Versiedocumentatie 2022-2

Versiedocumentatie 2022-2

Zorgmail / Meetwaarden

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Inkomende berichten

Via Zorgmail en via de meetwaarden-koppeling van Ysis kunnen edifactberichten in Medimo ingelezen worden. Dat wordt al jaren gedaan voor bijvoorbeeld MEDLAB-berichten voor meetwaarden, uitslagen van het laboratorium. Soms worden daar ook berichten aangeboden die geen meetwaarde zijn, maar andere typen berichten. Een voorbeeld hiervan is een bericht van uitslag van een antibiogram (voor welke antibiotica is de gekweekte bacterie gevoelig?). Deze berichten (MEDVRI en/of MEDSPE) werden voorheen nooit verwerkt. Vanaf deze versie worden deze berichten wél verwerkt en doorgezet naar een bericht voor de arts in de context van de betreffende cliënt. Deze meldingen komen dus niet tussen de meetwaarden, maar wel tussen de berichten bij de betreffende cliënt.


Toedienregistratie

Voor wie              Toedieners
Categorie            Toedienregistratie

Uitfasering mobiele versie toedienregistratie

Zoals bij de vorige versie aangekondigd zal vanaf deze versie de mobiele weergave van de toedienregistratie komen te vervallen. Gebruikers op mobiele devices met kleinere schermen (zoals telefoons) zullen worden doorgestuurd naar de MedimoApp.

Ontslagen cliënten

Wanneer een cliënt ontslagen of overleden was, dan kon men in de webversie de toedienregistratie van deze cliënt nog steeds openen. Het idee erachter was dat daarmee makkelijk inzage gegeven kon worden in de laatste medicatie. Er werd altijd al een melding getoond dat de cliënt ontslagen of overleden was. Om het risico dat men toch blijft aftekenen op een oude toedienlijst terwijl de cliënt in Medimo ontslagen is, wordt vanaf nu de huidige medicatie in de toedienregistratie leeg gemaakt. Ook voor toedienlijsten (pdf) zal dit worden aangepast.

Toedienplaatsen per geneesmiddel verschillend

Voor speciale toedienplaatsen zoals injecties en pleisters is het al geruime tijd mogelijk om deze in de toedienregistratie vast te leggen. Daarbij worden altijd de standaard toedienplaatsen getoond zoals die in het algemeen van toepassing zijn voor de betreffende toedieningsroute (subcutaan, intramusculair, intraveneus en transdermaal). Echter gelden voor een aantal specifieke geneesmiddelen afwijkende locaties. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat de fabrikant in haar geneesmiddelonderzoeken altijd specifieke toedienplaatsen onderzocht heeft. Ze moeten dan ook adviseren om op die plaatsen toe te dienen. Omdat het beheren van de uitzonderingen voor apotheken en/of organisaties te complex en te arbeidsintensief zou worden, is er voor gekozen om door Medimo een tabel met uitzonderingen te laten bijhouden. Indien u een geneesmiddel kent, dat formeel op andere dan de standaard toedienplaatsen toegediend dient te worden, dan verzoek wij u dit te mailen naar helpdesk@medimo.nl. Let wel, dit dient voor heel Nederland van toepassing te kunnen zijn en is dus uitdrukkelijk niet bedoeld voor organisatiespecifieke standaard-toedienplaatsen. Bij merkloze geneesmiddelen moeten de toedienplaatsen ook voor alle presentaties van dit geneesmiddel van toepassing zijn. Wanneer u af wilt wijken van bepaalde toedienplaatsen, dan kunt u per cliënt altijd locaties uitsluiten (medicatiestatus > menu toedienregistratie > Plaats van toediening). Heeft u een geneesmiddel waarvoor de toedienplaatsen niet zouden kloppen, geef dan de volgende zaken aan ons door:
  1. Welk preparaat betreft het? (middel, sterkte, merk/merkloos)
  1. Voor welke toedienroute geldt dit? (bijv transdermaal?)
  1. Welke toedienplaatsen kloppen er niet?
  1. Op welke (officiële) bron is dit gebaseerd?


