Versiedocumentatie 2024-4

Voorschrijven

Voor wie        Voorschrijvers
Categorie       Voorschrijven

Goedkeuren opiaten voor werkvoorraad

In een eerdere versie was het mogelijk gemaakt om de herhaalaanvraag van opiaten voor cliënten goed te laten keuren door de voorschrijver. Vanaf deze versie is het ook mogelijk om dit te doen voor leveringen van opiaten voor de werkvoorraad. Dezelfde configuratiesetting wordt hiervoor gebruikt:
  1. Iedere werkvoorraad heeft een verantwoordelijke afdeling/locatie.
  2. Indien goedkeuring is geconfigureerd voor die locatie, geldt dit zowel voor aanvragen voor cliënten als voor aanvragen voor de werkvoorraad.

Herziening menu's voor voorschrijvers accorderen, meetwaarden waarneming

Om voorschrijvers beter te ondersteunen bij het waarnemen voor elkaar, zijn een aantal schermen vernieuwd:
In het hoofdmenu badges in knoppen cluster specifiek
In het hoofdmenu geven de rode bolletjes de aantallen weer van de gegevens van uw cliënten in het huidige cluster

Het scherm 'Meetwaarden' toont een lijst van al uw cliënten die nog ongelezen meetwaarden hebben
Hier kunt u ook kiezen voor waarneming voor uw collega's.

Het scherm 'Medicatiebeoordeling' toont een lijst van al uw cliënten die een openstaande medicatiebeoordeling hebben
 Hier kunt u ook kiezen voor waarneming voor uw collega's.
Nieuw submenu bij accorderen door voorschrijver
Bij accorderen krijgt u eerst een submenu met onderdelen die geaccordeerd moeten worden: medicatievoorstellen, herhaalopdrachten voor cliënten, of herhaalopdrachten voor werkvoorraad.
Accorderen door waarnemer
In de verschillende schermen voor accorderen kunt u nu ook kiezen voor de opdrachten/voorstellen van uw collega's om waar te nemen.

Herziening van schermen poli en fax

De pagina's voor het maken van een poli- en faxrecept zijn herzien. Hierbij is de onderliggende technologie vernieuwd, maar de functionaliteit is in principe gelijk gebleven. Wel is het uiterlijk enigszins aangepast aan de huidige stijlen.

Extra doseerintervallen 1x per 2 jaar, 3 jaar en 5 jaar

Er zijn enkele doseerintervallen toegevoegd voor gebruik tijdens het voorschrijven.

Toedienregistratie

Voor wie        Toedieners
Categorie       Toedienregistratie

5 minuten tolerantie voor correcties

Soms klikt u per ongeluk op een toediening en wilt u dat ongedaan maken. In het verleden was hiervoor in de webversie van de toedienregistratie een tolerantie van 5 minuten. De voorgaande status werd dan onterecht verondersteld en overschreven door de nieuwe status. Dit zorgde in sommige situaties voor een onduidelijke weergave van de toedieningshistorie. Vanaf deze versie wordt deze tolerantie verwijderd en wordt elke wijziging als een extra record opgeslagen. Hierdoor kan de historie in sommige gevallen langer zijn, maar wel duidelijker.

Uitgiftes

Voor wie        Verslavingspoli's
Categorie       Uitgiftes

Vermelding afwijkend aantal

Wanneer er een afwijkend aantal wordt meegegeven, kan de gebruiker daarvoor een reden opgeven. Deze reden werd al getoond bij de uitgiftes. Vanaf deze versie wordt ook duidelijk weergegeven wat het initiële aantal was en dat er een ander aantal is meegegeven.

Herhaalaanvragen

Voor wie        Alle zorgmedewerkers
Categorie       Aanvragen van medicatie

Schermen herzien

De pagina's voor herhaalaanvragen zijn herzien. Hierbij is de onderliggende technologie vernieuwd, maar de functionaliteit is in principe gelijk gebleven. Wel is het uiterlijk enigszins aangepast aan de huidige stijlen.

Groeperen afdelingen

In de toedienregistratie kunnen afdelingen gezamenlijk worden getoond wanneer ze bijvoorbeeld feitelijk één afdeling vormen, maar administratief over twee units zijn verdeeld. Vanaf deze versie wordt deze groepering ook gebruikt bij het aanvragen van herhaalmedicatie.

