscheid gemaakt worden om de afdelingen in Medimo te onderscheiden van elkaar. Indien u deze koppelingvariant aangezet wilt hebben, dan kunt u dit aanvragen bij onze helpdesk.
Let op! Test de overgang in acceptatie. Als deze succesvol is, dan kan de Medimo helpdesk de koppelvlaktabel overzetten naar productie.

Neozis HL7-NAW-koppeling

Er is een aanpassing doorgevoerd in de NAW-koppeling met Neozis. Vanaf nu wordt voor de naamvolgorde (geboortenaam, partnernaam, partnernaam-geboortenaam, geboortenaam-partnernaam) de NL-codering gebruikt.

BI-light

Medimo kent al langere tijd de mogelijkheid data uit Medimo te downloaden voor gebruik in een BI-oplossing van de organisatie zelf. In deze faciliteit is het ook mogelijk om alle AMO's en toedienlijsten te downloaden voor backup/noodsituaties. Met deze versie wordt een 'light'-versie van deze koppeling geïntroduceerd, waarmee u uitsluitend toegang krijgt tot de AMO's en de toedienlijsten. Door deze download-mogelijkheid is het dan niet meer nodig om deze te laten emailen naar verschillende mailadressen. Voor deze light-koppeling wordt alleen een eenmalig tarief gerekend.

Webhooks

Webhooks zijn linkjes naar andere systemen op het internet om bepaalde events door te geven. Dit kan momenteel gebruikt worden voor het event dat een geneesmiddel in de toedienregistratie te laat voor geven is, of voor het event dat er een dubbele controle te lang wacht. Voor deze koppeling is nu een extra log toegevoegd voor de applicatiebeheerder. Daarnaast is er een mogelijkheid gekomen om een extra webhook-adres op te geven ten behoeve van de acceptatieomgeving. Daardoor kunnen webhooks ook op acceptatie getest worden.

OpenIdConnect hybride ONS

Inmiddels is er al geruime tijd een hybride variant van de single sign-on vanuit OpenIdConnect (bijv vanuit Azure of Google AD), gecombineerd met de client-autorisatie vanuit ONS. Vanwege technische beperkingen was het aantal cliënten waarvoor op individueel niveau geautoriseerd kon worden gelimiteerd tot 100. Vanaf deze versie wordt deze limiet verhoogd naar 500.

Overzichten

Voor wie       Alle medewerkers
Categorie      Overzichten

Overzichten NEN7513

Dit overzichten zijn gemoderniseerd waardoor de overzichten makkelijker te doorzoeken en te sorteren is. Tevens zijn de overzichten nu te downloaden.

Applicatiebeheer

Voor wie Applicatiebeheerders
Categorie Divers

Log notificaties

Er is een extra log voor applicatiebeheerders waar notificaties in getoond worden. Dit betreft momenteel notificaties van medicatie dat te laat is geven en dubbele controles die te lang wachten. Gelogd worden:
  1. escalatie-smsjes;
  2. escalatie-mailtjes;
  3. webhooks.

Log sms

Er is een extra log voor applicatiebeheerders waar alle sms in getoond worden. Dit betreft momenteel alle sms die verzonden wordt namens uw organisatie.

Update Zorg-Id

Niet gerelateerd aan deze versie, maar wel van belang voor iedereen die met een UZI-pas werkt, is dat er een update aankomt van Zorg-Id. Zorg-Id wordt gebruikt voor het inloggen met een UZI-pas en om te verbinden met het landelijk schakelpunt (LSP). Bij Zorg-Id komt een grote wijziging aan van leverancier, en om die omschakeling te kunnen maken dient ook bij alle gebruikers de software op de computers geupdate te worden tot minimaal versie 1.6.x. Deze update is uitgesteld door VZVZ, echter zorg dat deze software vóór 1 oktober a.s. up to date gebracht is op uw eigen systemen.


Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2024-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Koppeling indicatie/reden van voorschrijven vanuit formularium In het formularium kunnen één of meerdere indicaties of redenen van voorschrijven worden toegevoegd aan een medicatieregel. ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2022-2

      Zorgmail / Meetwaarden Voor wie Voorschrijvers Categorie Inkomende berichten Via Zorgmail en via de meetwaarden-koppeling van Ysis kunnen edifactberichten in Medimo ingelezen worden. Dat wordt al jaren gedaan voor bijvoorbeeld MEDLAB-berichten voor ...
    • Versiedocumentatie 2022-1

      Webcasts Ter verduidelijking van de release notes hebben we een aantal korte webcasts opgenomen. Deze webcasts zijn beschikbaar in de applicatie. Ga hiervoor naar Hoofdmenu > Help > Zoeken in hulpbronnen > Zoek op 'webcast 2022-1'. Uitgifte-module ...