Recepten verzending

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Voorschrijven poliklinisch

In het kader van landelijke afstemming van poliklinische receptenberichten zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de wijze van doorsturen van de recepten:
  1. Bij poliklinische stop-recepten stuurde Medimo voorheen een extra waarschuwing mee 'Let op: STOP recept'. Omdat niet in alle apotheeksystemen deze opmerkingen goed doorkwamen is landelijk afgesproken (VZVZ) om géén stoprecepten over het LSP te versturen. Deze kunnen wél via edifact of via fax of print gecommuniceerd worden. Indien de voorschrijver een dergelijk stoprecept wil doorsturen, dan wordt hiervan voortaan een foutmelding getoond.
  1. Bij poliklinische recepten met handmatige schema's (iedere dag een andere dosering) kunnen de doseringen niet in een edifact of over het LSP worden doorgestuurd. Deze kunnen wél via fax of print gecommuniceerd worden. Indien de voorschrijver een dergelijk recept wil doorsturen, dan wordt hiervan voortaan een foutmelding getoond.
  1. Het telefoonnummer van de voorschrijver was voorheen niet opgenomen in het LSP-recept, daar was geen officiële plaats voor in de standaard. Vanaf nu wordt deze wel doorgestuurd op een afgesproken plek (VZVZ). Hetzelfde telefoonnummer wordt doorgestuurd zoals ook in het edifact en op de faxen en prints vermeld staat: dat is het werk-telefoonnummer (niet mobiel) van de arts-entiteit.
  1. Het thuisadres van de cliënt wordt -indien bekend- meegestuurd in het LSP-recept. Dit was al zo voor het edifact-recept, maar nog niet voor het LSP-recept


Overzichten

Voor wie                          Alle gebruikers
Categorie                        Overzichten
Extra documentatie       Handleiding en webcast beschikbaar

In deze versie is de manier waarop met overzichten wordt gewerkt gewijzigd. Reden hiervoor is een toenemende complexiteit in de overzichten. Vanaf deze versie zullen stap voor stap alle overzichten herzien worden. Basisuitgangspunt daarbij is dat alle overzichten filterbaar, sorteerbaar en exporteerbaar moeten zijn. Tevens is het de bedoeling om alle overzichten aan te kunnen passen door een selectie van locaties en/of afdelingen of andere extra parameters in te kunnen geven. De overzichten worden in de achtergrond voor u uitgerekend. Wanneer deze klaar zijn krijgt u daarvan een melding.

Overzicht van overzichten

Momenteel kent Medimo meer dan 200 overzichten. Al deze overzichten zijn opgenomen in een lijst 'Alle overzichten'. Daardoor hoeft u niet meer te zoeken in de menu's waar het overzicht ook al weer stond. Ook zijn alle overzichten opgenomen in de zoekfunctie in de menubalk rechtsbovenin ('Zoeken in alles'). Voorheen waren overzichten altijd zichtbaar, maar waren deze leeg indien u onvoldoende rechten had. Vanaf deze versie ziet u de overzichten waar u geen rechten heeft ook niet meer.

Mijn overzichten

Wanneer u een nieuw overzicht aanmaakt, dan blijft deze data voor u bewaard in de huidige sessie. Dat kan handig zijn als u meerdere selecties met elkaar wil vergelijken of snel terug wil gaan naar een overzicht wat u enkele minuten geleden had gemaakt. In het gebruikersmenu rechtsboven kunt u snel naar de lijst met overzichten die voor u klaarstaan. Let op! Vanaf deze versie zullen stap voor stap alle overzichten herzien worden; alleen overzichten die op de nieuwe wijze gemaakt worden, zijn op 'Mijn overzichten' terug te zien.

Overzichten aanpasbaar

Wanneer u een overzicht opent, dan wordt het overzicht via de standaard selectie-parameters aangemaakt. Indien er echter extra opties mogelijk zijn, kunt u klikken op de knop 'Geavanceerd'. U kunt dan bijv een selectie van locaties en afdelingen opgeven indien u het overzicht wilt beperken. Ook zijn er overzichten mogelijk waarbij u de datumselectie kunt aanpassen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een overzicht wat standaard de laatste 30 dagen toont ook uitvoeren over een eigen datumselectie zoals het eerste kwartaal. Ook is het daarmee mogelijk om lijsten van medicatiegebruikers voor een periode in het verleden te maken. Bijvoorbeeld gebruikers van antipsychotica in de maand januari van 2021.