Stop tot nader order

Regels die tijdelijk zijn gestopt, blijven nog op de medicatielijst staan. Normaliter is dit slechts voor korte duur, maar in de praktijk soms langer. Vanaf deze versie worden deze regels niet meer getoond bij het aanvragen van herhaalmedicatie, zodat ze niet meer kunnen worden aangevraagd.

Apotheek

Voor wie        Alle apotheekmedewerkers
Categorie       Apotheek

Nazending in formularium

De apotheek kan samen met de zorgorganisatie het formularium configureren om de standaardgeneesmiddelen, doseringen, omzettingen, blokkades, en dergelijke in te stellen. Wanneer een geneesmiddel tijdelijk niet leverbaar is, moet de apotheek nu vrij veel wijzigingen doorvoeren, terwijl dit (hopelijk) slechts tijdelijk is. Dit terwijl het geneesmiddelbeleid inhoudelijk niet is gewijzigd. Vanaf deze versie kan men in het formularium een nieuw type informatie vastleggen, namelijk dat een middel niet leverbaar is ('op nazending staat') en de vervanging voor omzetting.

Wanneer middel A op deze lijst wordt opgenomen met vervangend middel B, dan wordt het formularium automatisch aangepast:
  1. Er wordt een extra automatische aliasregel toegevoegd van middel A naar middel B.
  2. Formulariumregels voor middel A worden vervangen door regels met dezelfde gegevens voor middel B, zodat voorschrijvers middel A niet meer standaard voorschrijven.
  3. Aliasregels van geneesmiddelen naar middel A worden vervangen door aliasregels naar middel B, zodat voorschrijvers middel A niet meer standaard voorschrijven.
Wanneer er geen vervangend middel B is, wordt het formularium niet verder aangepast.

Bij het aanvragen van herhaalmedicatie voor een dergelijk geneesmiddel zal de zorg een melding krijgen dat het middel op nazending staat (en dus mogelijk niet op tijd geleverd zal worden).

Deze waarschuwing wordt ook getoond bij:
  1. Het bestellen van werkvoorraad niet op naam - Opdat men mogelijk iets anders kan bestellen of contact met apotheek kan opnemen.
  2. Het binnenboeken van bestellingen - Opdat men kan weten waarom het niet binnen is.
  3. Het uitgeven van reserveringen - Opdat men zuiniger kan uitgeven.
  4. Het bestellen van algemene bestellingen - Opdat men mogelijk iets anders kan bestellen of contact met apotheek kan opnemen.
Het overzicht 'Overzicht nazending medicatie', is toegevoegd om te kunnen zien welke cliënten de betreffende middelen gebruiken.

GDS verwerking

Indien er een verwerking wordt gedaan voor één of meerdere cliënten op afdelingen waar geen memocode is ingevuld (waardoor er geen bestand zal worden aangemaakt), wordt vanaf deze versie hiervoor een extra waarschuwing getoond.

Intakeformulier apotheek-import

Vanaf deze versie wordt het BSN van de cliënt ook vermeld in het beveiligde bericht naar de apotheek. Dit vergemakkelijkt de overdracht en is ook in lijn met de bedoeling van elektronische uitwisseling tussen zorgaanbieders.

Medicatiebewaking

Wanneer er contra-indicaties, intoleranties of meetwaarden voor een cliënt wijzigen, wordt in de achtergrond alle medicatiebewaking van die cliënt opnieuw doorgerekend. Als er een nieuw signaal wordt gevonden dat nog nooit eerder is getoond, wordt er een actie voor de apotheker aangemaakt om de medicatiebewaking te evalueren. Daarbij wordt gekeken of het signaal al eerder in dezelfde context is getoond, op basis van (onder andere) het geneesmiddel-id en de dosering.

In sommige gevallen wijzigde de naam van een geneesmiddel in de G-standaard, waardoor medicatiebewaking soms onterecht als nieuw werd gezien. Vanaf deze versie wordt niet langer gekeken naar de interacterende geneesmiddelnaam, maar naar het geneesmiddel-id om te bepalen of een signaal nieuw is.

