Versiedocumentatie 2023-5

Voorschrijven

Voor wie Voorschrijvers
Categorie Voorschrijven

Receptknop bij thuissituatie

Wanneer een locatie geconfigureerd is als thuissituatie, dan zijn een aantal werkingen in Medimo net iets anders dan bij klinische locaties of locaties met behandeling. Onder andere zijn dan doorgaans de huisarts en de thuisapotheek de betrokken zorgverleners, maar kan er ook door de zorgorganisatie worden voorgeschreven. Vanaf deze versie wordt voor voorschrijvers in de medicatiestatus ook de knop 'Recept' getoond om makkelijker toegang te hebben tot een poliklinisch verstrekkingsverzoek / recept / edifact.

Ook medicatieverificatie als cliënt van import-klinisch naar klinisch gaat

Wanneer een cliënt van niet-klinisch naar klinisch verhuist, dan wordt in Medimo automatisch een medicatieverificatie actie aangemaakt. Immers kan in de klinische situatie het medicatiebeleid anders zijn. Vanaf deze versie wordt deze medicatie-verificatie-actie óók aangemaakt wanneer een cliënt van klinisch-met-apotheek-import naar klinisch-zonder-apotheek-import verhuist. Dat wordt gedaan omdat de importregels anders van technische structuur zijn en ook in deze setting de nieuwe apotheek moet weten wat de medicatieopdrachten zijn die verzorgd moeten worden.

Apotheek-import

Voor wie Alle medewerkers
Categorie Apotheek-import

Apotheek-import informatiescherm

Vanaf deze versie is er een klein informatiescherm bijgekomen indien voor de cliënt met apotheek-import wordt gewerkt (het dossier in het apotheeksysteem is dan leidend). Voor deze cliënten is dan het label 'IMPORT' zichtbaar achter de naam.

Wanneer u op dit label klikt opent zich een klein venster waar u de meest recente informatie over de import kunt zien. Tevens kunt u daar de historie terugzien en kunt u een cliënt handmatig inplannen voor een update indien de cliënt bij een Pharmacom apotheek zit.

Apotheek

Voor wie Apotheekmedewerkers
Categorie Apotheek

Aanpassing EDIFACT t.b.v. Hix: extra afdelingscode

Wanneer de ontvanger een Hix-apotheek is en het recept een klinisch recept betreft, dan wordt op een afgesproken plek in het EDIFACT-bericht voortaan een afdelingscode meegestuurd. Op basis van deze code kan Hix de betreffende cliënt in Hix naar de juiste afdeling verhuizen. Het cliëntenbeheer wordt daardoor eenvoudiger.

Let op! Voor een goede werking is het tevens van belang ook de AGB-codes van de locaties goed te vullen (zie hieronder). Op basis van deze AGB-codes kan Hix namelijk verschillende zorgorganisaties uit elkaar houden.

AGB van locatie op extra plek in edifact

Indien de AGB van de locatie gevuld is, dan wordt deze voortaan bij sender doorgestuurd. Dit wordt voor zowel klinische als voor poliklinische recepten gedaan.

Digitaal nakijken vernieuwd scherm

Dit scherm is onder water vernieuwd, maar ziet er verder hetzelfde uit. De sortering van de gegevens en het onthouden welke sortering gebruikt wordt is nu gelijk getrokken met het autoriseren-scherm.

GDS-assortiment vergelijken

In dit scherm is nu een bevestigfunctie toegevoegd om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk een groot gedeelte van het GDS-assortiment wijzigen. Om deze zelfde reden zijn de 'automatisch verwijderen' en 'automatisch toevoegen' van artikelen weg gehaald. In de verschillende tabbladen kunt u alsnog de vergelijk maken en per artikel beslissen of u deze wilt verwijderen dan wel wilt toevoegen aan uw GDS-assortiment.

Substitutie overzicht

In het overzicht te substitueren regels worden 'tijdelijk stop' (STNO) voortaan geblokkeerd voor omzetting. Dit wordt gedaan om de data-integriteit te kunnen garanderen. Tevens worden regels van apotheek-import cliënten geblokkeerd voor omzetting. Aangezien van deze cliënten dossier gevoerd wordt in het AIS, heeft omzetten in Medimo dan geen zin.

Autoriseren

Bij het autoriseren van medicatieopdrachten wordt nu een waarschuwing getoond indien het een medicatieopdracht voor import-cliënten betreft. Voor deze cliënten moet de medicatie in het apotheek-systeem worden aangepast. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een deel van het autorisatiescherm. De blauwe pijl wijst naar de waarschuwing.