Extra overzichten

De volgende overzichten zijn deze versie toegevoegd:

  1. Overzicht medicatie met zwangerschapspreventie (ZPP)
  1. Overzicht risicomedicatie met dubbele controle
  1. Overzicht cliënten met meerdere huidige locatietoewijzingen
  1. Overzicht cliënten met meerdere huidige klinische locatietoewijzingen
  1. Overzicht gebruikers diuretica
  1. Overzicht medicatie voor malen/sonde
  1. Overzicht cliënten met meest recente datum MBO
  1. Overzicht uitgiftes van uitgifte-module
  1. ('cliënten' kan in uw omgeving een andere tekst hebben in navolging van de basisterminologie)


Medimo statuspagina dienstverlening

Voor wie              Alle gebruikers
Categorie            Medimo

Er is een aparte statuspagina aangemaakt, waarop wordt bijgehouden of er storingen zijn in de dienstverlening van Medimo. De link naar deze pagina is https://medimo.statuspage.io. Deze pagina is publiekelijk toegankelijk.

Uitsluitend op deze pagina zullen storingen vermeld worden en zullen updates van mogelijke storingen worden gegeven.

Gelieve deze pagina door te geven aan uw storingsdiensten en anderen die op de hoogte moeten zijn van mogelijke issues in de dienstverlening. Indien gewenst kan men genotificeerd worden van statuswijzigingen per mail of per slack-kanaal. Gebruikers kunnen dit zelf naar behoefte instellen op deze zelfde pagina via de knop 'subscribe to updates'.

Geneesmiddel-informatie

Voor wie              Alle gebruikers
Categorie            Geneesmiddelinformatie

Bij de details van een medicatieregel worden enkele geneesmiddel-kenmerken getoond zoals of het middel onder de opiumwet valt, en of het koel bewaard moet worden. Vanaf deze versie wordt daar ook vermeld of het middel een zogenaamd 'Add-on'-geneesmiddel is. Dat zijn geneesmiddelen waar aparte/extra declaratie-voorzieningen voor bestaan. In de medicatieregel wordt dit ook getoond door de toevoeging 'AO' achter de naam van het middel.

Geen ondersteuning meer voor oude browsers

Voor wie              Alle gebruikers
Categorie            Browser-ondersteuning

Zoals bij de vorige versie aangekondigd zal er vanaf deze versie geen ondersteuning meer geboden worden voor Internet Explorer 11 en Safari 9. Ook oude versies van Firefox en Chrome van meer dan 2 jaar oud worden niet meer ondersteund. Gelieve een andere modernere browser te gebruiken.

Apotheek

Voor wie              Apotheekmedewerkers
Categorie            Edifact

Wanneer bij het autoriseren van de medicatieopdrachten gebruik gemaakt wordt van een apotheekassortiment, dan kan de apotheek ook bepalen welk zindex-nummer wordt vastgelegd. Vanaf deze versie wordt dit zindex-nummer ook gebruikt om door te sturen in het edifact naar het apotheeksysteem.
 
Wanneer de voorschriftinformatie uit het apotheeksysteem afkomstig is, dan wordt de wcia-dosering (voorheen: tabel-25-dosering) ook opgeslagen in Medimo. Vanaf deze versie wordt deze informatie ook gebruikt om de dosering door te sturen in het edifact van bijv herhaalaanvragen naar het apotheeksysteem toe.
 
Bij onderhoud > entiteiten > apotheken is het mogelijk om in te stellen of de apotheek een edifact wil ontvangen voor een onttrekking werkvoorraad. Vanaf deze versie is het mogelijk om dit ook per locatie te configureren. Indien dat gewenst is, kan deze optie op 'Door settings bepaald' gezet worden. Vervolgens kan per locatie of per cluster ingesteld worden of de apotheek een edifact zal ontvangen. Hiervoor worden nu de volgende 2 settings geïntroduceerd:
  1. Algemene aanvraag werkvoorraad via edifact ontvangen
  1. Aanvraag werkvoorraad op naam via edifact ontvangen


Medicatie-import

Voor wie              Toedieners
Categorie            Medicatie-import

In versie 2021-2 is een opt-in mogelijkheid geïntroduceerd om in Medimo vast te leggen dat de cliënt toestemming geeft voor uitwisseling van de medicatiegegevens ten behoeve van de medicatie-import. In de loop van tijd is dit uitgebreid met extra functionaliteit om nieuwe opnames, heropnames en overdrachten goed te regelen. Bijvoorbeeld is dit van belang bij de overgang van thuiszorg naar klinische locaties en weer terug. Vanaf deze versie wordt het formulier verder uitgebreid met nog een aantal vragen die gebruikt kunnen worden voor de overdracht naar de apotheek. Omdat het formulier niet meer alleen voor de 'opt-in' gebruikt wordt, wordt het formulier hernoemd naar 'intake medicatie-import'.

Moet er medicatie aan de cliënt toegediend worden?

