Versiedocumentatie 2024-2

Apotheek-import

Voor wie       Zorgorganisaties die met apotheek-import werken
Categorie      Intakeformulier

Gebruik intakeformulier

Vanaf deze versie moet er altijd gebruikgemaakt worden van een intakeformulier wanneer er met apotheekimport vanuit de apotheeksystemen (ook wel importkoppeling genoemd) gewerkt wordt. Dit is al meerdere malen aangekondigd en gaat vanaf deze versie collectief in.

Trombosedienst

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Trombosedienst

Trombosedienst foutmeldingen beter in beeld

Medimo heeft al langer koppelingen met verschillende trombosedienstsystemen. Vanaf deze versie worden er meerdere verbeteringen doorgevoerd om meer informatie hierover aan de eindgebruikers te tonen. Wanneer er een foutmelding optreedt in de koppeling, wordt er in de medicatiestatus een rode foutmelding weergegeven. De eindgebruiker kan hierop, afhankelijk van de eigen werkafspraken, contact opnemen met bijvoorbeeld de arts, de trombosedienst of de apotheek.

Tevens wordt er een foutmelding weergegeven wanneer er langer dan 24 uur géén succesvolle verwerking vanuit de trombosedienst heeft plaatsgevonden.

Tag met trombosedienst gegevens

In de status achter de naam van de cliënt staan een aantal tags vermeld. Wanneer een cliënt een coumarine gebruikt (een bloedverdunner die door de trombosedienst wordt gedoseerd), dan wordt de tag zichtbaar voor de betreffende cliënt. De onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld. De blauwe pijl wijst naar de betreffende tag.

Voor de tag geldt het volgende:
  1. Is er (nog) géén trombosedienst gekoppeld aan de cliënt, dan is de tag oranje zoals in bovenstaand voorbeeld.
  2. Als er wél een trombosedienst gekoppeld is, dan is de tag grijsblauw.
Door op de tag te klikken, wordt alle huidige bekende informatie voor betreffende cliënt getoond in een pop-up. Dit komt overeen met de onderstaande afbeelding.

Hier kan men hier historie inzien en een nieuwe update forceren met de knop 'Trombosedienst inplannen'.

De tag wordt weergeven als er een coumarine is voorgeschreven. Ook als er voor uw organisatie géén koppeling met de trombosedienst is ingericht zal de tag worden getoond als er een coumarine is voorgeschreven.

E-mailnotificatie voor trombosedienst bij foutmeldingen

De trombosedienstkoppeling kan op meerdere punten een foutmelding geven. Soms ligt de oplossing bij de trombosedienst, soms bij de zorgorganisatie, en soms bij de apotheek. Om dit beter af te stemmen wordt vanaf deze versie bij iedere foutmelding zowel de zorgorganisatie als de trombosedienst genotificeerd van de foutmelding. De notificatie bevat géén privacygevoelige informatie en dient slechts ter informatie dat er een foutmelding is opgetreden. De trombosedienst of applicatiebeheerders moeten in Medimo controleren voor welke cliënten de foutmelding geldt en wat de exacte melding is.

Voor het notificeren van de foutmelding geldt het volgende:
  1. De melding naar de trombosedienst wordt gestuurd naar het e-mailadres dat is ingesteld in het koppelvlak (Beheer > Koppelvlakbeheer > Koppelvlak > Notify mailadres).
  2. De melding naar de zorgorganisatie wordt gestuurd naar het notificatie e-mailadres dat is ingesteld bij de cluster entiteit. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een cluster entiteit. De blauwe pijl wijst naar het veld om het notificatie e-mailadres op te geven.

U vindt de entiteit van het cluster via het 'Zoeken in alles'-veld of klik vanuit het hoofdmenu op Onderhoud > Entiteiten > Cluster beheren.

