Versiedocumentatie 2023-2

Versiedocumentatie 2023-2

Voorschrijven

Voor wie              Voorschrijvers
Categorie            Voorschrijven

Waarschuwing bij wegnavigeren als er nog onopgeslagen wijzigingen zijn

Wanneer een voorschrijver een wijziging heeft ingevoerd, dan staat deze altijd ter controle op de overzichtspagina als 'Concept'. Als de voorschrijver vervolgens weg navigeert (bijv naar 'Home'), dan zou de wijziging niet opgeslagen worden. Vanaf deze versie wordt er een popup getoond om de voorschrijver hierop te wijzen.

Waarschuwing bij wijziging binnen een dag - meer of minder medicatie

Wanneer een medicatieregel wordt gewijzigd halverwege de dag, dan kan de ingangstijd van belang zijn hoeveel er die dag gegeven moet worden. Voorbeeld: huidige dosering 1x daags 1 tablet om 08.00u, wijziging naar 1x daags 1 tablet om 18.00u, dus alleen wijziging van doseertijd. Wanneer deze mutatie in zou gaan om 12.00u, dan zou de cliënt die dag 2x 1 tablet ontvangen, namelijk 1x om 08.00u (voor de wijziging) én 1x om 18.00u (na de wijziging). Vanaf deze versie wordt hier een extra waarschuwing voor getoond in het bevestigscherm, zowel voor hogere als ook voor lagere dagdoseringen. In onderstaande afbeelding wijst de blauwe pijl naar de waarschuwing.

Altijd stop data in beeld op statuspagina

In de medicatiestatus zijn meerdere weergaves mogelijk door op de 'capsule' te klikken. Deze weergaves gaan over andere data van medicatieregels zoals 'tot wanneer is er nog voorraad', of 'zit het in de rol'. Bij deze afwijkende weergaves was er geen ruimte om dan ook de stopdatum te tonen, wat mogelijk verwarrend kon zijn. Vanaf deze versie wordt ook bij de afwijkende weergaves minimaal de tag 'STOP' of 'STNO' getoond indien de regel een stopdatum kent. Wanneer men met de muis boven deze tag hoovered, dan wordt ook de stopdatum getoond. Wil men de gehele stopdatum in beeld krijgen, dan kan met switchen naar een andere weergave door op de 'capsule' te klikken. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de status van een cliënt in de 'Bijzonderheden weergave'. Ook is er met de muis gehooverd op het label 'STNO' (stop tot nader order).

Medicatie onderdrukt in GDS

De apotheek heeft de mogelijkheid om een cliënt (al dan niet tijdelijk) uit te sluiten van de medicijnrol (GDS). Dat kan per middel of voor de alle medicatie van de cliënt. Vanaf deze versie wordt dit ook bij voorschrijven getoond om deze informatie duidelijker voorhanden te hebben. In de onderstaand afbeelding wijst de blauwe pijl naar een dergelijk melding.

Verwijderen van automatisch aangemaakte medicatievoorstellen

Wanneer een cliënt terugkeert van tijdelijke afwezigheid of een heropname kent na kort ontslag, dan wordt de huidige medicatie gestopt en omgezet in een medicatievoorstel. Het is niet verplicht om deze te gebruiken, waardoor deze medicatievoorstellen soms lange tijd open blijven staan. Vanaf deze versie worden medicatievoorstellen die automatisch door Medimo zijn aangemaakt na 14 -dagen opgeschoond.

Handmatig schema

Bij het voorschrijven van een handmatig doseerschema (m.a.w. iedere dag een andere dosering, bijvoorbeeld voor orale anticoagulantie) wordt medicatiebewaking uitgevoerd voor iedere dag. Het voorschrijven van langere periodes kan daardoor zeer langzaam verlopen en veel (server)resources verbruiken. Om deze reden wordt het voorschrijven van een handmatig schema vanaf deze versie beperkt tot 31 dagen.

Herstarten in combinatie met nieuwe aliassen of blokkeerlijsten

De arts kan een oude medicatieregel eenvoudig herstarten, waarbij de oude dosering, extra informatie e.d. hetzelfde blijven. Het kan echter zijn dat de apotheek ivm verkrijgbaarheid, formularium of andere redenen het betreffende middel inmiddels zou omzetten in iets anders of het zelfs geblokkeerd heeft. Er zijn enkele verbeteringen doorgevoerd om dergelijke situaties beter te ondervangen, opdat de voorschrijver altijd bij het middel uitkomt dat in overeenstemming is met het formularium nú.

Invoeren van een contra-indicatie

Een contra-indicatie kan ook een einddatum hebben (bijv bij zwangerschap). Wanneer een contra-indicatie bij invoeren reeds een einddatum in het verleden opgegeven krijgt, zou het invoeren geen consequentie hebben voor de medicatiebewaking nu. Het kan echter werkelijk zo bedoeld zijn. Vanaf deze versie wordt er een waarschuwing getoond bij het vastleggen van een contra-indicatie met een stopdatum in het verleden. In onderstaande afbeelding wijst de blauwe pijl naar een dergelijke waarschuwing.