Bij deze vraag is nu onderscheid te maken of de organisatie álle medicatie toe moet dienen, of dat dit slechts gedeeltelijk het geval is. Indien het gedeeltelijk is, kan een toelichting gegeven worden wat dan de situatie is. Deze toelichting wordt ook doorgestuurd in het bericht naar de apotheek

Medicatie in zakjes?

Bij deze vraag kan de medewerker aangeven of het gewenst is dat de medicatie in zakjes (GDS / baxter) wordt aangeleverd, of er een automatische medicijndispenser gewenst is, of dat medicatie in zakjes niet nodig is. Ook deze informatie wordt doorgestuurd in het bericht naar de apotheek. Indien u voor uw organisatie een andere terminologie gebruikt (bijv medicijnrol, gds of baxter), dan wordt deze term gebruikt in de vraag.

Best practice

Mocht u als organisatie wél gebruik maken van de medicatie-import, maar nog geen gebruik maken van dit intake-formulier, neem dan contact om met uw accountmanager. Het is belangrijk voor een goede overdracht van informatie met uw ketenpartners.

U kunt controleren welke instellingen u nu heeft bij Beheer > Klantenportaal > Locaties en Modules beheren. Klik de locatie aan waar het om gaat. Geadviseerd wordt om voor locaties met thuissituatie én medicatie-import de optie 'opt-in vereist' bij het veld Apotheek-Import aan te zetten.

Er is een script beschikbaar om vanuit een bestaande situatie de huidige cliënten om te zetten, opdat u makkelijk kunt starten met dit intake-formulier.

Koppelingen algemeen

Voor wie              Organisaties met koppelingen
Categorie            Koppelingen

Koppeling Zamicom

Er is een koppeling gemaakt om aanvragen voor de losse leveringen naar het ziekenhuisapotheeksysteem Zamicom te kunnen sturen. Dit kan een alternatief zijn voor edifactleveringen. Poliklinische recepten en recepten voor cliënten die onder ELV vallen worden uitgesloten van de koppeling en zullen alsnog via edifact verstuurd worden. Per apotheek kan een koppelvlak ingericht worden waar de berichten naartoe gestuurd kunnen worden. Omdat Zamicom doorgaans als systeem binnen het ziekenhuis gehost wordt, dient het ziekenhuis hiervoor een webservice in te richten om de berichten naar de Zamicom-server te kunnen sturen. 

Koppeling SDB

De bestaande HL7-koppeling om de cliëntgegevens naar Medimo te krijgen is aangepast. Voorheen was het in déze koppeling niet mogelijk om meerdere parallelle locatietoewijzingen te hebben, noch toekomstige opnames, overplaatsingen en ontslagen. Door deze update wordt dit allemaal wel mogelijk. De koppeling kent 2 varianten: 1 waarbij alleen de locatietoewijzingen mét kamernummers worden meegenomen, en 1 waarbij alle locatietoewijzingen worden meegenomen. De laatste variant heeft het voordeel dat cliënten niet meer 'op kamer' gezet hoeven te worden, maar kent het nadeel dat cliënten die wel een kamernummer hebben dan 2 maal op die locatie geplaatst zijn (1x met kamernummer en 1x zonder). De koppeling blijft op de oude manier functioneren, totdat de koppeling op de nieuwe modus ingesteld wordt.

Koppeling financing Ysis

De bestaande koppeling met Ysis is gesplitst om de financing-gegevens (of een client elv en/of dbc is) los toe te kunnen passen. Voorheen kon de finance-koppeling alleen gebruikt worden als ook de cliëntkoppeling gebruikt werd, vanaf nu kan deze afzonderlijk worden ingesteld. Dat kan handig zijn als de cliëntgegevens uit een koppeling met het ECD komen, maar de financing-gegevens in Ysis zijn vastgelegd.