Apotheek

Voor wie       Apotheken
Categorie      Algemeen

Kwaliteitsindicatoren apotheken 2023

Er zijn 3 overzichten toegevoegd voor de uitvraag KNMP kwaliteitsindicatoren instellingen 2023. U vindt de overzichten bij Overzichten > Maatwerk > Uitvraag KNMP. Ter referentie zijn de overzichten van 2022 nog steeds beschikbaar. De overzichten voor 2023 zijn:
  1. Indicator 2023 3.3.C met een medicatiebeoordeling
  2. Indicator 2023 3.4.A Doac met recente nierfunctie
  3. Indicator 2023 3.4.B Meerdere bloedverdunners

Direct-print memocode afdeling

Wanneer men in het apotheeksysteem geen orderberichten kan verwerken, bestaat de mogelijkheid om etiketten te genereren vanuit Medimo. Op dit etiket wordt ook de afdelingsnaam afgedrukt van de huidige hoofdlocatie van de cliënt. In sommige situaties kan dit resulteren in een te lange naam die niet duidelijk kan worden afgedrukt. Vanaf deze versie is het mogelijk om in te stellen of men liever de 'Memocode' van de afdeling wil afdrukken. Dit is dezelfde code die wordt gebruikt om door te sturen naar de GDS-leverancier.

Deze instelling kan worden aangepast bij de overige parameters van 'Stel printers in'.

Verplichte ontvanger bij autoriseren trombosedienst

Wanneer er een interactie is met een middel van de trombosedienst, krijgt de apotheek tijdens het autoriseren de mogelijkheid om een bericht naar de trombosedienst te sturen. Deze berichten worden altijd verzonden naar veilige e-mailontvangers waarvoor dit is ingesteld, de zogenaamde 'standaardontvangers'. Standaardontvangers zijn gebruikers met de permissie 'Ontvang altijd e-mail over trombosedienstmeldingen'.

In sommige gevallen is het echter niet volledig zeker bij welke trombosedienst een cliënt is aangesloten. Voor deze gevallen krijgen gebruikers, ingericht voor de trombosedienst, de permissie 'Optionele keuze trombosedienst per fax' of 'Optionele keuze trombosedienst per e-mail'. Hierdoor kan de apotheek tijdens het autoriseren kiezen naar welke trombosedienst de melding verzonden moest worden.

Vanaf deze versie kan de apotheek per locatie instellen of de apothekersassistent(e) verplicht een keuze moet maken uit de optionele trombosediensten. Door het kiezen van een trombosedienst te verplichten, wordt voorkomen dat dit wordt vergeten voor de locaties waar dat vereist is.

De apotheek gebruikt hiervoor de setting 'Verplichte keuze trombosedienst ontvanger'. Informatie over het toevoegen van settings vindt u hier.

Applicatiebeheerders kunnen dit ook instellen met dezelfde setting bij: Onderhoud > Entiteiten > Locatie beheren > (selecteer uw locatie) > Permissies > Nieuwe setting

Contactgegevens applicatiebeheer

Voor apotheken is het soms lastig te weten bij wie men doorgaans moet zijn bij vragen over functioneel applicatiebeheer. Vanaf deze versie is er een algemene pagina toegevoegd waar de contactgegevens vermeld staan van het huidige cluster waarin u werkt. U vindt deze gegevens vanuit het hoofdmenu via: Help > Contactgegevens zorgorganisatie, of via: Mijn apotheek > Contactgegevens zorgorganisatie.

Boomerweb doorsturen

Wanneer een zorgorganisatie wil overstappen van Boomerweb naar Medimo, dient de apotheek ook de bestanden voortaan naar Medimo te sturen in plaats van naar Boomerweb. Om dit te vergemakkelijken, kunnen apotheken in Curo instellen dat de bestanden vanuit Boomerweb worden doorgestuurd naar Medimo. Wanneer de apotheek geen cliënten meer op Boomerweb heeft, is het verstandig om de bestanden rechtstreeks naar Medimo te sturen om geen extra afhankelijkheid in de koppeling te hebben.