Koppelingen

Voor wie        Zorgorganisaties met koppelingen
Categorie       Koppelingen

Ysis berichten

Het versturen van berichten naar andere systemen is herzien, met Ysis als eerste opgenomen. Het is nu instelbaar in het koppelvlak welk type bericht men wil sturen. Voor Ysis zijn de volgende opties beschikbaar:
  1. Bericht naar Ysis over acties
  2. Bericht naar Ysis over berichten
  3. Bericht naar Ysis over stopzetting van alle medicatie
Voor applicatiebeheerders is in de 'Log notificaties' inzichtelijk wanneer deze berichten worden verzonden.

SCIM - User Provisioning

In deze versie wordt een basale implementatie van System for Cross-domain Identity Management (SCIM) geïntroduceerd. Het doel van dit systeem is om gebruikeraccounts over meerdere platformen beschikbaar te maken. In deze basale implementatie kan het worden gebruikt door organisaties om automatisch voorschrijversaccounts aan te maken en af te sluiten.
Let op! Deze koppeling is uitsluitend bedoeld voor user provisioning van voorschrijvergebruikers en niet voor andere typen gebruikers. Alle gebruikers die op deze wijze worden aangemaakt, krijgen basispermissies uit de beveiligingsgroep 'alle artsen van cluster ...'. Nadere invulling of aanpassingen dienen te worden uitgevoerd door de applicatiebeheerder.

Voor deze functionaliteit wordt een aparte handleiding gemaakt.

Overzichten

Voor wie        Alle gebruikers
Categorie       Overzichten
Ook deze versie zijn weer overzichten vernieuwd danwel uitgebreid.

Overzichten medicatieaanvragen

Er is een nieuwe overzicht 'Overzicht fax- en polirecepten' toegevoegd. Hier worden alle verstrekkingen die poliklinisch of per fax zijn aangemaakt uitgelijst.

Overzichten medicatiegebruikers

Bij overzicht gebruikers op ATC kunnen nu meerdere ATC-codes opgegeven worden om eenvoudiger in één keer te zoeken.

Overzichten medicatiekenmerken

Er is een nieuw overzicht 'Overzicht nazending medicatie'. Hierop worden alle medicatiegebruikers uitgelijst met middelen die momenteel op nazending staan.

Overzichten geneesmiddellijsten

1. Overzicht formularium is vernieuwd. Er zijn extra kolommen toegevoegd en het overzicht is nu sorteerbaar hierop. Hierop is ook te zien welke middelen momenteel op nazending staan en welk aliassen er zijn opgenomen.
  2. Overzicht formularium op ATC is vervallen aangezien de ATC-code is opgenomen in het reguliere overzicht.
  3. Overzicht bestellijst is vernieuwd. Er zijn extra kolommen toegevoegd en het overzicht is nu sorteerbaar hierop.

Overzichten medicatiebeoordelingen (MBO)

Extra overzicht MBO's voor klinische cliënten langer dan 90 dagen.

Overzichten toedienregistratie

1. Details controlefoto's (per cluster) is herzien. Kolomnamen zijn hierbij hernoemd, dit kan van belang kan zijn als u dit overzicht gebruikt voor declaratie.
  2. Details giften met dubbele controle (per cluster) is herzien. Kolomnamen zijn hierbij hernoemd dit kan van belang zijn als u dit overzicht gebruikt voor declaratie.

Overzichten statistiek

1. Overzicht GDS-mutaties vernieuwd; er wordt nu ook historisch bijgehouden op welke afdeling dit was.
  2. Statistiek rapport voor antibioticaregels is vervallen, daar is de rapportage 'RIVM SNIV' voor beschikbaar. Dit rapport is te vinden onder Overzichten > Maatwerk.

Overzichten LSP

1. Overzicht mandaattokens is vervallen. Hiervoor dient men het UserConsole van Enovation te raadplegen
  2. Overzicht id's gebruikers is vernieuwd.
  3. Overzicht LSP apotheken is vernieuwd.
  4. Overzicht LSP voorschrijvers is vernieuwd.
  5. Overzicht LSP opt-ins is vernieuwd.
  6. Overzicht aangemaakte LSP inschrijftokens is vernieuwd.

Overzichten overig

1. Overzicht apotheken is vernieuwd.
  2. Overzicht voorschrijvers is vernieuwd.
  3. Overzicht gebruikeraccounts is vernieuwd.
  4. Overzicht laatste inlog is vervallen, omdat deze informatie is toegevoegd aan overzicht gebruikeraccounts.
  5. Overzicht gebruikers MedimoApp is vernieuwd.