Deep-linking bij single sign-on

In de verschillende single sign-on oplossingen die er zijn, bestaat ook de mogelijkheid tot deep-linking. Vanaf deze versie wordt hier een mogelijkheid aan toegevoegd om naar de uitgifte-werklijst door te linken. De volgende view-parameters worden momenteel ondersteund:
  1. status - naar de medicatiestatus van 1 cliënt of hoofdmenu indien cliënt niet gevonden werd
  1. medicatiestatus - naar de medicatiestatus van 1 cliënt of hoofdmenu indien cliënt niet gevonden werd
  1. bestellen - naar de medicatieaanvraag van 1 cliënt
  1. bestelronde - naar de medicatie-herhaalaanvraag van de hele afdeling
  1. toedienen - naar de TDR van 1 cliënt
  1. deelronde - naar de TDR van de hele afdeling
  1. werklijst - naar de werklijst
  1. werklijstafdeling - naar de werklijst van deze afdeling
  1. aanvraagmenu - naar het menu van de medicatieaanvraag (hoofdmenu > medicatie aanvraag)
  1. tdlmenu - naar het menu van de tdl (hoofdmenu > lijsten > toedienlijsten)
  1. tdrmenu - naar het menu van de tdr (hoofdmenu > tdr)
  1. dispense - naar de uitgifte-lijst
  1. amo - naar het actueel medicatieoverzicht (pdf)
  1. default - naar het hoofdmenu

Rate-limit op alle koppelingen

In verband met een overvloed van verkeer van een koppelpartner wat vorige maand tot problemen leidde, worden alle koppelingen voorzien van een rate-limit. Deze wordt voorlopig gesteld op 25 requests per seconde per ip-adres.

Functioneel beheer

Voor wie              Functioneel beheerders
Categorie            Diverse zaken applicatiebeheer

Fax log inzichtelijk - faexit 

De fax is van oudsher een veelgebruikt communicatiemiddel in de zorg. Voorheen was het een directe en dus veilige manier van communiceren. Tegenwoordig is de fax echter vaak digitaal, en derhalve vergelijkbaar met een email. Vandaar dat het gebruik van de fax ontmoedigd zou moeten worden. Er is een extra log toegevoegd waar applicatiebeheerders alle fax-gegevens van de organisatie kunnen inzien. Op basis daarvan kan bepaald worden wat er voor nodig is om de fax uit de organisatie uit te faseren. Medimo zal vooralsnog faxen blijven ondersteunen. Daarbij maken wij gebruik van nog analoge fax-diensten die speciaal voor informatieveiligheid zijn ingericht. De ontvangende partij kan echter een digitale fax hebben, waardoor u als zorgorganisatie de fax zou moeten willen uitfaseren. Zie ook www.faexit.nl. U vindt dit log bij Beheer > Log > Fax-log.

Single sign-on log inzichtelijk

Bij problemen in de single sign-on wordt vaak onze helpdesk ingeschakeld. Zij hebben extra logging tot hun beschikking om na te gaan wat het probleem kan zijn. Vanaf deze versie is een extra log toegevoegd waar applicatiebeheerders zelf ook kunnen inzien wat er aan SSO in hun omgeving wordt uitgevoerd en welke SSO problemen er optreden. U vindt dit log bij Beheer > Log > Single sign-on log.

BSN log inzichtelijk

Op organisatie-level kan het wenselijk zijn om problemen in de BSN verificatie op te sporen. Daarom is vanaf deze versie een extra log toegevoegd waar applicatiebeheerders kunnen inzien welke BSN-verificaties worden uitgevoerd en of deze gelukt zijn. De applicatiebeheerder kan doorklikken naar de betreffende cliënt om eventuele problemen na te gaan of op te lossen. U vindt dit log bij Beheer > Log > BSN log.

Aanmaken beveiligingsgroep

Voorheen was de persoon die een nieuwe beveiligingsgroep aanmaakte ook standaard lid van deze beveiligingsgroep. Vanaf deze versie is dat niet meer zo.

Medimo-portaal 

Recent heeft Medimo een nieuw klantmanagementsysteem in gebruik genomen. Vanaf deze versie kunnen applicatiebeheerders vanuit Medimo inloggen naar dit 'Medimo-portaal'. Daar kunt u alle ingediende tickets inzien en ook de status ervan volgen. Wij zullen u daar afzonderlijk nader over berichten.




Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024

CE certificate
    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2023-5

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Receptknop bij thuissituatie Wanneer een locatie geconfigureerd is als thuissituatie, dan zijn een aantal werkingen in Medimo net iets anders dan bij klinische locaties of locaties met ...
    • Versiedocumentatie 2023-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Notificatie voorschrijver actief In deze versie wordt een functie toegevoegd om gebruikers te attenderen dat een (andere) voorschrijver actief is voor dezelfde cliënt. Dat kan handig zijn ...
    • Versiedocumentatie 2023-2

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Waarschuwing bij wegnavigeren als er nog onopgeslagen wijzigingen zijn Wanneer een voorschrijver een wijziging heeft ingevoerd, dan staat deze altijd ter controle op de overzichtspagina ...