Tonen datum-tot in de rol

Bij het autoriseren kijkt Medimo tegenwoordig ook letterlijk ín de rol tot wanneer iets verpakt is. Dat gaf soms wat verwarring door het vermelden van het tijdstip. Omdat een regel altijd voor de hele dag verpakt wordt, wordt nu tot het einde van de dag vermeld.

MBO ook eerdere signalen werden getoond

In een medicatiebeoordeling (MBO) werd in het tabblad 'medicatiebewaking' alle historische informatie getoond van de medicatiebewaking van regels die nu actueel zijn. Hierdoor kon het voorkomen dat regels die veelvuldig gewijzigd zijn, dus ook een veelvoud aan historische signalen hebben. Daardoor werd dit overzicht onnodig onoverzichtelijk. Vanaf deze versie wordt alleen de historische informatie getoond van de meest recente/actuele medicatieregels.

Medicatiebewaking fallback op soortelijk gewicht

Voor enkele geneesmiddelen zoals Daktarin orale gel is in de G-standaard geen rekeneenheid opgenomen voor milliliters, terwijl dit middel wel als zodanig gedoseerd wordt. Vanaf deze versie wordt wanneer er een soortelijk gewicht uniform bekend is bij een middel deze gebruikt in het omrekenen van ML naar G. Ook voor andere middelen is de berekening van de dagdosering (voor weergave voor de gebruiker) verbeterd.

RIVM rapportage SNIV

Voor wie Zorgorganisaties en apotheken
Categorie Antibiotica-gebruik

Antibiotica surveillance SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen)

De antibiotica surveillance van SNIV verzamelt het antimicrobiële middelen gebruik in verpleeghuizen. De surveillance van SNIV wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Vanaf deze versie kunt u een rapportage opstellen over het afgelopen jaar, en deze data (zelf) naar het RIVM versturen. Deze data bevatten geen cliëntgegevens. Het RIVM kan deze gegevens verzamelen en u als organisatie een terugkoppeling geven hoe het met het antibiotica-gebruik gesteld is, per locatie maar ook t.o.v. uw regio.

De landelijke gegevens worden ook gerapporteerd in Nethmap wat jaarlijks door het RIVM en de SWAB gepubliceerd wordt.

Bij vragen en informatie kunt u terecht bij het RIVM, per mail sniv@rivm.nl of https://www.rivm.nl/sniv

Koppelingen

Voor wie Zorgorganisaties met koppelingen
Categorie Divers

Koppelingen Crs van HealthCloudInitiative

Er is een koppeling gemaakt t.b.v. het Crs cliëntendossier. Deze omvat een NAW-koppeling voor de bewonergegevens en een SSO-koppeling om in te kunnen loggen vanuit het ECD.

SDB koppeling ook toewijzingen kunnen negeren

Het is nu ook mogelijk om in de koppeltabel bepaalde OE-codes te negeren voor de SDB-koppeling. De locatietoewijzingen op deze codes worden dan overgeslagen.

OpenIdConnect vanuit Ysis naar een bepaalde cliënt op basis van BSN

Wanneer er met OpenIdConnect gewerkt wordt vanuit Ysis, maar er is geen NAW-koppeling, dan is de enige unieke manier om te weten over welke cliënt het gaat het BSN. Vergelijkbaar aan de Ysis SSO wordt het BSN versleuteld meegegeven in de link. Wanneer de cliënt niet op basis van de cliëntId gevonden wordt, en er is een versleuteld BSN aanwezig, dan wordt geprobeerd om de cliënt op basis van het BSN te zoeken.

Hiervoor hoeft niets ingesteld te worden, omdat dit reeds voor de Ysis SSO geregeld is. Deze functionaliteit wordt dan automatisch ook beschikbaar vanuit Ysis naar een OpenIdConnect-koppeling naar Medimo toe.

Uitbreiding BI-koppeling met NEN7513

De logging van de NEN7513 over welke gebruiker welk dossier heeft geraadpleegd is vanaf nu ook beschikbaar in de BI-koppeling. Zorgorganisaties kunnen hiermee zelf dan rapportages maken in hun BI-omgeving naar behoefte. Vanwege de grote hoeveelheden data is de opvraag gelimiteerd tot 1 dag per keer.

Wanneer u reeds een BI-koppeling heeft, dan kunt u aan onze helpdesk verzoeken om de extra resource hiertoe open te zetten.

Caress SSO toedienregistratie kleine schermen

Er is een wijziging doorgevoerd in de layout die specifiek voor de SSO i.c.m. Caress was. Een geplande uitzoom naar 90% is nu vervallen. U wordt verzocht de SSO en de toedienregistratie goed te testen op de devices die binnen uw organisatie gebruikt worden, in het bijzonder op kleinere schermen.