Overig

Voor wie        Alle gebruikers
Categorie       Overig

Zo nodig

In de applicatie werden meerdere schrijfwijzes van 'zo nodig'-medicatie gehanteerd. In deze versie is dit herzien en wordt overal 'zo nodig' gebruikt.

Terug van afwezigheid

Bij terugkeer na tijdelijke afwezigheid wordt doorgaans de medicatie automatisch gestopt en moet deze opnieuw worden bevestigd. Of dit moet gebeuren, is overigens instelbaar per reden van afwezigheid. Soms wordt om administratieve redenen een afwezigheid met terugwerkende kracht ingevoerd. Als de afwezigheid meer dan 7 dagen teruggaat, wordt de medicatie niet automatisch gestopt.

Werkvoorraad voorraadbeheer

Het bijhouden van de voorraad was optioneel per geneesmiddel. Voor de werkvoorraad kan men nu kiezen of men volledig of niet met voorraadbeheer wil werken. Vanaf deze versie zal het uitschakelen van voorraadbeheer alle bestaande voorraadrecords verwijderen. U stelt dit in bij de werkvoorraadlocatie. Deze vindt u via het 'Zoeken in alles'-veld of vanuit het hoofdmenu via Onderhoud > Entiteiten Werkvoorraadlocaties beheren.

Functioneel applicatiebeheer

Voor wie        Functioneel applicatiebeheerders
Categorie       Overig

MedimoApp instelbaar opgave pincode

In de MedimoApp wordt de gebruiker na 5 minuten in de achtergrond opnieuw om zijn/haar pincode gevraagd. Deze veiligheidsinstelling is nu per cluster instelbaar via Beheer > Clustertabellen > Cluster beheren. De waarde kan worden ingesteld van minimaal 1 tot maximaal 30 minuten.

Deze functionaliteit is eerder al uitgeleverd. Meer informatie hierover vindt u in dit artikel.

Nieuwe afdeling of locatie aanmaken

Wanneer men in een cluster een nieuwe afdeling of locatie aanmaakt, worden vanaf nu de configuraties van de laatst aangemaakte entiteit gebruikt. Dit voorkomt veel instelwerk en het vergeten van bepaalde opties.

Vraag opt-in intakeformulier optioneel

In het intakeformulier voor apotheek-import worden een aantal belangrijke zaken gevraagd voor de overdracht van gegevens. Ook wordt er een vraag over opt-in gesteld ten behoeve van de apotheek. Uit privacy-overwegingen kan het soms niet wenselijk of mogelijk zijn om deze vraag te beantwoorden, of heeft de organisatie andere afspraken met de apotheek over de opt-in. Vanaf deze versie kan worden ingesteld of deze vraag moet worden gesteld. U kunt dit doen bij Beheer > Clustertabellen > Privacy- en andere clustersettings.

Verantwoordelijke afdeling werkvoorraadlocatie

Elke werkvoorraadlocatie heeft een verantwoordelijke afdeling. Vanaf deze versie wordt dit gebruikt om te bepalen of opiaataanvragen door een voorschrijver worden geaccordeerd. We hebben gemerkt dat dit bij een groot aantal klanten niet juist staat. Het daarom belangrijk te controleren wat de verantwoordelijke afdeling is van de werkvoorraadlocatie en deze zo nodig aan te passen.

Naast het bepalen of 'opiaataanvragen' worden geaccordeerd, wordt (mits ingesteld) de verantwoordelijke afdeling gebruikt voor het mogelijk versturen van e-mail, betreffende de werkvoorraad.

Medisch Hulpmiddel

Medimo automatiseert het geneesmiddelproces zodat er minder fouten worden gemaakt. Het product omvat functionaliteit zoals het elektronisch voorschrijven, het uitvoeren van medicatiebewaking en het uitvoeren van elektronische toedienregistratie en is als zodanig een medisch hulpmiddel. Medimo wordt in Nederland op de markt gebracht door Enovation Medimo, Soestdijkseweg Zuid 13, 3732 HC De Bilt. Enovation Medimo is gecertificeerd onder ISO 27.001 en NEN 7510. Medimo voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR, klasse I). Dit document behoort tot de gebruikershandleiding van versie: 2024-3, productiedatum: 02-07-2024