Dit doorsturen is niet nodig voor Pharmacom-apotheken, omdat Medimo de medicatiegegevens bij Pharmacom zelf kan ophalen wanneer de koppeling is ingesteld.

Overig

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Divers

Melding extra kosten spoedlevering

Wanneer men een bestelling invoerde voor levering per vandaag, was het al zo dat er een melding werd getoond dat dit extra kosten met zich mee kon brengen. Vanaf deze versie is het instelbaar of en zo ja welke melding er dan getoond wordt. Tevens is er een aparte melding voor leveringen die niet per direct plaatsvinden, maar wel vóór de weeklevering.

De teksten gelden voor het hele cluster en zijn instelbaar bij de Basisterminologie. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van het onderste deel van de tabel van de basisterminologie. De blauwe pijlen wijzen naar de velden om de waarschuwing op te geven.

Is er géén term opgegeven voor de betreffende waarschuwingen in de Basisterminologie, dan wordt er géén melding getoond aan de eindgebruiker tijdens het bestellen.
Let op! Als de standaard leverdag bij de locatie entiteit niet de weeklevering is, wordt de melding niet getoond.

Basisgegevens cliënt herzien

De pagina's voor basisgegevens van de client, de locatietoewijzingen, tijdelijke afwezigheden , thuisgegevens, opt-in, overig en historie zijn herzien. Hierbij is de technologie onder de pagina's vernieuwd, maar is de functionaliteit in principe gelijk gebleven. Wel is het uiterlijk aangepast iets aangepast naar de huidige stijlen.

Pagina controlefoto's herzien

De pagina voor controlefoto's goed te keuren is herzien. Dit betreft de pagina 'Controlefoto's toedienregistratie'. Deze vindt u via het 'Zoeken in alles'-veld of vanuit het hoofdmenu via: Toedienregistratie > Controlefoto's toedienregistratie. Hierbij is de technologie onder de pagina's vernieuwd, maar is de functionaliteit in principe gelijk gebleven.

Waarneming berichten en acties voor SSO OIDC

Standaard wordt in het hoofdmenu in rode badges getoond hoeveel openstaande berichten en/of acties er voor u zijn voor cliënten die op uw naam staan ingeschreven. Wanneer men inlogt via single-sign-on, dan is men mogelijk wel gerechtigd voor meerdere locaties, maar is het niet altijd duidelijk wie uw 'eigen cliënten' zijn. Vanaf deze versie wordt derhalve in dit scherm direct de waarneming-variant getoond, met andere woorden, alle openstaande berichten en/of acties voor alle cliënten waar u permissies toe heeft.

Bovenstaande geldt voor gebruikers die via OpenId-Connect inloggen zonder persoonlijke inlog. Voor gebruikers die dit wel hebben (bijvoorbeeld voorschrijvers) of voor gebruikers via een reguliere SSO inloggen geldt dit niet.

Overzichten

Voor wie       Alle gebruikers
Categorie      Overzichten

Tijdelijk gestopte regels

Er is een nieuw overzicht toegevoegd met alle huidige medicatieregels met een stop-tot-nader-order. Dit overzicht vindt u onder Overzichten > Medicatiekenmerken > Overzichten medicatiekenmerken.

Overzicht lang-interval medicatie

De overzichten met medicatie voor lang-interval omvatte voorheen langer dan wekelijks. Vanaf deze versie wordt hier de wekelijkse medicatie ook getoond. Dit geeft weliswaar een bredere selectie, maar na aanmaak van het overzicht kunt u nader sorteren en filteren om tot uw uiteindelijke selectie te komen.