Overzichten

Voor wie Alle medewerkers
Categorie Overzichten

Ook deze versie zijn weer overzichten vernieuwd dan wel uitgebreid.

Overzichten toedienregistratie
  1. TDR grafiekjes alles in een, nu ook te gebruiken voor meerdere afdelingen. Dit overzicht vervangt de overzichten:
    1. Overzicht percentage per type
    2. Overzicht aantal cliënten per minuut
    3. Overzicht aantal cliënten met vergeten gift
    4. Overzicht registraties met tijdverschil
    5. Overzicht aantal giften met dubbele controle
    6. Overzicht aantal giften met controlefoto

Overzichten cliënten
  1. Patientnummers nu ook alle historische nummers erbij (gewijzigd)
  2. Overzicht met alle trombosedienstgegevens (nieuw)

Overzichten medicatiekenmerken
  1. Overzicht continu-zonder-dosering (nieuw)

Overzichten medicatiegebruikers
  1. Overzicht gebruikers op naam (gewijzigd)
  2. Overzicht gebruikers op atc (gewijzigd)

Overzichten uitgiftes
  1. Overzicht van uitgifte-schema's en of het actuele medicatie betreft (nieuw)

Overzichten statistiek
  1. Overzicht statistiek per afdeling (gewijzigd)
  2. Overzicht statistiek per locatie (gewijzigd)
  3. Overzichten populatie zijn vervallen, hiervoor zijn alternatieven beschikbaar

Toegankelijkheid

Voor wie Alle medewerkers
Categorie Toegankelijkheid

Hoog contrast

We willen graag dat Medimo door iedereen laagdrempelig gebruikt kan worden. Daarom proberen we ook structureel aandacht te geven aan zaken als toegankelijkheid. In deze versie wordt een functionaliteit om het scherm in een hoger contrast te zetten. Het verschil lijkt misschien niet zo indrukwekkend, maar kan van belang zijn bij een verminderde zichtfunctie. We komen graag in contact met gebruikers die hier gebruik van zouden willen maken en ons kunnen helpen bij het aangeven van problemen of knelpunten. Bijvoorbeeld gebruikers van screenreaders en andere hulpmiddelen. Heeft u opmerkingen of goede ideeën, laat het ons dan graag weten.

U kun hoog contrast activeren met het contrast icoon in het inlogscherm. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Bent u ingelogd, dan kunt u dit activeren met de optie hoog contrast in het snelmenu. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld.

Functioneel applicatiebeheer

Voor wie Applicatiebeheerders
Categorie Applicatiebeheer

Terminologie

Er zijn 2 nieuwe termen toegevoegd aan de basisterminologie, waardoor u deze nu kunt wijzigen/instellen voor uw organisatie. Het betreft de termen voor arts/artsen (default nu voorschrijver/voorschrijvers), en een term voor 'bestellijst algemeen'.

Intake formulier verplicht

Voor een goede overdracht bij het werken met apotheek-import is het essentieel dat de apotheek op de hoogte is dat u toedienregistratie wilt uitvoeren voor een bepaalde cliënt uit de betreffende apotheek. De apotheek dient dan namelijk het systeem en de toedienlijst op te schonen dan wel goed in te richten. Hiervoor kan al langere tijd het intake-formulier gebruikt worden. We willen nogmaals benadrukken om deze te gaan gebruiken. In de komende twee releases worden de volgende wijzigingen doorgevoerd in Medimo:
  1. Vanaf versie 2024-1 kan voor nieuwe locaties alleen de importmodule 'Apotheek import (intake vereist)' worden gebruikt. Bestaande locaties worden nog niet omgezet.
  2. Vanaf versie 2024-2 worden alle bestaande locaties waarbij de importmodule is geactiveerd omgezet naar 'Apotheek import (intake vereist)."

Diverse problemen opgelost

Er zijn meerdere kleine problemen opgelost. We noemen kort: speciale tekens in wachtwoorden, tdr dashboard cliënt alleen uiteindelijke state, rate-limit in de inlog hersteld, vernieuwing scroll tdr webversie, oplossing voor problemen in medicatievoorstel, verbetering cliëntmelding, foutmelding in het voorraadbeheer, log van vaststelling dat er geen contra-indicaties/allergieën zijn en nog meer kleine zaken.

Medisch Hulpmiddel

Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en toedienregistratiesysteem (TDR) en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Directive (MDD, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-2, productiedatum: 30-04-2024