Toedienregistratie

Voor wie             Toedieners
Categorie           Trombosedienst

Nuldosering voor trombosedienst mogelijk maken in TDR

Normaal gesproken hoeft men een nuldosering niet af te tekenen in de toedienregistratie. Er staat dan een lichtgrijs vakje, en je kunt ook niet afwijken of registreren dat je inderdaad (bewust) niets hebt gegeven. Vanaf deze versie wordt het mogelijk om -uitsluitend voor nuldoseringen die via een trombosedienstkoppeling zijn doorgegeven- de nuldosering wel af te tekenen. Het middel komt daardoor voorlopig wel in aanmerking voor een controleparaaf, ook al is het aantal 0. Zou men de dosering vergeten/niet aftekenen, dan zou dit níet als vergeten worden gekenmerkt.

Infusie per picc-lijn

In de toedienregistratie kan al langere tijd de plaats van toediening worden vastgelegd. Dit is ook mogelijk met vlindernaalden of infusieplaatsen. Deze locaties blijven dan langer aanwezig en kan dezelfde plaats dus voor volgende toedieningen gebruikt worden als toedienlocatie om aan te geven dat het middel via het infuus gegeven is. Vanaf deze versie is er een extra locatie mogelijk voor intraveneuze infusie via een zogenaamde picc-lijn (Perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter). Onderstaande afbeeldingen zijn een voorbeeld van het registreren van de plek van toediening. Om de Picc lijn te zetten klikt u op het lichtblauwe picc-icoon rechtsonderin. in de afbeelding hieronder links, wijst de groene pijl naar dit icoon.
     
Hierna verschijnen de plekken om de picc-lijn te plaatsen in de rechter afbeelding hierboven wijzen de groene pijlen naar deze plekken. De blauwe pijl wijst naar het icoon 

Zichtbaar in toedienregistratie dat middel automatisch besteld wordt

In de toedienregistratie wordt al langer getoond of het middel al besteld is en -indien de voorraad wordt bijgehouden- wat de huidige voorraad is. Vanaf deze versie wordt ook getoond wat de automatische bestelparameters zijn als dat voor het betreffende middel staat ingesteld, bijv: 3 st (Autom. 0-10st). De gebruiker kan dan direct zien dat zij dit middel niet zelf hoeven te bestellen, en wanneer het middel automatisch besteld zou worden.

Apotheek

Voor wie             Apotheekmedewerkers
Categorie           Algemeen

Autoriseren van methotrexaat of oncolytica

Bij het autoriseren van een medicatieopdracht met methotrexaat of oncolytica, is het vanaf deze versie niet meer toegestaan om mutaties die men zelf heeft ingevoerd te autoriseren. Dit i.v.m. extra risico van deze middelen. Deze medicatieopdrachten moeten dan door een andere/2e medewerker wordt geautoriseerd. Deze voorschriften zijn te herkennen tijdens het autoriseren aan de waarschuwing (zie groene pijl in onderstaand voorbeeld) en een inactieve de knop 'Autoriseer' (zie blauwe pijl in onderstaand voorbeeld).

Review medicatiebewaking

De apotheek krijgt automatisch een actie 'Review medicatiebewaking' wanneer er nieuwe nog niet eerder getoonde medicatiebewakingssignalen voor een cliënt zijn. Dat kan zijn door bijv een nieuwe binnengekomen nierfunctie die er voor zorgt dat er nu wel een medicatiebewakingssignaal getoond moet worden. Vanaf deze versie worden deze acties expliciet niét meer aangemaakt wanneer de cliënt momenteel poliklinisch is of wanneer er voor de cliënt gewerkt wordt met apotheekimport. Voor deze cliënten wordt de apotheek geacht in het apotheeksysteem te werken en niet in Medimo.

Apotheek import

Wanneer met apotheekimport wordt gewerkt, is de medicatielijst in het apotheeksysteem leidend. In sommige gevallen gaf dit problemen omdat er werd voorgeschreven in Medimo, en dat de medicatielijst in het apotheeksysteem (nog) niet was bijgewerkt. Voor Pharmacom-apotheken werd al bijgehouden hoe up-to-date de lijst uit het apotheeksysteem was. Vanaf deze versie wordt voor álle apotheeksystemen bijgehouden of de medicatielijst uit het apotheeksysteem is gewijzigd. Indien er wél een recent voorschrift is in Medimo, en de medicatielijst uit het apotheeksysteem is níet gewijzigd, dan wordt het inlezen geblokkeerd. Immers zou daardoor het voorschrift teruggedraaid worden. De foutmelding die bijvoorbeeld voor het apotheeksysteem van CGM getoond wordt is: 'Medicatielijst is in Medimo bijgewerkt en daarmee recenter dan CGM, upload is nu geblokkeerd. Ga na en pas medicatie aan in CGM.'.
-afbeelding waarschuwing import geblokkeerd ivm mutatie in Medimo-

GDS opschorten als er al giften zijn gegeven

In sommige gevallen kan de apotheek er voor kiezen om de bestaande medicijnrol (GDS) weg te gooien (en evt een aantal zaken los te leveren). In de toedienregistratie kan het echter zijn dat er al toekomstige giften vanuit deze rol afgetekend zijn (bijv 'Meegegeven aan familie'). Vanaf deze versie wordt er een check gedaan of er reeds toedienregistraties zijn. De apotheek kan de rol dan pas verwijderen ná deze toedienregistraties.