Koppelingen

Voor wie       Zorgorganisaties die gebruik maken van koppelingen
Categorie      Koppelingen

Ons kamernummer

Bij de Ons NAW-koppeling werd altijd het kamernummer voor de cliënt gebruikt van de eerste actieve kamerlocatietoewijzing uit Ons. In bepaalde omstandigheden kon daardoor een later ingevoerde kamernummer niet gebruikt worden. Vanaf deze versie worden de kamerlocatietoewijzingen eerst gesorteerd op ingangsdatum en -tijd en daarna wordt pas het eerste kamernummer gebruikt.

Puur kamerregistraties

Voorheen had Puur geen kamerlocatietoewijzingen beschikbaar in de NAW-koppeling, tegenwoordig is dat wel zo. Vanaf deze versie worden ook kamerlocatietoewijzingen in de koppeling gebruikt. Aan de kant van Ecare zal dit voor alle klanten centraal geactiveerd worden. Aan Medimo-zijde moet ditin het koppelvlak aangezet worden. Indien u hier gebruik van wilt maken, dan kunt u hiertoe een verzoek aan onze helpdesk sturen.

Koppeltabel voor OpenIdConnect

Wanneer een OpenIdConnect SSO-koppeling uitgebreid was naar andere clusters, dan werd de koppeltabel van beide clusters gebruikt bij het bepalen van de koppeling. Daardoor kon er geen onderscheid gemaakt worden wanneer er in 2 clusters 2 verschillende OpenIdConnect koppelingen ingesteld waren. Vanaf deze versie gebruikt de OpenIdConnect koppeling alleen het cluster van de koppeling zelf, niet meer van de uitbreiding.

Functioneel applicatiebeheer

Voor wie       Applicatiebeheerders
Categorie      Applicatiebeheer

Contactgegevens applicatiebeheer voor cluster

Voor apotheken is het soms lastig te weten bij wie men doorgaans moet zijn bij vragen voor het functioneel applicatiebeheer. Vanaf deze versie is er een algemene pagina toegevoegd waar alle contactgegevens vermeld staan van clusters waar men mee in een zakelijk verband staat in Medimo. Gelieve de voorkeurscommunicatie en gegevens voor uw organisatie in te vullen bij de entiteit van het cluster. Gebruik het 'Zoeken in alles'-veld of klik in het hoofdmenu op Onderhoud > Entiteiten > Cluster beheren. Daar wordt een scherm getoond dat overeenkomt de onderstaande afbeelding.

Acties en berichten voor applicatiebeheer

Acties en berichten worden toegekend aan bepaalde disciplines zoals arts, apotheek of zorg. Als 'derdegebruiker' heeft men in Medimo derhalve geen toegang tot acties of berichten. Applicatiebeheerders worden doorgaans aangemaakt als derdegebruiker en hebben daardoor geen toegang. Om toch ondersteuning te kunnen bieden aan gebruikers krijgen applicatiebeheerders vanaf deze versie toegang tot alle acties en berichten van het cluster. Hierdoor kunnen applicatiebeheerders bijvoorbeeld ook bij de intakeformulieren voor de apotheek-import.

Stop import bij tijdelijke afwezigheid

Wanneer een cliënt tijdelijke afwezig is, dan wordt de importkoppeling tijdelijke geblokkeerd. Standaard wordt bij terugkomst de apotheek-import definitief gestopt en wordt er een nieuw intakeformulier aangemaakt. Niet in alle gevallen is dit noodzakelijk. Er kan namelijk een reden zijn die geen invloed heeft op de import van medicatie, zoals een weekendverlof. Het is nu mogelijk om bij de reden van tijdelijke afwezigheid in te stellen of dit gewenst is.

Performance boost door vernieuwing infrastructuur

Over het algemeen zal de applicatie sneller moeten zijn geworden door blijvende investeringen in de infrastructuur en optimalisaties. Ziet u iets onverwachts of foutmeldingen, meldt het graag aan ons.

Releasedatum

Versie 2024-2 wordt dinsdag 30-04-2024 om 23:00 uitgerold.