Overzichten

Voor wie             Algemeen
Categorie           KNMP uitvraag en FPZ

Farmaceutische patientenzorg overzichten

Er zijn weer enkele overzichten toegevoegd welke bijzondere groepen medicijngebruikers nader kunnen uitlijsten. De volgende overzichten zijn toegevoegd:
  1. Digoxine gebruikers met nierfunctie - Een overzicht van gebruikers van digoxine en of ze een recente nierfunctie bekend hebben
  2. Doac gebruikers met nierfunctie - Een overzicht van gebruikers van een doac en of ze een recente nierfunctie bekend hebben
  3. Meerdere bloedverdunners - Een overzicht van gebruikers van meerdere bloedverdunners tegelijk

Overzichten KNMP uitvraag 2022

De KNMP heeft een Indicatorengids Farmaceutische zorg aan instellingen over 2022 uitgebracht. Daarin worden kwaliteitsindicatoren opgesteld voor farmaceutische zorg aan instellingen. Voor indicator 3.4 'Medicatiebewaking met aanvullende informatie' zijn aparte overzichten opgesteld. Apotheken, maar ook zorginstellingen kunnen deze overzichten gebruiken om een inzicht te krijgen of het werkproces goed is ingericht.
  1. Indicator 3.4.B Doac met recente nierfunctie
  2. Indicator 3.4.C Meerdere bloedverdunners
U kunt artikel Overzichten KNMP uitvraag 2022 raadplegen voor meer informatie hierover.

Applicatiebeheer

Voor wie             Applicatiebeheerders
Categorie           Algemeen

Log meetwaarden

Dit log is om performance-redenen vernieuwd. De functionaliteit is daarbij gelijkgetrokken met andere logs zoals een quick-filter op 'Fouten' en een eenvoudige filter op datum/tijd. U vindt dit log bij Beheer > Log > Log meetwaarden.

Log trombosedienst

Dit log is om performance-redenen vernieuwd. De functionaliteit is daarbij gelijkgetrokken met andere logs zoals een quick-filter op 'Fouten' en een eenvoudige filter op datum/tijd. U vindt dit log bij Beheer > Log > Log trombosedienst.

Log mobiele app

Dit log was voorheen alleen voor de Medimo helpdesk beschikbaar maar nu ook voor applicatiebeheerders. In dit log worden gebeurtenissen gelogd met betrekking tot de gebruikers van de app:
  1. Het in- en uitloggen in de app
  2. Het aanmaken van een nieuwe gebruiker in de app
  3. Het verwijderen van een gebruiker in de app
  4. Het wijzigen van de niet-storen setting



Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024​

CE certificate
    • Related Articles

    • Versiedocumentatie 2021-3

      Griepvaccinatie Voor wie Alle gebruikers, reeds eerder uitgeleverd Categorie Vaccinaties In navolging van de covid-19-vaccinaties is het nu ook mogelijk om griepvaccinaties en overige vaccinaties zoals pneumokokkenvaccinaties vast te leggen. De ...
    • Versiedocumentatie 2024-3

      Voorschrijven Voor wie Voorschrijvers Categorie Voorschrijven Koppeling indicatie/reden van voorschrijven vanuit formularium In het formularium kunnen één of meerdere indicaties of redenen van voorschrijven worden toegevoegd aan een medicatieregel. ...
    • Versiedocumentatie 2021-2

      Vereenvoudiging Uzi-pas Voor wie LSP gebruikers Categorie Medicatieveiligheid Het landelijk schakelpunt (LSP) voorziet in de uitwisseling van (o.a.) medicatiegegevens voor alle zorgverleners in Nederland. In samenwerking met Enovation en VZVZ is er ...
    • Versiedocumentatie 2022-2

      Zorgmail / Meetwaarden Voor wie Voorschrijvers Categorie Inkomende berichten Via Zorgmail en via de meetwaarden-koppeling van Ysis kunnen edifactberichten in Medimo ingelezen worden. Dat wordt al jaren gedaan voor bijvoorbeeld MEDLAB-berichten voor ...
    • Versiedocumentatie 2022-1

      Webcasts Ter verduidelijking van de release notes hebben we een aantal korte webcasts opgenomen. Deze webcasts zijn beschikbaar in de applicatie. Ga hiervoor naar Hoofdmenu > Help > Zoeken in hulpbronnen > Zoek op 'webcast 2022-1'. Uitgifte-module ...